KARANFILIĆ

(Syzygium aromaticum)

On je majušan ali moćno miriše. Mi ga zovemo karanfilić ili klinčić, i oba naziva imaju smisla: prvi jer zaista liči na mali karanfil, a razlog tome je što on zapravo osušeni pupoljak zimzelenog drveta, posebne vrste mirte, Syzygium aromaticum. Drugi naziv, klinčić, bukvalan je prevod latinskog clavus i opisuje njegov oblik. Zahvaljujući svojoj aromi, ali i lekovitosti i reputaciji prirodnog afrodizijaka, proputovao je svet. Poreklom je iz Indonezije, a veruje se da je danas najstarije živo drvo karanfilića staro 350-400 godina, i nalazi se još uvek na ostrvu Ternate u okviru arhipelaga Maluku. Smatra se da je jedan pelcer s njega štrpnuo Francuz Pjer Puavr davne 1770. godine, i odneo ga na Mauricijus, tada francusku koloniju, odakle je potom dospeo i do Zanzibara.

Arheolozi su tragove karanfilića pronašli u keramičkim posudama u Siriji koje potiču još iz 1700. godine pre naše ere. Stari Rimljani su ga obožavali, uz orašče i biber, i redovno uvozili: Plinije Stariji komentarisao je kako se iz Rimskog carstva Indiji svake godine u kasu slije čak 50 miliona sestercija, bakarnih novčića, samo za karanfilić. Ali to nije ništa u poređenju s činjenicom da je u 17. i 18. veku u Engleskoj vredeo koliko i samo zlato, po svojoj težini. Od Kine do Bliskog istoka, od ostrva Maluku do Madagaskara, za karanfilić nije bilo prepreka. Povezivao je brojne trgovce, robove i robovlasnike, careve i vidare, Šeherezadu i Sinbada moreplovca. I dan danas putuje do nas iz dalekih krajeva. Danas se najviše gaji u svojoj postojbini, Indoneziji, odakle potiče čak 75% svetskih zaliha karanfilića, ali i na Madagaskaru, Zanzibaru, Šri Lanki i Keniji. Više se ne meri zlatom i možemo ga kupiti u svakoj samoposluzi, začiniti njim pečenje, kolače i kuvano vino.

KARANFILIĆ KAO LEK

Ali iako hrani daje neodoljivi ukus, moć ovog malenog pupoljka prevazilazi gastronomske okvire. Karanfilić sadrži 14 do 20% aromatičnog ulja, čija je osnovna komponenta eugenol, inače prirodni antioksidant, zahvaljujući kome i ima tako opojni miris. Ulje je preko 2000 godina poznato kao narodni lek i u ajurvedskoj i kineskoj medicini, ali su ga spremno prihvatili i evropski vidari i zubari, svesni šta čini karanfilić za zubobolju: ono je, između ostalog, i moćan anodin, analgetik – sredstvo za ublažavanje bola. Galna ili galična kiselina, još jedna korisna fenolna kiselina iz karanfilića, koristi se odavno u ajurvedskoj medicini, ali i u industriji. β-kariofilen ima snažna protivupalna, antimikrobna i antioksidantna svojstva, sprečava osteoporozu i snižava loš holesterol. Samo neka od naučno dokumentovanih svojstava karanfilića uključuju:

 • analgetsko
 • antioksidantno
 • antikancerogeno
 • antiseptičko
 • antidepresivno
 • antispazmolitičko
 • antiinflamatorno
 • antivirusno
 • antifungalno
 • antibakterijsko
 • antikoagulantno

KARANFILIĆ, SMRT ZA MIKROBE

Ovaj mali ali moćan začin se u kliničkim istraživanjima pokazao efikasnim kod velikog broja parazita, mikroorganizama i patogenih bakterija: Plasmodium, Babesia, Theileria parasites, Herpes simplex, i virusa hepatitisa C. Eugenol se pokazao delotvornim i kod Staphylococcus epidermidis i S. aureus koje su rezistentne na meticilin, a smrtonosan je i po niz parazita, uključujući i Giardia lamblia, Fasciola gigantica, Haemonchus contortus i Schistosoma mansoni.

Ono što će svakoj ženi biti posebno korisno da zna je dokazana činjenica da je karanfilić moćni prirodni lek za vaginalnu i vulvovaginalnu kandidijazu, a da pritom nema nikakvih neželjenih dejstava i mogu ga koristiti i trudnice.

Karanfilić će uspešno poboljšati probavu (posebno je koristan čaj od karanfilića kod zatvora), zaštititi jetru i sprečiti cirozu, osnažiti imunitet, ojačati kosti, pospešiti cirkulaciju, očistiti disajne puteve, ali i smanjiti upale, bol u mišićima, glavobolje, zubobolje, otkloniti zadah… Pokazalo se da se eugenol efikasnije bori protiv slobodnih radikala od vitamina E, pa ima i snažna antikancerogena svojstva. Pored njega, ovaj mirisni pupoljak sadrži brojne vitamine i minerale: C, B6, E, K, folnu kiselinu, tiamin, riboflavin, niacin, selen, managan, bakar, cink, gvožđe, kalcijum, fosfor…Kako je prirodni antikoagulant, može biti dobra zamena za aspirin.

SPAS ZA KOŽU

Ono zbog čega smo najzahvalniji karanfiliću je upravo njegova delotvornost prilikom susreta s parazitima, bakterijama, gljivicama, uključujući i streptokoke, stafilokoke, pneumokoke, kandidu, listeriju, helikobakter, salmonelu i ešerihiju koli, koje sve brzo i efikasno uništava. Zato je idealan i u lečenju usne duplje i kože. Njegova antioksidantna aktivnost utiče na dermalni fibroblast, ćelije unutar dermisa zaslužne za stvaranje vezivnog tkiva i oporavak od povreda. Kako starimo, smanjuje se i sinteza kolagena i elastina u dermalnom fibroblastu pa koža postaje opuštena i naborana. Srećom, i tu karanfilić može biti od pomoći, odnosno sinergija njegovih korisnih sastojaka, pa se njegova lekovita svojstva mogu koristiti i u kozmetičkoj industriji. Da je idealan za dnevne kreme za negu lica potvrđuje i činjenica da štiti kožu od štetnih UVB zraka i jača odbrambena svojstva kože. Dakle, nega i zaštita koju nam pruža je kompletna.

Karanfilić je, iz svih tih razloga, sa dalekih Maluku ostrva dospeo i u Devi melem za negu stopala. Osim što je cilj ovog melema da nam omekša kožu i spreči zadebljanje i pucanje kože na petama, on ima još jednu vrlo važnu ulogu: da spreči i pomaže kod postojećih gljivičnih infekcija i neprijatnog mirisa stopala. Udružen sa jednako moćnim eteričnim uljima čajevca, žalfije i lavande, ovaj melem će sprečiti komplikacije i razvoj gljivičnih oboljenja kao što su atletsko stopalo i gljivično oboljenje noktiju. A u kombinaciji sa visokonegujućim uljima nevena, avokada, čileanske ruže i kakao puterom, našim stopalima daće savršen, mek i nežan izgled, potvrđujući tako da zdravlje i lepota idu ruku pod ruku.

Ali to nije sve. Ova lekovita biljka će nam svojim antivirusnim svojstvima pomoći i da se izborimo s virusnim bradavicama, zajedno s uljima ricinusa, tamanu, vrbine kore, lavande, čajevca, ravensare i limuna u Devi melemu za virusne bradavice. I to potpuno bezbolno i bez iritacija.

Nekad davno, u staroj Kini nije smelo da se izađe pred cara dok se ne sažvaće karanfilić kako bi se otklonio neprijatan zadah. Danas stopala neprijatnog mirisa imaju podjednako socijalno neprihvatljivi status. A zašto, kad uz samo par kapi ulja od karanfilića, ili još bolje, uz malo sjajnog Devi melema, mogu ne samo da mirišu na bajke iz 1001 noći, već i da nam omoguće lak korak i osećaj kao da letimo na čarobnom ćilimu.

Ovu biljku sadrže sledeći proizvodi:

Devi melem za pete
Devi melem protiv virusnih bradavica
karanfilić

Druge naše biljke:

Select your currency
RSD Srpski dinar
EUR Euro