PŠENICA

(Triticum spp.)

Pšenica se masovno koristi u ishrani i u poslednje vreme vode se žustre polemike da li je korisna ili štetna. Ali ono što je sigurno je da je u upotrebi od vremena kada je čovek kao vrsta doživeo svoj vrtoglavi uspon i počeo da grabi krupnim koracima ka napretku. Mnogo toga danas dugujemo zrnu pšenice. A kada pšenica proklija, korist se ustostruči. Pšenične klice sadrže oko 700 puta više magnezijuma, 12 puta više fosfora i 5 puta više kalcijuma nego neproklijano zrno. One su riznica vitamina, između ostalog i vitamina E koji održava zdravlje i vitalnost kože.

PŠENICA KAO LEK ZA KOŽU

Kada se iz proklijalog zrna pšenice (latinski naziv joj je triticum aestivum) hladnim presovanjem izdvoji ulje, dobija se dragoceni eliksir mladosti za kožu koji sadrži i do 7 puta više vitamina E od drugih ulja za negu. Vitamin E je jedan od najjačih antioksidanasa koji nas štiti od negativnih uticaja slobodnih radikala. On stimuliše proces razmene tečnosti, štiti ćelije kože od oštećenja, smanjuje bore, dubinski hrani i regeneriše kožu i posebno je blagotvoran u slučaju suve, tanke, osetljive i ispucale kože. Ovaj vitamin prvi put su opisali 1922. godine Herbert M. Evans i Ketrin Bišop. Četrnaest godina kasnije dobio je naziv tokoferol, po grčkom tocos što znači potomstvo i phero što znači stvoriti, roditi, zajedno u smislu „izneti trudnoću“, iz razloga što je prvo identifikovan kao nutritivni faktor plodnosti. Osim što hrani kožu i sprečava isušivanje, on je dokazano koristan i kod ozbiljnijih poremećaja, kao što su sindrom žutog nokta, subkornealna pustuloza, amiloidoza, atopijski dermatitis, psorijaza, potkožni čirevi, melazma (poremećaj pigmentacije), akne, skleroderma, pospešuje zaceljivanje rana i smanjuje rizik od pojave raka kože jačajući njen imunitet. Postoji mnogo dokaza da je pšenica kao lek dragocena koliko i hrana.

Vitamin E ima snažno protivupalno dejstvo na kožu, eliminiše oticanje usled dejstva štetnog UV zračenja i druge vrste otoka tako što smanjuje inflamatornu sintezu prostaglandina i proizvodnju interleukina. Fotoprotektivno dejstvo ovog vitamina čini ga neophodnim sastojkom u tretiranju brojnih hroničnih upalnih stanja kože, ali i kozmetičkih preparata jer vitamin E iz ulja pšeničnih klica naše telo prirodno konvertuje u retinol koji umanjuje znake starenja kože.

Pored ovog vitamina, ulje pšeničnih klica sadrži i vitamin B, A i D, K, fosfor, cink, gvožđe, kalcijum, selen i kalijum kao i esencijalne masne kiseline. Ulje od pšeničnih klica, zahvaljujući njima, sprečava oštećenja kože izazvana negativnim spoljnim uticajima, stimuliše proizvodnju kolagena, omekšava kožu i daje joj potrebnu vlažnost. Ono efikasno usporava proces starenja i smanjuje vidljivost bora. Zahvaljujući ovom ulju ten će postati ujednačen, koža glatka i elastična, ali to nije sve. Ulje pšeničnih klica pomaže i kod složenijih poremećaja kao što su ekcem, dermatitis i psorijaza, kao i povreda poput opekotina i dubinskih rana. Pšenica je jedina žitarica koja sadrži karotin – provitamin A, ali i vitamin D, zbog čega je ovo ulje odlična višestruka zaštita od štetnog dejstva sunčevih zraka.

Samo par kapi ulja nežno ali efikasno čisti lice, uklanja višak sebuma a pritom ne zapušava pore. Ali ulje pšeničnih klica se ne mora samo nanositi na kožu. Odlično je i za kosu, naročito suvu i sklonu krzanju, a može se i piti.

PŠENICA KAO LEK ZA TELO

Pšenica se uzgaja i koristi kao hrana već skoro 10.000 godina, a ulje pšeničnih klica koristila je čak i Kleopatra. Senka koja danas pada na pšenicu tiče se zapravo prerađenih i osiromašenih proizvoda od pšenice gde se industrijskim procesom uklanja ono što je najvrednije iz njenog zrna. Integralno zrno pšenice, a naročito pšenična klica, i dalje je izuzetno zdrava hrana, a koristi se u ajurvedskoj i narodnoj medicini vekovima.

Iako nema dovoljno ozbiljnih kliničkih studija koje su se bavile lekovitošću pšeničnih klica, postoje jasne naznake da one doprinose snižavanju nivoa holesterola i triglicerida u krvi, sprečavaju aterosklerozu, balansiraju nivo insulina i tako pomažu kod metaboličkog sindroma i u regulaciji telesne težine, sprečavaju kardiovaskularne bolesti, a zahvaljujući vlaknima koja su prirodni laksativ deluju i kao prevencija i koriste se u lečenju kod niza digestivnih tegoba – hemoroida, opstipacije, iritabilnog creva, pa čak i kod raka debelog creva. Ono što ima najjače antikancerogeno dejstvo u njima su lignani, i postoje saznanja o snažnom antikancerogenom dejstvu fermentisanih pšeničnih klica koje imaju moć da uništavaju tumorne ćelije debelog creva, testisa, tiroidne žlezde, jajnika, dojke…

Jedan od sastojaka ovog ulja je oktakosanol, masna kiselina s alkoholom koja poboljšava fizičku izdržljivost i snagu, ali i utiče na metabolizam masti, smanjuje proizvodnju holesterola i sprečava oštećenje arterija. Kao i sve žitarice, i pšenica kalorije sadrži u ne malom obimu: 100 grama zrna ima 340, a isto toliko klica 360 kalorija. Zato, kao i u svemu, i u konzumiranju ove žitarice treba primenjivati umerenost. Pšenične klice možemo dodati u jela, peciva, kaše i smutije, a preporuka je da doza bude 1 kašika dnevno.

ULJE OD PŠENIČNIH KLICA PODMLAĐUJE

Kada je ulje od pšeničnih klica u pitanju, ono što je izuzetno važno je da je dobijeno procesom hladnog presovanja. To je nimalo lak i komplikovan proces i mnogo je jednostavnija i unosnija vruća ekstrakcija, ali njen produkt nema nikakvu vrednost. I upravo je najkvalitetnije, hladno presovano ulje pšeničnih klica jedan od dragocenih sastojaka Devi melema: za regeneraciju kože i za stopala.

Devi melem za regeneraciju se koristi za svakodnevnu negu kože, protiv bora i znaka starenja, ali i kod ozbiljnih poremećaja – psorijaze, ekcema, raznih vrsta dermatitisa, izuzetno je blagotvoran kod ožiljaka, uključujući i one od akni, rozacee, perutave kože, staračkih pega, a može se koristiti i preventivno kod štetnog uticaja sunčevih zraka i kao pomoć u lečenju opekotina. Devi melem za stopala, osim što omekšava i neguje kožu stopala i peta, sadrži i eterična ulja koja sprečavaju pojavu i širenje gljivica, eliminiše neprijatan miris i znojenje.

Danas je nama mnogo jednostavnije nego nekada Kleopatri da pronađemo savršenu kombinaciju za negu i oporavak kože. A kad je kvalitet u pitanju, Devi melemi su apsolutna garancija da je on vrhunski.

Ovu biljku sadrže sledeći proizvodi:

Devi melem za regeneraciju
Devi melem za pete
Pšenica u polju

Druge naše biljke: