Leti volimo da hodamo bosi, naročito na moru i plaži, i po povratku kući često se iznenadimo kada nam pogled padne na stopala. Iako po dolasku hladnijeg vremena nosimo čarape i cipele, ispucale pete nisu nikad poželjne, za oko, komfor ili zdravlje. Naše pete prirodno apsorbuju šok i prilagođavaju se podlozi kako s njom dolazimo u kontakt prilikom hodanja ili trčanja. Da bi ispunile svoju funkciju, pete i koža na njima moraju biti elastične.

ZAŠTO PUCAJU PETE?

Suva koža je najveći krivac za nastanak pukotina na petama. Koža bez vlage postaje kruta, neelastična, pa kada se na sve to doda naša težina i pritisak, ’jastučić’ od masnog tkiva i kože ispod petne kosti se širi i koža puca. Ako patimo od prekomerne težine, i naše pete će neminovno osetiti razliku.

Petama ne pogoduju ni dugotrajno stajanje, naročito na tvrdim podlogama, neudobne cipele, cipele koje loše naležu pozadi pa se tokom hoda taru o petu, kao i nepravilan hod i gaženje samo jednom stranom stopala. Kada duže hodamo bosi i pete će otvrdnuti jer će koža biti podložnija isušivanju, a ako ih zapustimo, pukotine će se širiti i produbljivati. Osim što nisu prijatne za oko, pukotine na petama mogu biti neprijatne, bolne, pa čak i prokrvariti. Tada su podložne infekcijama jer se nečistoće zavlače u njih i lako prodiru u krvotok. Osim zadebljanja i pukotina na petama, na ivicama se mogu pojaviti i žuljevi.

ispucale pete

GOJAZNOST, MENOPAUZA, DIJABETES…

Kako žene češće nose neudobnu obuću, ali i duže stoje, statistički su duplo sklonije nastanku ispucalih peta. S godinama nam i koža postaje suvlja, naročito s početkom menopauze. Tokom prelaznog perioda žene su naročito sklone taloženju masti, posebno visceralnih, dubinskih, koje se stvaraju u predelu struka. Uz malo nepažnje kilogrami se lako nagomilaju pa i pete trpe veći pritisak.

Pad nivoa estrogena glavni je okidač ubrzanog starenja kože. Ne samo da se koža opušta i isušuje u menopauzi, već i povrede i rane sporije zarastaju. Pad estrogena znači i pad kolagena, proteina koji sačinjava vanćelijski matriks koji koži daje elastičnost, jedrost i zdrav ten. Nažalost, pad kolagena ne utiče samo na kvalitet kože već i gustinu kostiju – upravo zato je osteoporoza jedan od čestih poremećaja u menopauzi. Zato se u ovom periodu preporučuju dodaci ishrani na bazi kolagena koji mogu doprineti gipkosti kože ili zdravlju kostiju, tetiva i zglobova.

Ali ni muškarci nisu pošteđeni ogrubelih i ispucalih peta. Suva koža na stopalima, neudobna obuća ili ona koja „ne diše“, dugotrajno stajanje ili intenzivno bavljenje sportom može dovesti do nastanka žuljeva, bakterijskih infekcija i pucanja kože. Još jedan faktor rizika kod oba pola je dijabetes. Jedna od komplikacija koju nosi ovaj poremećaj je dijabetesno stopalo do kog dolazi zbog loše cirkulacije usled oštećenja krvnih sudova i nervnih završetaka u stopalu, što može izazvati propadanje mekog tkiva i kostiju. Sve ovo prati osećaj hladnoće u stopalima, slabost mišića, neosetljivost na bol i nastanak dijabetesnih ulceracija koje, ako se ne leče, mogu dovesti do gangrene. Zato dijabetičari posebno treba da obrate pažnju na negu stopala, da ne dozvole da dođe do isušivanja i pucanja kože, kao i da uvek nose udobnu i meku obuću.

Bilo da su naši razlozi estetski ili zdravstveni, redovna i pravilna nega stopala je vrlo bitna. Ako su nam pete ekstremno ispucale i zapuštene, potrebna nam je pomoć stručnjaka. Ali ekstreme možemo izbeći redovnom negom. Povremeno je potrebno napraviti kupku za stopala i ostaviti stopala u njoj najmanje petnaestak minuta, pa tako omekšale suve i ispucale pete istrljati grubim kamenom ili turpijom za pete. Tako ćemo skinuti odumrlu kožu, ali to nije sve – neophodno je da petama obezbedimo vlagu i da ih nahranimo.

turpijanje peta

ŠTA SADRŽI IDEALNA KREMA ZA ISPUCALE PETE?

Za tu svrhu su najbolji prirodni sastojci koji će ne samo doći u dodir s površinom kože, već prodreti u nju, regenerisati je i zadržati vlažnost. Jedan od takvih sastojaka je kakao puter. Osim svoje sjajne teksture i mirisa, kakao puter je pravi prirodni lek za kožu i idealni sastojak kreme za pete. Obilje antioksidanata u njemu sprečava starenje kože i uticaj štetnih materija iz okoline. Prepun je hranljivih materija, posebno masnih kiselina kao što su stearinska, palminska, miristička, arahidonska i laurinska, a sadrži i cink i vitamin E. Osim što hrani kožu, kakao puter ima veliku sposobnost zadržavanja vlage, pa tako sprečava pucanje. Kada na njega još dodamo i pčelinji vosak, vlaga će ostati „zaključana“ duboko u koži pa ćemo dodatno sprečiti upale i isušivanje.

Idealna prirodna ulja za negu kože stopala su ulja avokada, nevena, pšeničnih klica i čileanske ruže. Ona će ne samo sprečiti pucanje i starenje kože, već i pospešiti zarastanje, regeneraciju, isušivanje, dubinski je nahraniti i stimulisati metabolizam kolagena. Mnoštvo vitamina i minerala, poput selena, hroma, bakra, joda, cinka, vitamina B kompleksa i vitamina E, daće petama blistavost, gipkost, sprečiti i otkloniti komplikacije i poremećaje kože, a njihovo antioksidantno dejstvo sprečiti prodiranje bakterija u epitel. Adekvatna hidratacija ali i zadržavanje vlage i hranljivih materija duboko u koži sprečiće deformitete, pojavu zadebljanja i žuljeva.

Kada je nega stopala u pitanju, bitno je, pored zadebljanja i pucanja kože, sprečiti i pojavu infekcija i neprijatnog mirisa. Tu nam mogu pomoći eterična ulja, pre svega čajevca sa prirodnim antiseptičnim i antifungicidnim dejstvom. Udruženo s uljima žalfije, lavande i karanfilića, ulje čajevca će pomoći da se spreče i otklone gljivične infekcije stopala, ublažiće znojenje nogu i neprijatne mirise, a efikasno je i kod virusnih bradavica.

Svi ovi sjajni sastojci deo su visokokvalitetnog i prirodnog melema za negu stopala – Devi melema za pete. Pored udobne i kvalitetne obuće i čistih pamučnih čarapa, Devi melem za pete je treći neophodni činilac srećnih, mekih i glatkih peta. Upotreba nikad jednostavnija: nakon tuširanja ili kupanja dovoljno je da stopala namažemo ovim melemom, obučemo čiste pamučne čarape (možemo imati jedan par specijalno za tu svrhu) i pustimo melem da odradi svoje. A na ulici će nas prepoznati i pre nego što ugledaju naše lice po gipkom hodu.

 

Devi melem za pete