KAKAO

(Theobroma cacao)

Kada pomislimo na drvo kakaovac prva asocijacija je čokolada, pa potom stare Maje i Asteci koji su prvi pripremali napitak od njegovog ploda. Kakaovac potiče iz oblasti tromeđe Brazila, Kolumbije i Perua, gde je tokom poslednjeg ledenog doba pre 21.000 godina uspeo da preživi i potom se raširi po južnoameričkom kontinentu. Arheološki nalazi i drevni tekstovi su dokaz da su stari narodi obilno koristili zrna kakaoa u ishrani i kombinovali ih sa kukuruzom, paprikom, vanilom i medom, pravili od njih fermentisana pića, a upotrebu su našla i u ritualima i tradicionalnoj medicini. Da je kakao bio na visokoj ceni dokazuje i činjenica da se koristio i kao platežno sredstvo kod Asteka.

Maje i Asteci su kakao utkali u svoju mitologiju: ovu biljku stvorila je pernata zmija Kvecakoatl, koja bi se sa velike stepenaste piramide Kukulkan u Čičen Ici spuštala u vreme prolećne i jesenje ravnodnevnice. Piramida je tako znalački sagrađena da se na ta dva datuma u godini pravi senka koja zaista izgleda kao da niz nju vijuga zmija. Kada je četvrta Kolumbova ekspedicija stigla na obalu Hondurasa početkom 16. veka, bio im je poslužen neobičan napitak pripremljen sa strahopoštovanjem. Svoju evropsku premijeru kakao je imao 1544. godine kada je predstavljen na španskom dvoru, da bi se nakon toga brzo proširio po starom kontinentu.

Nažalost, topla dobrodošlica koju je Montezuma II, deveti i poslednji astečki vladar priredio Fernandu Kortesu i njegovim konkistadorima, nije prijateljski uzvraćena: tokom njihovog pohoda ubijeno je oko 240.000 Asteka i izbrisana čitava civilizacija, a po novoosvojenom kontinentu počele su da niču plantaže kakaovca koje su evropljanima donosile ono zbog čega su bili spremni da zaborave na čojstvo: novac.

HRANA BOGOVA, ALI NE I PASA

Bar kad je kakao u pitanju, trag Asteka ostao je u nazivu „čokolada“ (od astečkog xocoatl) i u nazivu vrste Theobroma cacao (od astečkog cacahuatl), koju je krstio Karl Line, kao i rod biljke – Theobroma što znači „hrana bogova“ na starogrčkom. A baš kao ni stari južnoamerički narodi, ni mi danas kakao ne koristimo samo za ishranu i uživanje. Kada se semenke kakaovca sasuše, iz njih se ne dobija samo prah, već i kakao puter, Theobroma ulje.

Teobromin, istoimeni gorki alkaloid iz kakaoa, u ljudskom organizmu ima niz blagotvornih efekata, baš kao i kafein kod takođe sadrži. Kako obiluje antiksidantima, teobromin ima antitumorno, protivupalno i kardioprotektivno dejstvo. Drugi sastojak kakaoa koji je veoma koristan za zdravlje je azot monoksid. Osim što pospešuje cirkulaciju, balansira krvni pritisak i tako štiti srce i krvne sudove, on unapređuje i funkcije moždanih neurona. Zato kockica crne čokolade na dan ima lekovita svojstva i pomaže da bolje mislimo.

Ali koliko god da je teobromin dobar za nas, toliko je štetan za čovekovog najboljeg prijatelja. Dok ga ljudi lako vare, kod pasa je situacija potpuno drugačija. Teobromin se veoma dugo zadržava u njihovom organizmu i negativno utiče na centralni nervni, kardiovaskularni i respiratorni sistem, izazivajući ozbiljno trovanje koje se može završiti i fatalno. Zato, iako pokazuju veliku želju da nam se pridruže u naslađivanju čokoladom, psima je nikako ne treba davati. A ni mi ne treba da preterujemo. Osim što odiše opojnim mirisom čokolade, kakao puter u svojih 100 grama sadrži skoro 900 kalorija.

KAKAO JE IDEALAN ZA KOŽU

Ali upravo zahvaljujući zasićenim mastima kakao puter je našao široku primenu u dermatologiji i kozmetičkoj industriji. S obzirom da ima visok sadržaj masnih kiselina kao što su laurinska, palmitinska, linolna, oleinska, stearinska, kao i da obiluje vitamina E, A, B i C, sjajan je izvor minerala – cinka, magnezijuma, gvožđa, hroma, mangana ali utiče i na nivo hormona sreće, dopamina i triptofana u organizmu, kakao puter je prava hrana bogova za kožu. Njegovo dejstvo je protivupalno, antialergijsko, regenerativno i antioksidantno. Dakle, kakao puter smiruje upale kože, pa je lekovit kod dermatitisa, osipa, ekcema i psorijaze, ublažava alergijske reakcije, uključujući i onu koju izazivaju sunčevi zraci, obnavlja kožu tako što joj daje potrebnu vlažnost i elastičnost, sprečava isušivanje i perutanje. Kako je prepun antioksidanasa protiv kojih slobodni radikali nemaju šanse, on dodatno usporava starenje kože, eliminiše fleke od opekotina i zaceljuje ožiljke od akni i strija.

Posebno je koristan leti kada smo izloženi jakom i štetnom dejstvu UVA i UVB zraka i može se nanositi pre i posle sunčanja, a on ne samo da će umiriti kožu i poboljšati joj elastičnost, već će pomoći da dobije i zadrži lep preplanuli ten. Pored kože, leti će zaštititi i kosu od isušivanja, cvetanja i peruti, a kako jača folikul sprečava i opadanje kose. Ovaj puter dragocen je i zimi kada nam lice i usne čuva prilikom bavljenja zimskim sportovima.

Jedna medicinska studija je dokazala da naša koža profitira od kakaoa čak i kada ga pijemo. Flavanoli, osim što poboljšavaju cirkulaciju, doprinose i hidrataciji kože, eliminišu ljuspanje i grubu kožu i jačaju odbrambeni mehanizam kože kod štetnog UV zračenja. Naučnici su utvrdili da je kod žena koje su uzimale napitak od kakaoa tokom 12 nedelja došlo do vidnog poboljšanja kvaliteta kože, kao i da se smanjilo crvenilo nakon izlaganja suncu.

LAKO NAM SE ZAVLAČI POD KOŽU

Za razliku od drugih masti, zahvaljujući antioksidansima, kakao puter je veoma stabilan i ima rok upotrebe 2-5 godina – kada se druge masti i ulja užegnu, on će i dalje zadržati svoj čokoladni miris. Naravno, kakao puter se može i jesti, što i činimo kada se sladimo čokoladom: kada se procesuira, iz kakaoa se prvo razdvaja prah od putera, da bi se potom sjedinili. Tako čokolada, pored ova dva sastojka, sadrži još i šećer i mleko, a kakao puter je upravo zaslužan što nam se čokolada onako divno i kremasto topi na jeziku. Ova namirnica visokih nutritivnih svojstava je krivac i što nam se prave „sarmice“ na struku kada preteramo s čokoladom, jer je veoma kaloričan i bukvalno nam se zavlači pod kožu. Zato je bolje da jedemo manje čokolade, ili ako je konzumiramo da odaberemo onu tamnu, sa što većim procentom kakao praha i što manje šećera i ne prekoračujemo preporučene doze. Ali srećom, to ograničenje ne postoji kada nanosimo kakao puter na sebe: možemo slobodno uživati u njegovom mirisu i blagodetima koje donosi našoj koži.

Kakao puter svoje dragocenosti deli svima i u dva Devi melema: Devi melemu za pete u kom se, u kombinaciji sa drugim hranljivim puterima i uljima, stara da stopala budu meka i nežna, kao i u Devi melemu za regeneraciju koji ne samo da neguje kožu, već je i regeneriše čak i kod složenijih poremećaja kože, kao što su ekcem ili psorijaza. Pa sledeći put kada posegnete za čokoladom, setite se i svoje kože. A ona će vam, za uzvrat podariti lepotu i mladalački izgled.

Ovu biljku sadrže sledeći proizvodi:

Devi melem za pete
Devi melem za regeneraciju
Kakao, plod i zrno

Druge naše biljke: