Jedan od problema sa kojim se dosta žena suočava svakog meseca je oticanje i nadutost u određenim fazama ciklusa. Ova „PMS nadutost“ može nam privremeno proširiti struk. Sigurno smo sve bile u situaciji da su nam omiljene farmerke tesne, da se osećamo nadute kao balon i da nam vaga pokazuje par kila više, a onda, kada počne menstruacija, odjednom splasnemo i prodišemo. Tokom PMS-a možemo osetiti neki ili sve od ovih simptoma:

 • nadutost stomaka, nadimanje
 • otekle noge, stopala, prsti i zglobovi
 • naduti kapci i lice
 • kruti zglobovi
 • višak kilograma
 • loše varenje
 • bolne grudi
 • gasovi

Ostali simptomi PMS-a uključuju i promene raspoloženja, napetost i anksioznost, plačljivost, depresiju, zaboravnost, povećani osećaj gladi, poremećaj sna, glavobolje, bol u stomaku, leđima…

ZAŠTO SMO NADUTE?

Da bismo shvatile zašto nam se to dešava, potrebno je da se prisetimo šta se događa u telu žene tokom jednog menstrualnog ciklusa, najviše pod dejstvom estrogena i progesterona: u folikularnoj fazi dominira hormon estrogen i dolazi do zadebljavanja endometrijuma materice, nakon čega sledi ovulacija. Tada telo počinje da pojačano ’čuva’ tečnost jer se priprema za potencijalnu trudnoću.

žena ne može da zakopča pantalone zbog nadutosti

Kada ne dođe do trudnoće, nastupa luteinska faza u kojoj je još uvek prisutan estrogen, poznat i po tome što zadržava vodu, i na scenu stupa progesteron koji podstiče njeno izbacivanje. Telo se sada sprema da odbaci neoplođeno jajašce i zadebljanje materice, ali potrebna mu je i tečnost za nastupajuću menstruaciju. U ovoj fazi otiču grudi i mogu biti bolne, a višak tečnosti može biti odgovoran za čak 3 kilograma više od uobičajene telesne mase. To je period kada većina žena doživljava predmenstrualni sindrom i PMS nadutost.

S početka menstruacije osećamo da izbacujemo višak vode, ali nam stomak ostaje blago nadut i bolan nekoliko dana, zbog menstrualnog krvarenja. Na kraju menstruacije nastupa onaj divni period kada osećamo olakšanje i možemo da uđemo u tesne farmerke.

Kada se sve sabere, žena dobar deo meseca provede boreći se s viškom vode i oticanjem što nije nimalo prijatno. Da zlo bude gore, u periodu kada najviše otičemo i zadržavamo vodu, javlja nam se i velika želja za nezdravom hranom: slatkišima, gaziranim pićima, testom i slanim grickalicama. Takva hrana nam još više onemogućava da izbacimo višak vode. Ona nam može poremetiti i rad creva, izazvati zatvor i gasove,što doprinosi nadutosti abdomena u PMS-u.

PMS NADUTOST I REŠENJA

Zvuči apsurdno, ali višak vode u organizmu možemo imati i zato što pijemo premalo vode. Kada telo dehidrira, ono se još više trudi da sačuva to u čemu oskudeva, i tada se javljaju dodatni neprijatni simptomi, kao što su glavobolja, mučnina, osećaj umora, bola u mišićima i nervoza. Žene su tokom predmenstrualne faze često manje aktivne, što može još više usporiti protok limfe i otežati drenažu. Previše sedenja ili stajanja povećava pritisak u krvnim sudovima i izaziva dodatno oticanje nogu.

Dve čaše vode s limunom

Dakle, jasno je zašto tokom određenih delova ciklusa otičemo i zadržavamo vodu, ali možemo dosta da utičemo u kojoj meri će to dešavati, koliko će nas ograničavati i doprineti ublažavanju simptoma. A sada kada znamo šta izaziva dodatno oticanje, logičan korak je da se klonimo tih ’okidača’. Kako možemo sebi da pomognemo?

 • Pre svega, treba unositi dovoljno tečnosti. I to ne u obliku gaziranih napitaka i slatkih sokova, već piti čistu vodu, poželjno dve litre na dan. U vodu možemo dodati malo sveže ceđenog limuna ili rendanog đumbira koji će dodatno pospešiti drenažu.
 • Fizička aktivnost je bitna za ljude svih dobi i pola, a naročito za žene tokom PMS-a. To ne mora biti nikakav ekstreman trening, dovoljna je i jedna dobra polučasovna šetnja. Idealan sport je plivanje. Plivanje vrlo blagotvorno deluje na fizičke i psihičke tegobe koje donosi PMS. Aerobne aktivnosti poboljšavaju limfnu drenažu i razmenu materija u organizmu, a pomažu i u ublažavanju psihičkih tegoba.
 • Zdrava ishrana omogućava pravilan rad hormona. Potrebno je izbaciti iz ishrane svu hranu koja sadrži industrijske šećere, proste ugljene hidrate i nezdrave masti. Sveže voće i povrće, hrana bogata omega-3 masnim kiselinama i kvalitetni proteini umanjiće simptome PMS-a i smanjiti oticanje. Kofein je prirodan diuretik, ali u prevelikim količinama može biti štetan, dovesti do dehidracije i izazvati dodatne zdravstvene probleme.
 • Nedostatak vitamina i minerala u ishrani može takođe dovesti do većeg zadržavanja vode i oticanja. Treba organizmu obezbediti dovoljno vitamina B1, B5 i B6, magnezijuma, kalcijuma i kalijuma, a smanjiti unos natrijuma (soli).
 • Za pravilan rad creva, potrebno je unositi dovoljno vlakana. Kaša od ovsenih pahuljica, ovsenih mekinja i mlevenog rogača, obogaćena svežim voćem, na primer borovnicama, malinama ili rendanom jabukom, idealan je doručak koji nam daje dovoljno rastvorljivih vlakana. Mnogo ideja za zdrave obroke možete naći u našoj rubrici Zdravi recepti. Dobro varenje i redovno pražnjenje creva neophodni su za ravan stomak.

Čaj od rastavića

KAKO MOŽE DA NAM POMOGNE LEKOVITO BILJE?

Određeno lekovito bilje svojim specifičnim sastavom može da nam pomogne da se rešimo nadutosti. Na primer maslačak je bogat inulinom čija rastvoriva vlakna omogućavaju rad bifidobakterija i pospešuju varenje. On podstiče rad žuči, eliminiše osećaj nadutosti, a odličan je i kod urinarnih tegoba. Još jedan odličan borac protiv gasova u crevima je angelika. Veoma je lekovita za želudac, pomaže i kod katara a posebno je korisna u zaštiti sluzokože creva, kako tankog tako i debelog. Nana, nama dobro poznata biljka, smanjuje grčeve u crevima tako što opušta glatke mišiće, reguliše rad žuči i pomaže izbacivanje zarobljenih gasova.

Cvet nevena je posebno koristan jer osim što štiti jetru  i ublažava negativan uticaj štetnih masti, izuzetno je lekovit i kod poremećaja menstrualnog ciklusa i izraženog PMS-a. Ova lekovita biljka doprinosi i dobrom imunitetu, ima antimikrobna i antivirusna svojstva, a čak sprečava i nastanak tumora. Ivanjsko cveće čisti creva i pokreće rad limfnog sistema, pa ne samo da će nam omogućiti da se rešimo viška vode u organizmu, već će rasteretiti i tkivo, smanjujući celulit. Ali biljka koja je šampion u proterivanju nagomilane tečnosti je rastavić. Ovaj moćni diuretik pomaže kod otoka i celulita, a idealan je i kod urinarnih tegoba.

Za žene je dragocena još jedna biljka koju često dodajemo jelima i supama: peršun. Njegovo seme je moćan diuretik i stimulans elektrolita koji ne samo da pomaže da splasnemo nakon što izbacimo višak vode, već nam omogućava normalan krvni pritisak. Peršun deluje i laksativno, pokreće creva i olakšava njihovo pražnjenje. Dve biljke s diuretičkim dejstvom ne samo da su korisne ženama u PMS-u nego i tokom celog ciklusa: virak i hajdučka trava imaju moć da smanje oticanje, eliminišu nadutost, ali i da prokrvljuju reproduktivne organe i tako pospešuju plodnost, regulišu menstrualno krvarenje, stimulišu i regulišu menstruaciju, smanjuju grčeve tokom ciklusa, a svojim dragocenim sastavom koji pozitivno utiče na balans hormona pomažu i kod najupornijih poremećaja ženskog reproduktivnog sistema: cista, mioma, sindroma policističnih jajnika i smanjuju bolove kod endometrioze.

Idealno rešenje za PMS nadutost je upravo lekovito bilje. Ono najbolje za žene sadrži Femisan A. Kombinacija lekovitog bilja u ovom preparatu pomaže da se uspešno izborimo sa neprijatnim simptomima PMS-a, uključujući i oticanje. A ako želimo da pospešimo drenažu, ubrzamo rad creva i smanjimo ili eliminišemo celulit, tu je i Equigal. Uz pomoć Femisana A i Equigala, mesečne metamorfoze postaju neprimetne.

Femisan A