Po Darvinu, naši daleki preci živeli su u vodi. Pre nego što se rodimo, provodimo 9 meseci u amniotičkoj tečnosti u majčinom stomaku. Čak 71% naše planete prekriveno vodom a dve trećine našeg tela čini voda.Stari Grci su veličali plivanje u morskoj vodi i redovno koristili bazene i tople kupke, a Hipokrat nam je u nasleđe ostavio pojam ’talasoterapije’ – lečenja morskom vodom. Ali bilo da nam je dostupna morska ili obična, slatka voda, plivanje je svakako jedan od najkorisnijih i najblagotvornijih sportova kojim se možemo baviti.

Voda je skoro 800 puta gušća od vazduha pa su nam u njoj mišići izloženi stalnom otporu, a u takvoj sredini skoro da je isključena mogućnost povrede. Zbog otpora, vežbanje u vodi je i do 44% efikasnije nego vežbanje na suvom. Umesto da vežbate na nezgrapnim mašinama u teretani, vežbajte mnogo jeftinije i bezbednije, bez ikakvih rekvizita – u vodi.

KORISTI OD PLIVANJA

Zašto je plivanje dobro? Čak i ako znamo, nije loše podsetiti se zašto i lekari preporučuju plivanje kod preko 80% medicinskih stanja:

Brojne su koristi od plivanja

 • Plivanjem se možemo baviti i kad nismo u stanju da praktikujemo druge sportove. Na primer ako se oporavljamo od neke povrede, ako patimo od srčanih oboljenja, imamo problem s kičmom, artritis, dijabetes, tokom trudnoće, u poznoj starosti… Prilikom plivanja nosimo samo 10% sopstvene težine.
 • Plivanje je sveobuhvatan fitnes program: ono uključuje aerobne vežbe, vežbe snage i izdržljivosti koje aktiviraju čitavo telo. Ono poboljšava koordinaciju i balans, povećava fleksibilnost tela, opušta, a predstavlja i sjajan vid terapije kod nekih povreda i stanja.
 • Plivanje nas uči da pravilno dišemo i telo tada mnogo efikasnije koristi kiseonik. Svaki udah je dublji nego kad nismo u vodi, a prilikom izdaha izbacujemo više ugljen-dioksida. Istraživanja su pokazala da plivači i prilikom mirovanja dosta bolje dišu i iskorišćavaju vazduh nego trkači, što ima mnoge pogodnosti, po srce, krvni pritisak, a i mentalno zdravlje. Sposobnost boljeg iskorišćavanja kiseonika povećava snagu i telesnu izdržljivost i kad smo van vode. Ali i povećava kapacitet pluća.
 • Plivanje utiče vrlo pozitivno na nervni sistem, opušta i smanjuje nivo stresa. Kada redovno plivamo, telo luči endorfin, hormon sreće, samim tim smanjuje nivo kortizola, a sam boravak u vodi ima poseban efekat na psihu. Pokreti koje pravimo prilikom plivanja nam pomažu da suzbijemo nametljive negativne misli i uđemo u neku vrstu meditativnog stanja, čemu doprinosi i šum vode. Otpor koji voda pruža nam ne dopušta da pravimo nagle pokrete, pa smo prinuđeni da usporimo i prilagodimo ritam. Na taj način, učimo se strpljenju.
 • Osim što opušta, plivanje poboljšava kvalitet sna. Istraživanja su pokazala da redovni plivači ređe imaju poteškoća da zaspe, ređe pate od nesanice i preranog buđenja.
 • Plivanje je idealan sport za žene u menopauzi. Studija koja je pratila grupu žena koje su plivale tri puta nedeljno tokom 12 nedelja, zabeležila je smanjenje telesnih masti, jaču fizičku snagu, fleksibilnost i kardiovaskularnu izdržljivost. Kako plivanje pozitivno utiče na mišićni i koštani sistem, tako je savršena aktivnost u ovom životnom dobu kada je on posebno ugrožen.
 • Dok prilikom intenzivnog vežbanja u teretani ili prirodi možemo da se pregrejemo i dobijemo toplotni udar, ljudsko telo u vodi je bezbedno zbog konstantnog efekta hlađenja. Naravno, treba da pazimo da ne plivamo po jakom suncu napolju jer možemo da izgorimo a da toga ne budemo ni svesni.
 • Tokom plivanja aktivira se i razvija mišićni sistem, uključujući i mišiće koji su inače inertni, bolje nego kod ijednog drugog sporta. Kako se naše telo konstantno trudi da održi balans na površini, aktiviraju se i mišići leđa i stomaka koji su veoma bitni jer drže kičmu, i na taj način nam popravljaju držanje. Takođe, idealno je za zglobno koštani sistem jer zglobovi nisu izloženi nikakvom stresu, kao što je, na primer, slučaj kod trčanja.
 • Istraživanja su dokazala da su osobe koje redovno plivaju biološki 20 godina mlađe – kod njih su krvni pritisak, nivo holesterola, stanje krvnih sudova, centralnog nervnog sistema, kognitivne funkcije, mišićna masa i opšta krvna slika u mnogo boljem stanju nego kod vršnjaka koji ne plivaju. Plivanjem smanjujemo rizik od smrti usled kardiovaskularnih oboljenja za čak 41%.
 • Prilikom plivanja poboljšava se cirkulacija u čitavom organizmu, uključujući i mozak, pa se smatra da redovni plivači imaju poboljšane moždane funkcije. Ako redovno plivate, možete postati pametniji! Studentima plivanje može pomoći da lakše savladaju gradivo.
 • Plivanje nam pomaže da smršamo i smanjuje rizik od dijabetesa. Pomoću njega sagorevamo kalorije, lakše održavamo zdravu kilažu, održavamo zdrav nivo šećera u krvi i držimo holesterol pod kontrolom. Ovaj sport dokazano snižava loš holesterol i jača srce. Trideset minuta plivanja prsnim stilom sagoreva oko 350 kalorija. Isto toliko sagoreva se leđnim stilom, dok kraul troši malo manje kalorija.

Plivanje je vrlo korisno u menopauzi

PLIVANJE U MORU

Plivanje u bazenu je odlično, ali plivanje u moru ima dodatne koristi. Hipokrat je bio u pravu kada je zagovarao talasoterapiju. Morska voda sadrži mineralnu so koja pročišćava i leči. Natrijum hlorid, koji čini veći deo morske vode, čisti i hidrira kožu, sprečava akne i otvara pore. Morska voda dezinfikuje rane i posekotine. Blagotvorno deluje na upalne procese. Pomaže kod proširenih vena. Leči depresiju. Pročišćava sinuse i disajne puteve. Leči kožu glave, sprečava perut i jača kosu. Minerali iz morske vode jačaju kosti, nokte, mišiće i tetive. Jod pomaže rad štitaste žlezde. Magnezijum opušta mišiće, smanjuje stres i poboljšava san. Morska voda je blagotvorna kod astme, bronhitisa, artritisa, svih upalnih i bolnih stanja. Blagi masažni efekat vode poboljšava cirkulaciju u celom organizmu, pospešuje drenažu i izbacivanje toksina. Od plivanja u moru istinski postajemo lepši i zdraviji.

KORISNI SAVETI

Evo nekoliko saveta ako planirate da počnete s plivanjem:

 • Izaberite stil plivanja koji vam odgovara. Nije loše uzeti nekoliko časova plivanja ili se učlaniti u plivački klub kako bismo bili sigurni da koristimo ispravnu tehniku.
 • Izaberite pravo mesto – dobar bazen, bezbedno jezero ili, najbolje – more.
 • Iako to ne osećamo, prilikom plivanja se znojimo i možemo lako da dehidriramo. Imajte uvek pri ruci flašicu s vodom.
  Ako niste u formi, krenite postepeno i lagano pojačavajte trening.
 • Ne forsirajte. Ako osetite bol, probajte da razumete šta ga izaziva pa promenite tehniku. Stegnite trbušne mišiće i ne ugibajte leđa.
 • Ako ne volite rekreativno plivanje, izaberite vežbe u vodi. Mnogi bazeni nude fitnes programe u plitkom ili dubokom bazenu koji su sjajna rekreacija. Na moru jednostavno hodanje kroz plićak ima vrlo blagotvoran efekat.
 • Ako želite da pojačate efekat plivanja na gluteuse, plivajte s perajima. Ona će vam dodatno učvrstiti i leđne mišiće.
 • Ako se pitate na koji sport da upišete dete, budite sigurni da je plivanje najbolji izbor. Osim što će mu pomoći da se pravilno i skladno razvije, izbeći će probleme s leđima, pogrbljenost, a istovremeno će se naučiti strpljenju i na najbolji način izbaciti višak energije.

Verujemo da smo vam dali dovoljno razloga da potražite najbliži bazen. Neka miris hlora postane vaš novi parfem. Ili, još bolje, miris mora! I zapamtite: telo postiže ono u šta veruje um.

A ako razmišljate da počnete da se bavite plivanjem kako biste pokrenuli metabolizam i skinuli koje kilo, u tom procesu može vam pomoći Equigal. To je potpuno prirodni preparat na bazi lekovitog bilja koji smanjuje osećaj gladi, ubrzava limfotok, pomaže izbacivanje viška vode iz organizma, ubrzava varenje, otklanja zatvor i gasove. Plivanje i Equigal, dupla prirodna pomoć u postizanju zdravlja i vitkosti.

U čemu pomaže Equigal