IVANJSKO CVEĆE

(Galium verum)

Najčešće ga viđamo na Ivanjdan kada se od njega pletu venčići koji se kače na vrata. Njegovi žuti cvetići mirišu na med i pravi su simbol toplog i bezbrižnog leta. Ali ivanjsko cveće nije samo dekorativna biljka, već je tokom istorije imalo široku primenu, kako u domaćinstvu, tako i u narodnoj medicini.

Nekada se ivanjsko cveće koristilo kao sirište – pomoću lišća sveže biljke bi se zgrudvalo mleko, a pritom bi sir poprimio slatkasti ukus i lepu žutu boju. Zato se jedno vreme u Engleskoj zvalo „cheese renning“ – sirište. I danas se ova tehnika sirenja zadržala u nekim grčkim selima, a ostala je i u naučnom nazivu za ovu biljku, Galium verum, od grčkog gala što znači mleko.

Još jedan engleski naziv koji se i danas koristi za ovu biljku, lady’s bedstraw – „damina slamarica“, vodi poreklo od srednjovekovnog običaja da se sušenim ivanjskim cvećem pune madraci za spavanje. Osim što lepo miriše, ova biljka sadrži i veliki procenat kumarina koji je uspešno terao insekte, naročito buve, tada ne samo napast već i prenosioce opasnih bolesti. Kod nas rastu tri vrste biljke galium, pored onog „pravog“ – verum, tu su i belo ivanjsko cveće i broćika. Od davnina se sok od biljke privija na obolelo mesto ili pije čaj od nje za olakšavanje raznih tegoba.

BILJKA DRAGOCENOG SASTAVA

Upravo kod oboljenja ivanjsko cveće ima najširu primenu, kako širom sveta tako i na našim prostorima. Poznato kod nas i kao jovandanče ili jovanova travčica, ivanjsko cveće sadrži niz blagotvornih sastojaka: kvercetinske glikozide, saponine, flavonoide, minerale, organske kiseline, vitamin C, etarsko ulje, zahvaljujući kojima ima antioksidantna, citotoksična, antimikrobna, protektivna i endokrina svojstva.

Koji sve organi imaju koristi od ivanjskog cveća? Jetra, želudac, koža, nervni sistem, organi za varenje, bubrezi i urinarni trakt, disajni organi, glasne žice, štitasta žlezda, ženski reproduktivni sistem… dakle – celo telo. Ova biljka pomaže kada nam otiču zglobovi, kada imamo iritacije ili kožne bolesti kao što su ekcem ili psorijaza, kada smo promukli, anemični, imamo zatvor, grčeve u nogama, hemoroide, otežano mokrimo, imamo pesak ili kamenčiće u bubregu, patimo od hipotireoze, metaboličkog sindroma, celulita i gojaznosti. Koristi se za ispiranje grla, lečenje potkožnih čireva, oteklih limfnih žlezda, obilnih menstruacija, hemoroida, nesanice, vrtoglavice, nervoze, upale bešike i bubrega, povišene temperature, anemije… Ali može pomoći i kod složenijih poremećaja: u francuskoj tradicionalnoj medicini je poznato kao terapija za epilepsiju. Kada se koristi kao obloga, deluje lekovito na rane, upale, potkožne čireve i mitisere, pa čak i melanom. Njegovo dejstvo je dokazano kod više vrsta karcinoma.

U jednoj studiji je utvrđeno da se primenom ekstrakta ovog lekovitog bilja može stimulisati rad štitaste žlezde i jajnika čije funkcije su poremećene usled stresa. Šta više, zahvaljujući antioksidantnim svojstvima koje ivanjsko cveće poseduje zbog prisustva flavona i katehina, ova biljka uništava slobodne radikale i pruža dokazanu zaštitu od malignih ćelija, pa se smatra da se može koristiti kao uporedna terapija kod nekih vrsta karcinoma.

Ivanjsko cveće svojim polifenolima dokazano utiče na smanjivanje koronarnih poremećaja. Ova biljka štiti srčani mišić, sanira oštećenja sistolne funkcije i ima vazodilatorno dejstvo nakon ishemijske bolesti srca. Flavonoidi iz biljke doprinose boljoj cirkulaciji, sprečavaju aterosklerozu i duboku vensku trombozu, kao i dijabetsko stopalo, što su stanja koja kineska tradicionalna medicina tretira vekovima, a sada je efekat ivanjskog cveća kod njih i naučno dokazan.

IVANJSKO CVEĆE ČISTI JETRU I ČUVA VITKOST

Jedna od glavnih karakteristika ove biljke je da je moćni čistač organizma: pomaže izbacivanje štetnih materija iz jetre, slezine, bubrega i pankreasa. Ako se redovno koristi, pročišćava i urinarni trakt i limfotok. I kada se organizam reši toksina, onda ceo procveta: koža postane blistava, želudac i creva bolje rade i efikasnije apsorbuju nutrijente iz hrane, nema alergija, a metabolizam profunkcioniše punom snagom. Činjenica da ivanjsko cveće čisti i štiti jetru je i naučno dokazana: u jednoj studiji je doza od 25mg/kg ekstrakta biljke pokazala snažno hepatoprotektivno dejstvo, što je potvrđeno na osnovu svih bioloških parametara i histopatološke analize.

Osim što izbacuje iz organizma sve čemu tu mesto nije, ova biljka svojim antioksidantnim dejstvom dokazano aktivira hipotalamusno-hipofizno-nadbubrežnu osovinu čime doprinosi smanjenju oksidativnih oštećenja izazvanih stresom, a samim tim i zdravom metabolizmu i normalnom apetitu. Danas kada se čovečanstvo suočava s pravom epidemijom gojaznosti, prejedanje na nervnoj bazi je jedan od glavnih njenih uzročnika. Upravo tu na scenu stupa ivanjsko cveće kao borac protiv negativnih posledica stresa: smanjujući negativne efekte kortizola i balansirajući endokrini sistem, ovo lekovito bilje saseca uzrok gojaznosti u korenu.

Ivanjsko cveće je moćan diuretik i snažan pokretač limfe, a uz dobar limfotok povećava se drenaža i izbacivanje viška vode iz organizma. To blagotvorno dejstvo vidi se i spolja: koža postaje čistija a telo vitkije, bez celulita. Zato je ivanjsko cveće čest sastojak fitnes biljnih mešavina. Taj „superčistač“ nam pomaže da budemo lepši, da dovedemo kilažu u normalu, da imamo čistu kožu i uopšte – da se osećamo lakše i poletnije.

Zato nije slučajno ova sjajna biljka deo Equigala, uz anđeliku, nanu, neven i rastavićEquigal je potpuno prirodni preparat koji pomaže kod problema s varenjem, prekomernom težinom, nadutošću, gasovima, zatvorom, celulitom i oticanjem. Posebno je pogodan za tretmane prolećnog i jesenjeg čišćenja organizma. Uz ivanjsko cveće i Equigal, postajemo vitki i lagani kao letnji dan.

Ovu biljku sadrže sledeći proizvodi:

equigal biljne kapi
ivanjsko cvece

Druge naše biljke: