NANA

(Mentha piperita)

Svako doba imalo je svoje sapunske opere, a u antičko vreme to su bili mitovi o božanstvima. Bilo je tu intriga, srećnih i nesrećnih ljubavi, neverstava i osveta. Tipičan primer je onaj o čuvenom paru, Hadu i Persefoni. Iako je Had danas nama poznatiji kao podzemni svet, svet mrtvih, u antičko vreme on je bio bog koji je u poznijem grčkom i rimskom periodu prekršten u Plutona. Njegova braća, Zevs bog neba i groma i Posejdon bog mora bili su privlačni i poželjni. Za Hada se baš nisu lepile boginje. Zato je onu koja mu se dopala, Persefonu, morao da otme. Ali tu priči nije kraj. Iako je Persefonu voleo, pohotni Had nije imao mira, pa mu je za oko zapala lepa nimfa Minto. Persefona je pobesnela na Hadovo neverstvo i Minto je za kaznu pretvorila u biljku. A tužni Had, ne mogavši da sa nje skine ženine čini, ublažio ih je tako što joj je podario opojni miris koji bi se širio kad god bi neko hodao po njenim zelenim listićima. Minto je postala Mentha piperita, biljka koju sigurno svi imamo u kući – nana.

Simbolično, Had je imao i svoj hram u podnožju Minte, planine u Elidi, a tokom istorije, prelazio je iz mita u mit, pa je završio i u hrišćanskom, kao mesto gde odlaze duše grešnika. A Minto? U Rimu se zvala Meta, i bila je simbol metamorfoze lepote. Ali, kako je iz mita uplovila u stvarnost, u mirisnu i blagotvornu biljku mentu, postala je neizostavni deo naših života. Ono što je i dalje povezivalo s Hadom u antičko doba je činjenica da je bila nezaobilazan deo pogrebnih obreda, uz ruzmarin i mirtu.

SPAS ZA STOMAK

Menta, kod nas poznatija kao nana ili metvica, koristi se od praistorije. Od starih Egipćana, preko Hipokrata, Dioskorida, Plinija, arapskih vidara, naših travara, sve do moderne industrije, neizostavan je deo naših života, od biljnog čaja do žvakaće gume. Klasifikacija roda mentha ima poduži spisak, ali vrste nane koje su danas nama najbitnije su divlja nana, mentha spicata poznatija kao spearmint iz pasti za zube i žvaka, i domaća nana, mentha piperita, poznata i kao pepermint. Nana je još u 14. veku završila u pasti za zube, a čuveni engleski herbalista iz 17. veka, Nikolas Kalpeper, koristio je za lečenje skoro 40 oboljenja. A kod nas, nije slučajno što su reč za ovu biljku i majku ili baku – nanu, iste. Jer naša nana je tu da nam pomogne kad god nešto zaboli i da nas zaštiti svojom toplinom i blagošću.

Bilo da nam nana kuva nanu ili da je apotekari obrađuju u laboratorijama, ono što danas znamo je da ova biljka ima izuzetna antimikrobna svojstva i vrlo blagotvorno dejstvo po gastrointestinalni trakt i nervni sistem. Ova lekovita biljka je izvor mangana, bakra, magnezijuma, kalcijuma, gvožđa, kalijuma i riznica vitamina C, A, B6, E, K, riboflavina i folata. Nana sadrži i antioksidativna jedinjenja koja mogu zaustaviti rast tumora, kao što je perilil alkohol. Ono što čini čuda u nani su i pulegon, menton, izomenton, mentol, borneol i piperitenon. I danas nije samo bapski lek već je i naučno dokazana činjenica da je nana odlična za stomak. Mentol ima sposobnost da opušta mišiće creva i tako olakšava i simptome iritabilnog kolona, što je i klinički potvrđeno. Nana ima antibakterijska, antiseptička, antivirusna, spazmolitička i analgetička svojstva.

NANA I NJEN ŠIROK DIJAPAZON DEJSTAVA

Evropska agencija za lekove u svom izveštaju navodi poduži spisak lekovitih svojstava nane. Ova lekovita biljka:

 • olakšava digestivne tegobe, grčeve, dispepsiju (otežano varenje), nadraženost creva, gorušicu, podrigivanje i nadimanje
 • otklanja grčeve izazvane poremećajem rada žuči
 • pomaže kod iritabilnog kolona: deluje antispazmodično – otklanja grčeve, bol u stomaku, nadutost, osećaj punoće u stomaku, zatvor i dijareju
 • ublažava kašalj, simptome prehlade i iritacija izazvanih upalom sluznice gornjeg respiratornog sistema, čisti sekret iz pluća
 • smanjuje reumatski i bol u mišićima (mialgiju), poboljšava cirkulaciju
 • ublažava neuralgiju, uključujući i tenzionu glavobolju i migrenu
 • ublažava iritacije kože i koprivnjaču
 • deluje kao antiseptik i ublažava bol i neprijatnost kod herpesa zoster
 • ima antigljivična svojstva, i dokazano inhibira širenje sojeva Candida albicans i C. dubliniensis
 • ublažava zubobolju i osetljivost zuba
 • ima umirujuće dejstvo, smiruje lupanje srca, otklanja nervozu i nesanicu

Efekat nane je tako moćan da može ublažiti ozbiljne posledice hemoterapije kod obolelih od karcinoma dojke, kao što su mučnina, povraćanje i poremećaj ishrane.

LEKOVITI MIRIS NANE

Onaj divni miris koji je Had podario nimfi Minto zaista je moćan: studija koja se bavila kognitivnim efektima eteričnog ulja nane potvrdila da ono poboljšava pamćenje i budnost, a smanjuje umor, osećaj zebnje i frustracije. Isto to ulje pomaže nam da ublažimo simptome prehlade pomoću inhalacije, a već svi znamo da je mentol bombona idealna kamuflaža za neprijatan zadah.

Osim što poseduje lekovita svojstva, nanu možemo primenjivati i u kulinarstvu, dodati je limunadi, sosevima, salati, koktelima, čajem od listova nane možemo isprati kosu kako bismo je ojačali i dali joj sjaj, možemo listiće nane dodati u kupku za opuštanje i bolji san, a osušene grančice nane i lavande odlične su za proterivanje moljaca iz ormara.

Blagotvorna svojstva nane po sistem za varenje, njena efikasnost kod gasova, nadutosti, lenjih creva i poremećaja varenja razlog su što se ova biljka našla u recepturi za Equigal. Ovaj potpuno prirodni preparat na bazi lekovitog bilja olakšava varenje, eliminiše zatvor i gasove, a pritom podstiče izbacivanje viška vode. Zato je odličan za prolećno i jesenje čišćenje organizma, a kako ima sposobnost i da nam smanji osećaj gladi, pomaže nam da na zdrav način dođemo do željene kilaže i da se oslobodimo celulita. A tu je i Clear Skin gel u kom nana efikasno pomaže da se očiste pore i spreče akne. Ako ne verujete, pitajte nanu!

Ovu biljku sadrže sledeći proizvodi:

equigal biljne kapi
Clear skin gel
Nana

Druge naše biljke: