Počinje kao peckanje prilikom mokrenja koje se naglo pojačava, baš kao i potreba za odlaskom u toalet. Ako to ignorišemo, može doći i do bola prilikom mokrenja, mučnine, povraćanja, povišene temperature, a urin može potamneti ili se čak u njemu pojaviti krv. Sve su to simptomi urinarne infekcije.

Infekcija urinarnog trakta nastaje kada bakterije preko mokraćnog kanala (uretre) dospeju u mokraćnu bešiku. Urinarne infekcije znatno su češće kod žena nego kod muškaraca, ali kada se dese muškarcima mogu da pogode i prostatu pa je tada lečenje duže. Žene češće pate jer im je mokraćni kanal kraći, a neki od faktora rizika su i vaginalni seks i upotreba spermicida pa, ukoliko urinarne infekcije postanu učestale, preporučuje se izbor drugačije kontrole začeća. Dodatni uzročnici urinarnih infekcija su premali unos tečnosti, često kupanje u kadi, ignorisanje potrebe za odlaskom u toalet i zadržavanje mokraće, urođene anomalije urotrakta, urinarna inkontinencija, dijabetes, starost, kao i kamen u bubregu.

kako prepoznati cistitis

NAJČEŠĆI UZROK INFEKCIJE

Najčešći i najnaporniji ’nezvani gost’ – uzročnik infekcija urinarnog trakta, čak do 95% njih, je bakterija Ešerihija koli (Escherichia coli), konkretno uropatogena E. coli (UPEC). ’Krštena’ je po Teodoru Ešerihu (Theodor Escherich), nemačko-austrijskom bakteriologu koji je otkrio 1885. Ešerihija ima više vrsta i obično žive u našem digestivnom traktu gde pomažu varenje, ali neki sojevi mogu napraviti ozbiljne infekcije, čak opasne po život, kako u crevima tako i u plućima. Nepoželjne sojeve Ešerihije najčešće unesemo u organizam preko nedovoljno termički obrađenog mesa i mleka, voća i povrća, zagađene vode, ali i kontaktom s drugim ljudima. Međutim, možemo se zaraziti i sami ako je neadekvatnom higijenom iz crevnog trakta prenesemo u urinarni. Iz anatomskih razloga, taj slučaj je mnogo češći kod žena.

Kada se jednom ova bakterija zapati u našem urinarnom traktu, velika je verovatnoća da će se vraćati. Neke žene je imaju više puta tokom godine, a posebno je česta kod žena nakon ulaska u menopauzu jer je tad i koža i sluznica suvlja i podložnija infekciji. Najčešća je infekcija i u trudnoći zbog hormonalnih promena. Ova infekcija se leči hitno jer ako se zapusti može dospeti u krvotok i naneti štetu plodu.

SIMPTOMI URINARNE INFEKCIJE

Simptomi infekcije urinarnog trakta uključuju bolno i učestalo mokrenje, peckanje, neprijatan miris mokraće, a kod ozbiljnije, uznapredovale infekcije može doći do povišene temperature, mučnine, povraćanja i prisustva krvi u urinu. Kada se Ešerihija ušunja u bešiku nastaje cistitis, upala bešike. Potreba za mokrenjem postaje neizdrživa, javlja se peckanje i bol prilikom mokrenja. Mokraća postaje mutna, rozikasta i neprijatnog mirisa, a žene mogu osetiti i bol u maloj karlici. Kod žena ova upala se može lako proširiti i na jajnike. Ako se infekcija zapusti pa je izazvala i upalu bubrega, to može uzrokovati ozbiljne komplikacije, kao na primer hemolitički uremički sindrom, i tada se pored ostalih simptoma javljaju i bolovi u leđima, ispod rebara.

Kod muškaraca se infekcija može proširiti na prostatu. Ova žlezda čija je funkcija stvaranje semene tečnosti nalazi se odmah ispod mokraćne bešike, a kako kroz nju prolazi mokraćni kanal, svako njeno uvećanje može izazvati zastoj mokraće, učestalo, isprekidano i bolno mokrenje. Upala prostate – prostatitis može biti vrlo bolna. Muškarci sa benignom hiperplazijom prostate su skloniji urinarnim infekcijama.

Svako češće mokrenje nego inače, osećaj potrebe za mokrenjem nakon mokrenja, prisustvo bola i vidnu promenu boje urina nikako ne treba zanemariti već obavezno otići na lekarski pregled. Muškarcima se preporučuje i redovan preventivni urološki pregled. Kako se leči infekcija urinarnog trakta? Lekar će sigurno dati nalog za laboratorijsku analizu urina, pa nakon obavezne higijene treba uhvatiti prvi jutarnji urin u sterilnu bočicu i odneti na analizu. Na osnovu kliničke slike, analize urina sa sedimentom, prisustva bakterija koje izazivaju bakterijske infekcije i uzimanja u obzir eventualne druge bolesti koje imamo, lekar će verovatno prepisati antibiotsku terapiju na osnovu antibiograma koju obavezno moramo ispoštovati do kraja.

bakterija ešerihija koli

 

LEK ZA URINARNE INFEKCIJE

Ono što ljudi najčešće rade kada dođe do urinarne infekcije je da na svoju ruku počnu terapiju antibiotikom, što se nikako ne preporučuje jer tako sojevi bakterija obično postaju rezistentni i onda nam je sve teže da ih se oslobodimo. Ešerihiju je potrebno lečiti antibiotikom, ali je vrlo bitno pronaći onaj pravi. Tada terapija traje do pet dana.

Ali, pored tableta, efikasnosti terapije i mera prevencije kao što su dovoljan unos tečnosti i jačanje imunog sistema, lekovite biljke mogu veoma doprineti ozdravljenju i prevenciji infekcije mokraćnih kanala. Vrlo delotvorne biljke kod problema s urinarnim traktom su koren maslačka, čestoslavica, zlatnica, list breze i rastavić, od kojih se vekovima u našim krajevima pripremao čaj. Ne samo da će svojim diuretičkim dejstvom uticati na eliminaciju bakterija, već će smiriti akutne i hronične upale, doprineti eliminaciji peska i sitnih kamenčića iz bubrega, olakšati bolne krize, a kod muškaraca smiriti probleme s prostatom. Sve ove biljke deo su prirodnog preparata Nefrovit, tinkture koju telo mnogo bolje apsorbuje i iskoristi od čaja.

Kako su kod žena upale mokraćnog trakta često povezane s genitalnim, odličnu prevenciju može pružiti i Femisan A, pored vrlo efikasne uloge u balansiranju hormona, prevenciji i smanjenju tegoba ženskog reproduktivnog sistema. Femisan A postoji u obliku kapi i kapsula i vrlo je jednostavan za upotrebu.

Muškoj populaciji, kojoj infekcije urinarnog trakta neretko izazivaju probleme s prostatom, vrlo efikasnu bakteriostatičku i baktericidnu zaštitu pruža Fital Prost. I ovaj preparat pojačanom diurezom pomaže u eliminaciji štetnih bakterija i toksina, a osim što je efikasan kod urinarnih infekcija, povećava vitalnost prostate. Glavni sastojak ovog preparata je lekovita bilja vrbovica koja je poznata po svom blagotvornom dejstvu na prostatu, prevenciji benigne hiperplazije, pa čak i kancera prostate.

Kod osoba koje su sklone urinarnim infekcijama vrlo je bitna preventiva. Ispravna higijena, izbor adekvatne kontrole začeća za žene, unos dovoljne količine tečnosti, kao i preparat po izboru – Nefrovit, Femisan A ili Fital Prost, pomoći će da se ovim nezvanim gostima zauvek zatvore vrata.

Preparati Herba Sveta