Ranica na grliću materice

Ranica na grliću materice: nema mesta za ranice

Sigurno se svaka žena uplaši kada sazna da ima ranicu na grliću materice. Prema poslednjim podacima, svaka druga žena ima neku promenu na grliću ovog tipa, jer ovo je jedan od najčešćih ginekoloških poremećaja. Međutim, uglavnom nema velikog razloga za zabrinutost jer ta ‘ranica’ zapravo predstavlja mrljicu na sluzokoži, crvenilo na grliću materice (donjem delu materice koji se proteže u vaginu). Radi se o tome da su spoljašni i unutrašnji deo grlića materice prekriveni drugačijim epitelom, i ćelije pločastog, odnosno cilindričnog epitela teže da se šire i dominiraju, što zavisi kako od hormonalnog balansa tako i od kiselosti, odnosno baze sredine. Kada se cilindrični epitel kome je inače mesto u unutrašnjosti grlića i u materici, proširi ka spoljašnjem delu grlića, nastaju crvene mrlje koje se popularno nazivaju ranicama na grliću materice. Stručni naziv za ranicu je ektopija, što u prevodu s latinskog znači ’tu gde joj nije mesto’.

ZAŠTO I KAKO NASTAJE RANICA NA GRLIĆU MATERICE?

Nastanak ranice na grliću materice je direktno povezan s povećanim nivoom estrogena. Kako je grlić veoma osetljiv na estrogen, tako epitel odmah odreaguje. Zato se najčešće ranica i javlja u uslovima velikog izlaganja estrogenu, kao što je pubertet, trudnoća, hormonska kontracepcija, ili tokom menstrualnog ciklusa u ovulatornoj fazi. Može biti i urođena, kada u kasnom periodu razvoja fetusa izloženost majčinom hormonu stimuliše hiperaktivnost epitela cervikalnog kanala. Srećom, njena „vladavina“ nije večna, i veoma je retka kod žena u postmenopauzi, jer je tada, prirodno, nivo estrogena izuzetno nizak. Ranice koje nastaju usled hormonalnih promena su „dobre“, ali postoje i one koje izazivaju opravdanu zabrinutost.

Danas infekcija humanim papiloma virusima poprima razmere epidemije, naročito kod adolescentkinja i mladih žena, i veći deo slučajeva HPV virusa pripisuje se upravo ranici na grliću materice. Novija istraživanja su pokazala da HPV i ranica nisu u direktnoj sprezi kod zdravih žena, već je problem u imunim funkcijama ili drugim osobinama samog cervikalnog epitela. Dok god je ‘ranica’ fiziološko stanje, nije potrebno nikakvo lečenje. Ali u slučaju virusnih infekcija, naročito HPV, potrebna je hitna lekarska pomoć. Studije su dokazale da postojanje ovih promena u vidu ranica uz kondilome predstavlja visok rizik za nastanak karcinoma grlića materice. Ranice se otkrivaju na redovnim ginekološkim pregledima i uz ultrazvučni pregled, i lekar će utvrditi da li i kakvu terapiju ili intervenciju zahtevaju. A kako možemo naslutiti da imamo ranicu koja je problematična i zahteva veću pažnju?

bol od ranice na grliću

RANICE NA GRLIĆU MATERICE – SIMPTOMI

Uobičajeni simptomi su obilniji vaginalni sekret i krvarenje tokom i nakon odnosa. Ta kombinacija simptoma može ukazivati na bakterijsku ili virusnu infekciju, jer pojačano lučenje sekreta obično nastaje kada se broj bakterija ili virusa višestruko poveća. Zamućeni sekret ukazuje na bakterijsku infekciju, dok bistar nagoveštava da se radi o virusnoj. Još neki od simptoma mogu biti peckanje prilikom mokrenja, bol u maloj karlici, bol u leđima. U ozbiljnijim slučajevima može se javljati sukrvičavi sekret, krvarenje van menstrualnog ciklusa, bol tokom odnosa, i tada se obavezno mora otići na pregled i uraditi PAPA test. Potrebno je ozbiljno shvatiti situaciju, naročito ako se utvrdi i prisustvo HP virusa na sluznici grlića materice. HPV, humani papiloma virus, vodeći je uzrok raka grlića materice koji se može spečiti ako se otkrije na vreme. U slučaju da je ranica na grliću dobroćudna, njeno uklanjanje nije neophodno, eventualno se može kauterizovati ili samo koristiti propisana terapija. Ali, ako se biopsijom grlića materice utvrdi malignitet, ranica se mora ukloniti hirurškim putem.

Pored HPV-a, ranica se može javiti usled drugih infekcija kao što su kandidijaza, infekcija hlamidijom, sifilisom ili herpesom. Kako je hlamidija tiha polna bolest, odnosno teško se otkriva, ginekolozima je postojanje ranice na grliću često znak da treba uraditi i test na hlamidiju. Postoje veze između ranice i gonoreje, kao i HIV-a. Ovakve infekcije ukazuju i na nepostojanje ili neadekvatnost zaštite tokom seksualnih odnosa, a može ih pospešiti i neuredan život – loša ishrana, pušenje ili alkohol. Uz infekcije, i upotreba hormonalne kontracepcije povezuje se sa povećanim šansama za nastanak ranice.

RANICA U TRUDNOĆI

Ranica je prilično česta u trudnoći, i usled snažnih hormonalnih promena može se proširiti. Proces njenog nastanka može početi rano, ali je najizraženija tokom drugog i trećeg tromesečja. Pored hormona, naročito tokom trećeg tromesečja, faktor njenog nastanka može biti i venska opstrukcija. Nakon porođaja, kako opada volumen grlića materice, tako se i epitel vraća u svoj normalni položaj. Nije dokazano da ranica može imati negativan uticaj na plod, ali svakako je veoma bitno u tim situacijama slušati savete ginekologa.

KAKO SE LEČI?

Ukoliko specijalista otkrije problematičnu ranicu prilikom kolposkopskog pregleda i uz PAPA test, sledeći korak su biopsija grlića materice i redovne kontrole. Ranica se mora pratiti i reagovati ukoliko sama ne nestane u roku od godinu dana, promeni oblik, ili rezultat PAPA testa, odnosno HPV tipizacija pokaže prisustvo sojeva koji su opasni. Kada se dobiju rezultati biopsije, u zavisnosti od toga koliko su izmenjene ćelije ranice, ginekolog može predložiti spaljivanje ranice (laserska intervencija) ili njenu konizaciju.

lekovita biljka

Kaže se da je preventiva najbolji lek, što se naročito može primeniti na ektopiju. Ranicu na grliću materice najbolje ćemo sprečiti ako se zdravo hranimo, dovoljno se krećemo, znamo s kim stupamo u odnose i koristimo adekvatnu zaštitu. Pravilo koje važi za sve aspekte života je da problemi nastaju kada se naruši balans. U telu žene, narušeni balans hormona može napraviti pravu revoluciju što se obično burno odražava na njeno reproduktivno zdravlje. I dok možemo lečiti i zalečiti simptome, najbolji način da se borimo protiv zdravstvenih poremećaja izazvanih disbalansom hormona, jeste da povratimo njihov balans. Pored obaveznog slušanja saveta ginekologa, možemo primeniti i prirodno lečenje.

Virak, hajdučka trava, neven, crveni zdravac, rusomača… Priroda nam je izdašno podarila rešenja za naše probleme, samo je potrebno znanje kako da ih primenimo. Zato je tu Femisan A, koji sadrži idealan izbor i odnos lekovitog bilja koje se vekovima koristi u narodnoj medicini. Femisan A uravnotežava funkcije u organizmu, a lekovito bilje u njemu ima posebno astringentno dejstvo koje pospešuje zarastanje rana, smanjuje iritacije i upale oštećenog tkiva, i stvara prirodnu barijeru koja sprečava infekciju rane. Femisan A je stoga veoma uspešan u saniranju ranica na grliću materice. Uz redovne ginekološke preglede, najmanje jednom godišnje, i Femisan A, nema mesta za ranice na grliću materice.

Femisan A

Prethodni članak
PMS NADUTOST
Sledeći članak
Prejedanje
Select your currency
RSD Srpski dinar
EUR Euro