Do nedavno je jetra uglavnom najviše stradala od alkohola, ali danas se javlja nova epidemija, s tendencijom da zaseni problem učestale pojave dijabetesa. Broj obolelih od steatoze, nealkoholnog steatohepatitisa (NASH) je u vrtoglavom porastu. U narodu poznatiji kao ’masna jetra’, to je poremećaj kog karakteriše upala i oštećenje ćelija usled preteranog gomilanja masti, konkretno triglicerida, u njima. Iako osobe koje pate od masne jetre često ni ne konzumiraju alkohol, posledice koje ovo oboljenje ostavlja slične su kao kod teških alkoholičara i mogu dovesti do ciroze i potpunog otkazivanja rada jetre.

KOJA JE FUNKCIJA JETRE?

Jetra je vitalni organ, ona je čistač našeg organizma i bez nje naše telo bi brzo postalo prezagađeno otrovima. Jetra prečišćava krv koja u nju stiže iz sistema za varenje donoseći nove nutrijente, pa je šalje dalje svuda po telu. Ona prikuplja štetne materije, ali i sintetiše proteine, kao što je albumin, koji je neophodan za normalnu koagulaciju krvi. Jetra metaboliše masti, proteine i ugljene hidrate, aktivira enzime, skladišti glikogen, vitamine i minerale, luči bilirubin, holesterol, hormone, kao i žuč koja pomaže da se lakše apsorbuju masti.

jetra kod gojazne osobe

Šta se dešava kada jedemo previše nezdave hrane, na primer masnog peciva i slatkiša? Jetra deo tih prostih šećera pretvori u glukozu koja je organizmu potrebna za energiju. Ali ako glukoze ima previše, jetra neće moći da je u potpunosti uskladišti. Deo nje će zato pretvoriti u glikogen koji se zadržava u mišićima, a višak u lipide – masti, koje će se taložiti ispod kože (površinske masti) ili oko organa (visceralne masti).

MASNA JETRA: SIMPTOMI

Danas milioni ljudi pate od masne jetre, naročito u razvijenim zemljama. To je poremećaj koji ne bira godine, ali uglavnom bira gojazne. Masna jetra je samo jedna od domina koja kada se obruši, ruši sve oko sebe: odmah do nje stoje dijabetes tipa 2, metabolički sindrom, poremećaji rada srca i kardiovaskularnog sistema, visok krvni pritisak i povišeni trigliceridi, a spolja gledano, često je odaje ’šlauf oko struka’.

Bez ovog organa nema života, i u slučaju njenog potpunog otkazivanja jedini način da se sačuva život je transplantacija jetre. A kod masne jetre, problem se često zahuktava bez simptoma, ili uz osećaj lake nelagodnosti koja se može pripisati drugim uzrocima. Osećaj pritiska ili bolovi pod desnim rebrenim lukom, laki poremećaj varenja, osećaj umora… U trenutku kada počne da nam šalje ozbiljnije znake upozorenja, jetra može već biti oštećena: oticanje stomaka, tamna stolica, uvećani i vidljivi krvni sudovi ispod kože, uvećanje grudi kod muškaraca, uvećana slezina, crveni dlanovi, požutela koža i beonjače… Masna jetra još uvek nije ciroza jetre, mada vodi ka njoj – do 12% slučajeva masne jetre završi cirozom. Dok masnu jetru karakteriše nagomilavanje masnih ćelija, kod ciroze se formiraju ožiljci jetrenog tkiva. Simptomi ciroze uključuju i mučninu i povraćanje, zadržavanje tečnosti u organizmu, poremećaj varenja, probleme s pamćenjem, nesanicu, krvarenje desni i taman urin. Razlika između masne jetre i ciroze može se primetiti i na ultrazvuku, a vrlo tačna dijagnoza može se uspostaviti pomoću magnetne rezonance. Ali prva dijagnoza masne jetre uspostavlja se pomoću laboratorijskih analiza: alanin aminotransferaza (ALT) i aspartat aminotransferaza (AST), gama-glutamiltransferaze (GGT), triglicerida i holesterola.

krvni sudovi unutar jetre

MASNA JETRA KOD ŽENA

Kako smo danas od najranijih dana izloženi nezdravoj hrani i napicima, nealkoholni steatohepatitis pogađa i decu, ali najčešći je kod osoba 40-60 godina starosti, i to više kod žena nego kod muškaraca. Kada su žene u pitanju, upravo su te godine kritične jer tada počinje menopauza. Da su žene nakon ulaska u menopauzu podložnije masnoj jetri dokazala su i najnovija istraživanja. Kada, uglavnom početkom pedesetih godina, žena tokom cele jedne godine ne dobije menstruaciju, zvanično je u menopauzi. Iako je taj životni prelaz potpuno prirodan, zbog gubitka protektivnog dejstva estrogena žene su tada podložnije nekim poremećajima, uključujući osteoporozu, kardiovaskularna oboljenja, dijabetes, a u poslednje vreme sve je veći broj slučajeva masne jetre. Nažalost, usled metaboličkih promena izazvanih padom hormona, žene su u menopauzi sklone gojenju, naročito taloženju visceralnih masti – dubinskih masnoća u predelu stomaka koje se talože oko vitalnih organa koje su najčešći uzrok oboljenja. Gojaznost nakon ulaska u menopauzu je jedan od najvećih faktora rizika za pojavu masne jetre i ozbiljnih metaboličkih poremećaja. Zato je u ovom periodu održavati zdrav nivo lipida, glukoze i insulina bukvalno od vitalne važnosti.

LEČENJE: KAKO „ODMASTITI“ JETRU?

Srećom, masna jetra je reverzibilno stanje: promenom načina života na vreme, posebno dijetom, možemo dovesti do njene regeneracije i sprečiti dalje propadanje. Ali zašto uopšte dopustiti da dođe do oštećenja jetre? Nedavna istraživanja otkrila su da gojazne osobe koje pate od masne jetre mogu značajno da smanje količinu masti i redukuju upalu ovog organa samo ako izbace iz ishrane sokove, gazirane slatke napitke i ostala bezalkoholna pića, kao i hranu sa visokim procentom industrijskog šećera.

riba, jaja, mladi luk

Uravnotežena ishrana i redovna fizička aktivnost su dva najveća prijatelja jetre. Klinička studija Univerziteta Ejmori iz Atlante, okupila je četrdesetoro dece starosti oko 13 godina sa sadržajem 21-25% masti u jetri, što je četiri puta više od normalnog. Podeljeni u dve grupe, tinejdžeri su pratili dva režima ishrane: prva grupa je drastično smanjila unos šećera, dok je druga nastavila s istim načinom ishrane kao i do tad. Prva grupa je umesto sokova i gaziranih napitaka dobijala vodu ili mleko. Nakon osam nedelja, kod dece iz prve grupe došlo je do izuzetne transformacije jetre i smanjenja masti za 31%. U drugoj grupi na jetri nije bilo nikakvih promena. Kod prve grupe došlo je i do poboljšanja enzima, odnosno smanjenja upale jetre.

MASNA JETRA: ISHRANA

’Šlauf oko struka’ nije samo estetski problem. Nakupljanje masti oko unutrašnjih organa bukvalno nam ugrožava život. Bez jetre ne možemo, ali sigurno možemo bez trans masti, mesnih prerađevina, pržene hrane, industrijskih grickalica, peciva, margarina, majoneza, slatkih napitaka i gaziranih sokova koji su glavni uzroci kako gojaznosti tako i bolesti jetre.

Jetru možemo obradovati orašastim plodovima, maslinovim uljem, mahunarkama, kefirom, semenjem susama, bundeve, suncokreta, ribom, pilećim i ćurećim belim mesom, povrćem i voćem. Zeleni čaj je prepun antioksidanasa i deluje protivupalno, a istraživanja su dokazala da lekovito bilje ima veoma povoljan efekat na masnu jetru, kojoj veoma pogoduju njegovi sastojci kao što su flavonoidi, polifenoli, terpenoidi, saponini i alkaloidi. Tu su i naši čuveni ’narodski’ čistači organizma: nana, anđelika, maslačak, ivanjsko cveće, neven, rastavić… Svi oni olakšavaju varenje, pročišćavaju jetru, poboljšavaju izlučivanje žuči, sprečavaju upale žučne kese i poboljšavaju razmenu materija u organizmu. Neven ima posebno hepatoprotektivno dejstvo koje je i klinički potvrđeno.

Sve ove lekovite biljke koje se u našem narodu koriste od davnina, sabrane su u modernom, a opet potpuno prirodnom preparatu: Equigalu. Equigal ne samo da čisti jetru i pomaže izbacivanje štetnih materija, već pomaže u rešavanju problema prekomerne težine, poremećaja varenja, eliminiše zatvor ali i sprečava upalne procese u organizmu. Masna jetra bira gojazne, ali mi smo ti koji biramo stil života.

Equigal biljne kapi