Femisan Inositol

DODATAK ISHRANI U OBLIKU KAPSULA KOD INSULINSKE REZISTENCIJE, METABOLIČKOG SINDROMA, POLICISTIČNIH JAJNIKA I STERILITETA.

Cena: 1.350,00 RSDAproksimativna cena u EUR: 11.48 EUR

FEMISAN INOSITOL je dodatak ishrani sa Mio-inozitolom, D-hiro-inozitolom i folnom kiselinom (Magnafolate® PRO) namenjen ženama tokom planiranja trudnoće. Folat doprinosi normalnom metabolizmu homocisteina, igra ulogu u deljenju ćelija, normalnoj sintezi aminokiselina, normalnoj funkciji imunog sistema. Folat doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti.

Način upotrebe / preporučena upotreba: 1 kapsulu popiti dva puta dnevno pre jela.

FEMISAN INOSITOL DOPRINOSI:

  • poboljšanju funkcije jajnika
  • normalizaciji lučenja hormona
  • normalnom menstrualnom ciklusu
  • smanjenju hiperandrogenizma (povišenog nivoa muških hormona)
  • povećanju šanse da dođe do začeća i zdrave trudnoće
  • normalizaciji nivoa insulina, holesterola, triglicerida i krvnog pritiska.

Poznato je da je trudnoća stanje koje zahteva pojačani unos određenih vitamina, minerala i elemenata koji pomažu razvoj ploda, ali i čuvaju zdravlje majke. Međutim, novijim istraživanjima utvrđeno je da je s obazrivijom ishranom, suplementacijom i zdravim načinom života potrebno početi ranije, dosta pre začeća. Briga o zdravlju tokom planiranja trudnoće i pre začeća može sprečiti niz faktora rizika kako po sam plod, odnosno fetus, tako i dugoročno po zdravlje majke, uključujući i gojaznost nakon porođaja koja negativno utiče na kardiovaskularni sistem i može dovesti do pojave metaboličkog sindroma i dijabetesa. Studije su čak dokazale da se pravilna suplementacija pre trudnoće odražava na intelektualne sposobnosti šestogodišnjeg deteta. Ono što je sigurno je da nutrititvni status majke prilikom začeća direktno utiče na razvoj placente, pravilnu raspodelu nutrijenata i epigenetsko remodelovanje gena fetusa. Brojni nutrijenti i masne kiseline igraju ključne uloge u ranom neurorazvojnom procesu, uključujući razvoj neurona, formiranje aksona i dendrita, stvaranje sinapsi, mijelinaciju i apoptozu neurona.

Jedan od najneophodnijih suplemenata koji se trudnicama zvanično i obavezno preporučuje od trenutka kada se planira začeće pa do kraja 12. nedelje trudnoće je folna kiselina.

Dodatak ishrani FEMISAN INOSITOL sadrži MAGNAFOLATE® PRO – folnu kiselinu u obliku metilfolata (kalcijum L-metilfolat), poznatog kao superiorni oblik folata i trenutno njegov najčistiji oblik. Za razliku od folne kiseline i folata u hrani koji moraju da prođu kroz nekoliko biohemijskih konverzija u telu da bi postali L-metilfolat, magnofolat se može direktno apsorbovati i pogodan je i za žene koje imaju mutaciju MTHFR gena.

Poznata i kao vitamin B9, folna kiselina nam je inače neophodna za normalnu apsorpciju gvožđa, funkciju krvi, sintezu aminokiselina, i pre svega, normalno funkcionisanje nervnog sistema. Iako neke namirnice sadrže ovaj vitamin, kao što su jaja, integralne žitarice, masna riba i orašasti plodovi, ona se često ne apsorbuje pravilno. Apsorpciju ometa i nezdrav način života, pušenje, upala sluznice digestivnog trakta i poremećaj varenja, kao i upotreba pilula za kontracepciju. Tokom trudnoće, dobre zalihe folne kiseline kod majke od životne su važnosti za plod. Već od treće nedelje trudnoće kod fetusa započinje neurulacija – proces razvoja kičmene moždine. Tokom embrionalne faze ubrzano se iz neuralne ploče formira neuralna cev, a potom iz nje se formiraju mozak i kičmena moždina. Manjak folne kiseline u ovoj fazi može dovesti do drastičnog oštećenja kičmene moždine, a jedna od posledica ovog deformiteta je i spina bifida, poremećaj u obliku otvorene lezije na kičmenom stubu novorođenčeta koji izaziva trajnu paralizu nogu i ruku a često i mentalne smetnje. Još neki defekti usled lošeg razvoja neuralne cevi su encefalokele – protruzija jednog dela moždanog tkiva kroz lobanju ili anencefalija, nedostatak dela mozga. Suplementacija folnom kiselinom i pojačani unos gvožđa može sprečiti i poremećaje kod novorođenčeta kao što su zečja usna i urođena anomalija kardiovaskularnog sistema.

Još jedan nutrijent o kome se sve više priča je inozitol, odnosno njegova dva najbitnija od devet izomera, mio-inozitol i d-hiro-inozitol. Mio-inozitol je ugljeni hidrat (šećer) koji je prisutan u tkivu i mozgu sisara, a deluje kao sekundarni posrednik u prenosu ćelijskih signala kod hormona, neurotransmitera i faktora rasta. On je taj koji „fino šteluje“ osetljivost receptora i pomaže da ćelije „pravilno komuniciraju“. Inozitol na taj način podržava i rad jajnika, pomažući im da uspostave pravilno lučenje polnih hormona, kao i rad endokrinih žlezda. Inozitol ima sposobnost da stimuliše endogenu proizvodnju lecitina i kontroliše metabolizam masti i šećera, kao i ćelijske aktivnosti nervnog sistema. Njegov uticaj na lučenje insulina poredi se s aktivnošću metfomina koji se koristi kao terapija kod dijabetesa tipa 2.

Ova karakteristika inozitola posebno je važna ženama koje pate od sindroma policističnih jajnika (PCOS). Ovaj poremećaj, koji sve više uzima maha u modernom društvu, karakteriše stvaranje niza sitnih cista na jajnicima koji negativno utiču na njihov rad, što za posledicu ima povišeno lučenje androgenih hormona, poremećaj ovulacije, ciklusa i menstruacije i neplodnost, ali i niz propratnih i veoma opasnih stanja, kao što su gojaznost, dijabetes i kardiovaskularni poremećaji. Kako žene sa PCOS obično imaju anovulatorne cikluse, on je ujedno i najčešći uzrok steriliteta. Upravo tu na scenu stupa mio-inozitol: brojne studije dokazale su da suplementacija mio-inozitolom tokom dužeg perioda kod žena sa PCOS doprinosi regulaciji ciklusa, poboljšanju ovulacije i pozitivnim metaboličkim promenama, što za konačni rezultat ima smanjenje hiperandrogenizma – koncentracije muških polnih hormona.

D-hiro-inozitol je još jedan stereoizomerni oblik inozitola koji ima svojstva „imitacije insulina“ – on doprinosi ispravljanju metaboličkih poremećaja povezanih s lučenjem insulina, tačnije igra ulogu u povećanju osetljivosti tkiva na insulin pa je odlična pomoć kod stanja kao što su insulinska rezistencija i dijabetes tipa 2. Direktno ciljajući hiperinsulinemiju, inozitol isto tako utiče i na PCOS koji je s njom u direktnoj sprezi.

Osim što je od pomoći ženama sa sindromom policističnih jajnika, suplementacija inozitolom dokazano poboljšava stopu uspešnosti veštačke inseminacije kod žena koje pate od steriliteta. Istraživači koji su tokom studije pratili 935 žena došli su do zaključka da suplementacija mio-inozitolom povećava šanse da dođe do trudnoće nakon IVF (in vitro oplodnje) i ICSI (intracitoplazmatske injekcije spermatozoida), ali i poboljšava kvalitet embriona, smanjuje broj nestabilnih oocita i doze lekova potrebnih za stimulaciju jajnika za stimulaciju.

Upotreba inozitola pre začeća ima dugotrajan pozitivan efekat tokom trudnoće i nakon porođaja: studijski je dokazano da se pomoću mio-inozitola i folne kiseline smanjuje rizik od gestacionog dijabetesa kod gojaznih žena za čak 66%.

Efekat mio-inozitola ne vidi se samo na telu, već i psihi: on se efikasno koristi u borbi protiv negativnih posledica stresa, depresije, anksioznosti, kod naglih promena raspoloženja, nesanice, napada panike, opsesivno-kompulsivnog poremećaja… Kako su promene raspoloženja česta pojava u PMS-u, suplementacija inozitolom može pomoći ženama da se emotivno stabilizuju u periodu pre početka menstruacije. Šta više, danas je klinički dokazana efikasnost mio-inozitola čak i kod najtežeg oblika PMS-a – predmenstrualnog disforičnog poremećaja (PMDD). On može pomoći i ženama u menopauzi, na dvojak način: u ublažavanju promena raspoloženja i nervoze koji su čest simptom u prelaznom periodu, kao i kod poremećaja metabolizma, kardiovaskularnih problema, gojaznosti i dijabetesa koji intenzivno vrebaju odmah po opadanju reproduktivne sposobnosti. Mio-inozitol dokazano reguliše krvni pritisak, nivo holesterola i triglicerida u krvi. I to nije sve: neke studije otkrile su i pozitivan efekat inozitola na sprečavanje epileptičnih stanja, kao i na sprečavanje rasta ćelija karcinoma jetre i pluća.

Prateći najnovije trendove u medicini, mio-inozitol i d-hiro-inozitol, zajedno sa najčistijim oblikom folne kiseline, Magnafolate® PRO, deo su savremenog preparata Femisan Inositol. Femisan Inositol je potpuno bezbedni dodatak ishrani namenjen ženama koje planiraju trudnoću, jednostavno se primenjuje, lako apsorbuje i nema nikakvih kontraindikacija. Idealno je početi sa suplementacijom tri do šest meseci pre začeća, a kod osoba sa sindromom policističnih jajnika preporučuje se i duža upotreba. Može se jednostavno kombinovati s Femisan A kapima ili kapsulama do začeća, a nakon začeća preporučuje se Femisan Folat Pro koji sadrži sve neophodne elemente za održavanje zdrave trudnoće. Svom detetu sada ljubav možete pružiti i pre začeća – uz Femisan Inositol!

STANDARDI

FEMISAN INOSITOL je proizvod bez glutena, izrađen u skladu sa Dobrom proizvođačkom praksom, uz poštovanje zahteva ISO9001:2015 standarda i HACCP sistema kontrole kvaliteta.

REGISTROVANO

Dijetetski proizvod – dodatak ishrani FEMISAN INOSITOL upisan je u bazu podataka Ministarstva zdravlja za dijetetske proizvode, pod brojem 21406/2022.

 

 

SASTAV: Myo - inositol 505 mg, D - chiro inositol 5 mg, Folna kiselina Magnafolate® PRO 200 µg.