Danas na Balkanu sterilitet muči svaki šesti par, u Srbiji čak 4500 parova je u nemogućnosti da se ostvare kao roditelji. U borbi protiv steriliteta bitno je da budemo dobro informisani i da razumemo šta ga može izazvati.

ŠTA JE STERILITET?

Sterilitet, infertilitet ili neplodnost je nemogućnost začeća i ostvarenja trudnoće. Sterilitet se deli na primarni i sekundarni. Smatra se da primarni sterilitet postoji kod parova kod kojih tokom godinu dana, uz redovne i nezaštićene seksualne odnose, nije došlo do trudnoće. Ista situacija je i kod parova koji se bore sa sekundarnim sterilitetom, samo što su oni tokom zajedničkog života ranije uspeli da dobiju barem jedno dete.

Statistike kažu da je prepreka da dođe do trudnoće 40% do muškaraca, 50% do žena, a u 10% slučajeva kada je sve naizgled u redu kod oba partnera, problem je nepoznat, neispitan, moguće endokrinološki ili je pak došlo do imunološke reakcije usled nekompatibilnosti para. Kod oko trećine parova problem postoji i kod jednog i kod drugog partnera, dok u 40% slučajeva postoji više istovremenih poremećaja koji su uzrok steriliteta.

STERILITET KOD ŽENA

Kod žena u 25% slučajeva problem je u produkciji jajne ćelije – anovulatornim ciklusima. Žena tada ima normalnu menstruaciju ali ne dolazi do ovulacije. Inače, tokom jedne godine u normalnim uslovima, žena će imati 9-10 ciklusa sa ovulacijama i 2-3 bez ovulacije. Međutim, kako godine prolaze ovulacije mogu sve češće izostajati, iako je ciklus redovan. Starost žene zato, nažalost, dosta utiče na mogućnost začeća, pa žene koje odlažu rađanje kasnije, kada požele da se ostvare kao majke, mogu imati dosta neuspešnih pokušaja da ostanu u drugom stanju.

sterilitet

U preostalih 25% slučajeva problem može biti u transportu jajne ćelije do ampularnog dela jajovoda gde spermatozoid treba da je oplodi, da bi se potom spustila ka materici i usadila u endometrijum. Problem može nastati usled zapaljenskih procesa u endometrijumu, jajovodima ili zapušenja.

Danas su veoma česta oboljenja reproduktivnog trakta kod žena koji direktno utiču i na plodnost. Svetska zdravstvena organizacija nabrojala je najčešće faktore koji utiču na neplodnost, a prvi na listi su poremećaji u ovulaciji i endometrioza. Kod endometrioze statistike kažu da 4 od 10 žena s ovim poremećajem imaju problem sa sterilitetom. Još jedan čest poremećaj koga karakteriše povišeni nivo androgena i poremećaj ovulacije je sindrom policističnih jajnika – PCOS. Žene sa PCOS najčešće ne uspevaju da zatrudne bez vantelesne oplodnje. Operacije cista na jajnicima negativno utiču na ovarijalnu rezervu. Miomi, benigni tumori na materici mogu takođe biti uzrok neplodnosti, s obzirom da je zdrav endometrijum (unutrašnji omotač materice) neophodan kako bi prihvatio oplođenu jajnu ćeliju.

Na kraju, virusne i bakterijske infekcije, kao što su infekcija humanim papiloma virusima (HPV) ili hlamidijom, naročito ako se ne leče na vreme, mogu izazvati oštećenja i biti razlog neplodnosti.

STERILITET KOD MUŠKARACA

Kad je u pitanju muški sterilitet, on često nastaje kao posledica nedovoljne proizvodnje spermatozoida tj. semene tečnosti i problema u njihovom transportu. To može biti posledica urođenih poremećaja, čestih upala na nivou testisa, hroničnih bolesti, infekcija ili poremećaja cirkulacije u genitalijama. Potpuno odsustvo spermatozoida u semenoj tečnosti zove se azoospermija, koja se, u slučaju da je opstruktivne prirode, može rešiti pomoću punkcije testisa.

Neki od faktora koji utiču na mušku plodnost, odnosno mali broj spermatozoida su i depresija, loše životne navike, gojaznost, pa čak i nošenje mobilnog telefona u džepu pantalona.

Ali nisu retki slučajevi kada do začeća i dođe, ali nakon nekog vremena sve se završi pobačajem. Nedavno su objavljeni rezultati jednog američkog kliničkog istraživanja koje se bavilo posmatranjem žena kod kojih je došlo do više uzastupnih pobačaja. Dakle, iako je dolazilo do trudnoće, nju nije bilo moguće održati. Studija je analizirala spermu – semenu tečnost 49 muškaraca kod čijih partnerki je pre 20. nedelje trudnoće dolazilo do pobačaja tri ili više puta uzastopno. Na godišnjoj konferenciji Društva endokrinologa objavljena su opažanja da je sperma tih muškaraca imala duplo više genetskih oštećenja i četiri puta više štetnih molekula, tzv. slobodnih radikala kiseonika (slobodne kiseoničke vrste) u odnosu na uzorke zdravih muškaraca koji su prolazili kontrole usled manjih problema sa plodnošću.

oplodnja jajne ćelije

Kada su u pitanju uzastopni pobačaji, doktori su ih do sad uglavnom posmatrali kao posledicu zdravstvenih problema žene, na primer grešaka u hromozomima, hormonalnih problema ili poremećaja koagulacije krvi. Ali za do 50% slučajeva nije bilo objašnjenja. Ranija istraživanja su dokazala ulogu sperme u razvoju placente i njenom funkcionisanju, što je najvažniji preduslov u prevenciji pobačaja. Ali niko nije povezivao kvalitet sperme sa pobačajima, već se uglavnom utvrđivao samo broj i mobilnost spermatozoida pre začeća. Ova studija otvara vrata novim istraživanjima koja bi trebalo da rasvetle do sada nejasne slučajeve.

Loš spermogram se dijagnostifikuje kod urologa, na osnovu analize ejakulata, a kako je za žene odlazak kod ginekologa na redovne preglede i briseve neophodan deo brige o sopstvenom zdravlju, tako bi i za muškarce to trebalo da budu i pregledi kod urologa. I za muškarce i za žene, bez obzira da li planiraju potomstvo ili ne, važno je da reaguju na pojavu bilo kakvih simptoma.

LEČENJE STERILITETA

Sterilni parovi danas mogu potražiti pomoć reproduktivnog specijaliste koji će im dati neophodne savete i pre svega pokušati da utvrdi razlog neplodnosti. Ponekad se do dijagnoze kod žena dolazi i putem laparoskopije, endoskopske metode koja omogućava direktan uvid u stanje reproduktivnih organa, dok je kod muškaraca neophodan spermogram kako bi se ustanovilo da li postoji poremećaj proizvodnje i funkcije spermatozoida.

A šta je to što mogu i sami uraditi još danas? Parovi koji planiraju trudnoću treba da budu svesni da njihov način života veoma utiče na buduće potomstvo. Nezdrava ishrana, alkohol, duvan, sedentni način života, tesna odeća, nedovoljno sna i izlaganje toksinima i zračenju veoma negativno utiču na hormonalni balans i plodnost kod oba partnera. Osim urednog života i brige o svom telu i psihi, tu je i pomoć iz prirode za sve parove koji gledaju u budućnost.

Femisan A pomaže ženama da regulišu hormonalni disbalans i ojačaju plodnost. Ovaj prirodni preparat na bazi lekovitog bilja stimuliše ovulaciju, jača endometrijum materice i povećava šansu da se formira zrela jajna ćelija koja se može iskoristiti za oplodnju. Pomaže i kod poremećaja ženskog reproduktivnog sistema koji, opet, negativno utiču i na plodnost: cista, mioma, PCOS, kao i čestih upala urogenitalnog sistema. Lekovito bilje, za razliku od hormonalne terapije, polako i postepeno daje efekat, ali je on zato kasnije dugotrajniji. Zato je bitno preparat koristiti tokom dužeg vremenskog perioda. Prilikom planiranja začeća dodatnu pomoć pruža i Femisan Folat Pro. On sadrži sve neophodne nutrijente koji doprinose uspešnom začeću, zdravoj trudnoći i dojenju. Preporučuje se upotreba tri do šest meseci pre začeća.

Alfa Aktiv muškarcima pomaže da povećaju koncentraciju, broj i pokretljivost spermatozoida, i uspostavlja odgovarajuće i brze ejakulacije. L-karnitin u preparatu pomaže proces sazrevanja spermatozoida, a damjana pospešuje mikrocirkulaciju u genitalijama. Kako spermatogeneza prirodno traje 72-90 dana, preparat je potrebno primenjivati najmanje 90 dana.

Uz Femisan i Alfa Aktiv statistike su samo broj, a potomstvo se podrazumeva.

Femisan, Alfa aktiv