Oskudna menstruacija nosi sa sobom niz simptoma, često manje ili više neprijatnih, mada na prvi pogled može delovati bezazleno ili čak i korisno. Hipomenoreja je abnormalno oskudno krvarenje tokom menstruacije, manje od 30 ml tokom jednog ciklusa. Ako su nam menstruacije bile normalne, pa je odjednom došlo do oskudne, na šta to može ukazivati?

Iako menstruacija nije mnogo prijatna pojava, svaka žena će se složiti da je mnogo neprijatnije kada dođe do njenog poremećaja. To je obično znak da nešto nije u redu. I zaista, poremećaj menstrualnog ciklusa može ukazivati na neki konkretni ginekološki problem, ili na neko opšte medicinsko stanje, od smanjenog rada štitne žlezde do mioma na materici.

Količina krvi koja se izbaci tokom jedne menstruacije takođe je pokazatelj zdravlja. Smatra se da je sve od 30 ml do 50 ml normalno. Nije potrebno da merimo, žene znaju koliko otprilike uložaka ili tampona promene tokom jedne menstruacije i lako primete ako iznenada ta potrošnja skoči ili opadne. Ako količina krvi poraste na 90 ml i više, imamo hipermenoreju – obilnu menstruaciju. Ako padne ispod 30 ml, to zovemo hipomenoreja – oskudna menstruacija. Ali kako uopšte funkcioniše menstrualni ciklus?

Prikaz preseka materice

SMENA HORMONA TOKOM MENSTRUALNOG CIKLUSA

Prva menstruacija, menarha, koja se javlja u pubertetu, rezultat je povećanog lučenja gonadotropin-otpuštajućeg hormona iz hipotalamusa, što za posledicu ima više folikul-stimulišućeg hormona (FSH) i lutinizirajućeg hormona (LH) iz adenohipofize. Kada se ovi hormoni „uigraju“ i ciklično luče, jajnici reaguju lučenjem estrogena i progesterona. Na to reaguje i endometrijum, unutrašnji zid, odnosno sluznica materice, koji prvo zadebljava pa se ljušti, izazivajući menstruaciju prvi put, a koja će se od tog trenutka javljati sve do menopauze.

Tokom jednog menstrualnog ciklusa koji u proseku traje 28 dana, ovi hormoni se smenjuju u istom ritmu: nakon menstruacije padaju nivoi FSH, LH, estrogena i progesterona. Potom polako raste estrogen tokom prvih 12 dana, da bi 13-15. dana bio na vrhuncu. Odmah potom skaču i LH i FSH: to je trenutak kada dolazi do ovulacije. Oko 22. dana estrogen ponovo raste tokom lutealne faze da bi konačno pao pred sam početak menstruacije. Dok krvarimo, pored nivoa estrogena i ostali su niski.

HORMONSKA NERAVNOTEŽA I OSKUDNA MENSTRUACIJA

Nije teško zaključiti da, ukoliko samo jedan od ovih hormona zakaže, čitav sistem se može poremetiti i pasti kao kula od karata. Tada imamo hormonski poremećaj koji remeti i menstruaciju . Kako je estrogen taj koji utiče na zadebljavanje zida materice, a progesteron podstiče njegovo ljuštenje ukoliko nije došlo do oplodnje, ova dva hormona su najodgovornija za normalnu menstruaciju. Kada su „u svađi“, rezultat mogu biti bolne menstruacije, oskudne ili obilne menstruacije (menoragija) koje mogu uzrokovati i anemiju, kao i niz poremećaja poput policističnih jajnik ili endometrioze.

Sindrom policističnih jajnika

SIMPTOMI I UZROCI HIPOMENOREJE

Oskudna menstruacija može nastati iz niza mogućih uzroka:

  • Jedini trenutak tokom reproduktivnog veka žene kada je izostanak menstruacije normalan je tokom trudnoće. Ali kod nekih žena se dešava da menstruacija ne izostane skroz, već se nastavi njena „bledunjava verzija“. Neobično blaga menstruacija može biti i znak vanmaterične trudnoće, koja može zahtevati hitnu lekarsku intervenciju. Nakon porođaja potrebno je obično 6-8 nedelja da se pojavi prva menstruacija, osim ako majka redovno doji bebu. Kako dojenje sprečava ovulaciju, tako se i menstruacija odlaže sve dok ono ne prestane. Dok se u potpunosti ne unormali, ona može biti oskudna ili obilna. Naravno, svaka žena je priča za sebe pa i ovde postoje odstupanja.
  • Ako, upravo suprotno, nismo trudne i ne želimo da do toga dođe, doktor nam može prepisati hormonsku kontracepciju. Ponekad je ona i terapija za obilne menstruacije, ne slučajno. Tako, ako smo „na piluli“, menstruacije nam često mogu biti vrlo lagane, bledunjave i kratke.
  • Ako smo sklone gojenju i često držimo vrlo restriktivne dijete i prenaporno vežbamo, to se može odraziti i na našu menstruaciju. Nagli gubitak kilograma je stres za organizam, koji se često manifestuje hormonskim disbalansom. Nivo telesnih masnoća igra veliku ulogu i kod pojave prve menstruacije kod devojčica, pa u slučaju velike mršavosti ona se može javiti dosta kasnije, ili biti vrlo oskudna, što može izazvati probleme kasnije tokom života. I višak kilograma odnosno masnih naslaga veoma nepovoljno utiče na rad hormona. Kod dijeta za mršavljenje je vrlo važna umerenost, pa ako nismo u stanju da ih same osmislimo, najpametnije je konsultovati nutricionistu.
  • Ako hormonski disbalans uključuje preveliku količinu androgenih (muških) hormona, to može izazvati mnogo veći poremećaj od izostanka ili oskudne menstruacije. Tada ove hormonske promene utiču na pojavu sitnih cista na jajnicima, što sprečava njihove normalne funkcije, uključujući i ovulaciju. To je sindrom policističnih jajnika – PCOS. Nažalost, pored hipomenoreje, njega prati i niz vrlo nezgodnih simptoma, od naglog gojenja, pojave akni i masne kože, crnih malja po licu i telu i opadanja kose. PCOS zahteva ozbiljno lečenje.
  • Naš ciklus i emocionalni problemi su u direktnoj sprezi. Ako smo pod velikim stresom, često smo depresivne i imamo prebrz tempo života, hormoni nam se lako mogu poremetiti, ali ne samo reproduktivni već i endokrini. Tako naša štitasta žlezda može proizvoditi premalo ili previše hormona – takozvana hipo ili hipertireoza. Oba mogu uticati na naše reproduktivno zdravlje i poremetiti nam menstruacije.
  • Ako smo već u kasnim četrdesetim pa nam menstruacija traje kratko jednog meseca, sledećeg izostane a narednog bude preobilna, to je znak da se bližimo menopauzi. Sve dok menstruaciju ne izgubimo celih 12 meseci, nalazimo se u periodu koji se zove perimenopauza. Ako se ovi simptomi jave pre 47. godine života, reč je o preranom zatajenju jajnika i preuranjenoj menopauzi, koja danas, nažalost, pogađa sve više žena. Ukoliko prerano nastupi, menopauza sa sobom nosi i niz zdravstvenih rizika kasnije tokom života, uključujući i kardiovaskularne poremećaje, dijabetes i osteoporozu, pa vredi uložiti u svoje zdravlje i potruditi se da normalan ciklus što duže zadržimo.
  • Oskudna menstruacija može biti izazvana i nekim ređim poremećajima, poput Ašermanovog sindroma ili unutar-materične adhezije, odnosno ožiljaka koji su posledica operacija.

OSKUDNA MENSTRUACIJA I LEČENJE

Oskudna menstruacija se ne leči tako što se samo zataškaju njeni simptomi, već pronalaženjem njenog uzroka. Uz obavezan ginekološki pregled i analize, lekar će obratiti pažnju na sve faktore koji bi je mogli izazvati. Ako je to preterana mršavost, prvi korak će biti regulisanje ishrane, ako je u pitanju endokrini poremećaj, prepisaće se odgovarajuća terapija. Uglavnom, moderna medicina većinu problema koje uzrokuje hormonski disbalans rešava hormonskom terapijom.

Ali da nam menstruacija traje baš koliko treba, mogu se postarati i lekovite biljke. Femisan A kapi i kapsule su potpuno prirodan preparat na bazi lekovitog bilja koje deluje na sam koren problema – hormone. Zato Femisan A vrlo blagotvorno deluje kod poremećaja menstrualnog ciklusa, ali i ozbiljnijih poremećaja poput cista na jajnicima, policističnih jajnika, mioma na materici, anovulatornih ciklusa, a može ublažiti simptome veoma bolne endometrioze. Femisan Inositol pomaže kod uspostavljanja normalnog ciklusa i ovulacije u slučaju sindroma policističnih jajnika, i posebno je efikasan u kombinaciji s Femisanom A. Ukoliko je uzrok hipomenoreje preuranjena menopauza, tu je Femisan Gold, preparat na bazi fitoestrogenskih biljaka koje se staraju da nas estrogen što duže štiti. Zbog toga je Femisan najbolji prijatelj svake žene, od prve menstruacije do menopauze.

 

Femisan A i Femisan Inositol