Nema osobe koja nije makar jednom osetila glavobolju. Mnogo toga je može izazvati, naročito stresne situacije, ali sa sigurnošću možemo tvrditi da su joj žene podložnije, posebno u određenim danima u mesecu. Menstrualna glavobolja je česta pojava kod žena, i to s razlogom.

ŠTA JE UZROK MENSTRUALNE GLAVOBOLJE?

Tokom menstrualnog ciklusa hormoni variraju, a pred samu menstruaciju nivo estrogena i progesterona pada na najnižu tačku. Estrogen mnogo toga drži pod kontrolom u našem telu, uključujući i osećaj za bol. Kada je nivo estrogena visok, endorfin i enkefalin su mnogo efikasniji jer je broj receptora u mozgu koji ih prihvataju drastično povećan. Jedan od razloga što žene mogu da podnesu porođajne bolove je upravo taj što je nivo estrogena tada izuzetno visok.

Glavobolje se dele na tri osnovna tipa (primarne glavobolje):

  1. tenzione glavobolje izaziva grčenje mišića vrata i glave,
  2. klaster glavobolje su češće kod muškaraca i imaju veze s aktivnošću moždanih nerava,
  3. i migrene – glavobolje kod kojih se bol reflektuje u jednoj polovini glave i s vremenom pojačava. Migrenski bol često prate mučnina, povraćanje i osetljivost na svetlo i zvuke.

Većina žena koje inače pate od migrena osećaju značajno pogoršanje pred početak menstruacije, a mnoge dobijaju glavobolju samo u PMS-u. Statistike kažu da se preko 50% žena s migrenom žali na pogoršanje migrenskih napada tokom menstruacije. One kulminiraju u drugoj polovini cikusa, par dana pre početka ili na sam dan početka menstruacije (dakle u kasnoj lutealnoj ili ranoj folikularnoj fazi ciklusa), dok su najmanje šanse da se pojave tokom ovulacije. Menstrualne migrene i estrogenske glavobolje su vrlo intenzivne, često praćene mučninom i osetljivošću na svetlost i zvuke, pa utiču na kvalitet života i onemogućavaju svakodnevne aktivnosti. Kod nekih žena ove glavobolje mogu izazvati i kontraceptivne pilule. Kada u perimenopauzi hormoni „podivljaju“ glavobolje se mogu pojačati, ali s konačnim prestankom menstruacije obično prestaju i glavobolje, što je iskustvo dve trećine žena s ovim problemom.

Nedavno su istraživanja ukazala na još jednu vrstu migrene povezane s menstruacijom – migrenu na kraju menstruacije. Za razliku od migrena izazvanih padom estrogena, ovu glavobolju izaziva pad nivoa feritina i anemija usled gubitka krvi tokom ciklusa. Njoj su naročito sklone žene s obilnim krvarenjima koja često izazivaju miomi. Iako se ova vrsta migrene još uvek istražuje, ono što se za sad zna je potpuno predvidiva, da traje u proseku dva ipo dana, i da ima iste simptome kao i napad migrene izazvan padom estrogena.

KAKO IZGLEDA MENSTRUALNA GLAVOBOLJA I ŠTA JE DODATNO POGORŠAVA?

Menstrualna glavobolja se obično opisuje kao pulsirajući, obostrani bol s mučninom. Žene koje pate od njih obično izbegavaju jarko svetlo, više im prija da leže u mraku i u tišini. Neke uobičajene radnje, poput češljanja ili stavljanja kontaktnih sočiva, mogu biti veoma bolne i neprijatne. Nažalost, migrena i poremećaj sna često idu zajedno, i jedno može okidati drugo. Takođe, poremećaj sna koga izazivaju primarni psihijatrijski poremećaji mogu uticati na učestalost migrena.

Ako smo sklone glavoboljama u PMS-u, tokom ili na kraju menstruacije, postoje faktori koji ih dodatno mogu pogoršati: neispavanost, jarko svetlo, jaki mirisi ili zvuci, nagle promene vremena, stresne situacije… Tada je bitno paziti na ishranu, ne preskakati obroke a izbegavati alkohol, naročito crno vino koje dokazano podstiče migrenu, kafu, mesne prerađevine, jake sireve, veštačke zaslađivače i proizvode koji sadrže pojačivače ukusa. Uredan san, zdrava ishrana, redovno kretanje, boravak u prirodi i briga o dobrom hormonalnom zdravlju veoma su važni u kontroli glavobolja.

ŠTA ČINITI KADA BOLI GLAVA?

Današnja medicina će u slučajevima kad je menstrualna glavobolja jaka uglavnom savetovati lekove kao što su aspirin koji može pomoći u većim dozama kada glavobolja već nastupi, ili u manjim kao preventiva, kao i nesteroidni antiinflamatorni lekovi protiv bolova, a kad to ne pomogne hormonsku terapiju. Ali i same možemo dosta učiniti da ih ublažimo, ako ne i potpuno eliminišemo ako preduzmemo preventivne mere.

Glavobolje se mogu ublažiti povećanim unosom magnezijuma koji opušta krvne sudove koji se kod glavobolje skupljaju. Magnezijuma ima u zelenom lisnatom povrću, integralnim žitaricama, mahunarkama, bananama i crnoj čokoladi. Danas to svakako nije lako, ali stresne situacije treba što više izbegavati i smanjiti broj obaveza. Redovno vežbanje 3 do 4 puta nedeljno takođe može da pomogne, naročito aerobne vežbe i meditativne metode poput joge, tai čija ili ći gonga.

Kada glavobolja već nastupi, ne treba da se opiremo, već da se opustimo najbolje što možemo, prilegnemo u zatamljenoj, tihoj prostoriji, stavimo hladnu oblogu na glavu i ravnomerno dišemo. Bitno je setiti se i vode: dehidratacija može samo pogoršati stanje jer smanjuje protok krvi pa samim tim i količinu kiseonika koja dospeva u mozak. Povećani unos vode dokazano pomaže u prevenciji i olakšavanju simptoma glavobolje.

I još jedan način da pomognemo sebi je preparat koji je već postao sinonim za rešavanje ’ženskih’ problema – Femisan A. Ovaj potpuno prirodni preparat na biljnoj bazi (virak, hajdučka trava, crveni zdravac, seme peršuna, list maline, rusomača, neven, zlatna maka) dolazi nam u obliku kapi i kapsula, i namenjen je ženama od prve menstruacije do menopauze. Femisan A doprinosi hormonalnom balansu, sprečava velike oscilacije hormona, smanjuje obilna krvarenja, umanjuje simptome PMS-a, a jedan od njegovih sastojaka, čuveni spazmolitik – hajdučka trava, ublažava grčeve i bol. Ako se redovno uzima, Femisan A može doprineti redovnom ciklusu bez neprijatnih propratnih pojava, hormonalnoj ravnoteži, i umanjenju ili eliminaciji poremećaja reproduktivnog sistema. Dopuna Femisanu A kod žena sa policističnim jajnicima je Femisan Inositol. On dodatno stimuliše rad jajnika i samim balansira lučenje hormona, snižava nivo androgena i sprečava propratne simptome PCOS – akne, hormonsku gojaznost i maljavost.

A ako se simptomi menopauze prerano jave, što je danas sve češće slučaj, tu je Femisan Gold. Ovaj takođe potpuno prirodni preparat u obliku kapsula baziran je na estrogenskim biljkama: konopljika, divlji jam, hmelj i cincifuga doprinose hormonalnoj ravnoteži i ublažavanju simptoma, dok se žen-šen i angelika staraju o zdravlju i otpornosti čitavog organizma. Žen-šen efikasno smanjuje upalne procese u organizmu, a kao snažni adaptogen, pomaže nam da se lakše izborimo sa stresnim situacijama. Pored toga on pospešuje i kognitivne funkcije, radnu memoriju i poboljšava raspoloženje.

Uz Femisan i dobar hormonalni balans do boljeg kvaliteta života!

 

Femisani