Lepa i bujna kosa nije slučajno simbol ženstvenosti. Guste pletenice su u narodu oduvek bile ne samo znak lepote već i zdravlja, kao i jedan od pokazatelja da će devojka jednog dana imati brojno i napredno potomstvo. U današnjoj eri emancipacije i ličnih sloboda ova tvrdnja možda deluje neprimereno, čak i primitivno, međutim ona nije daleko od istine. Kosa i plodnost su veoma povezani zato što su pod dejstvom istih faktora: reproduktivnih hormona. Pojačano opadanje kose prvi je znak da nešto nije u redu, a ako je opadanje intenzivno na temenu i slepoočnicama, najverovatnije je reč o androgenoj alopeciji. Po nekim studijama, najmanje 22% žena sa dijagnozom policističnih jajnika – PCOS pati istovremeno i od androgene alopecije, akni, pojačane maljavosti, poremećaja metabolizma i kliničke depresije. Po nekim drugim procenama, taj procenat ide čak do 70%. Zašto se androgena alopecija i PCOS javljaju zajedno?

Androgena alopecija i PCOS su poremećaji koji u osnovi imaju hiperandrogenizam – povišeni nivo muških polnih hormona. Kod sindroma policističnih jajnika dolazi do nastanka brojnih malih cista na jajnicima koji remete njihov rad, uključujući i normalno lučenje hormona. Sa sniženim lučenjem ženskih polnih hormona, pre svega estrogena, dolazi do rasta testosterona, a samim tim i izostanka menstrualnog ciklusa i ovulacije. To okida niz simptoma i dodatnih poremećaja, uključujući i insulinsku rezistenciju i povišene lipide u krvi, hormonske akne, pojačano taloženje visceralnih masnoća i gojaznost, hirzutizam (maljavost), opadanje kose, mentalne probleme, itd.

ANDROGENA ALOPECIJA I DHT

Povišeni testosteron utiče na rast DHT – dihidrotestosterona, hormona koji nastaje iz 5-alfa reduktaze, a koji je inače kod dečaka u pubertetu odgovoran za pojavu malja na licu, telu, intimnoj regiji, i utiče na rast prostate i razvoj genitalija. Kod odraslih muškaraca oko 10% testosterona se svakodnevno konvertuje u DHT, a u zreloj dobi najčešće se povezuje sa uvećanom prostatom, rakom prostate i ćelavošću. Ali iako je DHT muški hormon, on je u malom procentu prisutan i kod žena, a kod devojčica je takođe važan u periodu puberteta. Nedavnim studijama otkriveno je da su kod pacijentkinja sa PCOS prisutni u većem broju geni koji su specifični za biosintezu DHT. Upravo je DHT taj koji je odgovoran za hormonsku gojaznost i povišeni holesterol u krvi, izostanak menstruacije i neplodnost.

Devojka drži u ruci pramen opale kose

A kada je kosa u pitanju, iako DHT stimuliše rast kose i malja tokom puberteta, kada ga je previše u odrasloj dobi folikuli postaju veoma osetljivi na ovaj hormon koji skraćuje životni vek dlake, smanjuje njen rast i dovodi do istanjivanja i opadanja. Po nekim procenama, tek kada se izgubi oko 25% kose, problem postaje vidljiv. Zato, ukoliko primetimo da nam kosa opada više nego inače kada je češljamo ili peremo, obavezno treba potražiti savet lekara i uraditi preporučene analize.

Osim u slučaju sindroma policističnih jajnika, androgena alopecija se kod žena može javiti i u periodu menopauze kada prirodno opada nivo ženskih polnih hormona. Hormonske promene u perimenopauzi i menopauzi čak mogu dovesti do kovrdžanja kose koja je do tad bila prava. Sve ove činjenice govore nam kolika je moć hormona i zašto je važno da se postaramo da imamo dobar hormonski balans.

KAKO SMANJITI NIVO DHT?

Nažalost, danas su brojni faktori koji izazivaju hormonski disbalans: zagađenje, toksini u hrani i vodi a pre svega aditivi u visokoprerađenoj hrani, preveliki unos prostih ugljenih hidrata i masti već od najranijih dana, štetne materije koje su prisutne u sredstvima za higijenu i kozmetici, previše sedenja a premalo kretanja… Zato je danas sve više devojčica koje već od prve menstruacije dobiju dijagnozu policističnih jajnika. Imajući u vidu kakve sve simptome i dodatne poremećaje PCOS izaziva, možemo sa sigurnošću tvrditi da im ovakva dijagnoza daje veoma loš start u životu.

Ipak, nije sve izgubljeno. Da bismo se izborili sa sindromom policističnih jajnika, važno je da radimo na povećanju sopstvene svesti. Neophodno je odbaciti sve ono što je do ove dijagnoze i dovelo: nezdrav način života, lošu ishranu, nedovoljnu fizičku aktivnost, i koliko je god moguće izbegavati zagađenje i stres. Ono što znamo je da određene namirnice mogu dovesti do smanjenja nivoa DHT. To je hrana koja obiluje likopenom – crveno voće i povrće poput paradajza, šargarepe, lubenice; biotinom – bobičasto voće, mahunarke, banane, losos i tuna, džigerica; i cinkom – spanać, pečurke, kupusnjače, semenke…

Ako bi trebalo da rezimiramo ovaj problem, mogli bismo reći da smo se previše udaljili od prirode i da je neophodno da joj se vratimo. Ako se setimo onih gustih pletenica s početka ove priče, one su sigurno bile rezultat života u zdravoj sredini. Međutim, naše bake imale su i dodatnu pomoć: lekovito bilje. Kada bi iskusile „ženske probleme“, nabrale bi virka, hajdučice i nevena i napravile čaj. Ovo lekovito bilje je i danas mnogim ženama od velike pomoći, a možemo ga na jednostavan način primeniti – pomoću Femisana A, prirodnog preparata koji postoji u obliku kapi i kapsula. Femisan A direktno deluje na uspostavljanje hormonskog balansa, pa je tako od velike pomoći kod poremećaja ženskog reproduktivnog sistema kao što je, između ostalog, i sindrom policističnih jajnika, uključujući i sve njegove propratne simptome. Femisan A mogu koristiti i devojčice već od prve menstruacije.

A osim osavremenjenih recepata naših baka, nauka danas ima još jedno rešenje: inozitol. Ovaj ugljeni hidrat, poznat i kao vitamin B8, pokazao se vrlo efikasnim kod sindroma policističnih jajnika. Od devet izomera inozitola izdvajaju se dva – mio-inozitol i d-hiro-inozitol koji veoma povoljno deluju na rad jajnika, stimulišu mikrocirkulaciju u njima i podstiču ovulaciju, podržavaju lučenje estrogena, ali deluju i na stabilizaciju insulina i smanjenje lipida u krvi, kao i sve propratne simptome PCOS, kao što je i androgena alopecija. Mio-inozitol i d-hiro-inozitol, uz najiskoristljiviji metilfolat, deo su još jednog preparata namenjenog ženama: Femisan Inositola.

Oba ova Femisana doprinose normalnom menstrualnom ciklusu i plodnosti, i mogu se koristiti tokom pripreme za trudnoću, uključujući i VTO proceduru. Uspostavljajući dobar hormonski balans, Femisan ima holističko dejstvo – deluje ne samo na telesne već i mentalne funkcije, daje ženstvenost, lepotu, životnu energiju i dobro raspoloženje.

Femisan A i Inositol