Jedan od poremećaja koji danas među ženama poprima oblike epidemije je sindrom policističnih jajnika – PCOS. Smatra se da pogađa preko 20% žena u reproduktivnom periodu, a da čak 70% žena dugo ili nikad ne dobije pravu dijagnozu. Ovaj složeni endokrini poremećaj karakterišu izostanak ovulacije, nastanak sitnih cista na jajnicima i hiperandrogenizam – pojačano lučenje androgenih, muških hormona. Osim što utiče na čitav organizam i izaziva negativne promene koje utiču kako na telo tako i na psihu, hiperandrogenizam menja i fizički izgled, pa samim tim i samopouzdanje žene. Najčešće neprijatne promene koje su vrlo vidljive golim okom su povećanje telesne težine i gomilanje masnih naslaga u predelu stomaka bez obzira na način ishrane, opadanje kose – ženska androgena alopecija, hirzutizam – pojačana maljavost na licu i telu, pojačano lučenje sebuma i pojava akni. Kako hiperandrogenizam direktno remeti menstrualni ciklus, tako predstavlja veliku prepreku da dođe do začeća i trudnoće.

ZAŠTO NASTAJE HIPERANDROGENIZAM?

Zašto dolazi do preteranog lučenja muških hormona kod žena? Kod žena sa PCOS remete se složeni mehanizmi neuroendokrinog sistema, pa hipofiza pojačano luči luteinizirajući hormon, a smanjeno folikostimulirajući hormon. Kod zdravih žena odnos LH i FSH je između 1 i 2, dok je kod žena sa PCOS ovaj odnos obrnut i povišen. Višak LH utiče na množenje teka ćelija u jajnicima koje luče androgene, dok deficit FSH sprečava rast folikula, izazivajući tako anovulatorne cikluse. Kod žena sa PCOS, osim izostanka ovulacije, često izostaju menstruacije, koje pored toga što su neredovne mogu biti i oskudne ili preobilne i bolne.

Najnovija istraživanja utvrdila su snažne genetske predispozicije kod žena da ovaj poremećaj naslede od majke, kao i da ih prenesu na potomstvo, jer povišeni androgeni direktno utiču na fetus i značajno povećavaju šanse za nastanak PCOS kasnije tokom života. Nažalost, danas smo sve češće svedoci pojave ovog poremećaja kod devojčica već nakon prve menstruacije. Iako policistični jajnici pre svega utiču na reproduktivni sistem i ometaju i onemogućuju plodnost, oni imaju dalekosežne posledice na sve telesne funkcije i mogu biti okidači za još ozbiljnija oboljenja. Kako je PCOS složeni endokrini poremećaj, on remeti i lučenje drugih homona, najčešće insulina, pa ga često prate insulinska rezistencija i dijabetes tipa 2, metabolički sindrom, masna jetra, hipertenzija, kardiovaskularni poremećaji kao i povećane šanse da dođe do kancerogenih promena na jajnicima i endometrijumu.

Iako su jajnici ti koji najviše luče androgene hormone, kod određenih pacijentkinja dolazi do povećanja andrenalnih androgena, DHEA – dehidroepiandrosterona koje luče nadbubrežne žlezde pomoću holesterola. Iako je DHEA vrlo važan hormon jer reguliše gustinu kostiju, plodnost i libido, proces sagorevanja masti i gradnje mišića kao i zdravu psihu, visok nivo ovog hormona kod žena povezuje se s menstrualnim poremećajima, policističnim jajnicima, hiperandrogenizmom, pojačanom maljavošću, hormonskim aknama, promenama raspoloženja i padom libida. DHEA se povećava u stresnim situacijama, što ukazuje na činjenicu da je stres jedan od važnih okidača poremećaja hipotalamusno-hipofizno-nadbubrežne osovine, uključujući i PCOS.

Policistični jajnici

KAKAV JE KVALITET ŽIVOTA SA HIPERANDROGENIZMOM?

Nije teško zaključiti da hiperandrogenizam kod žena značajno utiče na pad kvaliteta života. Somatski, kao što smo već videli, PCOS i hiperandrogenizam remete normalno lučenje hormona što utiče na sve funkcije organizma kao i veoma vidljive telesne promene, a kada je psiha u pitanju, ne retko ovaj poremećaj prate depresija, nekontrolisani apetit, promene raspoloženja, pad energije i životne radosti, povlačenje u sebe i izbegavanje socijalnih kontakata. Sve to sve više uvlači ženu u zli začarani krug, jer ono što najviše u ovoj situaciji može da pomogne, a što je najteže ostvariti, je redovna fizička aktivnost, boravak u prirodi i kontrolisana ishrana bez slatkiša, belih peciva i slatkih napitaka. Zato je neophodan veliki mentalni i fizički napor, kao i podrška okoline da bi se izašlo iz začaranog kruga.

Hiperandrogenizam zahteva znanje i promenu stila života. Za stil života se moramo pobrinuti same, svesti nivo stresa na minimum, pripremati zdrave obroke i redovno vežbati, a što se znanja tiče, možemo se pouzdati u stručnjake Herba Sveta. Ono što su moderna istraživanja danas jasno dokazala, jeste da je inozitol odlično rešenje kod hiperandrogenizma i sindroma policističnih jajnika. Poznat i kao vitamin B8, inozitol je vrsta ugljenog hidrata kog organizam u manjoj meri sam proizvodi, a čija suplementacija izuzetno povoljno deluje na regulisanje insulina, polnih i tiroidnih hormona. Posebno mio-inozitol i d-hiro inozitol smanjuju insulinsku preosetljivost, povoljno utiču i normalizuju funkcije jajnika, poboljšavaju kvalitet jajne ćelije, smanjuju hiperandrogenizam i normalizuju menstrualni ciklus. Odlična su pomoć i prilikom asistirane reprodukcije. Suplementacija inozitolom u kombinaciji s metilfolatom, najiskoristljivijim oblikom folne kiseline, doprinosi začeću, zdravijoj trudnoći i sprečavanju defekata neuralne cevi.

Inozitol povoljno deluje na funkcije jetre, rad bubrega, stabilizuje insulin pa samim tim sprečava i napade gladi i doprinosi normalizaciji telesne mase, snižava nivo triglicerida i lošeg holesterola, doprinosi stabilizovanju krvnog pritiska, a posebno povoljno deluje na psihu, sprečava depresiju, štiti kognitivne funkcije i popravlja raspoloženje. Svojim antikancerogenim i antioksidantnim dejstvom, inozitol neutrališe štetne posledice izloženosti višku muških hormona. Takođe sprečava jednu od najdeprimirajućih posledica PCOS kod žena, alopeciju, jer sprečava opadanje kose.

Iz svih ovih razloga, stručnjaci Herba Sveta su moderna saznanja saželi u preparatu koji se vrlo jednostavno upotrebljava, a donosi sve koristi inozitola: Femisan Inositol je dodatak ishrani u obliku kapsula koji sadrži mio-inozitol, d-hiro-inozitol i metilfolat. Preporučuje se pre svega ženama koje pate od sindroma policističnih jajnika, hiperandrogenizma, neplodnosti, kao i svih propratnih manifestacija ovog poremećaja, uključujući i insulinsku rezistenciju, metabolički sindrom i kardiovaskularne poremećaje.

Femisan Inositol je najbolji u kombinaciji s Femisanom A koji postoji u obliku kapi i kapsula. To je dodatak ishrani na bazi lekovitih biljaka koje povoljno deluju na reproduktivni sistem, stimulišu rad jajnika, podstiču normalnu ovulaciju i balansiraju polne hormone. Femisan A povoljno deluje na hipotalamusno-hipofizno-nadbubrežnu osovinu, pomaže organizmu da se lakše prilagodi promenama i stresnim situacijama, jača imunitet, sprečava obilna krvarenja ali i stimuliše normalno menstrualno krvarenje, podstiče cirkulaciju i limfotok, pomaže u izbacivanju viška tečnosti i stimuliše razmenu materija, umanjuje bol i grčeve i povećava plodnost.

Oba ova preparata su potpuno bezbedna i nemaju neželjena dejstva, a mogu ih koristiti i devojčice već od prve menstruacije. Stručnjaci Herba Sveta imaju jednostavna, a pritom naučno dokazana rešenja za hiperandrogenizam, a na vama je da se zdravo hranite, redovno vežbate i živite punim plućima.

Devojka drži u ruci Femisan Inositol