Apneja i PCOS

Apneja: kako PCOS utiče na san

Sindrom policističnih jajnika – PCOS je endokrini poremećaj koji je sve učestaliji kod žena u reproduktivnom periodu. Ovo složeno stanje sa sobom nosi niz različitih simptoma, na prvi pogled nepovezanih, koji deluju kako na telo tako i na psihu, i koji zahtevaju holistički pristup. Iako se policistični jajnici pre svega manifestuju povišenim nivoom androgenih hormona, pojavom sitnih cista na jajnicima i izostankom menstrualnog ciklusa, ovaj poremećaj direktno utiče i na nivo insulina i lipida u krvi i ozbiljno povećava rizik od pojave insulinske rezistencije, dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih poremećaja, ali i okida simptome koje često ne povezujemo odmah s njim, kao što su androgena alopecija (opadanje kose), akne, depresija ili poremećaj sna. Jedan od čestih pratilaca sindroma policističnih jajnika je i apneja.

ŠTA JE APNEJA?

Apneja označava kratki prekid u disanju usled delimične ili potpune opstrukcije gornjih disajnih puteva, prilikom kog dolazi do usporavanja rada srca i samim tim pada kiseonika u krvi (hipoksije), što može rezultirati bledilom, padom krvnog pritiska i pomodrelošću kože. Apneja se podmuklo javlja tokom sna kada je nismo svesni, kada se disanje može zaustaviti čak do čitavog minuta i javiti više puta tokom iste noći. Zato se ovaj poremećaj i zove „apneja tokom sna“ ili sleep apnea. Prati je hrkanje, nakon kog sledi pauza u disanju, pa iznenadni „gladni“ udah koji obično budi i razbuđuje, a često nosi sa sobom i uznemirenost i strah. Ovaj strah je sasvim opravdan, jer apneja tokom sna predstavlja značajan rizik od iznenadne smrti.

Statistike kažu da oko 40% žena sa PCOS pati i od apneje, a po nekim studijama do nje češće dolazi tokom REM faze sna, kada posebno gojazne žene imaju veću predispoziciju da dođe do kolapsa gornjih disajnih puteva. Osim apneje, žene sa PCOS, po nedavnim studijama, imaju i druge poremećaje sna: one teže tonu u san i imaju duge periode nesanice, a tokom dana pate od hroničnog umora i čestih promena raspoloženja. Nedostatak sna usporava psihomotorne funkcije, smanjuje produktivnost, dovodi do deficita pažnje, ometa rad i upravljanje vozilima – ukratko, narušava kvalitet života. Ali, kao što ćemo videti, nagoveštava i druge poremećaje i ugrožava i sam život.

Žena spava i pored sebe ima budilnik

ZAŠTO SU ŽENE SA PCOS POSEBNO PODLOŽNE APNEJI?

Promene tokom menstrualnog ciklusa i kod zdravih žena, usled normalnih mesečnih oscilacija hormona, dovode do promena u kvalitetu sna. Kad dođe do poremećaja, promene u polnim steroidima – visok nivo androgena i nizak nivo estrogena, kao i povećani nivo visceralnih masti dokazano doprinose pojavi apneje. Za PCOS je karakteristično da sa sobom nosi višak androgena i promene u metabolizmu koje kao posledicu imaju hormonsku gojaznost. Iako se često o njemu govori kao o reproduktivnom poremećaju, PCOS je zapravo endokrini poremećaj, a endokrini sistem igra važnu ulogu u regulisanju ciklusa spavanja i budnosti, takozvanog cirkadijalnog ritma, „unutrašnjeg sata“ našeg organizma zahvaljujući kom uveče odlazimo na spavanje i ujutru se budimo.

Naš endokrini sistem reguliše i lučenje niza hormona, kao i rad metabolizma. Koliko je ovo povezano govori i činjenica da prisustvo apneje dokazano može dodatno pogoršati stanje sa insulinskom rezistencijom i metaboličkim sindromom, ili ukazati na postojanje ovih poremećaja ukoliko još uvek nisu dijagnostifikovani. Po jednom istraživanju, kod žena sa PCOS koje su dobile terapiju za apneju došlo je do poboljšanja u nivou jutarnje glukoze i koncentracije insulina. S druge strane, u slučaju nelečene apneje povećavaju se upalni procesi u organzimu, pogoršava tolerancija insulina i otvara put ka aterosklerozi i kardiovaskularnim bolestima. Ali čak i kod žena sa PCOS sa normalnom tolerancijom glukoze, prisustvo apneje se povezuje sa skoro duplo povećanim HOMA indeksom (testom insulinske rezistencije). Zato je neophodno uraditi sveobuhvatne analize kako bi se na vreme obezbedila potrebna terapija.

Danas su žene toliko rastrzane između obaveza u porodici i karijere da često ni ne obraćaju pažnju kad su umorne. Umor je verovatno jedan od najprisutnijih karakteristika našeg doba koji se često pogrešno povezuje s marljivošću. Svaki trenutak mora biti ispunjen nekom aktivnošću, i prosto nam je čudno kada sednemo i ne radimo ništa. Sve to organizam stavlja pod ogroman stres, i u nekom trenutku neki od točkića mehanizma će zakazati. Kod žena je to najčešće endokrini sistem, odnosno hipotalamusno-hipofizno-nadbubrežna osovina, ključni deo neuroendokrinog sistema koji kontroliše brojne funkcije. Kako ovaj mehanizam uključuje veliki broj žlezda, hormona i delova međumozga, njegov poremećaj se manifestuje nizom naizgled različitih i veoma brojnih simptoma, baš kao što je slučaj kod PCOS. Zato je nemoguće lečiti ga tretiranjem samo jednog od njih.

APNEJA I TERAPIJA

Upravo iz tog razloga, PCOS se mora lečiti imajući u vidu sve njegove simptome i manifestacije. Šta uopšte utiče na pojavu policističnih jajnika? Iako nauka nema konkretan odgovor na ovo pitanje, ono što znamo je da nezdrav način života, loša ishrana, nedovoljno kretanja i stres definitivno negativno utiču na hormonski balans. Potrebno je iz ishrane izbaciti namirnice koje obiluju prostim ugljenim hidratima i zasićenim masnoćama i unositi što više voća i povrća. Kod apneje pomaže pojačani unos vitamina B12, B6, C, D, E, kao i cinka, bakra, magnezijuma, mangana i selena.

Još jedan nutrijent, nekada poznat kao vitamin B8 a danas kao inozitol, pokazao se veoma korisnim i efikasnim kod žena sa policističnim jajnicima. Ovaj ugljeni hidrat koji je inače prisutan u našem organizmu, a u slučaju PCOS je u deficitu, dokazano doprinosi stabilizaciji insulina, snižavanju nivoa glukoze i sprečavanju dijabetesa. Inozitol doprinosi ćelijskoj komunikaciji, signalizaciji neurotransmitera i boljem funkcionisanju hipotalamusno-hipofizno-nadbubrežne osovine, pa samim tim i normalnom lučenju hormona. Kod PCOS on utiče na smanjenje androgenih hormona, stimulaciju rada jajnika, doprinosi redovnoj ovulaciji koja je kod ovog poremećaja inače onemogućena, redovnom ciklusu i plodnosti. Zato ovaj ugljeni hidrat predstavlja idealnu a pritom potpuno neškodljivu terapiju kod svih simptoma PCOS: osim problema s jajnicima i pojave akni, alopecije, preterane maljavosti, gojaznosti, poremećaja insulina i lipida… i poremećaja sna. Inozitol dokazano povoljno utiče na san: on ubrzava vreme ulaska u san, poboljšava kvalitet i trajanje sna. Studije su pokazale da inozitol povoljno deluje na cirkadijalni ritam na ćelijskom nivou. On deluje u sprezi s melatoninom i serotoninom, dva hormona kojia igraju važnu ulogu, između ostalog, i u procesu spavanja.

Mio-inozitol i d-hiro-inozitol, najvažnija dva od 9 vrsta inozitola, ulaze u sastav Femisan Inositola, preparata namenjenog ženama sa sindromom policističnih jajnika, insulinskom rezistencijom ili metaboličkim sindromom. Idealan je u kombinaciji s Femisanom A, preparatom na bazi lekovitog bilja koje doprinosi zdravlju ženskog reproduktivnog sistema.

Femisan Inositol i Femisan A

Prethodni članak
Androgena alopecija i PCOS
Sledeći članak
Airless bočice za kozmetiku
Select your currency
RSD Srpski dinar
EUR Euro