HIRZUTIZAM – POJAČANA MALJAVOST I HORMONI

Hirzutizam - hormoni i maljavost

Hirzutizam – pojačana maljavost je jedan od neprijatnih pratilaca hormonalnog disbalansa. Nažalost, malje po licu i telu ume da prati i proređena kosa, što je kod žena često u slučaju sindroma policističnih jajnika. Zašto nam je uopšte bitno da imamo gustu kosu a telo bez malja?

KOSA KAO SIMBOL LEPOTE I ZDRAVLJA

Kriterijumi za određivanje lepote razlikuju se po meridijanima i razdobljima, ali jedan koji je verovatno isti svuda i uvek je zdrava i gusta kosa. Kosa je nešto što prvo primetimo, a vekovima su joj pripisivane natprirodne moći. Samsonu je kosa davala naučno-fantastičnu snagu, Zlatokosoj je pletenica bila veza sa spoljnim svetom, a američkim Indijancima kosa je fizička manifestacija duha, i seče se samo u posebnim prilikama.

Kada su telesne malje u pitanju, njihovo odsustvo je deo mode našeg doba, koje je nametnula modna i kozmetička industrija. Ne tako davno, sedamdesetih godina prošlog veka, maljave noge i pazuh bili su normalna pojava. U nekim kulturama maljavost kod žena je čak i poželjna.

Devojka s bujnom kosom

Postoje situacije kada nas život neprijatno iznenadi pa osetimo jak udar nepravde, a jedna od takvih koja se teže podnosi je kada počnemo da gubimo kosu, a malje počnu da se pojavljuju tamo gde ne treba. To se obično dešava kada se poremeti hormonalna ravnoteža. Zlatokosa je sigurno imala optimalan nivo estrogena kada je mogla da rasprostre pletenicu sa vrha do podnožja visoke kule. Od puberteta i sa pojavom ciklusa kod žena se povećava nivo estrogena, koji se luči pomoću nadbubrežnih žlezda i jajnika. U raznim životnim fazama nivo estrogena varira, na primer nakon porođaja, tokom menopauze ili ako, usled nekog poremećaja, dođe do hormonalnog disbalansa.

Kvalitet naše kose i količina malja zavisi od niza faktora: genetike, etničke pripadnosti (setimo se nausnica Fride Kalo), navika, zdravlja… Ali ako kosa počne naglo da nam opada i/ili da se pojavljuju nove malje po telu, telo nam šalje poruku – nešto nije u redu, možda sa našim imunitetom, možda se pojavio neki tumor, može biti da naša štitasta žlezda radi otežano, a moguće je i da su nam se poremetili polni hormoni ili su jajnici postali policistični. U svakom slučaju, takve promene ne treba da zanemarimo, već da obavimo detaljan sistematski pregled, dobijemo konkretnu dijagnozu i predlog terapija.

POJAČANA MALJAVOST I NJENI UZROCI

Pojačana maljavost kod žena tamo gde joj mesto nije, po današnjim estetskim principima, ima i naučni naziv: hirzutizam. Sigurno nema žene koja će se obradovati kada joj se pojave crne malje na licu, nausnicama, zulufima, bradi, grudima, stomaku… Ali u slučaju hormonalnog disbalansa, to je samo jedan od simptoma koji utiče ne samo na telo, već i na samopouzdanje, raspoloženje i opšte stanje psihe. Ne pogađa hormonalni disbalans samo žene. I muškarci mogu izgubiti kosu, telesne malje ili im se mogu pojaviti prekomerne malje po grudima i leđima kada hormoni polude.

U slučaju sindroma policističnih jajnika, PCOS, pored ekstremne maljavosti dolazi i do poremećaja ili prestanka menstruacije, nemogućnosti začeća, pojave akni, a povećava se i rizik od pojave dijabetesa tipa 2, metaboličkog sindroma, karcinoma endometrijuma i kardiovaskularnih bolesti. Žena s ovim poremećajem je često umorna, nervozna, pati od glavobolja i poremećaja sna. PCOS je najčešći uzrok hirzutizma kod žena, a izaziva ga hormonalni disbalans i pojačano lučenje androgena – muških polnih hormona.

Androgene hormone proizvode testisi i nadbubrežne žlezde kod muškaraca, odnosno jajnici i takođe nadbubrežne žlezde kod žena. Kod žena su u normalnim okolnostima prisutni u tragovima, i o tome se stara estrogen. Ali kada se poremeti lučenje estrogena, s njim nestaje i delikatni balans i ciklična smena hormona koja je neophodna za normalan menstrualni ciklus i ovulaciju. Iako nauka nije u stanju da definiše tačan uzrok PCOS, pa ni način da se on uspešno i permanentno otkloni, ono što se sigurno zna je da je u korenu poremećaja hormonalni disbalans. Moderna medicina za lečenje PCOS obično koristi oralne kontraceptive, odnosno hormonsku terapiju.

Ilustracija policističnog jajnika u odnosu na zdrav

HIRZUTIZAM – POJAČANA MALJAVOST U MENOPAUZI

Iako je menopauza potpuno prirodna i normalna faza života, promene koje donosi mogu biti neprijatne, a često uključuju i proređivanje, suvoću i krtost kose, kao i suvoću kože s jedne strane, i pojačane telesne malje s druge. I opet, glavni krivac su hormoni. Kako nam estrogen pada i raste nivo androgena, tako se i telo menja – nestaju ženstvene obline a popunjava se struk kako se talože masti u predelu stomaka. I tako jednog dana primetimo i crne malje na takozvanim androgen senzitivnim regijama – najčešće po nausnicama i bradi, i konstatujemo kako moramo da češće kratimo kosu jer se više krza i proređuje.

Određena količina androgena u menopauzi je normalna pojava, i, bez obzira na estetske izazove ne izaziva zabrinutost. Problem je kad je nivo androgena izuzetno visok, i tada se obično rade provere jer se sumnja na tumor jajnika, hiperplaziju nadbubrežnih žlezda ili Kušingov sindrom.

STIL ŽIVOTA JE OGLEDALO ZDRAVLJA

Osim što treba da redovno kontrolišemo svoje zdravlje, ovakve promene, bez obzira na životno doba u kome se nalazimo, trebalo bi i da nas navedu da preispitamo svoj stil života. Previše sedenja, nepotrebnih lekova, slatkiša i brze hrane samo može pogoršati stanje. Zlatokosa je mogla da ima gustu kosu iako je po ceo dan sedela u kuli samo zato što je junakinja jedne bajke. U stvarnom životu, za lepotu se moramo potruditi. Redovna fizička aktivnost, boravak u prirodi, kvalitetni obroci, dobro izbalansirano vreme za rad, rekreaciju i razonodu, dovoljno druženja sa ljudima koji nam prijaju, stvari su koje se ogledaju na našoj spoljašnosti.

Priroda je uvek najbolje rešenje za sve, pa i kad nam se hormoni poremete, najbolje je da ih vratimo u ravnotežu prirodnim putem. Femisan A je prirodni preparat na bazi lekovitog bilja koji pomaže kod poremećaja ženskog reproduktivnog sistema tako što uspostavlja i održava dobar hormonalni balans. Redovnom upotrebom može pomoći kod sindroma policističnih jajnika, hormonalnih akni, cista, mioma, poremećaja ciklusa, izraženog PMSa, endometrioze i steriliteta. A kad su hormoni u balansu onda nestaje i pojačana maljavost. Femisan A i hirzutizam ne idu zajedno. Još jedan moćan saveznik u borbi protiv hormonski izazvane maljavosti je Femisan Inositol, koji se posebno preporučuje kod sindroma policističnih jajnika.

Femisan B i Femisan Gold su prirodne formule namenjene ženama u menopauzi i pomažu da se ublaže i otklone njeni neprijatni simptomi, valunzi, preznojavanje, nervoza, nesanica, lupanje srca, a deluju i preventivno kod poremećaja od kojih postoji veći rizik tokom prelaznog perioda. Ali u perimenopauzi, kada ciklusi postanu neredovni, ponekad preobilni i bolni, Femisan A može biti od velike pomoći. Femisan A i Femisan Gold se mogu kombinovati za idealan efekat na početku menopauze.

Alfa Aktiv je preparat za muškarce koji balansira nivo testosterona, poboljšava kvalitet i pokretljivost sperme, jača plodnost, daje veću izdržljivost i omogućava bolje iskorišćenje energije, a deluje i kardioprotektivno.

Uz Femisan i Alfa Aktiv kvalitetna kosa i telesna snaga i izdržljivost nisu bajka!

 

Femisan i Alfa Aktiv

Prethodni članak
Oskudna menstruacija
Sledeći članak
Prostata
Select your currency
RSD Srpski dinar
EUR Euro