Sindrom policističnih jajnika (PCOS – od polycystic ovary syndrome) jedan je od najučestalijih poremećaja kod žena modernog doba. Od njega danas širom sveta pati do 20% žena, a reč „pati“ ga veoma dobro opisuje, jer PCOS sa sobom nosi niz simptoma koji negativno utiču kako na organizam, tako i na psihu. Ali ovaj sindrom nije samo priča za sebe već se povezuje i sa više dodatnih pridruženih poremećaja koji mogu dovesti do niza oboljenja, zbog čega ga treba ozbiljno shvatiti. Između ostalog, insulinska rezistencija i PCOS često idu zajedno, pa je neophodan holistički pristup problemu.

Pre svega, da vidimo šta je PCOS. Ovaj poremećaj endokrinog sistema karakteriše povišeni nivo androgenih (muških polnih) hormona i disbalans ženskih polnih hormona, zbog čega dolazi do pojave niza sitnih cista na jajnicima, kao i poremećaja menstrualnog ciklusa i izostanka ovulacije. Kako je naše telo složeni mehanizam, ovim nije zahvaćen samo reproduktivni sistem, samim tim što njega regulišu fini mehanizmi sprege hipotalamo-hipofizno-tiroidne osovine koji utiču i na ceo metabolizam, plodnost i kontrolu stresa. Zato PCOS prati niz simptoma koje na prvi pogled ne povezujemo: izostanak menstruacije ili veoma oskudne menstruacije, nekontrolisano gojenje i pojačan osećaj gladi, pojačana maljavost (hirzutizam), opadanje kose, alopecija, akne, tamne mrlje na koži – acanthosis nigricans, visok krvni pritisak, nedostatak energije, čest „pad šećera“, depresija, neplodnost…

ZAŠTO SU INSULINSKA REZISTENCIJA I PCOS POVEZANI?

Hipotalamus je deo mozga koji direktno utiče, između ostalog, i na kontrolu apetita, dok hipofiza utiče na endokrine žlezde uključujući i štitastu, regulaciju krvnog pritiska, metabolizam hrane, rad bubrega i plodnost. Štitasta žlezda i njeni hormoni utiču na psihu, regulisanje kardiovaskularnog sistema, jetre, bubrega, kostiju i mišića, plodnost, rad creva, ali i na metabolizam masti, iskoristljivost proteina, razlaganje glikoze, regulaciju toplote… Kao što vidimo, hipotalamo-hipofizno-tiroidna osa je dirigent funkcija čitavog organizma, od polnih funkcija do iskoristljivosti nutrijenata, uključujući i toleranciju glukoze.

Upravo zato se insulinska rezistencija i PCOS često javljaju zajedno, a žene kod kojih se ova dva poremećaja razviju, čak i ako nisu gojazne, imaju povećani rizik od nastanka metaboličkog sindroma i dijabetesa tipa 2. Šta više, istraživanja pokazuju da insulinska rezistencija prati PCOS u do 70% slučajeva.

MIO INOZITOL I PCOS

Iako je sindrom policističnih jajnika do ne tako davno bio neprepoznat poremećaj, moderna nauka je potvrdila njegovu pojavu i mehanizme nastanka, ali i dalje nema konkretan lek. Ipak, postoje načini da se on kontroliše i poboljša tolerancija glukoze. Jedan od načina je i putem mio inozitola (myo inositol). Ovaj ugljeni hidrat je prirodno prisutan u tkivu i mozgu, s važnom ulogom delikatnog posredovanja u prenosu ćelijskih signala kod neurotransmitera, hormona i faktora rasta. Tako je bitan i za podržavanje rada reproduktivnog sistema, polnih hormona ali i metabolizam šećera i lipida. Istraživanja su pokazala da je mio inozitol idealan kao prva linija odbrane kod pacijentkinja sa PCOS i insulinskom rezistencijom jer poboljšava endokrine parametre i insulinsku osetljivost, pa se danas često koristi umesto klasične terapije metforminom koji se inače teško podnosi.

kod PCOS i insulinske rezistencije neophodna je kontrolisana ishrana

Još jedan stereoizomerni oblik inozitola, D-hiro-inozitol, posebno je koristan kada se zajedno pojave insulinska rezistencija i PCOS, naročito imajući u vidu njegovo svojstvo da imitrira insulin i uspostavlja povećanu osetljivost tkiva na glukozu.

Osim što doprinosi boljoj toleranciji glukoze u situaciji kada su prisutni insulinska rezistencija i PCOS, inozitol dokazano donosi poboljšanje u slučaju anovoulatornih ciklusa – ciklusa kod kojih dolazi do izostanka ovulacije. Zato su inozitoli su od velike koristi ženama koje planiraju trudnoću a pate od PCOS. Neke studije su dokazale da se suplementacijom pomoću inozitola mogu povećati šanse da dođe do trudnoće i prilikom veštačke inseminacije.

Još jedan element koji dokazano može biti od pomoći ženama koje pate od PCOS je folna kiselina. Istraživanja su pokazala da se nivo homocisteina efikasno smanjuje nakon redovne suplementacije folnom kiselinom u trajanju od tri meseca kod žena sa PCOS. Ova aminokiselina je obično povišena kod PCOS, a predstavlja faktor rizika za pojavu kardiovaskularnih oboljenja i insulinske rezistencije.

Ono što je važno znati je da se folna kiselina često teško ili nikako ne apsorbuje, naročito kod osoba kojima nedostaje enzim, odnosno gen MTHFR. Zato prilikom izbora suplementacije treba tražiti metilfolat, biološki aktivan oblik folata koji se lako apsorbuje i iskorišćava u organizmu.

Mio inozitol, d-hiro inozitol i metilfolat u najsuperiornijem obliku – Magnafolate® PRO, zastupljeni su u novom preparatu kompanije Herba Svet – Femisan Inositol, koji je posebno namenjen ženama sa PCOS i tokom planiranja trudnoće. Najidealnije je početi sa upotrebom šest meseci pre začeća do samog utvrđivanja trudnoće, dok ga osobe sa PCOS mogu koristiti neograničeno dugo.

Pored inozitola i folata, ženama sa PCOS od velike pomoći su i lekovite biljke. Ekstrakti biljaka poput virka, hajdučke trave, nevena, rusomače, crvenog zdravca i zlatne make ne samo da doprinose regulaciji polnih hormona pa tako olakšavaju, sprečavaju ili eliminišu poremećaje poput cista, policističnih jajnika, mioma, upala i poremećaja ciklusa, već deluju direktno na hipotalamo-hipofizno-tiroidnu osovinu zbog čega imaju širok spektar blagotvornih dejstava na ceo organizam. Ove biljke koje obiluju taninima i flavonoidima deluju protivupalno, antioksidantno, spazmolitički, emenagogno, adstringentno, a zlatna maka ima dodatno adaptogeno dejstvo i pomaže organizmu da poboljša otpornost na stres.

Sve ove lekovite biljke zastupljene su u čuvenom preparatu Femisan A, kog mogu koristiti sve osobe ženskog pola od prve menstruacije do menopauze, kao terapiju ili preventivu. Femisan A se jednostavno koristi, potpuno je prirodan i bezbedan i može se kombinovati s Femisan Inositolom.

Porodici Femisana pripada i Femisan Folat Pro koji sadrži sve neophodne elemente tokom perioda planiranja trudnoće, trajanja trudnoće i dojenja. Uz kombinaciju ovih vrsta Femisana, uvek se preporučuju redovni ginekološki pregledi, zdrava ishrana bez prostih ugljenih hidrata i nezdravih masti, kao i redovna fizička aktivnost.

 

Femisan A i Femisan Inositol, borci protiv PCOS