Jedan od najvažnijih preduslova da dođe do začeća je ovulacija. Ona je deo procesa koji se odvija oko 14. dana u telu žene, a karakteriše ga pucanje folikula i oslobađanje jajne ćelije. Da bi do ovulacije došlo, potreban je dobar hormonski balans. Nešto pre nego što do nje dođe, jajnici luče veću količinu estrogena, hormona koji učestvuje u nizu telesnih funkcija, a kada je plodnost u pitanju neophodan je, između ostalog, i za pripremu unutrašnjeg omotača materice – endometrijuma koji oplođenom jajašcetu nudi idealne uslove za razvoj. Pod uticajem estrogena dolazi i do lučenja luteinizirajućeg hormona (LH) koji doprinosi oslobađanju zrele jajne ćelije, dok folikulostimulirajući hormon (FSH) koji, kako mu samo ime kaže, utiče na rast i sazrevanje folikula, stimuliše otpuštanje estrogena i progesterona. Danas je izostanak ovulacije jedan od najvećih uzroka neplodnosti, poznat i kao anovulatorni sterilitet.

Anovulatorni sterilitet je stanje kod kog u jajniku ne dolazi do sazrevanja jajne ćelije i pucanja folikula, pa osim što iz tog razloga ne može doći do trudnoće, on može ukazivati na određene poremećaje i biti praćen i nizom najrazličitijih simptoma.

ZAŠTO NASTAJE ANOVULATORNI STERILITET?

Prvo da vidimo zašto nastaje anovulatorni sterilitet. Kako je, kao što smo videli, za ovulaciju neophodan dobar hormonski balans, najčešći razlog za njen izostanak je poremećeno lučenje hormona. Danas živimo u vremenu visoke udobnosti, ali i velikog zagađenja. Često nismo ni svesni koliko predmeti iz naše okoline, pa čak i lekovi koji su u svakodnevnoj upotrebi, utiču na naš hormonski balans. Tako, na primer, ibuprofen za kojim posežemo kad nas nešto zaboli, uključujući i menstrualne bolove, vrlo negativno utiče na ovulaciju. Kada malo bolje razmislimo, logično je: ibuprofen je nesteroidni protuvupalni lek (NSAIL), a sama ovulacija predstavlja prirodni upalni proces. Žene koje često uzimaju ovaj popularni lek protiv bolova uglavnom imaju odloženu ili izostalu ovulaciju. I kortikosteroidi na bazi prednizona i kortizona koji su česta terapija kod niza poremećaja, od alergija, preko lupusa, astme, artritisa ili iritabilnog creva, negativno utiču na lučenje hormona koji su neophodni za normalnu ovulaciju.

Anovulatorni sterilitet mogu izazvati i hemikalije koje su prisutne u hrani koju jedemo (pesticidi, hormoni iz proizvoda životinjskog porekla i aditivi) koji su prirodni ksenoestrogeni: oni imitiraju rad estrogena i remete prirodno lučenje ovog hormona. Takođe, plastične posude i ambalaža u kojima čuvamo hranu sadrže štetne materije koje se otpuštaju u hranu, uključujući i PET ambalažu za vodu. Žene masovno koriste kozmetiku, higijenske proizvode i preparate za negu kože koji sadrže ne samo štetne hemikalije već i hormone: na primer neke kreme sadrže progesteron i estrogen jer oni povoljno utiču na smanjenje bora i povećavaju gradnju kolagena. Ali čak i ako nam podmlade lice, ovakvi proizvodi izazivaju pravu buru u našem organizmu.

Uz nezdravu hranu, preveliki unos prostih ugljenih hidrata i štetnih masti, još jedna „bolest modernog doba“ veoma negativno utiče na ovulaciju: gojaznost. Brojne studije pokazale su da je anovulatorni sterilitet direktno povezan sa povećanom telesnom masom, posebno abdominalnom gojaznošću, jer masne naslage direktno utiču na lučenje hormona. Šta više, moderna nauka adipozno tkivo vidi kao zaseban endokrini organ koji luči svoje hormone, uključujući i estrogen, hormone leptin i angiotensin koji kontrolišu sitost, i čak reguliše osetljivost na insulin i medijatore upalnih procesa.

model jajnika i materice

POLICISTIČNI JAJNICI KAO NAJČEŠĆI UZROK ANOVULATORNOG STERILITETA

Anovulatorni sterilitet je i neizostavni pratilac sindroma policističnih jajnika – PCOS. Ovaj poremećaj karakteriše stvaranje sitnih cista na jajnicima koje remete njihov rad i normalno lučenje hormona, što za rezultat ima smanjeno lučenje estrogena i drugih ženskih polnih hormona, a povećano lučenje androgena – muških polnih hormona, izostanak ne samo ovulacije već i menstrualnog ciklusa, ali i pojavu niza pratećih simptoma. Kada ženski polni hormoni zataje, a glavnu reč vodi testosteron, žena polako gubi znake ženstvenosti, pa dolazi do pojačanog opadanja kose (androgene alopecije), maljavosti po licu i telu (hirzutizma), pojave hormonskih akni, gojaznosti, naročito u predelu stomaka… Hormonski disbalans negativno deluje i na psihu, pa PCOS često prate nedostatak energije, depresija i promene raspoloženja. Ali PCOS izaziva i poremećaje koji mogu značajno narušiti zdravlje, jer utiče na nivo lipida u krvi i lučenje insulina, pa ga u velikom broju slučajeva prate hipertenzija, povišeni trigliceridi i holesterol, kao i insulinska rezistencija ili dijabetes tipa 2. Iako moderna nauka nije uspela da pronikne u razloge zašto nastaje sindrom policističnih jajnika, jasno je da je u njegovoj osnovi hormonski disbalans.

Danas su sve češći slučajevi devojčica koje već od prve menstruacije imaju sindrom policističnih jajnika. Za PCOS ne postoji zvanični lek – obično se ženama prepisuju sintetički hormoni. Čak i ako nemaju izražene simptome policističnih jajnika, žene često shvate da imaju anovulatorni sterilitet tek kada požele da se ostvare kao majke, a to uz PCOS može biti veoma otežano ili nemoguće, čak i uz pomoć vantelesne oplodnje.

Međutim, nauka je danas došla do izvesnih pomaka. Veliku nadu u borbi protiv anovulatornog steriliteta daje inozitol. Brojne studije su pokazale da ovaj ugljeni hidrat (poznat i kao vitamin B8), koji je inače prirodno prisutan u našem organizmu, veoma pozitivno deluje na izazivanje ovulacije, ali i na poboljšanje insulinske osetljivosti, pa kod policističnih jajnika ubija dve muve jednim udarcem: stimuliše rad jajnika, pospešuje ovulaciju i uspostavljanje normalnog hormonskog balansa, ali i reguliše nivo šećera i lipida u krvi i povoljno deluje na metabolizam.

Femisan Inositol sadrži dve vrste inozitola: mio-inozitol i D-hiro-inozitol, kao i najsuperiorniji metilfolat (folnu kiselinu), i preporučuje se kod poremećaja kao što su anovulatorni sterilitet, sindrom policističnih jajnika, insulinska rezistencija, poremećaj lipida, hormonska maljavost, hormonske akne, hormonska gojaznost, androgena alopecija…

Osim najnovijih dostignuća u medicini, anovulatorni sterilitet i PCOS se veoma uspešno mogu suzbiti pomoću određenih lekovitih biljaka koje povoljno deluju na lučenje ženskih polnih hormona i rad jajnika. Femisan A je potpuno prirodni preparat koji sadrži ekstrakte lekovitog bilja i postoji u obliku kapi i kapsula. Jednostavno se koristi, nema negativnih efekata, ne sadrži hormone, i mogu ga koristiti čak i devojčice nakon prve menstruacije.

Anovulatorni sterilitet i sindrom policističnih jajnika zahtevaju promenu načina života: zdrav način ishrane, održavanje normalne telesne mase, što više kretanja, ako je moguće u prirodi, izbegavanje zagađivača, a uz Femisan Inositol i Femisan A se veoma dobro mogu držati pod kontrolom.

Femisan A i Femisan Inositol, majka s bebom