PREURANJENA PERIMENOPAUZA

Preuranjena perimenopauza: menopauza kad joj vreme nije

Iako većina žena može očekivati ulazak u menopauzu posle 47. godine života, kod nekih ovaj prelaz dolazi prerano – pre četrdesete. Postoje i retki, ekstremni slučajevi ulaska u menopauzu u ranoj mladosti, pa čak i u tinejdžerskom dobu. Rana, preuranjena perimenopauza se zove i prerana insuficijencija jajnika i danas pogađa oko 1% mladih žena. Prate je izostanak ovulacije, amenoreja i visok nivo gonadotropina (FSH, LH, HCG) u serumu.

Tokom menopauze jajnici gube funkciju i smanjuje se i prestaje lučenje estrogena i progesterona, prestaje menstrualno krvarenje, što prati niz simptoma poput valunga, suve kože i sluzokože, razdražljivosti, rasejanosti a ponekad i depresije. U menopauzi žene su podložnije osteoporozi i poremećajima kardiovaskularnog sistema, pa osim gubitka reproduktivne moći, kod onih koje prerano uđu u ovo novo razdoblje života i izgube ’protektorat’ hormona, kasnije tokom života postoji veća opasnost od lomova kostiju i srčanih oboljenja. Osim zdravlja, trpi i fizički izgled, koža postaje manje elastična i gubi kolagen, kosa se proređuje i nokti postaju krtiji.

preuranjena perimenopauza i glavobolja

Zašto nastaje preuranjena perimenopauza?

Rana perimenopauza, dakle, nikako ne ide ženama u prilog, i zato je neophodno preduprediti je na vreme. Mada u stručnim krugovima ne postoji kategorička definicija razloga preranog ulaska u menopauzu, neki od okidača mogu biti sledeći:

  • nasledni faktor. Ako nam je majka prerano ušla u menopauzu, postoji velika verovatnoća da će se to desiti i nama. Šta više, naučnici su nedavno otkrili da se analizom gena može predvideti rana menopauza.
  • Neuredan stil života, naročito pušenje. Izloženost duvanskom toksinu utiče na ubrzano starenje folikula, uključujući i duvanski dim kom smo bili izloženi u prenatalnoj fazi. Takođe, velika izloženost pesticidima i drugim vrstama zagađenja može imati isti efekat. Gojaznost i neumerena konzumacija brze hrane može izazvati hormonalni poremećaj i uticati tako na funciju jajnika.
  • Veoma stesna situacija, smrtni slučaj u porodici, rat, ekstremne elementarne nepogode, mogu blokirati funkciju jajnika.
  • Hemoterapija kod žena obolelih od karcinoma može oštetiti genetski materijal u ćelijama jajnika. Kod nekih žena, odmah posle zračenja dolazi do insuficijencije jajnika, kod nekih nakon par godina, a neke prebrode terapiju bez oštećenja.
  • Virusne infekcije i zapaljenja jajnika. Ako smo im sklone, telo se može braniti tako što će, umesto da napada virus, napasti antitelima sopstvene ćelije jajnika.
  • Genetske mutacije. Za to je odgovoran gen FMR1, čija mutacija izaziva promene na jajnicima. Postoje i žene koje imaju samo jedan X hromozom, (tzv. Tarnerov sindrom), kod kojih takođe nastaju promene na jajnicima koje utiču na gubitak njihove funkcije.
  • Autoimuna oboljenja mogu izazvati preuranjenu insuficijenciju jajnika. Na primer, Adisonova bolest koja utiče na funkciju nadbubrežnih žlezda, tireoditis koji napada štitastu žlezdu, ometaju i sazrevanje i rast folikula u jajnicima.
  • Operativni zahvat u abdomenu. Čak i operacija slepog creva, iako nema nikakvog dodira sa jajnicima, može uticati na njihovu funkciju.

Jedan od najvažnijih simptoma smanjene funkcije jajnika je izostanak menstruacije tokom četiri meseca. Ostale tegobe, poput valunga, razdražljivosti, glavobolje, preznojavanja, povećanja telesne težine, gubitak libida, mogu ali i ne moraju biti prisutni. Još neki simptomi, koje je inače teško povezati s ulaskom u menopauzu, mogu biti povlačenje desni, bol u zglobovima i mišićima, i promene u ukusu i mirisu hrane.

Nažalost, danas se sve više pomera prag ulaska u menopauzu. Razlog možemo naći u prevelikoj izloženosti pesticidima i drugim toksinima, nekretanju, gojaznosti, nezdravoj hrani prepunoj loših masti i ugljenih hidrata, prevelikom stresu i pravoj epidemiji autoimunih oboljenja u poslednje vreme. Kako bismo sačuvale svoje reproduktivno, a samim tim i opšte zdravlje, potrebno je da povećamo svest i brigu: da redovno odlazimo na kontrole kod ginekologa, zdravo se hranimo i vodimo računa o telesnoj težini, dovoljno se krećemo i što više izbacimo hemikalije iz svog života. Kreme, farbe za kosu, lakovi za nokte, šminka, dezodoransi, šamponi i slični preparati za lepotu, prepuni su hemikalija koji remete rad hormona. Potrebno je izabrati prirodne preparate bez konzervanasa, a često je dovoljno i samo se zapitati da li nam je baš sve to i neophodno ili smo samo podlegle propagandi nemilosrdne kozmetičke industrije.

preuranjena perimenopauza češća je kod pušača

Kako pobediti simptome perimenopauze?

Prirodno je uvek najbolje i najbezbednije, pa se tako i Herbasvet postarao da pomogne ženama da očuvaju svoje reproduktivno zdravlje i da ne nastupi preuranjena perimenopauza.

Femisan A je potpuno prirodni preparat na bazi lekovitog bilja koji štiti jajnike i matericu, balansira hormone, doprinosi plodnosti, normalnoj sintezi DNK i proteina, i ima ulogu u procesu deobe ćelija. Femisan A nam dolazi u dva oblika: alkoholnoj tinkturi i kapsulama koje su dodatno obogaćene zlatnom makom i cinkom. Femisan A štiti reproduktivno zdravlje žene od puberteta do menopauze i ne dozvoljava da nastupi preuranjena perimenopauza. A od ulaska u menopauzu tu je Femisan B.

Femisan B olakšava simptome menopauze – nervozu, lupanje srca, nesanicu, preznojavanje, razdražljivost, valunge. U perimenopauzi se mogu i kombinovati ova dva proizvoda, pa će Femisan B ukloniti simptome menopauze, a Femisan A će doprineti redovnosti ciklusa i ukloniti ili umanjiti ginekološke probleme.

A kako je preuranjena perimenopauza sve češći problem kod korisnica Femisana, iz laboratorije Herba Sveta nam dolazi i novi proizvod namenjen upravo njima: Femisan Gold kapsule. Femisan Gold nam pomaže da što duže zadržimo protektivno dejstvo estrogena na potpuno prirodan način: pomoću fitoestrogenskih biljaka. Odavno je značaj ovih biljaka prepoznat na dalekom istoku gde žene koje redovno konzumiraju proizvode od soje skoro da ne oboljevaju od karcinoma dojke. Tajna je u izoflavonima, fitoestrogenima koji pružaju prirodnu zaštitu a poseduju i antiestrogena i estrogena dejstva. Dakle, njihovo dejstvo je „pametno“ – oni smanjuju nivo estrogena kada je previsok i povisuju ga kada je prenizak. Istraživanja su pokazala da fitoestrogeni imaju značajno preventivno dejstvo od osteoporoze u postmenopauzi i da povećavaju gustinu kostiju. Konopljika dokazano poboljšava pamćenje i usporava starenje, uključujući i reproduktivne organe. Protektivno dejstvo divljeg jama uključuje i zaštitu od upala, hmelj svojim snažnim estrogenskim dejstvom deluje i neuroprtektivno i antitumorno, dok cimicifuga ublažava vazomotorne simptome menopauze, ali pored tela štiti i mentalne funkcije. Kognitivne funkcije štiti i angelika, biljka koja nam holistički štiti zdravlje, a žen-šen, čuveni adaptogen, pomaže telu da se izbori sa svim izazovima i stresnim situacijama. Žen šen nam štiti telo i um, čuva kardiovaskularni sistem koji je pod velikim rizikom u prelaznom periodu, ali i sprečava seksualnu disfunkciju. Sinergija biljaka u Femisanu Gold ne samo da olakšava simptome menopauze, već prirodnim putem sprečava njeno prerano nastupanje.

Kad menopauza prerano zakuca na vrata, Femisan je tu da joj ih zalupi ispred nosa.

Femisani

Prethodni članak
Ravan stomak
Sledeći članak
ŠETNJA ZA PSIHIČKO I FIZIČKO ZDRAVLJE
Select your currency
RSD Srpski dinar
EUR Euro