Upale jajnika

Upale jajnika: bol u jajnicima

Aulo Kornelije Celzo, koji je živeo na prelazu iz stare u novu eru, bio je prvi lekar rimskog porekla, a najpoznatiji je kao enciklopedista. Sva dotadašnja znanja iz medicine je sakupio u 8 knjiga u kojima je opisao najrazličitije procedure, uglavnom hirurške, od operacije katarakte do amputacije. Celzo je poznat i po prvom opisu kliničkih karakteristika upale, na osnovu načina njenog ispoljavanja: rubor – crvenilo, calor – toplota, tumor – otok i dolor – bol. Danas znamo da je upala je najosnovniji način na koji telo reaguje na infekciju, povredu ili iritaciju. To je akutni ili hronični nespecifični imuni odgovor, a interesantno je da neke komponente imunog odgovora igraju veoma bitnu ulogu u obnavljanju tkiva i plodnosti zdravih osoba. Kod žena su najčešće upale jajnika. Šta ih najčešće izaziva?

KAD JE UPALA ’NORMALNA’?

U prirodi se aktivna promena ćelija endometrijuma materice tokom ciklusa, osim kod žena, viđa samo kod čovekolikih majmuna i nekih vrsta slepih miševa. Kod većine sisara se promene u omotaču materice dešavaju bez krvarenja i ljuštenja. Nauka nije dala konkretno objašnjenje zašto je to tako, ali jedna od hipoteza je da je menstruacija posledica neadaptacije endokrinih i upalnih odgovora unutar materice. Promene koje se mesečno dešavaju u jajnicima – ovulacija, takođe liče na upalni odgovor.

medicinski priručnik

Za razliku od cikličnih upala koje imaju za cilj obnovu tkiva, upale koje mogu da nas zadese a zbog kojih se osećamo loše, nastaju kao posledica reakcije vaskularnog tkiva na štetne stimulanse. Proces akutne upale počinje tako što krvni sudovi ispuštaju proteine plazme i leukocite u tkivo. Tako pojačan dotok krvi izaziva karakteristične otoke, crvenilo, osećaj vrućine, odnosno temperaturu i bol, sve ono što je Celzo davno opisao. To takođe pokreće čitav niz hemijskih reakcija u organizmu koji se bori s ’uljezima’.

KAKO DOLAZI DO UPALE JAJNIKA?

Najčešća upala koju žene doživljavaju je upala jajnika. Izazivaju je bakterije – gonokoke (Neisseria Gonorrhoeae), paraziti (Trichomonas vaginalis), hlamidije (Chlamydia trachomatis), mikroplazme, ureoplazme ili kombinacija istih, koje obično prvo kolonizuju grlić materice, da bi se vremenom proširile na celu matericu i jajnike, a često i mokraćnu bešiku. Bakterije se često prenose polnim putem, ali se mogu prenositi i sa jednog organa koji je pod upalom, na drugi. Tokom leta žene su pod većim rizikom ako sede u mokrom kupaćem kostimu ili na mokrom peškiru, jer tako bakterije lakše dopru do genitalnih organa, što je najčešći uzrok zapaljenske bolesti male karlice – inflamatornog oboljenja koje se brzo i lako proširi od vagine do reproduktivnih organa i bešike. Ono može proći i bez simptoma sve dok ne pređe u hronični oblik pa izazove bol u maloj karlici i dalje komplikacije.

Proces upale u organizmu

KOJI SU SIMPTOMI UPALE?

Šta osećamo kada imamo upalu jajnika? Bol u jajniku i krstima, napetost u donjem delu stomaka, nadutost, pojačan vaginalni sekret, malaksalost, učestalo i bolno mokrenje, bol prilikom odnosa, ponekad i mučninu i povišenu temperaturu. Može biti zahvaćen jedan jajnik (unilateralna infekcija), ili oba (bilateralna infekcija). Ovi simptomi mogu biti blaži ili jači, često se pojačavaju tokom menstruacije, i nikada ih ne treba zanemariti, jer zapuštena upala može dovesti do ozbiljnih poremećaja sa trajnim i teškim posledicama, preći u hroničnu upalu jajnika i čak izazvati neplodnost.

PREVENTIVA I LEČENJE UPALE JAJNIKA

Uredan život je najbolja preventiva, jer su upalama najsklonije žene koje često menjaju partnere i ne koriste zaštitu tokom odnosa pa su lak ’plen’ za polno prenosive infekcije. Jedna od mogućih posledica upala je začepljenje jajovoda što kasnije povećava rizik od vanmaterične trudnoće, ali i od steriliteta. Pod najvećim rizikom su žene dobi od 24 do 40 godina. Zato ako dođe do upale, treba odmah otići na detaljni pregled. Ginekolog će, nakon anamneze i pored klasičnog i ultrazvučnog pregleda, zahtevati i laboratorijske analize krvi (sedimentaciju, leukocite, C-reaktivni protein), analizu urina (zbog povišenih leukocita), i vaginalni i cervikalni bris, nakon čega će uspostaviti dijagnozu i prepisati odgovarajuću terapiju.

bol u stomaku

ANTIBIOTICI ZA UPALU JAJNIKA

Iako često čim osetimo bol u jajniku i krstima na svoju ruku posežemo za antibioticima, njih treba uzimati isključivo po preporuci lekara nakon urađenih analiza. Antibiotici se koriste kod infekcija izazvanih bakterijama ili hlamidijom, a ponekad je potrebna i kombinacija više antibiotika. U tom slučaju neophodno je da terapiju dobije i partner kako ne bi došlo do reinfekcije. Pored antibiotika, najčešći savet kod upala je da se radi što više na poboljšanju imuniteta. Treba pojačati kvalitet ishrane, unositi što više vitamina, ali i postarati se eliminišu uzroci upale jajnika: voditi uredan život, ograničiti broj partnera i starati se o intimnoj higijeni.

PRIRODNI LEK

Još jedan odličan, a pritom i prirodan način da očuvamo reproduktivno zdravlje je pomoću lekovitog bilja sa poznatim antibakterijskom dejstvom. Vekovima su žene koristile čajeve za upalu jajnika, a danas imamo i dosta efikasnije načine da iskoristimo moć lekovitog bilja. Femisan A je preparat za žensko zdravlje koji prirodno reguliše menstrualni ciklus i hormonalni balans, čuva i jača plodnost i sprečava poremećaje reproduktivnih organa. Koristi se i u prevenciji cista i upala urogentialnog trakta. Ovaj preparat sadrži kombinaciju lekovitog bilja bogatog taninima, etarskim uljima i sumpornim heterozidima koji su najsnažniji biljni antiseptici. Posebno je kod upala lekovit crveni zdravac s obiljem flavonoida i tanina zbog kojih ima snažno antivirusno i antibakterijsko dejstvo. Hajdučka trava i virak, takođe bogati taninima, poseduju i spazmolitičko dejstvo pa tako ublažavaju bol u jajniku i krstima. Ove dve biljke, kao moćni adstringensi, sprečavaju obilna krvarenja koja su česta kod upala, regenerišu reproduktivne organe i uspostavljaju normalan menstrualni protok. Kako su, uz seme peršuna iz Femisan A kapi, i efikasni diuretici, one su korisne i kod upala bešike i mokraćnih kanala, pročišćavaju ih i eliminišu štetne bakterije. Seme peršuna, zahvaljujći apiolu, dodatno ima veoma pozitivan efekat na rad jajnika, stimuliše mikrocirkulaciju i doprinosi plodnosti.

Femisan A postoji u obliku kapi (alkoholne tinkture) i kapsula, vrlo se jednostavno koristi i potpuno je bezbedan – uz pravilnu upotrebu može se koristiti neograničeno dugo. Femisan A mogu koristiti i devojčice već od prve menstruacije, žene tokom celog reproduktivnog perioda, a može biti od pomoći u nekim slučajevima čak i tokom menopauze. Još jedan dodatak terapiji koju pruža Femisan A dolazi nam preko inozitola. Femisan Inositol sadrži dve vrste inozitola koje dodatno stimulišu rad jajnika i omogućavaju normalan ciklus i redovnu ovulaciju, a najkorisniji su ženama sa sindromom policističnih jajnika.

Pomoću Femisana telo će se brže i bezbolnije izboriti s ’neprijateljem’, ali i sprečiti moguće drastične posledice koje svaka upala nosi.

 

Prethodni članak
Novogodišnje odluke
Sledeći članak
Oksitocin
Select your currency
RSD Srpski dinar
EUR Euro