Ovulacija, od latinskog ovulum – jajašce, označava trenutak sazrevanja jajne ćelije koje se dešava oko sredine mesečnog ciklusa kod žena tokom reproduktivnog perioda. Telo žene, od prve menstruacije do menopauze, svakog meseca se priprema za moguću trudnoću. Za to se staraju hormoni koji ne samo da omogućavaju ovulaciju, već pripremaju ceo organizam za nastanak novog života. Svaka žena će, ako obrati pažnju, primetiti promene ne samo u predelu male karlice, već i na koži, u kilaži, ali i raspoloženju i psihi. Menstrualni ciklus koji u proseku traje 28 dana kulminira menstruacijom koja se vrlo snažno telesno manifestuje, pa je nemoguće ne primetiti je. Ali ovulacije smo obično nesvesne – ona se odigrava tiho i spontano, i teško nam je da definišemo trenutak kada se to sićušno jajašce oslobodi. Međutim, kod do 40% žena skoro svakog meseca dešava se bolna ovulacija: one osete bol u jednom od jajnika između 7. i 24. dana ciklusa, i taj bol ima i svoje ime: mittelschmerz. Ova nemačka složenica označava „srednji bol“ odnosno bol na sredini ciklusa, i on je normalna pojava.

Mittelschmerz, bolna ovulacija ili ovulacijska bol dešava se kada je luteinizirajući hormon (LH) na svom vruhuncu. Ovaj gonadotropni hormon, koji se proizvodi u hipofizi, neophodan je za ovulaciju i razvoj žutog tela, i upravo je on zadužen za rast i sazrevanje folikula. Istovremeno, on stimuliše kontrahovanje glatkih mišića koji treba da istisnu i oslobode sazrelo jajašce iz folikula. Taj grč može ponekad biti toliko snažan da podseća na bol koji se javlja prilikom upale slepog creva.

ovulacija

BOLNA OVULACIJA, SIMPTOMI

Simptomi bolne ovulacije najčešće su prisutni u donjem delu stomaka s jedne strane, zavisno od toga u kom jajniku sazreva folikul, i osećaju se poput grčeva ili oštrog ili tupog probadanja koje se može reflektovati i u donjem delu leđa ili niz nogu. Ove simptome može pratiti povišena telesna temperatura i osetljivost ili bol u dojkama. Bol bi trebalo sam da nestane nakon tri do dvanaest sati, mada kod nekih žena, u ekstremnim slučajevima, može trajati i sve do menstrualnog krvarenja.

Kod jako bolne ovulacije lekar može prepisati tablete za ublažavanje bolova, ali u slučaju dugotrajnih bolova potrebno je obavezno otići na pregled kod ginekologa. Vrlo je bitno da se ovulativni grčevi ne mešaju sa ginekološkim poremećajima i bolestima koji takođe mogu izazivati bolove i nelagodnosti, poput upala, odnosno zapaljenskog procesa male karlice, cista na jajnicima ili endometrioze. U slučaju prisustva bola sa obe strane male karlice, konstantnog bola koji se pogoršava, bola kog prati krvarenje, oticanje, mučnina, povraćanje, bolno mokrenje ili dijareja, neophodno je odmah konsultovati lekara. Osim već pomenutih poremećaja, ovakvi simptomi mogu biti i znak vanmaterične trudnoće koja može biti uzrok velikih komplikacija i zahteva hitnu medicinsku pomoć.

KADA JE BOLNA OVULACIJA KORISNA?

Žene koje redovno osećaju bol za vreme ovulacije u jednom trenutku svog života će na tome biti zahvalne – a to je kada reše da se ostvare kao majke. Kvalitetna i redovna ovulacija preduslov je za zdravu trudnoću. A ako smo u stanju da „potrefimo tajming“ i planiramo seksualne odnose, šanse za začeće su velike. To je posebno bitno u današnje vreme kada parovi sve više odlažu potomstvo zbog obrazovanja, karijere, sticanja finansijske bezbednosti i životnih iskustava. Do uspešnog začeća prirodnim putem može doći uz odnose tokom pet dana pred ovulaciju i na dan same ovulacije. Danas se ovulacija može predvideti raznim metodama i testovima, čak i pomoću mobilnih aplikacija, merenjem temperature, praćenjem vaginalnog sekreta, itd, međutim, njihova tačnost je vrlo diskutabilna. Iako je prosečna dužina menstrualnog ciklusa 28 dana, on može dosta varirati od žene do žene. Kako se ovulativni grčevi mogu javiti par dana pre ili dan nakon ovulacije, prilikom planiranja trudnoće dobro je zabeležiti ih u kalendar i izračunati kog dana ciklusa su se javili.

ŠTA AKO SU BOLOVI U OVULACIJI EKSTREMNI?

Izuzetno jaki bolovi mogu nastupiti u slučaju endometrioze. Ovaj poremećaj karakteriše rast endometriotičnog tkiva – tkiva unutrašnjeg omotača materice, van ovog organa, najčešće na jajnicima i jajovodima. Endometrioza može izazvati bol u maloj karlici u svakom trenutku, ali on je najintenzivniji pred, tokom menstruacije i tokom ovulacije. Upala jajovoda takođe može izazvati ekstremno jak bol tokom ovulacije, baš kao i miomi i ciste. Bol u maloj karlici uzrokuju i folikularne ciste koje nastaju kada ne dođe do pucanja, odnosno otvaranja folikula i oslobađanja jajne ćelije, već ona nastavlja da raste dok se ta vrećica puni tečnošću otiče. One se obično same rešavaju nakon par meseci, a prilikom pucanja ciste može se osetiti oštar bol.

bolne ovulacijeZapaljenska bolest male karlice je seksualno prenosiva infekcija koja je veoma bolna, a prate je i povišena telesna temperatura, pojačan sekret i krvarenje. I na kraju, ektopična ili vanmaterična trudnoća, koja nastaje kada dođe do oplodnje jajne ćelije ali ona ne uspe da se spusti do materice već nastavi da se razvija, najčešće u jajovodu ili jajniku, izaziva vrlo snažan bol u donjem delu stomaka, posebno u slučaju da dođe do pucanja, odnosno rupture jajovoda. U tom slučaju prisutni su i osećaj nesvestice, vrtoglavica i otežani govor.

POSTOJI LI LEK?

Važno je da svaka žena poznaje svoje telo i da prati dužinu trajanja i lokaciju bola. Tablete protiv bolova mogu pomoći da se on smanji, ali mogu i zamaskirati neki veći poremećaj – zato je neophodno konsultovati stručnjaka. Ukoliko se utrvrdi da su bolovi koje osećamo zaista izazvani samo ovulacijom, važno je znati da lekovi poput ibuprofena remete plodnost. Zato je uvek bolje opredeliti se za prirodnu varijantu: toplu oblogu oko stomaka i lekovito bilje.

Postoje biljke koje vekovima pomažu ženama, što da lakše prebrode menstrualne probleme, što da spreče ili eliminišu poremećaje reproduktivnog sistema. Tu prednjače virak, hajdučka trava, neven, crveni zdravac, list maline, rusomača, seme peršuna… Osim što balansiraju hormone i uredovljuju ciklus, ove biljke imaju i spazmolitičko dejstvo – opuštaju mišiće i sprečavaju grčeve. Sve ove „najbolje prijateljice žena“ deo su prirodnog preparata Femisana A. Femisan A nam dolazi u obliku kapi i kapsula, potpuno je prirodan i uz pravilnu upotrebu može se koristiti neograničeno dugo. Osim što će nam ublažiti ovulativne i menstrualne grčeve, Femisan A će doprineti hormonalnom balansu i plodnosti, kao i sprečavanju poremećaja poput cista, policističnih jajnika, mioma, upala urogenitalnog trakta, i ublažiti posledice endometrioze.

 

Femisan A i biljka virak