Od puberteta do menopauze jajnici žene naporno rade kako bi bili spremni za svaku moguću šansu da obezbede nastanak novog života i produženje vrste. U tom naporu pomažu im hormoni koji se, poput jednog složenog mehanizma, smenjuju tokom jednog mesečnog ciklusa. Biti žena nije lako, i to obično podrazumeva određenu dozu fizičke boli, kao što je, na primer, bol u jajnicima i maloj karlici, čak i tokom sasvim normalnih fizioloških procesa. Uprkos tom bolu, moramo se posvetiti svakodnevnim aktivnostima i obavezama. Prijatelji, posao, škola, porodica, sport, kućni poslovi ne mogu da čekaju na idealan period našeg ciklusa kada se dobro osećamo i ništa nas ne boli.

„DOBAR“ I LOŠ BOL U JAJNICIMA

Ali dešava se da je bol intenzivan, ponekad i nesnosan, i da moramo da ostavimo sve po strani, obavijemo se oko pojasa omiljenim ćebencetom i prilegnemo. Blag bol u jajniku i krstima može biti prisutan tokom ovulacije, oko 14. dana ciklusa, i to je dobar bol, znak da jajnici rade svoj posao. Takođe su česti bolovi u jajnicima pred menstruaciju ili tokom nje, naročito u mlađem dobu. Dismenoreja, menstrualni bol, javlja se usled oslobađanja prekomernih količina prostaglandina, što izaziva snažno grčenje materice, a može se osetiti i u jednom ili oba jajnika. Hormoni koji regulišu rad jajnika igraju veliku ulogu u pojavi bola u njima, kao i njegovom intenzitetu.

Ponekad je bol dobra stvar, imajući u vidu da, na primer, upala jajnika može biti asimptomatska i ubrzano napredovati dok ne dovede do komplikacija. Dakle, kada nije izazvan redovnim promenama tokom ciklusa, bol jajnika je upozorenje da treba da potražimo pomoć i terapiju. Hroničan bol u maloj karlici je veliki faktor rizika steriliteta i zahteva ozbiljno lečenje.

CISTE NA JAJNICIMA

Obično znamo kako nam se telo ponaša tokom ciklusa i možemo da prepoznamo kada se desi nešto neuobičajeno i sumnjivo. A svaki bol koji odstupa od onog redovnog, mesečnog, može ukazivati na neki poremećaj. Jedan takav poremećaj koji može da izazove bol u maloj karlici su ciste na jajnicima. To su dobroćudne izrasline ispunjene tečnošću, ali često mogu uzrokovati, osim bola, i poremećaj menstrualnog ciklusa, krvarenje, ali dešava se i da ih imamo a da nismo ni svesne. Postoje folikularne ciste koje nastaju kada folikul ne pukne tokom ovulacije već nastavi da raste u jajniku, lutealne koje izaziva pucanje folikula nakon ovulacije, i hemoragične koje nastaju kod jačeg krvarenja prilikom pucanja folikula tokom ovulacije. Ciste mogu spontano da puknu, što može izazvati oštar i jak bol u predelu jajnika na kom su se nalazile.

Vrlo jak bol jajnika može izazvati takozvano ’uvrtanje jajnika’ ili torzija. Anatomski, jajnik uz trbušni zid drži tanki ligament, i kroz njega prolaze krvni sudovi i nervi koji snabdevaju sam jajnik. Kada se taj ligament uvije dolazi do ovog bolnog poremećaja, koji se najčešće dešava zbog prisustva cista jer one otežaju ili uvećaju jajnik.

bolni jajnici

BOLNA ENDOMETRIOZA

Kada se endometrijum, sloj koji obavija matericu, odvoji i greškom dopre do drugih organa za koje se zakači i nastavi da se razvija, nastaje endometrioza. Najčešće se kači na jajnike i jajovode i izaziva intenzivan bol, koji postaje jači tokom menstruacije ili seksualnog odnosa. Osim što je veoma neprijatan i bolan, ovaj poremećaj može izazvati i neplodnost.

VANMATERIČNA TRUDNOĆA

U normalnim okolnostima zrelo jajašce biva oplođeno u jajovodu kroz koji putuje do materice u čijem zidu treba da se usadi. Ali ponekad, greškom, oplođeno jajašce ostane u jajniku ili jajovodu, gde nastavlja da se razvija. To je ektopična ili vanmaterična trudnoća i često je posledica upala. Karakteriše je jak jednostrani bol u maloj karlici, i tada je neophodna hitna lekarska intervencija.

ZAPALJENSKA BOLEST MALE KARLICE

Još jedan bolan poremećaj je zapaljenska bolest male karlice (pelvična inflamatorna bolest) koja zahvata matericu, jajnike i jajovode. To je seksualno prenosiva bakterijska infekcija i često je karakteriše jak bol u jajnicima koji se pogoršava tokom seksualnog odnosa. Brojne studije pokazale su da do 50% žena sa bolom u maloj karlici ima zapaljensku bolest male karlice. Možemo je razlikovati od drugih poremećaja po propratnim simptomima: povišenoj temperaturi, pojačanim vaginalnim sekretom ili krvarenjem i osećajem peckanja prilikom mokrenja. Često menjanje seksualnih partnera i nezaštićen seks su najveći faktori rizika, a ako se ne leči može izazvati ozbiljne komplikacije.

BOLOVI U JAJNICIMA I NADUTOST

Nagli pad estrogena i progesterona tokom ciklusa izaziva pojačane gastrointestinalne simptome, uključujući i nadutost. Zapravo, jedan od krivaca što žene češće pate od iritabilnog creva nego muškarci je upravo estrogen. Međutim, često nadimanje može biti i znak raka jajnika, zapravo to je jedan od glavnih simptoma ove podmukle bolesti, uz bol u predelu jajnika, bol u leđima, učestalo mokrenje i osećaj punoće u stomaku. Ponekad mogu biti prisutni i drugi simptomi, kao što su poremećaj stolice (dijareja ili zatvor), osećaj ekstremnog umora, iznenadni gubitak telesne mase, a kod žena koje su već u menopauzi i povremeno krvarenje. Ova činjenica potvrđuje još jednom neophodnost redovnih ginekoloških i ultrazvučnih pregleda.lekovite biljke

REŠENJE ZA BOL U JAJNICIMA

Redovnim ginekološkim pregledima može se otkriti poremećaj dok je još u začetku, a posebno sprečiti komplikacije i neke mnogo opasnije bolesti. Ali u slučaju iznenadnih simptoma, kao što su jak i uporan bol u maloj karlici, promene u krvarenju i trajanju menstruacije, krvarenje van menstruacije ili tokom seksualnog odnosa, krv u urinu ili veoma visoka temperatura uz preznojavanje, mučninu i povraćanje, potrebno je obavezno hitno potražiti pomoć ginekologa.

Kod mnogih poremećaja ženskog reproduktivnog sistema veliku pomoć i olakšanje može nam doneti lekovito bilje. Tu se najviše ističu dve biljke koje su od davnina pomagale ženama: virak i hajdučka trava koja dokazano smanjuje menstrualne bolove i ima pozitivan efekat na balans estradiola zbog čega pomaže i kod policističnih jajnika. Osim što smanjuju bol u jajniku i krstima, menstrualne grčeve i normalizuju krvarenje, ove dve biljke deluju na sam uzrok problema: hormonalni disbalans. U sinergiji sa cvetom nevena, crvenim zdravcem, plodom peršuna, listom maline, rusomačom, one pomažu kod cista i policističnih jajnika, poremećaja ciklusa, bola izazvanog endometriozom, mioma, obilnih i bolnih menstruacija, PMS-a, ranica na grliću materice, a deluju i protivupalno i antibakterijski. Pored toga, ove lekovite biljke veoma pozitivno utiču na plodnost, pospešuju je, a njihov efekat je dugoročan i može obezbediti zdravu trudnoću.

Sve one deo su modernog preparata zasnovanog na tradiciji: Femisana A. Femisan A već dve decenije pomaže ženama od puberteta do menopauze i omogućava im da vreme posvete svemu onom do čega im je stalo. Bez bola i neprijatnih iznenađenja.

 

Femisan A kapi i kapsule