Svakog meseca, oko 14. dana ciklusa, u jajniku žene tokom njenog reproduktivnog perioda dolazi do ovulacije. To je trenutak kada se oslobodi najzrelija jajna ćelija koja kreće na put kroz jajovod, ne bi li tu ispunila svoju reproduktivnu svrhu, odnosno susrela spermatozoid koji će je oploditi. Ona živi samo 24 sata, pa nema mnogo vremena za gubljenje. Zato se istovremeno estrogen i progesteron, dva najdominantnija hormona, staraju da se materica pripremi: njen unutrašnji sloj, endometrijum, zadebljava i spremno iščekuje da se u njega implantira zametak gde će ostati narednih 9 meseci, sve do rođenja. To bi trebalo da se dogodi 4-6 dana nakon oplodnje. Ali ovaj idealni scenario se realizuje retko, ili nikad. Svejedno, taj proces se ponavlja iz meseca u mesec, na svakih 28 dana. U retkim slučajevima desi se začeće s komplikacijama – vanmaterična trudnoća.

ŠTA JE VANMATERIČNA TRUDNOĆA?

Ilustracija pozicije jajasca pri vanmatericnoj trudnoci

Jajnu ćeliju na njenom putu očekuju brojne neizvesnosti. Ne samo to da li će susresti taj neophodni spermatozoid, već i ako ga sretne i do oplodnje dođe, da li će stići do materice. Ako u roku od 6 dana ne uspe da nađe svoj put do krajnjeg odredišta, ona će ostati tamo gde se zatekla: u jajniku, grliću materice, najčešće jajovodu, ili čak u stomačnoj duplji, i nastaviti da se razvija. Takva pojava naziva se vanmateričnom ili ektopičnom trudnoćom, i dešava se jednom na svakih oko 90 trudnoća. Uglavnom do nje dolazi u jajovodu, što je veoma opasno jer zametak može izazvati pucanje – rupturu jajovoda i unutrašnje krvarenje, što zahteva hitnu medicinsku pomoć. Nažalost, 4-10% smrti trudnica tokom prvog tromesečja izazvano je ovim poremećajem.

SIMPTOMI – KAKO SE PREPOZNAJE VANMATERIČNA TRUDNOĆA?

Ponekad simptomi u potpunosti izostanu i vanmaterična trudnoća se otkrije tek prilikom ultrazvučnog pregleda. Ali ipak, najčešće su prisutni i vrlo burni. Koji su simptomi ektopične trudnoće?

  • Izostanak menstruacije i drugi znaci trudnoće, pozitivan test na trudnoću,
  • vaginalno krvarenje, koje ne liči na uobičajenu menstruaciju. Ono može biti isprekidano, a krv vodenasta ili tamna,
  • bol u donjem delu stomaka koja može biti iznenadna ili se sve više pojačavati. Bol se obično oseća sa jedne strane stomaka,
  • bol prilikom mokrenja ili pražnjenja creva, dijareja,
  • bol u ramenu, na mestu spoja s rukom koji može ukazivati na unutrašnje krvarenje,
  • vrtoglavica, nesvest, otežani govor, koji su naročito prisutni u slučaju rupture jajovoda. Ovi simptomi su često praćeni mučninom i bledilom.

Ginekolog koji sumnja na ektopičnu trudnoću njeno postojanje može utvrditi i pomoću beta HCG hormona iz krvi. Tokom trudnoće vrednosti ovog hormona dupliraju se svakog drugog dana. Kada se trudnoća ne vidi na ultrazvučnom pregledu, a HCG je povećan, to je znak da se oplođena jajna ćelija zadržala izvan materice.

KO JE POD RIZIKOM?

Broj vanmateričnih trudnoća se globalno povećao u proteklih par decenija, a smatra se da je jedan od glavnih faktora rizika asistirano začeće. Još neki faktori rizika su korišćenje intrauterine kontracepcije (spirale), istorija steriliteta, dug period pre prve trudnoće, istorija upalne bolesti male karlice, infekcije ili operacija jajovoda, začepljenih jajovoda, hlamidije, prekida trudnoće, ali i pušenje cigareta. Takođe, kada jednom do nje dođe, rizik od vanmaterične trudnoće se povećava kod narednih trudnoća, čak za 17 puta.Bolovi pri ektopičnoj trudnoći

Kod asistirane trudnoće može doći i do normalne i ektopične trudnoće istovremeno: da se jedna jajna ćelija implatira u materici, dok druga ne uspe do nje da stigne već se implantira na drugom mestu. Iako su takvi slučajevi retki, kod učestalih pokušaja vantelesnom oplodnjom njihova incidenca se povećava.

Još jedan od rizika je endometrioza – žene koje pate od ovog poremećaja inače su, pored ektopijske trudnoće, podložnije i riziku od pobačaja i komplikacija tokom trudnoće. Tkivo endometrijuma koje kod ovog poremećaja raste van materične šupljine, može „nastaniti“ i jajovode i tako opstruirati prolazak jajne ćelije. I policistični jajnici (PCOS) su češći kod žena koje su prošle dijagnozu ektopične trudnoće.

Korišćenje spirale povećava rizik od vanmaterične trudnoće 4-5 puta, što se pripisuje upalom koju uzrokuje ovo kontraceptivno sredstvo. Jedna studija je utvrdila da kod progesteronske spirale rizik predstavlja ne samo njeno korišćenje, već i dužina upotrebe i bol u donjem delu stomaka nakon postavljanja, kao i upotreba paracetamola ili aspirina pre trudnoće.

Studija koja je pratila 83 pacijentkinje našla je uske veze između prethodnih spontanih pobačaja i ektopične trudnoće. Tu ulogu može igrati i kasna ovulacija koja dovodi do „prevelikog sazrevanja“ jajne ćelije. Ali često možemo i same sebi navaliti nevolju na vrat: studija koja je pratila vanmaterične trudnoće tokom dve godine utvrdila je da je duvanski dim poseban faktor rizika koji raste s količinom konzumiranih cigareta. Srećom, rizik se smanjuje ukoliko buduća trudnica ostavi duvan najmanje mesec dana pre začeća. Osim što povećava rizik od ektopične trudnoće, duvanski dim smanjuje imunitet organizma, povećava šanse da dođe do infekcije seksualno prenosivim oboljenjima, a i ako dođe do normalne trudnoće, veoma negativno utiče na razvoj fetusa.

ŠTA POSLE VANMATERIČNE TRUDNOĆE?

Ukoliko se utvrdi ektopična trudnoća, ona se ne može održati, pa će se jajašce ili samo dezintegrisati, uz praćenje stručnjaka, ili je neophodan prekid trudnoće. To se može izvesti putem injekcija metotreksata, antimetabolika koji zaustavlja rast ćelija i tako zaustavlja trudnoću, ili se jajašce uklanja hirurškim putem. Danas se takve intervencije uglavnom rade laparoskopskim putem, ali ipak je nakon njih neophodan oporavak. Ako se ektopijska trudnoća u jajovodu otkrije kasno, operacija je neminovna, a sve se može završiti i gubitkom jajovoda i sterilitetom. Čak i kad sve prođe kako treba, dobro je sačekati neko vreme pre ponovnog pokušaja da se ostvari normalna trudnoća, a treba imati u vidu da postoji mogućnost da će ubuduće to biti otežano, kao i da vanmaterična trudnoća može da se ponovi. Redovan ginekološki pregled i dalje praćenje je obavezno.

Iako ne možemo sprečiti vanmateričnu trudnoću, možemo smanjiti rizike koji do nje dovode. Izbegavanje rizičnih seksualnih kontakata, adekvatna zaštita i briga o svom reproduktivnom zdravlju, kao i zdrav način života, kvalitetna hrana, redovno kretanje i izbegavanje duvanskog dima preduslovi su ne samo za normalno začeće već i za opšte zdravlje i kvalitet života. A prilikom planiranja trudnoće možemo povećati svoje šanse da se ona ostvari i srećno izvede do kraja. Femisan A je prirodni preparat na bazi lekovitog bilja koji pospešuje mikrocirkulaciju u jajnicima i tako obezbeđuje kvalitetnu ovulaciju, ali i doprinosi uspostavljanju idealnog hormonalnog balansa. A kako je dokazano da određeni nutrijenti igraju veliku ulogu u trudnoći, naročito folna kiselina, iz laboratorije Herba Sveta dolazi i još jedan idealni suplement za buduće mame: Femisan Folat Pro. Uz folnu kiselinu u najiskoristljivijem obliku, on sadrži i omega 3-6-7-9 masne kiseline, vitamine B6, 12, biotin i C, doprinoseći ne samo dobrom zdravlju mame i bebe, već i njihovoj lepoti. Uz Femisan A i Femisan Folat Pro, trudnoća je putovanje sa najsrećnijim krajem.

Femisan Folat Pro za zdravu trudnoću