LIST MALINE

(Rubus idaeus)

Dok je brala maline, Zevsova dojilja Ida je slučajno nabola prst na trn. Maline su tada bile snežno bele, a od njene krvi su postale i ostale crvene. Tako je bilo po grčkoj mitologiji. Ova biljka, koja nam je došla iz Azije a koju su životinje ’posejale’ na sve strane, često se susreće na arheološkim iskopinama, kao obavezni deo drevnog vidarskog pribora. Kod starosedelaca Amerike, prut maline simbolizuje plodnost, a njena darežljivost plodovima gde god se zatekne pouka je prirode kako treba i mi da se ponašamo i da svoje dragocenosti delimo s drugima.

Malina se oduvek povezivala sa plodnošću, dobrotom i srcem. Kada nikne, prve godine ne rađa. Ulaže svu svoju snagu da ojača koren. Nakon godinu dana spremna je da procveta i rodi. Simbolika je jasna, i naši stari su je rano uočili: za izobilje i rod potrebno je sazreti i imati strpljenja. Trnje koje okružuje nežni plod uči nas da moramo štiti ono što nam je najdragocenije. Oni koji su dostojni njenog ploda moraju se prilagoditi i pažljivo ga ubrati, a malina ih mudro pušta, znajući da će tako njeno seme biti preneto u daleke krajeve i budućnost osigurana. Davanjem obezbeđuje dobitak.

I PLOD I LIST

Naša zemlja je poznata po malinama i spada u pet najvećih proizvođača i izvoznika na svetu. Sorte maline koje se kod nas najviše uzgajaju su Polka, Polana, Vilamet i Miker. Ali istraživanja dokazuju da je ona mnogo više od ukusne voćke. Plod maline je baršunast i nežan, ali njen korenov sistem je vrlo jak. Međutim, izuzetno lekoviti deo biljke je njen list. Žene koje su tokom istorije, još od kamenog doba, najčešće odlazile u prirodu da skupljaju plodove, vrlo rano su shvatile da list maline može da im pomogne. Pored brojnih rituala, amajlija, magija i čini, čaj od lista maline se pokazao kao idealno rešenje za ženske tegobe pa je bio veoma uvažen u narodnoj medicini. Od davnina se koristi kod bolnih menstruacija, za jačanje materice i kao pomoć dojiljama.

A šta znamo danas? Naši stari su bili u pravu. Rubus idaeus, kako mu je latinski naziv, bogat je magnezijumom, kalijumom, manganom, selenom, kalcijumom, fosforom, cinkom, a naročito gvožđem. List maline sadrži organske kiseline, polipeptide, flavonoide, tanine… Pomaže kod mučnine i grčeva u nogama. Odličan je astringent, skuplja krvne sudove i zauzdava obilno krvarenje. Koristan je za kožu, kod opekotina, ekcema, osipa a pomaže i kod oboljenja desni. Vitamini B, C i E jačaju imunitet i daju energiju. Efikasan je za čišćenje organizma, a ima moć da „ispere“ hormone kojima smo izloženi bilo kroz hranu ili okolinu, pa može pomoći i ženama i muškarcima da zadrže dobar hormonalni balans.

Evropska agencija za lekove pominje upotrebu lista maline kod bolnih menstruacija, za lakši porođaj, protiv jutarnje mučnine, za ispiranje usta kod upala sluzokože, rana koje krvare, kod konjuktivitisa, pomoć kod dijareje i poremećaja digestivnog, respiratornog trakta i kardivaskularnog sistema.

MALINA ZA PLODNOST

Listovi bobičastog voća su se tradicionalno koristili tokom istorije a danas znamo da je takva upotreba potpuno opravdana jer oni obiluju aktivnim sastojcima sa veoma lekovitim dejstvom. List maline pomaže kod raznih problema i stanja, kao na primer kod ginekoloških poremećaja, poremećaja menstrualnog ciklusa, grčeva, porođaja i gastrointestinalnih tegoba. Stimuliše, olakšava i skraćuje porođaj. Astringentna svojstva lista maline deluju na stezanje tkiva, što je korisno kod promena na koži i sluzokoži usne duplje i genitalne regije, kao i kod obilnih krvarenja. Kvercetin i kempferol u njemu imaju protivupalno dejstvo, cinhonain hipoglikemijsko dejstvo i dodatno smanjuje grčeve, dok elagitanini poseduju antimirkobno dejstvo.

Ova lekovita biljka je od velike pomoći ženama koje pokušavaju da zatrudne. Ona jača zid materice, što povećava šanse za začeće i smanjuje opasnost od pobačaja. Olakšava jutarnje mučnine tokom trudnoće i priprema matericu za porođaj: pomaže da porođaj prođe brže i lakše i da kontrakcije budu produktivnije. Nakon trudnoće pomaže da se smanji krvarenje i otok i poveća proizvodnja mleka, kao i da se brže izbalansiraju hormoni. Visok nivo gvožđa jača krv, naročito nakon obilnog krvarenja, dok mangan jača vezivna tkiva.

Čime to još list maline utiče na matericu? U laboratoriji je iz njega izdvojen alkaloid fragarin koji ima moć da istovremeno tonizira i opusti mišiće, odnosno izbalansira njihov rad. Pored fragarina, snažno astringentno dejstvo maline utiče na skupljanje i jačanje zida materice i mišića male karlice. Činjenica da je malina idealan uterotonik je naučno dokazana – ona stimuliše mišiće materice, što potvrđuje tradicionalnu upotrebu ove biljke za izazivanje porođaja, kod prolapsa materice i amenoreje.

Uz malinu grčevi nestaju, delom i zbog visokog nivoa magnezijuma. Obilje kalcijuma u listu maline se lako apsorbuje, a kalcijum je veoma koristan tokom PMS-a i njegovih neprijatnih pratećih simptoma kao što su nervoza, razdražljivost i promene raspoloženja. U tom pogledu kod sličnih simptoma može da pomogne i prilikom ulaska u menopauzu. List maline je i odličan diuretik, pomaže da se oslobodimo viška vode, što je posebno korisno ženama u drugom delu ciklusa, kao i u perimenopauzi.

List maline je tu da nam se nađe i kod ozbiljnijih problema: on ima antioksidantna, antimikrobna i citotoksična svojstva zahvaljujući antioksidansu sanguiinu H-6 i elagičnoj kiselini. Malina sprečava gljivične infekcije, a dokazano konkretno zaustavlja aktivnost Bacillus subtilis, Clostridium sporogenes, Staphylococcus epidermidis, Neisseria meningitidis, Moraxella catarrhalis, Helicobacter pylori, Corynebacterium diphtheriae i E. faecalis. Dokazano je i njeno citoksično dejstvo u slučaju leukemije, raka grlića materice i dermalnih fibroblasta.

LIST MALINE ZA VITKIJU LINIJU

Ali osim što olakšava život ženama, list maline pomaže i kod problema sa crevima i tradicionalno je rešenje za dijareju. Opet tu stupa na scenu njegova moć da kontrahuje ali i opusti mišiće creva i želuca i smanji grčeve, pa tako olakšava varenje i smanjuje gasove. Tanini iz lista olakšavaju upale grla i grip, a antioksidansi jačaju imunitet i pomažu da se brže oporavimo nakon bolesti. List maline je svojevrsni prirodni tonik koji se koristi kako za jačanje, tako i za čišćenje organizma.

Malina ima još jedan kec u rukavu: hipoglikemijsko dejstvo čini ovu lekovitu biljku idealnom terapijom kao i prevencijom od dijabetesa i metaboličkog sindroma, ali i od kompleksnijih bolesti kao što je Alchajmerova. Uz brz metabolizam i dobro varenje malina će nam, dakle, obezbediti i zdravlje i vitkost. A nova istraživanja su pokazala da je list maline terapija i prevencija od kamena u bubregu.

List maline može se koristiti u čajnim mešavinama, ali najiskoristljiviji je u alkoholnim tinkturama. Danas se zna da i ulje od semena maline ima niz korisnih sastojaka – masne kiseline, tokoferole, karotenoide, flavonoide, fitosterole, antioksidante, monoterpene. Ali kada su prirodni lekovi u pitanju, preporučuje se upotreba tokom dužeg vremenskog perioda kako bi se postigao puni efekat.

U plodu maline možemo uživati jedno kratko vreme tokom godine, ali njen list možemo koristiti uvek. List maline je za žene najidealniji u kombinaciji sa virkom i hajdučkom travom, a ako su tu još i neven, zdravac i seme peršuna, onda imamo savršenu kombinaciju – Femisan A kapi. U ovom potpuno prirodnom proizvodu na bazi lekovitog bilja žene mogu naći spas kod neredovnih ciklusa, obilnih i bolnih menstruacija, neprijatnog PMS-a, neplodnosti, ali i ozbiljnijih poremećaja poput policističnih jajnika, mioma, cista ili ranica na grliću materice. Femisan A kapi se mogu koristiti već od prve menstruacije, odlična su priprema za trudnoću i dostupne su svima, jer, kao što nas priroda uči, svoje darove moramo deliti s drugima.

Ovu biljku sadrže sledeći proizvodi:

Femisan A kapi
list maline

Druge naše biljke: