Ona u potpunosti zavisi od testosterona i važan je deo muškog reproduktivnog zdravlja. Prostata, u narodu poznata i kao kestenjača, mala je žlezda koja reguliše više funkcija u organizmu muškarca, a čije uloge postajemo svesni tek kada se njen rad poremeti. Zato bi svaki muškarac trebalo da bude dobro obavešten o prostati i potrudi se da očuva njeno zdravlje. Ova žlezda veličine kestena ili oraha nalazi se ispod bešike, a kroz nju prolazi mokraćna cev, uretra, koja sprovodi urin iz bešike do penisa. Njena najbitnija uloga je da proizvodi tečnost koja hrani i održava spermu, ali je odgovorna i za rad sfinktera, mišića koji kontroliše zadržavanje ili otpuštanje urina. Semena tečnost, između ostalog, sadrži i prostaglandine, lipide s dejstvom nalik hormonu, koji svojom vaskularnom aktivnošću olakšavaju ejakulaciju i erekciju i obezbeđuju normalnu pokretljivost spermatozoida. Osim što učestvuje u proizvodnji semene tečnosti, prostata se stara i da ona bude zaštićena od stranih uticaja tako što je filtrira i pročišćava.

Ova zaštitna uloga prostate ogleda se i u njenom imenu koje potiče od grčkog prostates (προστάτης), što znači zaštitnik, čuvar, ali i „onaj koji stoji ispred“. Nazivu je kumovao Herofil, jedan od najpoznatijih anatoma i fiziologa antičkog doba, Hipokratov sledbenik, najverovatnije zato što je uočio da prostata „stoji ispred“ testisa. Iako je prostata isključivo muški organ, i žene imaju žlezdasto tkivo ispod bešike i oko uretre koje je zaduženo za proizvodnju sekreta. Ipak, funkcije prostate su dosta složenije, a nažalost, ova žlezda nije pošteđena poremećaja i bolesti. Zapravo, to je organ koji po statistikama najčešće i najviše oboljeva.

Prostata, model

Sama veličina prostate se menja s godinama. Ako prostatu kod mlađih muškaraca uporedimo s kestenom ili orahom, već od četrdesetih godina života ona se može uvećati i biti velika kao kajsija, a nakon šezdesete godine i kao limun. Sama činjenica da kroz nju prolazi mokraćni kanal automatski znači da uvećana prostata onemogućava normalan protok urina, što za posledicu ima otežano mokrenje, slab i isprekidan mlaz mokraće i učestale posete toaletu.

PROSTATA I POREMEĆAJI

Ono što prostati nikako ne prija su urinarne infekcije. Mikrobi izazivaju prostatitis, upalu ove žlezde, koja može biti akutna ili u slučaju čestih upala preći u hronično stanje. Za to su najčešće odgovorni gonokoke, stafilokoke, streptokoke, Escherichia coli, Chlamydia trachomatis i Trichomonas vaginalis (seksualno prenosive infekcije), a i neke gljivice i preležani virusi mogu doprineti upali. Prostatitis izaziva oticanje prostate koje može biti vrlo bolno i neprijatno. Bol se može proširiti na ceo donji abdomen i leđa, a naročito se pojačava prilikom mokrenja koje je isprekidano, ponekad i nemoguće, što može dovesti do akutne urinarne retencije, nakupljanja prekomernog urina u bešici, opasnog stanja koje zahteva hitnu intervenciju. Prostatitis, pored bolova, može pratiti i povišena temperatura. Smatra se da je prostatitis prešao u hronično stanje kada traje duže od 3 meseca, i tada može izazvati i erektilnu disfunkciju, bol tokom seksualnih odnosa i ejakulacije.

Nakon detaljnog pregleda, doktor će kod akutnog prostatitisa prepisati antibiotike i lekove protiv bolova, dok će kod hroničnog prostatitisa obratiti dodatnu pažnju na neprijatne simptome. Ali, kao i uvek, najbolji lek je prevencija: briga o sopstvenom seksualnom zdravlju, zaštićeni seksualni kontakti, dobra higijena, redovni lekarski pregledi i analize.

Sama činjenica da se prostata s godinama menja i uvećava jasno nam daje do znanja da su mogući problemi na pomolu. Zapravo, ne menja se samo prostata, već i nivo testosterona koji od pedesete godine počinje drastično da opada. Baš kao što žene u tom periodu ulaze u menopauzu, i muškarci mogu iskusiti niz simptoma koji označavaju početak andropauze. Mišićna masa počinje da opada, s njom i nivo energije, pa su umor, promene raspoloženja i depresija sve češći. Ako ne pazimo, ovo je period kada se masne naslage mogu lako nataložiti u predelu stomaka, što pod rizik stavlja i kardiovaskularni sistem. Kada je seksualno zdravlje u pitanju, česti su nizak libido, slaba, otežana erekcija i sve češći izostanak jutarnje erekcije. Pad testosterona može direktno uticati i na gustinu kostiju, pa iako su žene sklonije osteoporozi, ona ne zaobilazi ni muškarce. Nedostatak fizičke aktivnosti i neadekvatna ishrana koja obiluje lošim mastima, prerađevinama i prostim ugljenim hidratima samo će doliti ulje na vatru.

Normalna prostata i uvećanje prostate, ilustracija

BENIGNA HIPERPLAZIJA PROSTATE

Jedan od najčešćih poremećaja ove žlezde je benigna hiperplazija prostate (benigno uvećanje ili benigna prostatična hiperplazija). Kod njega prostata jeste uvećana, ali nema malignih ćelija. Ovo stanje pogađa većinu muškaraca nakon pedesete godine života. Sreća u nesreći je to što hiperplazija i karcinom zahvataju različite delove prostate, što omogućava relativno preciznu dijagnozu. Naime, benigna hiperplazija pogađa prelaznu, tranzicionu zonu prostate, onu oko tačke ulaska uretre. Na ovom mestu javlja se tek 20% karcinoma. U centralnoj zoni prostate, onoj oko ejakulatornih kanala, događa se manje od 5% slučajeva kancera. Za razliku od ove dve zone, najveći broj slučajeva karcinoma javlja se u perifernom delu prostate, njenom najvećem segmentu koji sadrži 75% žlezda ovog organa.

Iako je rasprostranjeno mišljenje da humani papiloma virusi štete najviše ženama, novija istraživanja su pokazala da oni mogu biti pogubni i po muškarce, i pored karcinoma penisa, anusa ili usne duplje mogu izazvati i rak prostate.

ŠTA SU PSA I BRCA?

Za sada najbitniji tumor marker prostate koji se koristi od 1987. godine je PSA – prostata specifični antigen, glikoprotein koji se luči u ćelijama žlezda prostate. Uzorak se uzima iz venske krvi, a na osnovu rezultata može se proceniti s velikom verovatnoćom da li se radi o benignoj hiperplaziji, infekciji, prostatitisu ili pak o karcinomu prostate. Da bismo uradili PSA test ne treba da čekamo da osetimo simptome – on bi trebalo da bude obavezan deo redovnih sistematskih pregleda muškaraca nakon 50. godine života, ili i pre, ukoliko u porodici postoji istorija raka prostate.

Nasledni faktor igra veliku ulogu, u slučaju mutacija gena BRCA, istog onog koji kod žena izaziva rak dojke. Zapravo, skraćenica za ovaj gen upravo znači „breast cancer gene“ – gen raka dojke. BRCA1 i BRCA2 su geni čija je uloga da spreče nastanak tumora, odnosno da isprave greške u DNK koje bi mogle dovesti do kancera. Ali mutacije u ovim genima mogu, upravo suprotno, uticati na ćelije da se ubrzano dele i menjaju, čime se stvaraju uslovi za tumorne promene. Muškarci koji imaju mutaciju ovog gena su pod povećanim rizikom od raka prostate, ali i nažalost, od toga da i sam karcinom bude agresivniji.

Rak prostate je drugi najčešći oblik karcinoma kod muškaraca i peti najčešći uzrok smrti. Šanse za njegovu pojavu povećavaju se nakon 50. godine, a drastično rastu od 65. godine života. Muškarci čija ishrana uključuje mnogo nezdravih masti su pod većim rizikom. Zdrava ishrana, naročito ona bogata likopenom kojim obiluje crveno povrće i voće – paradajz, lubenice, crvene paprike, nar, dokazano smanjuje rizik od njegove pojave. Ovaj karotenoid je snažan antioksidant koji ne štiti samo prostatu već i čitav organizam, pa ga svakako vredi uključiti u svakodnevnu ishranu.

Srećom, ako se karcinom prostate na vreme otkrije, postoje velike šanse za izlečenje. Prepreka na tom putu je činjenica da se u ranim fazama ne moraju javiti simptomi, što još jednom naglašava potrebu za redovnim pregledima. Takođe, ne zahtevaju svi karcinomi prostate terapiju ili hiruršku intervenciju, za neke je dovoljno da se prate.

Ako se simptomi pojave, oni će uključivati neki od sledećih:

  • učestalo mokrenje
  • slab ili isprekidan mlaz urina
  • krv u urinu
  • noćno mokrenje
  • osećaj peckanja ili bola tokom mokrenja.

Nije teško zaključiti da se ovi simptomi ne razlikuju mnogo od onih koji se javljaju kod benigne hiperplazije ili prostatitisa.

Plodovi crvene boje bogati su likopenom

PROSTATA I PRIRODNA REŠENJA

Pored plodova koji sadrže likopen, prostati prijaju i bundevine semenke. Ako salatu zalijemo uljem od semenki bundeve, sprečićemo nagomilavanje dihidrotestosterona, metabolita testosterona u prostati koji izaziva njen rast. Jedna od lekovitih biljaka – velikih zaštitnica prostate je vrbovica za koju su klinička istraživanja dokazala da ima moć da spreči nastanak raka prostate. Biljke koje imaju snažno antiseptičko i antikancerogeno dejstvo, a pritom sprečavaju upale i regulišu mokrenje su kopriva, rastavić i maslačak. Sve ove lekovite biljke deo su prirodnog preparata iz laboratorije Herba Sveta: Fital Prost biljnih kapi.

Ali to nije sve: Imajući u vidu ne samo zdravlje prostate, već i opšte seksualno zdravlje i kardiovaskularni sistem muškarca, stručnjaci Herba Sveta osmislili su Alfa Aktiv HS Pro kapsule. One sadrže elemente sa snažnim antioksidantnim dejstvom, kao što su ekstrakt nara i ekstrakt korena koprive, ekstrakt testeraste palme koja obiluje beta-sitosterolom i masnim kiselinama koji sprečavaju hiperplaziju, biljku damjanu, čuveni prirodni afrodizijak, koja pritom štiti i mentalno zdravlje a deluje i adaptogeno, kao i trans-resveratrol, dihidroksikvercetin i acetil-L-karnitin, čije sinergetsko dejstvo doprinosi ne samo zdravlju prostate, već i zdravlju kardiovaskularnog sistema. Kada je preventiva u pitanju, uz redovne preglede, zdravu ishranu i redovnu fizičku aktivnost, i Alfa Aktiv HS Pro stoji u prvim odbrambenim redovima, pa se preporučuje svim muškarcima nakon 45. godine života. Teško da od svega ovoga možemo imati bolji ulog u zdravu i aktivnu starost.

Fital Prost i Alfa Aktiv HS Pro za zdravlje prostate