Mi pripadnici starijih generacija još uvek pamtimo bioskope bez Dolbi i 3D sistema, ispred kojih je obavezno stajao čikica sa pletenom korpom prepunom semenki i već spremnim fišecima od papira. Verovatno i dan-danas, sam pogled na bundevine semenke („bele semenke“) vraća nas u prošlost i zvuk grickanja koji bi dopirao sa svih strana dok gledamo u veliki ekran. Dešavalo se da se traka zaglavi, na sred projekcije se upali svetlo dok je ’majstor’ ne opravi, i prene nas iz uljuljkanosti, da bismo shvatili da smo okruženi ljuskama od semenki koje bi, oni nemarniji, bacali na pod ispod sebe. Ne retko bi po neka semenka poletela ka redovima ispred, s namerom da se u šali pogodi veseli drugar, pa bi greškom završila na natapiranoj frizuri neke gospođe…

Bila su to lepa vremena kojih se s nostalgijom sećamo, iako nam moderni bioskopi nude mnogo udobnije stolice, kvalitetniji zvuk i fantastične specijalne efekte. Danas umesto semenki grickamo čips ili kokice koje kupujemo na biletarnici modernog bioskopa u tržnom centru, spremljene s mnogo nezdravih masti i soli, i pijemo preslatke gazirane sokove. Semenke polako iščezavaju, kao i zvuk grickanja koji je sada drastično ublažen bučnim bioskopskim efektima.

Običaj grickanja semenki dobili smo od naroda bliskog istoka kod kojih se tradicionalne zdrave grickalice i dalje obilno koriste. I upravo taj običaj objašnjava nižu stopu oboljenja prostate i kardiovaskularnog sistema kod njih. Mnogo je razloga što ova zdrava hrana biljnog porekla treba da nam bude na svakodnevnom meniju.

SEMENKE BUNDEVE: NUTRITIVNA VREDNOST

Kao i sve semenke, i ove bundevine su pravi mali mikrokosmos nutrijnata. Na primer seme golice, posebne vrste bundeve koje nema tvrdu opnu, sadrži 451 kaloriju na 100 grama – ono je mala kalorijska bomba, ali zdrava, prepuna nezasićenih masti i proteina. Semenke su bogate gvožđem, niacinom, selenom, kalcijumom, kalijumom, vitaminom K, a tu su i dva veoma važna minerala.

Bundevine semenke su odličan izvor magnezijuma – jedna šaka ovog dragocenog semena sadrži čak pola preporučene dnevne doze magnezijuma. A zašto je ovaj mineral bitan? Zato što bez njega nema ni života – bez njega srce ne može da kuca, DNK ne može da se sintetiše, kosti i zubi ne bi mogli da se formiraju, krvni sudovi i mišići bili bi uvek napeti, a ni creva ne bi mogla da vare hranu. Magnezijum nam održava zdrav krvni pritisak, štiti srce od srčanog udara i čuva krvne sudove. Pored magnezijuma, semenke sadrže antioksidante i vlaknakoja takođe čuvaju srce, ali i jetru. Dakle, kada grickamo semenke, naše srce se bukvalno raduje.

semenke bundeve u vrećici

Semenke bundeve su bogate još jednim neophodnim mineralom – cinkom. Zahvaljujući njemu ćelije u našem telu mogu da rastu i dele se, a neophodan je za zdrav san, dobro raspoloženje, funkcionisanje čula ukusa i mirisa, zdravlje očiju i kože. Cink reguliše nivo insulina, a muškarcima je neophodan za održavanje normalnih seksualnih funkcija. Život bez dovoljne količine cinka je naporan, jer tada moramo da se borimo sa prehladama, hroničnim umorom, depresijom, nečistom kožom i aknama, zaboravnošću, a bez njega bismo definitivno izumrli jer je neophodan za začeće i normalan razvoj ploda. Kada grickamo semenke, bukvalno dajemo doprinos potomstvu.

BUNDEVINE SEMENKE KAO LEK ZA PROSTATU

Osim održavanja normalne seksualne funkcije, muškarci imaju razlog više da grickaju semenke: one čuvaju prostatu i sprečavaju hiperplaziju – neprijatno uvećanje prostate. Ozbiljna naučna istraživanja dokazala su da semenke bundeve i ulje od njih igraju veliku ulogu u očuvanju zdravlja prostate. One smanjuju efekat dihidrotestosterona na prostatu i blokiraju konverziju testosterona u dihidrotestosteron. Njihovi antioksidansi štite prostatu od kancerogenih ćelija. Aminokiseline iz semenki sprečavaju ili smanjuju simptome hiperplazije, kao što su učestalo mokrenje i noćno mokrenje. Muškarci u andropauzi će takođe biti oduševljeni činjenicom da konzumiranje semenki stimuliše folikule i rast kose. Dakle, kada grickate semenke u mladosti, bukvalno mislite na starost, a kada ih grickate u zrelim godinama, živite u trenutku.

Nisu semenke dobre samo za muškarce. Fitoestrogeni iz ulja semenki bundeve održavaju nivo dobrog holesterola, snižavaju krvni pritisak, smanjuju glavobolje i poboljšavaju raspoloženje. Semenke sadrže triptofan, amino kiselinu koju naše telo pretvara u serotonin, a potom i u melatonin, bez koga nema zdravog sna. Zato je naročito korisno jesti semenke par sati pre odlaska u krevet. Grickajući semenke predveče bukvalno sebi garantujemo dobar san.

Postoji mnogo razloga zašto je dobro jesti bundevino seme ako smo u menopauzi. Istraživanja su pokazala da semenke od bundeve smanjuju simptome menopauze, ali i sprečavaju oboljenja kojima su žene tada posebno sklone: kardiovaskularne poremećaje, dijabetes, osteoporozu i rak dojke. Blago fitoestrogensko dejstvo koje imaju zahvaljujući lignanima od koristi je i ženama u reproduktivnom periodu.

seme golice poređano u obliku srca

BUNDEVINO ULJE

A tu je i ulje semenki bundeve. Danas hladno ceđeno, nerafinisano ulje od semena sirove golice možemo naći u radnjama zdrave hrane. Svideće nam se na prvi zalogaj: ovo gusto zelenkasto ulje ima jak i vrlo prijatan orašasti ukus, ne treba ga uništavati kuvanjem, najbolje je da njime prelijemo salate, uključujući i onu našu tradicionalnu, od seckanog kiselog kupusa. Ovo ulje sadrži fitohemikalije, pre svega mnoštvo omega 3 masnih kiselina. Zdrave masti iz semenki štite kardiovaskularni sistem, štite nas od srčanog i moždanog udara, regulišu holesterol i smanjuju rizik od nastanka plaka u arterijama.

Bundevino ulje obiluje vitaminom E koji je značajan za zdravlje, zapravo neophodan za imunitet, normalne funkcije kože i očiju, krvi, mozga i reproduktivnog sistema. Bogato je i karotenoidima, snažnim antioksidansima koji se bore protiv slobodnih radikala i sprečavaju nastanak kancerogenih ćelija.

Naučnici su ustanovili da ulje od semenki bundeve ima antiupalno dejstvo – ono smanjuje simptome artritisa i hronične bolove u kostimazglobovima. Koristeći bundevino ulje u ishrani eliminišemo ili smanjujemo potrebu da koristimo sintetičke protivupalne lekove.

Svakako ne preporučujemo da semenke grickate na javnim mestima i bacate ljuske oko sebe, ali kada uveče sednete pred TV da odgledate omiljenu seriju, film ili utakmicu, uzmite šaku semenki i napravite fišek od papira za ljuske. A možete kupiti i seme golice. Mada, gde je tu duh dobrih, starih vremena…

U dobra vremena vas vraća i Herba Svet svojim biljnim preparatima: srce i krvne sudove možete dodatno zaštititi ili oporaviti pomoću Leocardina, prirodnog preparata na bazi lekovitog bilja. Leocardin reguliše pritisak, poboljšava cirkulaciju, oporavlja kardiovaskularni sistem nakon infarkta, Koksaki virusa i angine pektoris, i reguliše nivo holesterola.

A svakom muškarcu preporučujemo bundevine semenke i – Fital Prost. To je prirodna formula koja čuva vitalnost prostate i sprečava hiperplaziju, umanjuje učestalost mokrenja, eliminiše otežalo mokrenje i sprečava infekcije urinarnog trakta.

Fital Prost i Leocardin