Hijaluronska kiselina

Hijaluronska kiselina: mladalačka koža i zglobovi

Otkako je otkrivena 1934. godine u staklastom telu oka, a 1964. godine konačno i sintetizovana, hijaluronska kiselina ne prestaje da oduševljava naučnike. Ovaj glikozaminoglikan – mukopolisaharid neizostavni je deo vezivnog tkiva, glavna komponenta svih slojeva kože, kako površinskih ćelija tako i vanćelijskog (ekstracelularnog) matriksa. S obzirom da je ovaj najjprostiji od svih glikozaminoglikana jedini koji nije vezan za protein, visoko je higroskopan – može sadržati i do 1000 puta više vode od sopstvene težine. Danas znamo da bez dobre hidriranosti nema zdrave i elastične kože, ali ni dobro podmazanih zglobova. Ukratko, manjak vode ubrzava starenje na svim nivoima.

Naše doba karakteriše žestoka borba i trud da mladost što duže zadržimo, do te mere da to ponekad ima groteskne posledice. Ali, moramo priznati, sve modne trendove od davnina pa do današnjeg dana uvek će nadmašiti zdrav izgled. Sama ta činjenica da je zdravlje privlačno u svakom obliku jasno nam poručuje na čemu treba da radimo. A zdravlje zahteva holistički pristup i upornu negu. Upravo je hijaluronska kiselina ta koja nam može pomoći da naša lepota zasija kroz zdravlje. Danas je ona neizostavna komponenta ne samo u nezi kože, već i zdravlju zglobova, lečenju kožnih povreda, ali i očnoj hirurgiji.

HIJALURONSKA KISELINA I KOŽA

Hijaluronska kiselina zastupljena je u čitavom organizmu, a 50% nje prisutno je u koži. Osoba od 70 kilograma u sebi ima 15 grama hijaluronske kiselina koja je kratkog roka – ona opstaje manje od jednog dana, pa mora da se svakodnevno obnavlja. Specifična svojstva hijalurona imaju moć ne samo da povrate punoću i jedrost koži, već i da je zacele – on pospešuje zarastanje akutnih rana, brzo i efikasno, bez kontraindikacija. Kako deluje hijaluronska kiselina? Ona dokazano promoviše ekspresiju inflamatornih citokina, čime podstiče angiogenezu i aktivaciju keranocita i fibroblasta, što je veoma važno u fazi granulacije tkiva tokom procesa oporavka. Naše telo inače prirodno „šalje“ hijaluronsku kiselinu do povrede na koži koja, vezujući se za fibrinogen, doprinosi stvaranju zaštitnog želatinoznog sloja unutar koga mogu slobodno da cirkulišu imune ćelije koje sprečavaju infekcije. Ona direktno doprinosi regeneraciji tkiva, bilo da se radi o povredama, hirurškim rezovima opekotinama ili dermoabrazijama.

Hijaluronska kiselina hidrira kožu

Smatra se da naša koža, pored neumitnog procesa starenja, najviše propada pod uticajem štetnog dejstva UV zraka – čak 80% štete koži lica nanose upravo sunčevi zraci. Ovo takozvano „fotostarenje“ ne samo da dovodi do isušivanja kože već i do pojačane pigmentacije koja se na koži manifestuje u obliku pega i fleka. Još jedan krivac za opušteni i izborani izgled kože mogu biti i hormoni. Hormonske promene u perimenopauzi kod žena vidljive su i na licu, pa krajem četrdesetih koža počinje ubrzano da se opušta i da se produbljuju bore. Kako hijaluronska kiselina može povećati hidrataciju kože za čak 55%, odličan je borac i protiv fotostarenja, a odlično se toleriše, čak i na najosetljivijoj koži.

Dakle, kad je lepota kože u pitanju, hijaluronska kiselina nema premca, zbog čega je danas čest sastojak anti age preparata za negu. Ovaj u našem telu sveprisutni polimer je biohemijski kompleksan jer ispoljava različitu interakciju sa ćelijskim receptorima zavisno od svoje molekularne težine. Od tih receptora zavisi kako će se hijaluronska kiselina stabilizovati i doprineti hidrataciji ekstracelularnog matriksa. Primećeno je da, na primer, interakcija matriksa hijaluronana i njegovog ćelijskog receptora glikoproteina CD44 za rezultat ima poboljšani ćelijski odgovor, što podrazumeva stabilizaciju hijaluronske kiseline i povećanu vlažnost u ekstracelularnom matriksu. Na licu to daje efekat liftinga, elastičnosti, glatkoće, kao i nestanka finih bora i ublažavanja dubokih bora. Osim estetskog efekta, brza i duboka hidratacija pruža optimalno zdravlje epidermisu i stvara barijeru koja sprečava infekcije.

Danas je u laboratorijama moguće upregnuti ono najbolje iz hijalurona. Tako je nastao i PrincipHYAL® Cube3, biotehnološka frakcija natrijum hijaluronata punog spektra koji postiže pun efekat za samo pola sata. Prodirući duboko u kožu on pomaže izgradnju matriksa, pa koži daje trenutni lifting i punu hidrataciju što za rezultat ima čvršći, gladak i zdrav izgled. Umorna koža dobija energiju, a bore se smanjuju. Ovo potpuno bezbedno a veoma efikasno biotehnološko dostignuće danas je deo visokokvalitetne Devi kozmetike Herba Sveta.

 

Glutation hijaluron i Devi kozmetika

DA LI HIJALURON MOŽE DA SE PIJE?

Ali to nije sve. Hijaluronsku kiselinu ne moramo samo nanositi na kožu i pod kožu. Istraživanja su dokazala da se hijaluron može uzimati i putem suplemenata, što takođe pospešuje njegovu sintezu u fibroblastima, a može se ubrizgavati direktno do zgloba kako bi se poboljšala sinovijalna tečnost koja ga podmazuje.

Osobe koje pate od osteoartritisa znaju koliko je ovo degenerativno oboljenje zglobova bolno i koliko im narušava kvalitet života. Osteoartritis je čest kod starijih osoba, a pored bola izaziva oticanje i osećaj krutosti, što je posledica nedovoljne podmazanosti zgloba. Svaki zglob funkcioniše zahvaljujući sinovijalnoj tečnosti koja podmazuje hrskavicu, a kada nje nema dovoljno, hrskavica se troši i propada. Nakon što su naučnici istražili koje sve mogućnosti pruža hijaluronska kiselina, shvatili su da, pošto je ona inače sastavni deo sinovijalne tečnosti, rešenje leži u njenom ubrizgavanju u zglob. Praćenjem pacijenata došlo se do zaključka da je dovoljno jednom godišnje ubrizgati hijaluron u koleno osoba koje pate od osteoartritisa da bi se olakšao pokret, ublažio bol i to sve potpuno prirodno i bezbedno, s efektom koji traje čak godinu dana.

Osim injekcijama, hijaluron se može primenjivati i oralno, s tim što će tada efekat biti mnogo širi: pored pospešivanja volumena sinovijalne tečnosti, njegovo dejstvo biće primetno i na našoj koži. Kako je preventiva najbolji lek, ne treba čekati da nam hrskavica propadne da bismo reagovali. I ta preventiva nam je upravo dostupna iz laboratorije Herba Sveta: Glutathione hyaluronic je preparat koji u sebi, pored hijalurona, sadrži i glutation i druge amino kiseline, ali i biotin i lipozomalni vitamin C. Svi ovi sastojci deluju sinergetski i doprinose stvaranju i obnovi kolagena, što za rezultat ima zdrave kosti, hrskavicu i kožu. Glutathione hyaluronic je posebno koristan osobama sa denererativnim promenama zglobova poput osteoartritisa, ali mogu ga bezbedno koristiti svi koji žele da preveniraju poremećaje, ili da jednostavno doprinesu svom opštem zdravlju. Redovnom upotrebom preparata doprinosi se obnovi ekstracelularnog matriksa, što daje vidljive rezultate već nakon 8 nedelja, a posle 12 nedelja upotrebe koža je vidno elastičnija, mekša, punija, a bore umanjene.

Uz Gluthathione hyaluronic i Devi kozmetiku na prirodan način doprinosimo sopstvenom zdravlju koje se vidi i na prvi pogled. Bez noža, injekcija i bola. Jer – zdravlje je privlačno, zar ne?

Glutathione Hyaluronic, hijaluronska kiselina koja se unosi putem suplementa

Prethodni članak
Prostata
Sledeći članak
Kolagen
Select your currency
RSD Srpski dinar
EUR Euro