NAR, ŠIPAK

(Punica granatum)

On je jedna od prvih voćki koju je čovek „pripitomio“, pre više od 7.000 godina. Iz svoje postojbine, Persije, današnjeg Irana, brzo se proširio po Sredozemlju. Tablice iz Mesopotoamije iz trećeg milenijuma pre naše ere sadrže zapis klinastim pismom koji ga pominje. Nar, šipak, mogranj, neobičan plod prepun sočnih semenki, brzo je prerastao u simbol plodnosti i prosperiteta. Njegov naučni naziv, Punica granatum, bukalno znači „jabuka prepuna semenja“. To značenje je zadržao i u engleskom i francuskom – pomegranate, pomme-grenade, mada je u potonjem došlo do zabune kada je granatus u srednjovekovnom latinskom povezan sa Granadom, gradom u Španiji. I zaista, Španci danas nar zovu granada, što istovremno znači i bomba. Asocijacija je nedvosmislena, ova voćka zaista liči na bombu, ali kada raščlanimo i analiziramo njen sastav, shvatamo da je prava bomba zdravlja.

ŠTA SADRŽI NAR?

Plod nara koji može sadržati i preko 1000 semenki danas se smatra super-hranom. Obiluje vitaminima B grupe, posebno folatima, vitaminima C, E, K, kao i mineralima: kalcijumom, gvožđem, magnezijumom, manganom, fosforom, kalijumom i cinkom. Ali ono što ga čini posebno dobrim za zdravlje su polifenoli, posebno hidrolizujući tanini – galotanin, elagitanin i elaginska kiselina, antocijanini zahvaljujući kojima nar ima intenzivnu crvenu boju, terpeni, terpenoidi, ursolična kiselina, lignani, tanini, katehini, prodelfinidini… Tu su i punična, palmitinska, stearinska, oleinska i linoleinska masna kiselina…

Svi ovi sastojci svojom sinergijom doprinose našem zdravstvenom boljitku na mnogo nivoa. Ovaj plod izobilja pomaže nam da se izborimo s dijabetesom, gojaznošću, kardiovaskularnim tegobama, bakterijskim infekcijama, oboljenjima i oštećenjima kože izazvanim štetnim zračenjem sunca, Alchajmerovom bolešću, artritisom… Kako ursolična kiselina gradi mišiće i pospešuje metabolizam, tako je nar idealna „energetska bomba“ koja nam pomaže da nadmašimo sebe u sportskim naporima. Samim tim, pomaže nam i da stabilizujemo nivo insulina u krvi, pa i da izgledamo bolje, da budemo vitkiji i okretniji.

Elaginska kiselina ispoljava antimutagenu, antivirusnu, antioksidantnu aktivnost, i ima sposobnost izbeljivanja kože, pa ne samo da štiti kožu od melanoma već joj daje i lep i ujednačen ten. Antioksidantno dejstvo nar, po najnovijim istraživanjima, duguje konkretno elagitaninu punikalaginu koji ima snažnu sposobnost da kontroliše posebne vrste slobodnih radikala, čime nam štiti ne samo kožu već i kompletan organizam.

Nar izuzetno povoljno deluje na krvne sudove. Njegovo vaskuloprotektivno dejstvo je studijski dokazano, a pripisuje se upravo elagitaninu i elaginskoj kiselini, kao i antocijaninima. Supstance iz ekstrakta nara smanjuju oksidativni stres i sprečavaju agregaciju trombocita, deponovanje lipida u makrofagama, povoljno deluju na funkcije endotela i regulišu krvni pritisak. Zato, ako svakodnevno pijemo sok od nara, smanjujemo šansu da dođe do hipertenzije i ateroskleroze, pa samim tim i težih oboljenja poput infarkta ili moždanog udara.

Pored snažnog antioksidantnog dejstva, nar deluje i protivupalno, što je izuzetno važno i kod još jedne opake bolesti – raka debelog creva. Naime, ono što danas znamo je da je hronična upala uvod u karcinom, a studije su dokazale da sok od nara suzbija prisustvo inflamatornih ćelija kod karcinoma debelog creva. Eksperimenti su otkrili da ima antikancerogene efekte i kod raka pluća, prostate i kože.

BORAC PROTIV RAKA PROSTATE

Svaki muškarac bi trebalo da zna da mu je nar veliki prijatelj: elaginska kiselina ima snažno antioksidantno dejstvo, a nova istraživanja potvrđuju da ovaj polifenol ima moć da spreči širenje ćelija karcinoma prostate. Konkretno, elaginska kiselina u ekstraktu nara suzbija množenje ćelija PC3, izazivajući njihovu apoptozu – programiranu ćelijsku smrt.

Nar nije slučajno simbol plodnosti. Ova voćka je odličan borac i protiv muške neplodnosti i erektilne disfunkcije. Danas, usled modernog načina života koji uključuje premalo fizičke aktivnosti a previše nezdrave, masne i prerađene hrane, vlada prava epidemija neplodnosti i uroloških oboljenja, kao što su erektilna disfunkcija, prostatitis, benigna hiperplazija prostate i, nažalost, rak prostate. Statistike pokazuju da ovi poremećaji najviše vrebaju muškarce između 51. i 60. godine života, kada inače dolazi do većeg pada testosterona pa se ovaj period naziva i andropauza. Moć sastojaka u naru da smanji oksidativni stres i spreči upale od izuzetnog su značaja i za preventivu ovih bolesti. Upala i uvećanje prostate, osim što može biti veoma bolna, sa sobom nosi i niz neprijatnih simptoma, otežano i učestalo mokrenje, zadržavanje vode, seksualnu disfunkciju, što sve može ostaviti i trag na mentalnom i društvenom polju. Nauka je dokazala da se sve to može jednostavno sprečiti – pomoću nara. Antioksidanti ove biljke mogu preokrenuti i erektilnu disfunkciju tako što poboljšavaju cirkulaciju a pritom opuštaju glatke mišiće. Na isti način deluju i na kompletni krvotok i rad srca, a poznato je da se kod muškaraca kardiovaskularne tegobe često reflektuju i na potenciji.

Ali nar je i prijatelj žena. Luteolin i naringenin pokazuju aktivnost sličnu hormonima koji se luče pre trudnoće. Estrogenski efekat polifenola nastaje njihovim vezivanjem za estrogenske receptore uključujući i kempferol, kvercetin, naringenin, luteolin kumestrol i 17-alfa-estradiol, zbog čega sok od nara ima moć da inhibira estrogenski zavistan karcinom dojke.

Ipak, nar nam nije uvek dostupan, i često nam nije ni jednostavno da ga očistimo ili od njega napravimo sok. Zato njegov ekstrakt možemo uzimati putem suplemenata. Jedan takav namenjen muškarcima upravo nam dolazi iz stručne laboratorije Herba Sveta. Alfa Aktiv HS Pro je složeni a potpuno prirodni preparat koji, pored dragocenog ekstrakta nara čiji antioksidanti i polifenoli štite kako kardiovaskularno zdravlje, tako i zdravlje prostate, sadrži i ekstrakt testeraste palme, izuzetno efikasne kod benigne hiperplazije prostate, damjanu – prirodni afrodizijak i zaštitnik od stresa, koprivu prepunu 3-β-sitosterola koji štiti prostatu, kao i acetil-L-karnitin, aminokiselinu koja pozitivno deluje na metabolizam, daje energiju i poboljšava kvalitet sperme. Uz biljne ekstrakte, Alfa Aktiv HS Pro sadrži i cink, mineral koji je neophodan za dobro seksualno zdravlje, ali i opšti imunitet.

I dan danas u Grčkoj opstaje tradicija da se kao poklon za useljenje daruje nar, kao simbol prosperiteta, plodnosti, zdravlja i uspeha. Uz dve kapsule Alfa Aktiv HS Pro na dan, zdravlje i vitalnost su više od simbola.

Ovu biljku sadrže sledeći proizvodi:

Alfa Aktiv HS Pro
Nar, plod
Select your currency
RSD Srpski dinar
EUR Euro