VRBOVICA

(Epilobium parviflorum)

Vrbovica ili svilovina, sitnocvetna mlečika, mala mlečika, Epilobium parviflorum, na prvi pogled je neugledna biljka koja iznenađuje sadržajem snažnih sastojaka sa moćnim dejstvom. Komitet za biljne medicinske preparate Evropske agencije za lekove potvrdio je da vrbovica olakšava simptome poremećaja donjeg urinarnog trakta povezane sa hiperplazijom, kao i da može smanjiti upalu i bol. Isti Komitet potvrdio je da je biljka bezbedna za upotrebu i da nema prijavljenih kontraindikacija.

Ali ova mala biljka ima mnogo širi spektar delovanja. Njen ekstrakt dokazano uspešno eliminiše množenje ćelija karcinoma debelog creva, inhibira rast ćelija karcinoma dojke, a brojne studije pokazuju da vrbovica to čini svojim snažnim antioksidantnim, antiinflamatornim, enzim-inhibitornim dejstvom, mada nije tačno definisano koji od sastojaka u njoj ima takav efekat. Biće da se radi o sinergiji korisnih elemenata, kao što su fitosteroli (i najvažniji među njima, beta sitosterol), flavonoidi (kvercetin, miricetin, kemferol i njihovi glikozidi), fenolne kiseline, katehini, elago i galat tanini. Sve ove komponente zajedno, svojim snažnim protivupalnim dejstvom imaju veoma pozitivan efekat kod benigne hiperplazije prostate. Studije su pokazale da vrbovica ima snažniji antioksidantni efekat od askorbinske kiseline (vitamina C) ili troloksa, derivata vitamina E rastvorivog u vodi.

UVEĆANA PROSTATA, VELIKA NEPRIJATNOST

Prostata je mali ali veoma bitan organ muškog reproduktivnog sistema. Osnovna funkcija ove žlezde je da stvara tečnost koja štiti i hrani spermu. Nalazi se ispod bešike i oko nje prolazi uretra, mokraćni kanal preko kog urin izlazi iz bešike. Kod mladih muškaraca prostata je veličine oraha, ali kasnije se tokom života uvećava, pa je kod četrdesetogodišnjaka već veličine kajsije, a kod šezdesetogodišnjaka veličine limuna. Njeno funkcionisanje zavisi od muškog polnog hormona, testosterona. Ako se prostata previše uveća, pritisnuće bešiku i mokraćni kanal i otežati ili potpuno onemogućiti mokrenje. Problemi koji se mogu javiti sa ovom žlezdom su veoma bolna upala – prostatitis, benigna hiperplazija prostate (BPH) – uvećanje prostate koje pritiska uretru i otežava mokrenje, i u najgorem slučaju, rak prostate.

Prostatitis, osim što donosi jake bolove u predelu prostate, izaziva i veoma učestalo mokrenje, bol prilikom ejakulacije i mokrenja, bol u donjem delu leđa, groznicu i osećaj opšte malaksalosti. Može biti izazvan bakterijskom infekcijom, ali to nije nužno slučaj. Kod hiperplazije bol je manji, ali je neugodnost izuzetna jer, pored osećaja velike potrebe za mokrenjem, pražnjenje je veoma otežano i mlaz mokraće slab i isprekidan, a može se javiti i krv u mokraći.

Prostatitis i hiperplazija, srećom, ne povećavaju mogućnost dobijanja karcinoma prostate, ali simptomi karcinoma i hiperplazije su vrlo slični: otežano mokrenje, otežan početak mokrenja, nepotpuno pražnjenje bešike, učestalo mokrenje, naročito noću, tanak i isprekidan mlaz mokraće, bol i peckanje prilikom mokrenja, krv u mokraći ili semenoj tečnosti, bol prilikom ejakulacije, bol u leđima, kukovima i karlici. Rizik od pojave karcinoma povećava se nakon pedesete godine života, naročito kod muškaraca koji ishranom unose dosta nezdravih masti, kao i ako u porodici već postoji istorija bolesti.

Verovatno nije potrebno ni pominjati koliko je kvalitet života osoba sa ovim problemima ugrožen. Zato je neophodno da svaki muškarac posle 30. godine redovno odlazi na kontrolne preglede i prati stanje svoje prostate. Promene u mokrenju, krv, peckanje i učestalost nikako ne treba ignorisati, jer zapušteno stanje može izazvati dodatne probleme, na primer infekciju ili čak otkazivanje bubrega.

ČAJ OD VRBOVICE PODMLAĐUJE PROSTATU

I tu na scenu stupa ova mala biljka. Vrbovica biljka za prostatu čini čuda, i to nije samo tradicionalno znanje koje se prenosi s kolena na koleno, već ima i snažnu naučnu potporu. Vrbovica je tridesetih godina prošlog veka postala popularna u zapadnoj Evropi zahvaljujući čuvenoj austrijskoj travarki Mariji Treben, a ranije se tradicionalno koristila kod niza poremećaja: rana i oboljenja kože, glavobolje, bola u stomaku, kolitisa, zatvora, unutrašnjeg krvarenja, nekontrolisanog mokrenja… Posebno je bilo poznato antibakterijsko dejstvo ove biljke koje ima pozitivne efekte na poremećaje urinarnog sistema: učestalo, noćno i bolno mokrenje, probleme sa bešikom, infekcije urinarnog trakta i inkontinenciju.

Kako je benigna hiperplazija prostate endokrini poremećaj kog izaziva hormonalni disbalans povezan sa starenjem i pojačano oksidativno oštećenje, snažno antioksidantno dejstvo, kao i anti-androgeni efekat vrbovice predstavljaju moćno oružje kako za preventivu, tako i za saniranje hiperplazije. Ono je tako snažno da dokazano inhibira čak širenje ćelija raka prostate, odnosno izaziva apoptozu (programiranu ćelijsku smrt) ovih štetnih ćelija.

Jedna od taninskih komponenta vrbovice, enotein B, odgovoran je za inhibiciju enzima koji su glavni uzročnici nastanka i širenja raka prostate. Zato bi čaj od vrbovice obavezno trebalo da bude na redovnom dnevnom meniju muškaraca od srednjih godina. Vrbovica se danas može uzimati i u vidu ekstrakta (kapi) ili suplementa u obliku kapsula, što olakšava primenu, ali i povećava njenu efikasnost jer su sastojci koncentrovaniji. Ali vrbovica čaj, ekstrakt, kapsule, za koji god oblik da se odlučimo, sigurno neće da škodi već će samo da poboljša stanje organizma i pospeši zdravlje, umanji bol, smanji upale i prevenira bolesti, naročito one urinarne. Ovaj prirodni, narodni lek, može se koristiti kao preventiva ili tretman u preporučenim dozama neograničeno dugo bez ikakvih štetnih efekata, a može se i bezbedno kombinovati sa prepisanom terapijom.

VRBOVICA ZA PROSTATU I ZDRAV NAČIN ŽIVOTA

Pored redovnih pregleda prostate, neophodna je preventiva. Danas je poznato da višak masti negativno utiče na hormonalni balans, dok je manjak fizičke aktivnosti okidač brojnih poremećaja, ne samo onih povezanih sa prostatom, već i kardiovaskularnih i metaboličkih. Kontrolisana ishrana bogata vitaminima, vlaknima i zdravim mastima, fizička aktivnost i unošenje dovoljne količine tečnosti, pre svega vode, nešto je najbolje što možemo učiniti za svoj urinarni trakt. A ako i vrbovicu uključimo u preventivu, osigurali smo sebi zdravu prostatu i više vremena za uživanje u životu.

Vrbovica je jedna od pet biljaka koja ulazi u sastav prirodnog biljnog preparata Fital Prost. Ove kapi, u formuli koju su preporučili eminentni svetski stručnjaci, imaju bakteriostatičko, baktericidno i diuretičko dejstvo, eliminišu toksine, štetne metabolite i slobodne radikale. Fital Prost povećava vitalnost prostate, olakšava i smanjuje učestalost mokrenja i štiti kompletan urinarni trakt. Redovna upotreba ovih kapi sprečava mogućnost pojave velikih i bolnih neprijatnosti. Fital Prost i vrbovica za prostatu bez otoka i kvalitetan život!

Ovu biljku sadrže sledeći proizvodi:

Vrbovica

Druge naše biljke:

Select your currency
RSD Srpski dinar
EUR Euro