VRBOVICA

(Epilobium parviflorum)

Vrbovica, epilobijum, sitnocvetna mlečika, naizgled je neugledna biljka koja sadrži flavonoide, beta sitosterole, glikozid, galnu i egalnu kiselinu, tanine, triterpenske kiseline i fitosterine. Komitet za biljne medicinske preparate Evropske medicinske agencije potvrdio je da vrbovica olakšava simptome donjeg urinarnog trakta povezane sa hiperplazijom, kao i da može smanjiti upalu i bol. Isti Komitet potvrdio je da je biljka bezbedna za uprotrebu i da nema prijavljenih kontraindikacija.

Prostata je mali ali veoma bitan organ muškog reproduktivnog sistema. Osnovna funkcija ove žlezde je da stvara tečnost koja štiti i hrani spermu. Nalazi se ispod bešike i oko nje prolazi uretra, mokraćni kanal preko kog urin izlazi iz bešike.

Kod mladih muškaraca prostata je veličine oraha, ali kasnije se tokom života uvećava, pa je kod četrdesetogodišnjaka već veličine kajsije, a kod šezdesetogodišnjaka veličine limuna. Njeno funkcionisanje zavisi od muškog polnog hormona, testosterona. Ako se prostata previše uveća, pritisnuće bešiku i mokraćni kanal i otežati ili potpuno onemogućiti mokrenje. Problemi koji se mogu javiti sa ovom žlezdom su veoma bolna upala – prostatitis, dobroćudna prostatička hiperplazija (BPH) – uvećanje prostate koje pritiska uretru i otežava mokrenje, i u najgorem slučaju, rak prostate.

Prostatitis, osim što donosi jake bolove u predelu prostate, izaziva i veoma učestalo mokrenje, bol prilikom ejakulacije i mokrenja, bol u donjem delu leđa, groznicu i osećaj opšte malaksalosti. Može biti izazvan bakterijskom infekcijom, ali to nije nužno slučaj. Kod hiperplazije bol je manji, ali je neugodnost izuzetna jer, pored osećaja velike potrebe za mokrenjem, pražnjenje je veoma otežano i mlaz mokraće slab i isprekidan, a može se javiti i krv u mokraći.

Prostatitis i hiperplazija, srećom, ne povećavaju mogućnost dobijanja karcinoma prostate, ali simptomi karcinoma i hiperplazije su vrlo slični. Simptomi raka prostate su: otežano mokrenje, učestalo mokrenje, naročito noću, tanak i isprekidan mlaz mokraće, bol i peckanje prilikom mokrenja, krv u mokraći ili semenoj tečnosti, bol prilikom ejakulacije, bol u leđima, kukovima i karlici. Rizik od pojave karcinoma povećava se nakon pedesete godine života, naročito kod muškaraca koji ishranom unose dosta nezdravih masti, kao i ako u porodici već postoji istorija bolesti.

Verovatno nije potrebno ni pominjati koliko je kvalitet života osoba sa ovim problemima ugrožen. Zato je neophodno da svaki muškarac posle 30. godine redovno odlazi na kontrolne preglede i prati stanje svoje prostate. Promene u mokrenju, krv, peckanje i učestalost nikako ne treba ignorisati, jer zapušteno stanje može izazvati dodatne probleme, na primer infekciju ili čak otkazivanje bubrega.

Pored redovnih pregleda, neophodna je preventiva. Kontrolisana ishrana bogata vitaminima, vlaknima i zdravim mastima, fizička aktivnost i unošenje dovoljne količine tečnosti, pre svega vode, nešto je najbolje što možete učiniti za svoj urinarni trakt. Ali tu je i jedna biljka koja ima izuzetan protivupalni efekat i sposobnost da smanji edem prostate: vrbovica, svilovina ili sitnocvetna mlečika, Epilobii herba.

Vrbovica je jedna od pet biljaka koja ulazi u sastav prirodnog biljnog preparata Hipoprostat. Ove kapi, u formuli koju su preporučili eminentni svetski stručnjaci, imaju bakteriostatičko, baktericidno i diuretičko dejstvo, eliminišu toksine, štetne metabolite i slobodne radikale. Hipoprostat povećava vitalnost prostate, olakšava i smanjuje učestalost mokrenja i štiti kompletan urinarni trakt. Redovna upotreba ovih kapi sprečava mogućnost pojave velikih, bolnih neprijatnosti, i time poboljšava kvalitet života muškarca. Ne čekajte da se problem javi, već ga sprečite!

Ovu biljku sadrže sledeći proizvodi:

hipoprostat biljne kapi
Vrbovica

Druge naše biljke: