Svako doba tokom istorije nosi svoje specifične epidemije, a sa sigurnošću možemo tvrditi da je jedna od najvećih epidemija našeg doba neplodnost kod žena ali i muškaraca. Ako uporno radite na bebi i svakog meseca se iznova razočarate, znajte da niste jedina. Brojne su žene koje se osećaju kao da su u začaranom krugu, i imaju osećaj da prevelika želja za bebom na neki volšeban način guši mogućnost da im se želja ostvari.

ZAŠTO NE MOGU DA ZATRUDNIM?

Neplodnost kod žena predstavlja nemogućnost začeća i uspešnog održavanja trudnoće. obično se dijagnoza neplodnosti uspostavlja nakon što žena tokom cele jedne godine pokušava da zatrudni uz nezaštićene polne odnose, ali do trudnoće ne dolazi. Statistički, za neplodnost kod parova uzrok su koliko muškarci toliko i žene, ili su u podjednakom procentu u pitanju uzroci za koje nije moguće utvrditi razloge. Danas najmanje 10% žena bije bitku s neplodnošću. Uzroci neplodnosti su danas brojni: od nezdrave ishrane, industrijske hrane, preko hemikalija, sedentnog načina života, gojaznosti do direktnih „krivaca“ kao što su miomi, ciste, policistični jajnici, endometrioza… Svi oni svode se na jedno: hormonski disbalans.

negativan test na trudnoću

Nažalost, ženski sterilitet u većini slučajeva je danas rezultat anovulatornih ciklusa. Svakog meseca, oko četrnaestog dana ciklusa trebalo bi da se iz jajnika, nakon pucanja folikula oslobodni jedna zrela jajna ćelija. Ovulacijom počinju plodni dani u mesecu tokom kojih žena ima šanse da zatrudni. Jajna ćelija je „dostupna“ za oplodnju jedan dan, a ako do nje ne dođe nastupa menstruacija. Ovaj proces zavisi od hormona koji svakog meseca, u uigranom ritmu, rastu i opadaju. Međutim, danas je sve više slučajeva žena koje imaju menstruaciju ali do ovulacije ne dolazi. Kada nema ovulacije, ne može doći ni do trudnoće.

Policistični jajnici (PCOS) su danas veoma učestao poremećaj i uzrok steriliteta koji pogađa i do 21% žena kod kog su osnovni problem upravo anovulatorni ciklusi. Karakteriše ga povećani nivo androgenih hormona. Kako su jajnici kod ovog endokrinog poremećaja prekriveni sitnim cistama, tako je ovulacija onemogućena, ali usled hormonalnog poremećaja javlja se i niz izuzetno neprijatnih simptoma koji se ogledaju i na spoljašnjosti žene: pojačana maljavost po licu i telu, opadanje kose, gojaznost, uz povećani rizik od insulinske rezistencije, dijabetesa tipa 2 ili metaboličkog sindroma. Menstruacije često izostaju a nesklad hormona veoma utiče na psihu žene. Po nekim statistikama, čak 80% neplodnosti kod žena uzrokovano je upravo policističnim jajnicima.

NEPLODNOST KOD ŽENA I STALNO IŠČEKIVANJE

Kada žena reši da želi da postane majka, veoma je opterećujuća situacija kada iz meseca u mesec doživljava isto razočaranje. „Rad na bebi“ je naporan za oba partnera i često može ugroziti partnerske odnose. U tradicionalnijim sredinama smatra se da je majčinstvo osnovna obaveza žene, pa izostanak trudnoće može veoma negativno uticati na psihu i samopouzdanje žene. Iz tog razloga, i samo priželjkivanje i iščekivanje trudnoće – stalno ponavljanje „želim da zatrudnim!“, kao i osećaj tuge i psihičkog opterećenja kada ona izostane, može ugroziti mogućnost začeća, čak i kada je sa ženom fiziološki sve u redu.

Evo nekoliko saveta koji bi mogli biti od koristi dok željno iščekujete bebu:

  • Bitno je da znate da je svaka žena priča za sebe. To što je vaša drugarica zatrudnela onog trenutka kad je rešila da ima bebu (ili možda nije ni rešila), ne znači da ćete i vi.
  • Činjenica da vam treba više vremena da zatrudnite ne znači automatski da sa vama nešto nije u redu. Svakako treba redovno da odlazite na preglede, ali ne treba da dopustite da budete opsednuti željom da zatrudnite do te mere da ste konstantno pod stresom.
  • Upravo je stres razlog što većina žena koja nema nikakav fiziološki problem ne može da ostane u drugom stanju. Kada želja preraste u opsesiju i u potpunosti vlada svim aspektima vašeg života, ona ima kontra efekat – blokira vas. Zaboravite na kalendare, aplikacije, testiranje, opustite se i uživajte u životu. Ne dozvolite da seks poprimi oblik poslovnog sastanka.
  • Ako ste koristili kontracepciju, vašem telu treba vremena ’da se uhoda’. Opet, svaka žena je priča za sebe, ali normalno je da prođu meseci dok se ne vratite na prirodan ciklus.
  • Idealan menstrualni ciklus je na 28 dana, međutim sve između 21 do 35 je normalno. Isto tako, ovulacija se može desiti 14. dana, a može i 20. Naše telo nije kompjuter, ono radi u sopstvenom i samo njemu logičnom ritmu.
  • Testovi na trudnoću nisu 100% pouzdani. Ako, na primer, uradite test odmah nakon začeća, on može pokazati negativan rezultat. Test radi tako što detektuje beta HCG, humani horionski gonadotropin, a koji se ne mora obavezno pojaviti tokom prve dve nedelje trudnoće.
  • Saslušajte tuđe savete ali pre svega poslušajte svoje telo. Komšinica sa drugog sprata ne može bolje poznavati vaše telo od vas.
  • Dajte svom telu najbolje uslove. Hranite se zdravo, pijte dovoljno vode, vežbajte, provodite vreme u prirodi… telo će vam biti zahvalno.
  • Isto dopustite i svom umu: povremeno se osamite i oslušnite tišinu, družite se s ljudima koji vam prijaju, dišite pravilno, čitajte kvalitetnu literaturu, isključite tračeve, nasilje i isprazne programe na TV-u, otputujte negde za vikend, zaboravite na posao na kraju radnog vremena… Preokupiran um šalje telu signal da luči hormone stresa.

par gleda pozitivan test na trudnoću

NEPLODNOST KOD ŽENA I LEKOVITO BILJE

A tu je i pomoć iz prirode. Femisan A kapi i kapsule potpuno su prirodan preparat koji štiti reproduktivni sistem žene, doprinosi normalnoj plodnosti i reprodukciji, normalnoj sintezi DNK i proteina i ima ulogu u procesu deobe ćelija. Femisan A uspostavlja prirodni balans bez neželjenih dejstava zahvaljujući idealnom sastavu lekovitog bilja u preparatu. Dve glavne lekovite biljke u Femisanu A su virak i hajdučka trava. Virak se vekovima koristi na našim prostorima i s pravom se smatra „ženskom biljkom“. Njegova tradicionalna upotreba danas je dokazana naučnim istraživanjima, pa tako znamo da ova biljka ima snažno astringentno dejstvo – ima moć da skuplja krvne sudove i tako zaustavlja obilna krvarenja, ali i emenagogno dejstvo – stimuliše menstruaciju kada izostane. Virak je snažan antioksidant, deluje protivupalno, antibakterijski i antifungalno. I najvažnije od svega, virak ume da izbalansira naše hormone. Baš kao i hajdučka trava. Naučno je potvrđeno da je hajdučka trava takođe adstringent, emenagog, ali i spazmolitik, što znači da će ublažiti bolne menstruacije.

Pored ove dve izuzetne biljke, Femisan A sadrži i druge „prijateljice“ žena: neven, rusomaču, crveni zdravac, peršun, list maline, dok su kapsule obogaćene i zlatnom makom, čuvenim pospešivačem plodnosti. Femisan A je efikasan kod problema kao što su rana menopauza, smanjenje plodnosti i neplodnost žena, poremećaj u hormonima (estrogen, progesteron, FSH, povišen nivo prolaktina) odlična priprema za trudnoću, povećava šanse za začeće, može se koristiti i u postupku vantelesne oplodnje, utiče pozitivno na kvalitet jajnih ćelija a, iako se ne koristi tokom trudnoće, njegova upotreba pre začeća poboljšava šanse za zdravu trudnoću pa samim tim i bolje zdravlje bebe.

U slučaju sindroma policističnih jajnika tu je i dodatni pomagač: Femisan Inositol. Dve vrste inozitola povoljno utiču na rad jajnika, stimulišu ih da normalno luče hormone i omogućavaju redovnu ovulaciju.

Uz sve to ne treba zaboraviti na redovnu posetu ginekološkoj ordinaciji i ultrazvučni pregled, kao i briseve koji će potvrditi da smo zdrave. Jer kad se udruže moderna naučna dostignuća i tradicionalna znanja, nemamo brige. Femisan A je upravo potvrda te tvrdnje.

Femisan