Posle raka dojke i pluća, rak grlića materice je najučestalija maligna bolest kod žena na Balkanu, a kako izveštava Svetska zdravstvena organizacija, oko 570.000 žena oboli od njega svake godine u svetu. Stopa smrtnosti od ove vrste karcinoma je još uvek previsoka kod nas, iako je u potpunosti izlečiv ukoliko se otkrije i reaguje na vreme. Nažalost, većina njih se otkrije prekasno.

ŠTA JE RAK GRLIĆA MATERICE?

Pre svega da vidimo šta je grlić materice. Ženski reproduktivni sistem sačinjavaju vulva (stidnica), vagina (rodnica), materica, jajovodi i jajnici. U donjem delu materice je grlić preko kog se povezuje sa vaginom. I materica i grlić sačinjeni su od snažnih mišića koji se po potrebi grče i opuštaju. Grlić materice možemo i same opipati kada čučnemo i prst gurnemo duboko u vaginu.

Grlić materice je iznutra obložen ćelijama sluzokože koje proizvode sekret. Sam vrh grlića, deo na spoju s vaginom, upravo je najpodložniji kanceroznim promenama, i ginekolog će ga uvek proveriti prilikom ginekološkog pregleda. Ukoliko se na njemu uoče bilo kakve abnormalnosti, uzima se bris kojim se utvrđuje postojanje kanceroznih ćelija pod mikroskopom. Cervikalni bris poznat je i kao Papanokolau test (PAPA test), potpuno je bezbolan i može ukazati na promene, mada njegova pouzdanost nije konačna, i tačne rezultate daje tek biopsija.

Ilustracija materice

ŠTA SU GLAVNI OKIDAČI ZA RAK GRLIĆA MATERICE?

Pored faktora rizika za nastanak raka, u koje spadaju starenje (godine života) i genetske predispozicije, gojaznost, dijabetes i kardiovaskularni poremećaji, ovu vrstu karcinoma dodatno okidaju:

 • infekcija humanim papiloma virusom (HPV)
 • ostale polno prenosive bolesti kao što je hlamidija ili herpes simpleks
 • pušenje
 • oslabljeni imuni sistem
 • preterana upotreba kortikosteroida
 • određena hormonska kontracepcija ili hormonska terapija nakon menopauze
 • rano stupanje u seksualne odnose
 • veći broj porođaja ili nerađanje
 • seksualni odnosi bez zaštite, često menjanje partnera.

Statistike kažu da za globalnu pojavu karcinoma grlića materice čak 70% odgovornosti snosi humani papiloma virus. HPV može izazvati i pojavu polnih bradavica, kondiloma, koje predstavljaju oblik benignog tumora ćelija kože. Danas je poznato preko 100 tipova HPV, a 15 njih je visokorizično. Najrizičniji su tipovi 16, 18, 31 i 33.

Kako možemo sprečiti zarazu HPV-om? Pre svega potrebno je da znamo kako nastaje i prenosi se. HPV se množi u epitelijumu glavića penisa, naročito mu pogoduju nehigijenski uslovi. Kod muškaraca može izazvati lezije na koži, ali po žene može biti fatalan. HPV se prenosi direktnim kontaktom, tokom seksualnog odnosa, oralnog ili analnog seksa ili bilo koje druge vrste genitalnog kontakta. Pored adekvatne higijene, kondom igra veliku ulogu u prevenciji zaraze. Druga vrsta preventive je ograničen broj seksualnih partnera. I na kraju, ako do infekcije dođe, vrlo je važno njeno rano otkrivanje.

A kako možemo znati da smo inficirane humanim papiloma virusom? Jednostavnim i bezbolnim PAPA testom. Svaka žena treba da na spisak stavki za osnovnu brigu o sebi doda redovni, godišnji ginekološki pregled sa PAPA brisom. Takođe, potrebno je da osluškuje svoje telo, i da reaguje na pojavu bilo kakvih simptoma.

RAK GRLIĆA MATERICE: SIMPTOMI

Nažalost, predkancerozna stanja obično prolaze bez simptoma, a i kad se konačno pojave, oni mogu ukazivati na niz poremećaja, ne samo i konkretno na rak. Koji su simptomi raka?

 • Neobičan vaginalni sekret čudnog mirisa
 • neobično vaginalno krvarenje
 • bol ili osećaj nelagodnosti tokom seksualnog odnosa
 • bol u maloj karlici

Dodatni simptomi koji mogu ukazivati na prisustvo HPV su:

 • Iznenadno učestalo mokrenje
 • krv u urinu
 • krvarenje tokom odnosa
 • vaginalne promene koje liče na bradavice
 • zatvor, promene u pražnjenju creva
 • mučnina, povraćanje, gubitak apetita, gubitak na kilaži
 • oticanje nogu

Kada je krvarenje u pitanju, svaka žena zna kako izgleda njena uobičajena menstruacija. Svako krvarenje koje nije u vreme menstruacije, tokom ili nakon intimnih odnosa, znak je da treba otići na pregled. Nije svako krvarenje simptom kancera, često ga može izazvati ranica, promena na grliću materice koja sama po sebi nije maligna, ali kada do njega dođe ne treba ga zanemariti. Stručnjak će znati kada je potrebno da se urade biohemijske analize, kao i tumor markeri, analize koje mogu potvrditi postojanje maligniteta u cervikalnom kanalu, i da li ima potrebe za dodatnim pregledima, uključujući i biopsiju s eksplorativnom kiretažom.

analiza razmaza

STADIJUMI

Klasifikaciju stadijuma raka grlića materice kreirala je Međunarodna organizacija za ginekologiju i akušerstvo (FIGO) i ona se sastoji od 4 stadijuma i nekoliko podstadijuma. Koliko je opasan rak zavisi upravo od toga u kom je stadijumu.

 1. Kod prvog stadijuma kancerozne ćelije se primećuju u tkivu endometrijuma, ali se nisu proširile van materice.
 2. Kod drugog stadijuma, karcinom se proširio na neposredno okolno tkivo, ali je još uvek samo lociran unutar male karlice.
 3. Kod trećeg, sad već invazivnog stadijuma maligne ćelije su zahvatile donji deo vagine ili su se proširile na zid male karlice, izazivaju otok bubrega (hidronefrozu) i onemogućavaju njihovo normalno funkcionisanje, ili su se proširile na okolne limfne čvorove.
 4. I kod četvrtog, najtežeg stadijuma, metastaze su se proširile na bešiku ili rektum, ili su zahvatile dalje delove tela.

Jedan od najčešćih malignih tumora je skvamocelularni, onaj koji nastaje od ćelija pločastog epitela, dok je dosta ređi adenokarcinom, koji nastaje od žlezdanog epitela. Kada sagledamo ovu klasifikaciju, i više je nego jasno koliko je važno da se rak otkrije na vreme. Lečenje raka grlića zavisi od kliničke slike i stepena malignih promena i koliko brzo se razvija, baš kao i prognoze. Kod prvog stadijuma, prognoze izlečenja su od 99 do 91%, a kod najtežeg stadijuma samo 14%. Od toga koliko je invazivan karcinom zavisi da li će se raditi zračenje (radioterapija) i hemioterapija, radikalna histerektomija, uklanjanje limfnih čvorova…

PREVENCIJA I OTKRIVANJE RAKA

Kako su simptomi raka često skriveni, razvoj karcinoma zavisi od naše „zdravstvene higijene“ i brze reakcije. Danas postoje programi prevencije raka grlića materice na državnom nivou i obavezan skrining raka grlića materice. Obavezni skrininzi obuhvataju žene od 25 do 65 godina života. Na skrining pregledu se radi citološki bris, i za njega je važno da žena trenutno nema menstruaciju, da nije koristila nikakve vaginalne tablete ili kontraceptive dva dana pre pregleda, kao i da nije imala seksualne odnose veče pre i na dan pregleda. Ako su u brisu nađene bilo kakve abnormalnosti, žena se upućuje na dalje analize i preglede.

Srećom, danas imamo i vakcinu. Švedski istraživači su potvrdili da vakcina protiv HPV drastično smanjuje broj slučajeva karcinoma materice. Kako je idealno vreme za dobijanje vakcine 11-12 godina, možemo očekivati mnogo manje slučajeva karcinoma materice u budućnosti.

Fizička aktivnost, bogata ishrana, čista pluća bez duvana, ograničen broj seksualnih partnera, redovni odlasci kod ginekologa, ginekološki ultrazvuk i PAPA test najmanje jednom godišnje omogućiće nam kvalitetan i bezbrižan život. A najvećem neprijatelju žena možemo se suprotstaviti pomoću njihovog najboljeg prijatelja: Femisana A. Ovaj potpuno prirodni preparat na bazi lekovitog bilja u obliku kapi i kapsula čuva reproduktivni sistem žene, jača imunitet, poboljšava hormonalni balans, doprinosi redovnosti menstrualnog ciklusa, sprečava pojavu ili otklanja ciste, miome, ranice na grliću materice, umiruje bolne menstruacije i poboljšava plodnost.

Femisan A