PRESTANAK PUŠENJA – POČETAK SLOBODE

Zavisnost od duvana je i fizička i psihička. Ostaviti duvan nije lako, ali to je sigurno jedna od najbitnijih stvari koju možete da uradite u životu, kako za sebe, tako i svoju okolinu. O štetnosti duvana znamo mnogo, ali, nažalost, sama ta spoznaja teško da će navesti bilo kog pušača da ostavi cigarete. Ni najužasnije slike pluća u raspadanju na paklicama cigareta nisu dovoljne da nekoga podstaknu na prestanak pušenja.

Da je pušenje veliki rizik po zdravlje govori i činjenica da danas imamo i zvanični „dan bez pušenja“: nacionalni dan bez duvanskog dima – 31. januar. Statistički podaci kažu da godišnje kod nas umre najmanje 15.000 osoba od posledica pušenja. Paradoksalno, najveći broj pušača ima najniže prihode. Duvanski dim ne samo da uništava pluća i izaziva najgori oblik karcinoma, već utiče i na brže propadanje krvnih sudova, oštećuje kožu i izaziva njeno prevremeno starenje, izaziva bolesti usta i zuba, utiče na gubitak ili slabljenje čula mirisa i ukusa i narušava opšti kvalitet života kod pušača.

CIGARETA NE SMIRUJE STRES, NAPROTIV!

Za cigaretom se obično poseže pod stresom, ali dok pušenje može privremeno pružiti prividni osećaj olakšanja nervne napetosti, ono zapravo izuzetno pogoršava negativno emotivno stanje, smanjuje sposobnost tela da se nosi sa stresom i podiže nivo stresa. Što je stres veći, to ćemo povećavati broj popušenih cigareta i nivo nikotina će rasti u našim plućima, a s njim će rasti i želja za pušenjem. To je uzročno-posledična reakcija koja je prisutna kod svih supstanci koje funkcionišu po principu fizičke zavisnosti.

Nije dovoljno samo smanjiti pušenje: konzumiranje samo 1-4 cigareta dnevno značajno povećava rizik od fatalne ishemijske bolesti srca ili karcinoma pluća. Ako je to tako, zašto su cigarete uopšte dostupne u slobodnoj prodaji? Kada posmatramo velike duvanske kompanije koje su tokom skorašnje istorije ulagale ogromna sredstva u marketing kako bi od duvana napravile modu, lako nam može postati jasno kako se neko bogati na našoj zavisnosti i muci. Čak ni najrazvijenije zemlje nisu u stanju da zabrane prodaju cigareta, ali zato sve češće primenjuju zabranu pušenja na javnim mestima, kao i borbu protiv duvana sve većim cenama cigareta.

slikoviti prikaz rizika koje nosi pušenje

Prestanak pušenja zahteva snagu volje, a koliko je ceo proces vredan truda mogu potvrditi i bivši pušači. Ostaviti cigarete znači ne samo boriti se protiv raka, kardiovaskularnih oboljenja i lošeg tena, ostaviti cigarete znači omogućiti svojoj deci čist vazduh, ali i slobodu izbora samom sebi. O ekonomskoj dobiti da i ne pričamo. Iako je proces zahtevan, danas su nam makar dostupne grupna terapija i program odvikavanja od pušenja. Šta nas deli od poslednje cigarete?

‘Znam da je štetno, ali šta ću, to je jače od mene’, najčešći je odgovor kada se pušač suoči s činjenicama. Nikotin je droga, i kao takav ne dozvoljava nam da bistro razmišljamo. Zato vam dajemo niz saveta kako da se što bolje uhvatite u koštac sa svojim demonom:

KAKO NAJLAKŠE OSTAVITI CIGARETE?

 • Odredite datum. Pripremite se mentalno da od određenog dana nećete više uzeti cigaretu u ruke. Polepite po kući podsetnike i motivacione poruke. Do tog dana uklonite sve cigarete, šibice i upaljače. Zamislite sebe kao nepušača i zadržite tu sliku u glavi.
 • Nađite motivaciju. Ako vam nije dovoljna motivacija to što ćete poboljšati svoje zdravlje, nađite je u svom okruženju. Ako imate decu, motivacija može da vam bude da im obezbedite detinjstvo bez toksina i iritanata. Ako ste često u besparici, stavite na papir koliko mesečno trošite na duvan, pomnožite sa 12 i zapišite šta sve možete na kraju godine da uradite s tim novcem. Ili, još bolje, svaki put kada biste kupili cigarete, taj novac stavite u teglu na vidno mesto i posmatrajte kako se množi.
 • Setite se svih poteškoća na koje ste nailazili u životu i kako ste uspevali da ih prevaziđete. Shvatićete da ste se suočavali sa mnogo većim izazovima nego što je prestanak pušenja i to će vam dati dodatno samopouzdanje.
 • Pripremite ‘odstupnicu’ na vreme. Nikotin je droga, i ako ste višegodišnji pušač, vaš mozak će sigurno burno odreagovati na nedostatak stimulansa na koji je navikao. Zamolite prijatelje da vam pomognu. Isplanirajte šetnje u koje možete da idete kada vas uhvati kriza. Kupite semenke za grickanje. I, naravno, potražite stručnu pomoć – lekara, psihologa, akupunkturiste…
 • Pokušajte alternativne metode – nikotinske žvake, flastere, elektronske cigarete, ali samo tokom prelaznog perioda, u trenucima velike krize. Nedostatak nikotina može izazvati glavobolje i depresiju, a ove alternative mogu biti kolika-tolika distrakcija.
 • Svaki put kada odolite da posegnete za cigaretom, nagradite sebe. Idite na masažu, odslušajte omiljenu pesmu, idite u bioskop. Čestitajte sebi i dozvolite da osetite ponos zbog istrajnosti.
 • Pazite da jedan porok ne zamenite drugim. Ne dozvolite da vam potreba za duvanom preraste u potrebu za nezdravom hranom, alkoholom ili zavisnost od interneta. Smislite zdrave zamene na vreme. Takođe, smanjite unos kafe. Kafa i cigarete uvek idu zajedno, pa probajte da umesto kafe popijete čaj, sveže ceđeni sok ili kakao.

Prestankom pušenja štedimo novac

SPORT ZA PRESTANAK PUŠENJA

 • Budite fizički aktivni. Idite što više u prirodu, plivajte, odredite dane i vreme za sport, pridružite se planinarskom društvu, okružite se ljudima koji vode zdrav život. Ako imate baštu, nabavite nove sadnice, ako imate psa, vodite ga što više u šetnju. Pauze na poslu koje ste koristili za pušenje, iskoristite za brzu šetnju. I pet minuta je značajno.
 • Probajte neku od meditativnih istočnjačkih veština, na primer tai či ili jogu. Na taj način smanjićete stres, podstaći cirkulaciju i, što je najvažnije, naučiti tehniku samokontrole. Ovakve veštine ne samo da će vam olakšati prestanak pušenja, već i povećati šanse da se ne vratite duvanu nakon nekog vremena.
 • Pospremite kuću. Operite zavese, prekrivače, sve što je upilo duvanski dim i što bi moglo da vas navede da ponovo zapalite. Sklonite sve pepeljare i osvežite prostor mirisom eteričnih ulja.
 • Hranite se što zdravije, uvedite što više voća i povrća u ishranu. Napravite zdrav smuti od svežeg voća. Vitamini će vam podići raspoloženje i energiju. Istraživanja su pokazala da voće i povrće utiče na naše receptore i nakon konzumacije nam ukus duvana postaje neprijatan.
 • Pijte dosta tečnosti. Svaki put kada osetite želju za cigaretom, popijte čašu vode. Voda će pomoći telu da se lakše oslobodi od toksina.
 • Pošto je pušenje stvar navike, probajte da promenite šablone ponašanja. Izađite iz rutine i obavljajte dnevne aktivnosti na drugačiji način. Promenite omiljeni kafić, družite se sa drugačijim ljudima tokom pauze za ručak. Ustanite ranije ujutru i pojedite doručak kod kuće. Idite peške do posla, ili bar deo puta pređite peške.
 • Nađite nov hobi, najbolje ručni rad. Štrikanje, heklanje, izradu malih stolarskih predmeta, grnčariju, dekupaž, slikanje, rešavanje ukrštenica ili sudoku… Osim što će vam ovakve aktivnosti smanjiti osećaj stresa i nervoze, zauzeće vam ruke koje bi inače držale cigaretu.
 • I na kraju, ako prvi put ne uspete, nemojte se predate. Ne zaboravite šta kaže nauka: nakon samo par nedelja apsinencije od cigareta, već smanjujete rizik od srčanog udara. Nakon 15 dana poboljšava se čulo ukusa i mirisa. Vaše telo dobija više kiseonika i ima veću sposobnost da se brani od infekcija. Radite na svojoj svesti. Osetite šta vam se dešava u telu, koliko energije imate, kako razmišljate i funkcionišete.

Snažan muškarac sa zelenim pletivom

PRESTANAK PUŠENJA POMOĆU LEKOVITOG BILJA

A tu je i Disan. Disan je prirodni preparat na bazi osam biljnih vrsta, meda i vitamina C. Osim što štiti disajne organe i smiruje pušački kašalj, Disan smanjuje fizičku zavisnost od cigareta i pomaže vam da prestanete da pušite. Bokvica i mentol smiruju disajne organe, ehinacea, kopriva, med i vitamin C jačaju imunitet, maslačak, čestoslavica i anđelika pomažu izbacivanje toksina, a matičnjak i bela imela smanjuju nervozu i napetost. Dva puta dnevno po jedna kašičica Disana pravi je saveznik u periodu najvećih kriza. Ostavite pušenje, osetite slobodu!

 

Disan bioeliksir za prestanak pušenja

Prethodni članak
Holesterol
Sledeći članak
’Čokoladni krem’ od dunja
Select your currency
RSD Srpski dinar
EUR Euro