Čak 80% osoba makar jednom u životu doživi zatvor. Ali ne onaj kazneno-popravni, već digestivni, mada je sam osećaj kao da smo pod kaznom. Često zatvor prođe sam od sebe, ali ono što nije dobro, i čak i vrlo opasno, je kad postane hroničan. Zatvor ili opstipacija po definiciji se javlja kada imamo manje od 3 stolice nedeljno. I tada se prilikom pražnjenja creva može osetiti bol, a jako napinjanje i tvrd sadržaj mogu oštetiti debelo crevo i rektum. Simptomi zatvora ili konstipacije uključuju i osećaj punoće i pritiska, a otežana probava a može biti i znak nekih ozbiljnijih poremećaja i bolesti creva poput iritabilnog creva. Crevni sadržaj nosi štetne materije kojih organizam želi što pre da se reši, pa u odsustvu normalne stolice te materije iritiraju zid debelog creva što može izazvati kako hitna stanja, tako i kancerozne promene.

ŠTA IZAZIVA ZATVOR?

Da vidimo prvo šta izaziva tvrdu stolicu. Tu su očigledni najčešći uzroci, ali i oni manje očigledni, prikriveni:

 • Najčešće zatvor nastaje usled neuravnotežene ishrane i nedovoljne količine biljnih vlakana. Da bi se creva pokrenula neophodna su vlakna, kako nerastvoriva tako i rastvoriva. Više o njima pisali smo ovde: Vlakna za vitkost. Vlakna ne samo da podstiču rad creva već povoljno utiču i na mikrobiom.
 • Nedovoljnan unos vode. Crevima treba dovoljno tečnosti kako bi sadržaj bio mekši i lakše se vario. Nedovoljan unos vode, ili još gore, unos slatkih gaziranih napitaka umesto vode, otežavaju varenje i dovode do zatvora.
 • Nedostatak fizičke aktivnosti. Da bi se creva ’kretala’, moramo se i mi pokrenuti. Kada redovno vežbamo, makar to bile samo šetnje, i varenje nam je bolje.
 • Hipotireoza. Usporen rad štitaste žlezde znači i usporen metabolizam, a samim tim i spor rad creva.
 • Analgetici. Lekovi protiv bolova rade pomoću receptora u digestivnom sistemu, pa mogu usporiti njegov rad, naročito kod osoba koje pate od hroničnih bolova i stalno uzimaju analgetike.

Stegnute pesnice, zatvor

 • Antidepresivi. Lekovi koji rade po principu selektivne inhibicije preuzimanja serotonina (tzv. SSRI lignadi), kao i triciklični antidepresivi (TCA) usporavaju rad creva. Depresija usporava sve procese u organizmu, uključujući i varenje.
 • Suplementi. Neki vitamini i minerali koji se uzimaju u obliku suplemenata, naročito gvožđe i kalcijum, mogu poremetiti rad creva.
 • Antacidi. Lekovi koje uzimamo protiv gorušice često sadrže kalcijum ili aluminijum, koji mogu izazvati zatvor.
 • Preterana i prečesta upotreba laksativa. Kada se laksativi predugo koriste, možemo postati zavisni od njih. Zato ih treba uzimati isključivo u skladu s uputstvom.
 • Diuretici. Osobe koje često koriste diuretike zbog povišenog krvnog pritiska i kardiovaskularnih poremećaja mogu češće patiti od zatvora, jer izbacivanjem viška vode iz organizma ostaje manje tečnosti u crevima pa sadržaj postaje tvrđi.
 • Previše mlečnih proizvoda i crvenog mesa. Mnogo sira, mesa i prerađene hrane usporava varenje zbog nedostatka vlakana. U ishranu treba obavezno uključiti voće i povrće kao i integralne žitarice.
 • Porođaj. Kod porodilja su problemi sa stolicom česti zbog oslabljenih mišića abdomena. Često i zbog rana i bola žene odlažu defekaciju što vodi do zatvora.
 • Dijabetes i neurološki poremećaji kao što su multipla skleroza i Parkinsonovo oboljenje obično su praćeni zatvorom.

KOJE SU POSLEDICE ZATVORA?

A šta zatvor radi našem telu? Osim neprijatnog osećaja da stalno imamo balon u stomaku, i nemogućnosti da zakopčamo pantalone, zatvor može imati i ozbiljnije zdravstvene posledice. Najčešći pratioci zatvora su hemoroidi, koji se javljaju zbog prevelikog pritiska na rektum i vene u njemu. Krv se nagomilava ispod kože i stvaraju se bolne izbočine. One se mogu javiti unutar donjeg rektuma ili spolja, kod anusa.

Pritisak i napinjanje mogu dovesti do analne fisure – oštećenja ili pukotina na sluzokoži analnog kanala ili anusa. Osim neprijatnog bola i svraba, kod fisura može doći do pojava krvi u stolici. Ako se sadržaj u crevima do te mere nagomila i otvrdne da je njegovo izbacivanje nemoguće, dolazi do fekalne impakcije. Ona može dalje izazvati stvaranje ulceracija i nekroze unutar rektuma, i u najgorem slučaju, perforaciju creva kada se njihov sadržaj izlije u stomačnu duplju, što može biti i fatalno. Fekalna impakcija često zahteva lekarsku intervenciju i ručno sitnjenje i vađenje sadržaja, a ponekad čak i operaciju.

prikaz hemoroida u rektumu

Rektalni prolaps je još jedna ozbiljna posledica hroničnog zatvora, kada se debelo crevo izvrne i ispadne kroz anus. Nije ni potrebno objašnjavati koliko je ovo bolno i neprijatno. A kada su nam creva pod stalnim naponom i imamo hronični zatvor tokom dugog vremenskog perioda, možemo doći u situaciju da nam oslabi analni sfinkter. Tada dolazi do stanja koje se zove fekalna inkontinencija, nemogućnost kontrole zadržavanja stolice prilikom pojave nagona za pražnjenjem. Pored hroničnog zatvora, njega može izazvati i oštećenje nerava ili mišića prilikom porođaja ili hirurškog zahvata. Malo je reći da ovo stanje izaziva velike psihičke probleme.

Pored direktnih posledica po naše debelo crevo, zatvor može izazvati i sporedne simptome usled nagomilavanja toksina u organizmu, kao što su glavobolja, osećaj umora, akne, nečistu kožu, oticanje, podočnjake, osip, može nam poremetiti apetit, izazvati neprijatan zadah, kao i doneti psihičke neprijatnosti, osećaj manje vrednosti, izbegavanje društva i iskompleksiranost sopstvenim izgledom.

PRIRODNI LEK ZA ZATVOR

Dakle, mnogo je razloga da svojim crevima posvetimo pažnju i pre svega sprečimo. U slučaju da do njega ipak dođe i ako traje duže vreme, a naročito ako primetimo krv u stolici, potrebno je da odmah potražimo lekarsku pomoć. U međuvremenu, treba da se zdravo hranimo, da unosimo što više dobrih vlakana, pijemo dovoljno vode, krećemo se i vežbamo. A kada zagusti, tu je i pomoć iz prirode: Equigal je prirodni preparat na bazi lekovitog bilja koji uspostavlja normalno pražnjenje i rad creva, eliminiše zatvor, dovodi do redovnog pražnjenja, a ima i dodane, oku prijatne efekte: pomaže da uspostavimo normalnu kilažu i eliminišemo celulit. Sinergetsko dejstvo biljaka u Equigalu štiti sluznicu želuca i creva (angelika), smiruje grčeve i olakšava simptome iritabilnog creva (nana), povoljno deluje na krvne sudove i pomaže kod čira i hemoroida (neven), ubrzava izbacivanje štetnih materija i podstiče rad creva (ivanjsko cveće), pospešuje diurezu i razmenu materija (rastavić) i eliminiše patogene iz digestivnog trakta, pospešuje varenje i smanjuje osećaj nadutosti (maslačak). Osim što ubrzava varenje, Equigal sprečava nastanak masne jetre i metaboličkog sindroma, pomaže kod dijabetesa tipa 2, pomaže izbacivanje viška vode iz organizma, a odličan je saveznik uz dijete za mršavljenje i zato što smanjuje osećaj gladi.

Equigal – da lako izađete iz zatvora!

Equigal protiv zatvora