Gojaznost je danas vodeća bolest u modernom svetu o čijim posledicama se dosta priča, ali nažalost, namirnice koje su najveći krivci za to su i dalje u masovnoj prodaji i upotrebi. Ako gojaznost predstavlja rizik po naše fizičko i mentalno zdravlje, gojaznost u trudnoći taj rizik i više nego duplira. Višak kilograma tokom trudnoće dokazano povećava rizik od gotovo svih komplikacija: gestacione hipertenzije, dijabetesa, preeklampsije, pobačaja, prevelike bebe, urođenih anomalija kod novorođenčeta, kao i smrti majke i bebe.

Statistike kažu da među gojaznima ima mnogo više žena nego muškaraca, a jedna od zemalja sa najviše gojaznih žena je Velika Britanija, gde svaka peta žena ima indeks telesne mase veći od 30. Osim što ove žene imaju velikih poteškoća da zatrudne, kada do trudnoće i dođe često se tek tada utvrdi da pate od hipertenzije i dijabetesa tipa 2. U toj zemlji utvrđeno je da se više od polovine slučajeva smrti majki tokom porođaja ili kasne trudnoće događa upravo kod gojaznih žena. Kod njih je češći porođaj putem carskog reza kada je takođe povišen rizik od komplikacija tokom anestezije. Naravno, i gojazne žene mogu normalno zatrudneti i roditi zdravu bebu. Najgojaznija žena kojoj je to uspelo je Dona Simpson iz SAD, koja je imala 241kg, i 2007. godine rodila zdravu devojčicu. Iako Dona Simpson drži Ginisov rekord, najmudrija odluka koju žena može doneti je da svoju kilažu dovede u normalu pre začeća.

GOJAZNOST PRE TRUDNOĆE

Gojazne žene mogu imati velikih poteškoća da zatrudne, iz razloga što je visok indeks telesne mase direktno povezan s ovulacijom, odnosno njenim izostankom. Ne samo da su šanse da zatrudne prirodnim putem male, već gojaznost negativno utiče i na ishod veštačke oplodnje. Višak adipoznog tkiva postojano remeti rad hipotalamo-hipofizno-tiroidne osovine koja je vitalna za metabolizam i reprodukciju. Zato gojazne žene često pate od hormonskog disbalansa, otežanog rada štitaste žlezde, a najveći broj žena sa sindromom policističnih jajnika (PCOS) pati od viška kilograma.

Adipozno (masno) tkivo dokazano otpušta adipokine, bioaktivne molekule, koji su u direktnoj interakciji s molekularnim procesima upala, insulinske rezistencije, hipertenzije, kao i sazrevanjem jajnih ćelija. Osim sazrevanja i otpuštanja jajne ćelije, i drugi reproduktivni procesi su otežani kod gojaznih žena, kao, na primer, usađivanje embriona u endometrijum materice, pa je povećan i procenat pobačaja čak i kod asistirane reprodukcije. Tokom kliničkih studija primećeno je da kod žena sa PCOS dolazi do povećanja „loših“ adipokina, kao što je TNF-α –faktor nekroze tumora alfa, dok su neki „dobri“ adipokini smanjeni upravo zbog disfunkcije adipoznog tkiva. Adiponektin je protein kog sintetiše adipozno tkivo, a koji direktno utiče na „fino štelovanje“ osetljivosti organizma na insulin, i upravo je on taj koji povezuje gojaznost i insulinsku rezistenciju, odnosno dijabetes tipa 2 i metabolički sindrom. Osim insulina, adiponektin direktno utiče i na sintezu lipida, homeostazu energije, vazodilataciju i aterogene promene. S povećanjem telesne mase raste i nivo leptina, hormona koji je u direktnoj sprezi sa hipotalamo-hipofizno-tiroidnom osovinom, okida lučenje drugih hormona i direktno utiče na začeće. Ima i dosta adipokina za koje se zna da imaju negativni efekat na metabolizam glukoze, ali naučnici još nisu uspeli da utvrde njihove mehanizme delovanja, poput rezistina, grelina, visfatina, omentina i hemerina.

I kod muškaraca gojaznost negativno utiče na plodnost, remeti nivo testosterona i smanjuje broj i pokretljivost spermatozoida, pa je prilikom planiranja trudnoće neophodno da se oba partnera posvete zdravijem životu.

Da je svaki trud važan, dokazuju i rezultati studije da gubitak desetak kilograma viška tokom 6 meseci kod žena sa sterilitetom i anovulatornim ciklusima poboljšava šanse da dođe do ovulacije i trudnoće, i smanjuje rizik od pobačaja kod ovih ispitanica sa 75% na 18%.

trudnica stoji na vagi

GOJAZNOST U TRUDNOĆI

Kada do trudnoće dođe, gojaznost ozbiljno povećava šanse da dođe do komplikacija. Gojaznost u trudnoći direktno je povezana s povećanim rizikom od spontanog pobačaja u prvom tromesečju, kao i uzastopnim pobačajima, kako u slučaju prirodnog tako i kod asistiranog začeća. Rizik od pobačaja procenjuje se na 38,1%, dok je kod žena s normalnom telesnom masom 13.3%.

Gojaznost u trudnoći nosi niz rizika po majku, kao što su pojava:

Istraživanja su pokazala da gojaznost majke više utiče na veličinu bebe nego sam gestacioni dijabetes, a kombinacija ova dva stanja povezuje se s najvećim rizikom od negativnih ishoda trudnoće. Kada je beba prevelika, povećavaju se šanse da se zaglavi u porođajnom kanalu, da dođe do povrede bebe tokom porođaja, povećava se potreba za upotrebom instrumenata, forcepsa ili vakuuma; i kod majke može doći do povreda, kidanja vaginalnog tkiva i perinealne rupture, većeg krvarenja nakon porođaja ili rupture materice. Makrozomija ima posledice i po bebu – ona u velikom broju slučajeva donosi povišeni nivo insulina, gojaznost u detinjstvu i metabolički sindrom, kao i kognitivne probleme i sporiji razvoj.

Mnogo je, dakle, razloga da se potrudimo da svoju telesnu masu dovedemo u okvire normalnog i da je takvom održavamo, jer, kao što vidimo, gojaznost u trudnoći ne šteti samo majci, već ima i dugoročne posledice po novorođenče. Stručnjaci Herba Sveta osmislili su čitav niz prirodnih preparata i dodataka ishrani koji pomažu ženama da održe dobar hormonski balans, poboljšaju plodnost, obezbede zdravu trudnoću i porođaj, i ulože u zdravlje buduće bebe.

Femisan A kapi i kapsule su nadaleko čuveni preparati na bazi lekovitih biljaka koji uspostavljaju hormonsku ravnotežu, pomažu kod cista i policističnih jajnika, pospešuju ovulaciju i jačaju endometrijum materice, i predstavljaju odličnu pripremu za trudnoću. Uz Femisan A, zdravom začeću ali i celom toku trudnoće i perioda dojenja doprinose Femisan Folat Pro kapsule sa najiskoristljivijim oblikom folne kiseline, vitaminima B12, B6, biotinom i svim neophodnim esencijalnim masnim kiselinama iz ekstrakta biljke pasji trn. Ovi vitamini povećavaju šanse da dođe do začeća, ali igraju i veoma važnu ulogu u formiranju neuralne cevi kod fetusa iz koje se kasnije formiraju mozak i kičmena moždina.

Kako žene sa sindromom policističnih jajnika kubure ne samo sa plodnošću već i gojaznošću i insulinskom rezistencijom, Femisan Inositol namenjen je upravo njima. Inozitol pomaže ženama sa PCOS da smanje nivo testosterona koji je kod ovog podmuklog poremećaja povišen, da poboljšaju funkcije jajnika i omoguće nesmetanu ovulaciju. Suplementacija inozitolom i metilfolatom poboljšava metaboličku kontrolu i sprečava nastanak gestacionog dijabetesa i makrozomiju.

Uz zdravu ishranu, dosta fizičke aktivnosti i preparate Herba Sveta lakše se otvara put do zdravlja i zdravog potomstva.

Tri vrste femisana: borci za zdravo potomstvo