Tokom trudnoće ceo organizam majke usredsređuje se da budućoj bebi obezbedi što bolje uslove za normalan razvoj. Jedan od najbitnijih elemenata koji u tome učestvuje je glukoza koja ćelijama daje energiju. Kako su hormoni glavni dirigenti procesa koji se tada odvijaju i po potrebi smenjuju, tako u drugom delu trudnoće počinje da dominira i humani placentarni laktogen, HPL, koji svoj najviši nivo dostiže oko 34. nedelje. Ovaj polipeptid kog otpušta posteljica prisutan je tokom trajanja cele trudnoće, ali s rastom fetusa povećava se i njegova koncentracija, da bi nakon porođaja opao. Kod bliznačkih trudnoća nivo ovog hormona je još veći. Jedna od njegovih uloga leži u obezbeđivanju dovoljne količine glukoze za pravilan razvoj i energiju fetusa – tokom trudnoće telo žene prirodno postaje blago rezistentno na insulin kako bi fetus dobio više glukoze. Ali ponekad ta rezistentnost bude veća nego što je potrebno, pa abnormalno povišeni HPL tokom trudnoće može ukazivati na gestacioni dijabetes.

GESTACIONI DIJABETES ILI PREGESTACIONI DIJABETES?

Dok je povišeni HPL znak da treba uraditi dodatne analize za gestacioni dijabetes, njegov prenizak nivo može ukazati na probleme s posteljicom, preeklampsiju ili povećani rizik od pobačaja. Ovaj poremećaj javlja se kod žena koje ranije nisu imale problema sa insulinom niti dijagnozu dijabetesa, za razliku od žena koje imaju pregestacioni dijabetes, odnosno inače pate od dijabetesa tipa 1 ili 2 i pre trudnoće. Pregestacioni dijabetes je visokorizičan i zahteva posebno praćenje trudnoće.

Ali ni gestacioni dijabetes nije za zanemarivanje. Osim što utiče na zdravlje majke, povišeni šećer u krvi može dovesti do većeg rasta bebe, preko 4 kg, što kasnije može izazvati komplikacije prilikom porođaja i povećati neophodnost carskog reza. Takođe, može doći i do prevremenog porođaja, ili se može savetovati indukcija pre termina upravo zbog veličine bebe. Prerani porođaj povezan je s respiratornim smetnjama kod novorođenčeta, a gestacioni dijabetes kod majke utiče i na pojavu hipoglikemije kod novorođenčeta koja se može iskomplikovati. Ovakve bebe su pod većim rizikom da kasnije tokom života obole od dijabetesa tipa 2 ili da budu gojazne. I, na kraju, nažalost, ovaj poremećaj može povećati rizik od mrtvorođenosti.

SIMPTOMI

Gestacioni dijabetes može biti prisutan i bez ikakvih simptoma kod trudnice, pa je potrebna preventivna analiza u periodu od 24. do 28. nedelje trudnoće pomoću testa opterećenja glukozom. U simptome gestacionog dijabetesa, ukoliko se uopšte ispolje, spadaju zamućeni vid, osećaj stalnog umora, pojačan osećaj žeđi, češća potreba za mokrenjem, a mogu ih pratiti i gljivične infekcije. Pod većim rizikom su trudnice koje su gojazne, imaju povišeni krvni pritisak, ne kreću se dovoljno, žene koje pate od sindroma policističnih jajnika (PCOS), one koje su i tokom prethodne trudnoće imale gestacioni dijabetes, koje su rodile bebe teže od 4kg, ili su imale spontani pobačaj. Računica je jednostavna: s rastom indeksa telesne mase raste i rizik od gestacionog dijabetesa. Zato je prilikom planiranja trudnoće, a i inače, kao deo opšte brige o sopstvenom zdravlju, važno održavati zdravu kilažu. Gojaznost, osim što povećava rizike od niza poremećaja u trudnoći, predstavlja i jednu od prepreka da do trudnoće dođe.

Ali šta ako se ispostavi da imamo gestacioni dijabetes? Ako test opterećenja glukozom pokaže povišenu glikemiju, neophodno je odmah promeniti način ishrane i uvesti redovne umerene fizičke aktivnosti. Treba u potpunosti izbaciti sve prerađevine, naročito slatkiše, i uzimati hranu manje kalorijske a veće nutritivne vrednosti. Obroci treba da budu manji a češći, u skladu sa savetima nutricioniste i da sadrže što više integralnih žitarica, mahunarki, povrća, voća, piletine, ribe, orašastih plodova, i zdravih masti. Takođe, neophodno je uvesti redovnu fizičku aktivnost, najbolje brze šetnje u trajanju od oko pola sata ili plivanje.

Ako redovno praćenje nivoa šećera u krvi pokaže dobre rezultate, treba nastaviti s ovakvim stilom života, ali ako su rezultati nezadovoljavajući, doktor će prepisati odgovarajuću terapiju. Srećom, malom broju žena potrebne su insulinske injekcije, dok većina uspeva da problem reši adekvatnom ishranom i vežbanjem. Ali, iako se nakon porođaja insulin vraća u normalu, potrebno je redovno praćenje tokom najmanje narednih deset godina. Istraživanja su pokazala da su žene koje su tokom trudnoće imale gestacioni dijabetes kasnije pod čak 50% većim rizikom da obole od dijabetesa tipa 2, pa čak i dijabetesa tipa 1.

merenje šećera u trudnoći

KAKO SPREČITI GESTACIONI DIJABETES?

Danas je nauka dovoljno napredovala da nam u velikoj meri može ukazati na parametre koji vode ka nekom oboljenju. Zapravo, većine smo i sami svesni, ali ih često zanemarujemo jer smo ušuškani u udobnosti modernog života i prepuštamo se inerciji, sve dok ne shvatimo da su bolesti nešto što se ne dešava samo nekom drugom.

Održavanje zdrave telesne mase i redovna fizička aktivnost pomoći će nam ne samo u sprečavanju gestacionog dijabetesa, već i najvećeg broja poremećaja. Ali tu su i još neki saveti koje vredi poslušati. Brojne studije dokazale su povezanost nedostatka vitamina B grupe, naročito folata i vitamina B12 i razvoja gestacionog dijabetesa u trudnoći. Ovi vitamini, između ostalog, učestvuju i u radu metabolizma, a u trudnoći su neophodni i za normalan razvoj fetusa, pre svega neuralne cevi iz koje se kasnije formiraju kičmena moždina i mozak. Nažalost, danas polovina populacije, čak i ako se zdravo hrani, nije u stanju da apsorbuje folnu kiselinu zbog nedostatka gena MTHFR koji je neophdan da bi je konvertovao u iskoristljivi metilfolat. Takođe, žene koje tokom dužeg vremena uzimaju oralnu kontracepciju pate od nedostatka ovog vitamina. Zato je neophodna suplementacija, ali u obliku koji organizam može da iskoristi.

Još jedan element koji može pomoći u sprečavanju gestacionog dijabetesa, ali i sindroma policističnih jajnika, je inozitol. Mio inozitol je vrsta šećera, ugljeni hidrat koji se dugo vremena svrstavao u vitamine B grupe, ali ipak ne spada u esencijalne nutrijente jer nastaje iz glukoze. Naši bubrezi ga prirodno proizvode, a i jetra i mozak ga sintetišu u manjim količinama. Između ostalog, neophodan je i za normalno funkcionisanje hormona i indirektno utiče na rad jajnika. Još jedan oblik inozitola, D-hiro-inozitol ima svojstva koja imitiraju rad insulina i važan je za funkcionisanje metabolizma. Zato ne čudi što su brojna istraživanja dovela u vezu inozitol i smanjenje rizika od gestacionog dijabetesa. Pored pomoći u kontroli ovog poremećaja, inozitol je od velike koristi kod insulinske rezistencije, metaboličkog sindroma i sindroma policističnih jajnika.

Prateći najnovija naučna istraživanja, stručnjaci Herba Sveta stvorili su dva suplementa koja mogu doprineti sprečavanju gestacionog dijabetesa, ali i u velikoj meri doprineti normalnom začenju, zdravoj trudnoći i dobrom razvoju bebe i nakon porođaja.

Femisan Folat Pro je dodatak ishrani upravo namenjen trudnicama, ali je s njegovom upotrebom idealno početi tri do šest meseci pre trudnoće. Pomoću samo jedne kapsule na dan, Femisan Folat Pro organizam snabdeva neophodnim metilfolatom u njegovom najsuperiornijem obliku, vitaminima B12, B6, biotinom, vitaminom C i omega 3, 6, 7 i 9 esencijalnim masnim kiselinama iz ulja pasjeg trna.

Uskoro će na tržištu biti dostupan i Femisan Inositol, dodatak ishrani koji se koristi u periodu planiranja trudnoće i doprinosi normalnom začeću, a od posebne koristi je ženama koje pate od sindroma policističnih jajnika (PCOS) i imaju poteškoća da ostanu u drugom stanju. Osim što doprinosi normalnom menstrualnom ciklusu i hormonskom balansu, Femisan Inositol utiče i na regulaciju androgenih hormona koji su povišeni kod PCOS, a dodatno doprinosi povećanju stope uspešnosti začeća putem veštačke inseminacije. Svojom sposobnošću da utiče na normalizaciju nivoa insulina, ovaj dodatak ishrani značajno doprinosi sprečavanju i kontroli gestacionog dijabetesa.

Kada se nauka i priroda udruže, sve je moguće. Na nama je da shvatimo da je zdravlje najveća dragocenost koju posedujemo i da se pobrinemo da ga sačuvamo.

Femisan Folat Pro i Femisan Inositol