Šta imaju zajedničko banane, žumanca, pivski kvasac, mleko, orašasti plodovi i integralne žitarice? Osim što se od njih može napraviti lep kolač, sve ove namirnice sadrže biotin – vitamin H ili vitamin B7, kako ga još zovu. On je neophodan za ćelijsku signalizaciju i regulaciju DNK, a mnoge njegove uloge nam još uvek nisu potpuno jasne ili potvrđene. Ono što znamo je da, ako ga nemamo dovoljno, možemo osećati manjak energije, trnjenje u rukama i nogama, depresiju i imati halucinacije, a posebno će ispaštati naši kosa, nokti i koža. Važnost biotina uočena je po prvi put tokom eksperimenata na pacovima kada je primećeno je da ovi glodari, usled ishrane bez ovog vitamina, vrlo lako razviju alopeciju, dermatitis i neuromuskularnu disfunkciju.

Biotin je hidrosolubilni vitamin, rastvara se u vodi, što znači da ga telo ne skladišti. Kada se uzima u obliku suplemenata bezbedan je i nema negativnih dejstava čak ni u većim dozama, a mogu ga slobodno koristiti i trudnice. Ovaj esencijalni vitamin je kofaktor u nizu telesnih procesa, pre svega je neophodan za transport ugljendioksida u karboksilaznim enzimima koji su ključni za metabolizam masnih kiselina, glukoze i amino kiselina. Jedan od proteina za čiju sintezu je neophodan biotin je keratin, koji je od suštinske važnosti za rast kose, kože i noktiju. Kada ga uzimamo putem hrane, biotin se uglavnom vezuje za proteine, a prilikom varenja digestivni enzimi ga prerađuju kako bi se apsorbovao u tankom crevu i potom došao do jetre. Oko 90% biotina koji se unese oralnim putem apsorbuje se u roku od 24 sata.

Namirnice koje sadrže biotin

Za ovaj vitamin postoji nekoliko zanimljivih činjenica. Na primer, kada jedemo živa jaja, protein avidin iz belanca vezuje se za biotin i onemogućava njegovu apsorpciju. Prilikom kuvanja jaja biotin se odvaja od avidina pa ga naš digestivni trakt može preraditi i apsorbovati. Takođe je dobro znati da suplementacija biotinom pre laboratorijskih testova može dovesti do lažnih rezultata tiroidnih hormona: povećanog nivoa T4 i T3 i niskog nivoa TSH, što za posledicu može imati pogrešnu dijagnozu hipertireoze. On može uticati i na pogrešan rezultat analize vitamina D, koji može biti lažno previsok. Kako, da bi se dobili najbolji rezultati, biotin treba uzimati više meseci u kontinuitetu jer se efekti vide tek od trećeg meseca, važno je prilikom pregleda ili testova napomenuti medicinskom osoblju da ga koristimo, ili pauzirati s upotrebom par dana pre odlaska u laboratoriju.

KADA NEMAMO DOVOLJNO BIOTINA?

U normalnim okolnostima trebalo bi da imamo dovoljno ovog vitamina u organizmu, ali u nekim situacijama njegova iskoristljivost je onemogućena ili nam ga je potrebno više. Na primer, alkohol može blokirati apsorpciju biotina, ali i mnogih drugih nutrijenata. Trudnicama treba više ovog vitamina, jer statistike kažu da kod trećine njih, iako se zdravo hrane, testovi ukazuju na deficijenciju. I već pomenuta živa belanca nisu prijatelj biotina, pa treba da razmislimo koliko često jedemo majonez, razne dresinge za salate ili likere koji ih sadrže.

Kada nemamo dovoljno ovog vitamina, možemo imati sledeće simptome:

  • opadanje kose, alopecija
  • crveni, ljuspičasti osip oko nosa, očiju i usta
  • krti nokti
  • konjuktivitis
  • infekcije kože
  • neurološka stanja – depresija, letargija, periferna neuropatija (trnjenje u rukama i nogama)
  • otežani rast i razvoj kod odojčadi.

Čak i ako ne patimo od manjka biotina, ponekad nam on može pomoći da prevaziđemo neke poremećaje, na primer kombinacija biotina i hrom pikolinata može pomoći u kontroli nivoa insulina kod dijabetičara. Isto tako, pošto je neophodan za metabolizam amino kiselina, njegov dijapazon delovanja može biti veoma širok.

bol u kolenu

BIOTIN I KOSTI, KOŽA I KOSA

Ono što danas sigurno znamo jeste da manjak biotina izaziva upalne procese u organizmu. To je posebno važno osobama koje pate od reumatoidnog artritisa, psorijaze i ostalih autoimunih oboljenja. Osim što ima moć da ublaži i spreči upale, biotin pozitivno deluje i kod neuropatskog bola: studijski je dokazano da se primenom biotina odmah nakon oštećenja nerva i tokom dužeg vremenskog perioda značajno smanjuje intenzitet bola. Kod svih vrsta artritisa karakteristično je oštećenje hrskavice usled kog dolazi do ograničenja pokreta, bola, oticanja i uopšte smanjenja kvaliteta života. Danas su kliničke studije sve više usmerene ka procesu obnove hrskavice, pored zaustavljanja njenog propadanja i olakšavanja tegoba. Interesantno je da je upravo biotin dokazano veoma važan u tom procesu.

Ako se prisetimo eksperimenta na pacovima kod kojih je manjak biotina u ishrani uzrokovao neuromuskularnu disfunkciju, alopeciju i dermatitis, kao i činjenice da nam je neophodan za proizvodnju keratina, proteina koji sačinjava kožu, kosu i nokte, jasno je da nam je ovaj vitamin neophodan i za zdravlje i za lepotu. Studija koja je posmatrala žene sa proređenom kosom (androgenom alopecijom) koje su tokom 6 meseci uzimale suplemente među kojima je najvažniji bio biotin, utvrdila je da se rezultati ne mogu zanemariti: nakon ovog perioda kod žena je kosa bila vidno gušća i zdravija.

Biotin je na svim ovim nivoima idealan u kombinaciji s amino kiselinama i hijaluronom. Imajući to u vidu, stručni tim Herba Sveta osmislio je Glutathione Hyaluronic – napitak na bazi glutationa i još 4 amino kiseline, hijaluronske kiseline, lipozomalnog C vitamina i biotina. Ovaj tečni suplement u formi koja se aktivno apsorbuje u organizmu, sinergijom svojih sastojaka doprinosi gradnji kolagena koji je zaslužan za mladoliki izgled kože, kao i zdravlje zglobova i kostiju, ali deluje i kao snažan antioksidant i tako štiti i pospešuje imunitet celokupnog organizma. Glutathione Hyaluronic poboljšava elastičnos kože, sprečava propadanje kolagena, isušenost, opuštanje kože i nastanak bora, a istovremeno pospešuje stvaranje sinovijalne tečnosti i regeneracije sinovijalnog tkiva neophodnih za dobro funkcionisanje zglobova, pospešuje oporavak tkiva i sprečava upale. Ovaj suplement ima širok dijapazon dejstava i može nam pomoći ne samo ako patimo od neke vrste artritisa, već i kod ekcema i psorijaze, suvoće sluznice, uključujući i suvoću oka, otežanog zarastanja rana, čestih infekcija, opadanja kose, krtih noktiju, preteranog izlaganja štetnom UV zračenju, povreda mišićnog i koštanog tkiva, neurološkog bola, nesanice, mentalne magle... Posebno je koristan starijim osobama, naročito ženama u perimenopauzi i menopauzi. Glutathione Hyaluronic je najbolja potvrda da zdravlje i lepota idu ruku pod ruku!

Zdrava starija žena i Glutathione hyaluronic