Kada prvi put dođe do naleta hormona u pubertetu, celo telo počinje da se menja, a dotad glatka, detinja koža lica može početi da liči na bojno polje istačkano crvenim i oteklim bubuljicama. Hormonske akne su tokom puberteta normalna pojava usled porasta nivoa testosterona kod oba pola, koji ima svoju bitnu ulogu – dečacima daje telesne osobine muškarca, dok kod devojčica pomaže u jačanju mišića i kostiju i doprinosi uspostavljanju mesečnog ciklusa. Testosteron tokom ove mladalačke metamorfoze hoće da prodrma lojne žlezde, i izazove masnu kožu pojačanom produkcijom sebuma oko korena dlake. Iako sebum ima svoju svrhu, da štiti i vlaži kožu, kada ga ima previše ume da se udruži sa odumrlim ćelijama kože, začepi folikul dlake i tako uzrokuje akne.

ŠTA SU AKNE?

Akne (Acne vulgaris) su najčešće zapaljenje kože koje nastaje u tri faze: seboreja – kada se proizvodi višak sebuma, ali se još uvek ne vide promene na površini kože, hiperkeratoza – kada se na površini kože stvara zadebljanje i izbočina usled povećane proizvodnje korneocita, ćelija kože u kanalićima lojnih žlezda, koje udružene sa odumrlim ćelijama zadržavaju višak sebuma. Pošto zarobljeni sebum blokira kanal i rad lojnih žlezda, folikul dlake se puni gnojem. To je idealno tlo za razvoj bakterija, pa tada dolazi do treće faze, bakterijske, kada bakterija Propionibacterium acnes (P. acnes), razgrađujući zarobljeni sebum, izaziva zapaljenje ispod kože. U ovoj fazi akne su veoma vidljive, koža oko njih je crvena i upaljena, a sam vrh akne može biti crn ili beo.

zdrava koža i akne

Kada prođe pubertet i hormoni se ustale i smire, prolaze i akne. Tako bi trebalo, ali nažalost, tokom poslednjih par decenija razvoj akni kod odraslih osoba je u porastu. Po poslednjim procenama, čak 50% žena starosti 20-29 godina pati od ove bolesti kože. Samo polovina njih će ih se kasnije osloboditi, a 25% žena će nastaviti da kuburi s ovim problemom i u petoj deceniji života. Akne u odraslom dobu razlikuju se od adolescentskog oblika akni i zahtevaju poseban pristup.

ŠTA IZAZIVA HORMONSKE AKNE?

Zašto se to dešava, i zašto smo baš sada svedoci prave epidemije akni, često teških oblika? Osim što su neke osobe sklone aknama i imaju osetljivu kožu, znamo da ovu nemilu pojavu izazivaju hormoni, a danas smo više nego ikada preplavljeni ’disruptorima hormona’ u svojoj neposrednoj okolini. Oni su maskirani u sve ono što nam na prvi pogled štedi vreme i povećava kvalitet života: brzu hranu prepunu aditiva i trans-masti, slatkiše koji su nam svuda na dohvat ruke, plastične kutije za čuvanje hrane, plastične čaše i flaše, gazirane napitke, tiganje na kojima možemo začas da pripremimo hranu koja se neće zalepiti, deterdžentima i sredstvima za higijenu, ali ima ih i u osnovnim namirnicama: voću i povrću koje je tretirano pesticidima, mesu i mleku koje je prepuno antibiotika i hormona… Sve ono što nam naizgled štedi vreme, zapravo nam ga krade.

Normalni hormonalni balans koji nam je priroda dala remete produkti visoke tehnologije. Tome su naročito podložne žene koje svakog meseca prolaze kroz ustaljenu smenu hormona, a koja je deo normalnog reproduktivnog ciklusa. Ali kada se balans hormona poremeti, dolazi do poremećaja koji se najčešće ispoljavaju u vidu neredovnih menstruacija, cista, mioma, sindroma policističnih jajnika (PCOS)… i akni.

akne na licu

POLICISTIČNI JAJNICI I AKNE

PCOS je naročito i često udružen s aknama kod žena tokom reproduktivne faze života. Ovaj složeni poremećaj karakteriše nastanak mnoštva malih cista na jajnicima, a izaziva ga povišeni nivo androgenih hormona. PCOS prate izostanak menstruacije, pojačana maljavost i proređivanje kose, gojaznost, insulinska rezistencija, dijabetes i pojava akni. Nije ni potrebno naglašavati da sve ovo stavlja pritisak i na psihu žene.

I tokom menopauze, pad estrogena i progesterona i porast androgenih hormona može dovesti do nove najezde hormonskih akni. Pored androgenih hormona, pojavu akni može okinuti i stres, odnosno hormon kortizol. Kada su izazvane hormonalnim promenama kod žena, izbijanje bubuljica je obično u predelu brade i vilice, pojačavaju se i smanjuju ciklično, baš kao i sam menstrualni ciklus, a obično se javljaju na istom mestu, odnosno pori koju je već proširila prethodna bubuljica.

KAKO ELIMINISATI HORMONSKE AKNE?

Ma koliko nas pogled na akne u odrazu ogledala iritirao, nikako ih ne treba dirati i stiskati. Ovde je neophodan pregled kod dermatologa koji će prepisati odgovarajuću terapiju i negu. Lice treba umereno umivati, koristiti blage sapune i pilinge. Ono što može značajno pogoršati akne i upale kože je teška šminka i loša navika odlaska na spavanje bez temeljnog skidanja šminke i čišćenja lica.

akne na obrazima

Iako je kontraceptivna pilula uobičajeni savet lekara za lek protiv bubuljica izazvanih hormonalnim disbalansom, problem će se najčešće vratiti čim prestanemo da je koristimo. Tretman koji se često prepisuje su salicilna kiselina i bezoil peroksid. Ali moguće je rešiti se hormonskih akni na prirodan način. Prirodna rešenja zahtevaju više vremena i strpljenja, ali na duge staze se veoma isplate. Tako je i sa lekovitim biljem. Femisan A je potpuno prirodni preparat na bazi lekovitog bilja koji pomaže u rešavanju poremećaja ženskog reproduktivnog sistema tako što u osnovi dovodi do balansa nivoa hormona. Mogu ga koristiti i devojčice, već od prve menstruacije. Femisan Inositol je posebno namenjen ženama sa sindromom policističnih jajnika koga često prate i akne. Kada se rešimo disbalansa hormona i estrogen i testosteron se dovedu u pravu meru, uz adekvatnu negu i ishranu i akne će se povući. Ali to se neće desiti preko noći. Kod biljnih preparata je veoma bitna redovna i dugoročna upotreba, a čak i kada se problem reši, dobro je još neko vreme zadržati preventivnu dozu.

Takođe je vrlo bitno pripaziti na ishranu. Hrana bogata prostim ugljenim hidratima i mastima, kao što su gotova peciva od belog brašna, pržena hrana, grickalice, kremovi, čokoladice i industrijski kolači ne samo da će doprineti stvaranju masnih naslaga na telu, već će nam sigurno uticati i na hormone. Akne se drže pod kontrolom zdravim načinom života. Ako akne pokušavamo da rešimo jednom terapijom, a nastavimo sa načinom života koji je do njih i doveo, nećemo imati dobre ili dugotrajne rezultate.

U borbi protiv akni moramo koristiti sva raspoloživa sredstva. Dok sređujemo hormone „iznutra“, treba da vodimo računa i o nezi kože. Pored redovnog čišćenja lica blagim sredstvima, potrebna nam je i prirodna kozmetika koja neguje, vlaži ali ima i antibakterijsko dejstvo. Upravo takav je i Devi Clear Skin gel. Nažalost, i kad akna prođe, može ostaviti gadan ožiljak u slučaju težih upala. Tada na scenu stupa Devi melem za regeneraciju. Ovaj visoko kvalitetni melem na bazi prirodnih ulja i pčelinjeg voska smiruje upalne procese, reguliše vlažnost, ima antiseptično, baktericidno i fungicidno dejstvo, dovodi do bržeg obnavljanja oštećenog epidermisa kože, smanjuje ožiljke i hiperpigmentaciju. Kozmetičke proizvode za negu kože lica treba pažljivo birati, nikako ne treba nanositi teške i nekvalitetne kreme koje će dodatno opteretiti aktivnosti lojnih žlezda i izazvati upale na koži, a treba razmišljati i o zaštiti od sunca. Odličan izbor predstavlja upravo visoko kvalitetna Devi kozmetika.

Hormonske akne su uporne, pa to moramo biti i mi. Svakako će doći trenutak kada se pogledamo u ogledalo i shvatimo da se upornost isplatila.

 

Femisan i Devi