Ekcem – dosadna i neprijatna kožna bolest koja nas može ometati u svakodnevnim aktivnostima, ugrožavati društveni život i ne dopuštati nam da se pošteno naspavamo.

ŠTA JE EKCEM?

A šta je zapravo ekcem? To je reakcija kože na nešto što je iritira. Kao što su neke osobe sklone prehladama i iritaciji disajnog sistema, tako je neko sklon iritaciji kože. Mada su neretke situacije i kada su ova dva povezana. Sve se svodi na otpornost organizma, imunitet, odnosno nedostatak istog. Kako je ekcem učestaliji u industrijskim oblastima, to je očigledno da ga najčešće izazivaju hemijske supstance, mada smo danas toliko okruženi hemikalijama da ni stanovnici ruralnih oblasti nisu pošteđeni.

svrab na šakama

Jaki sapuni, deterdženti, sredstva za dezinfekciju, šamponi, parfemi, kozmetika… sve su to stvari koje redovno koristimo i koje mogu biti alergeni – mogu izazvati imunološku reakciju kože. Pored hemije, iritansi mogu biti i kućna prašina, odnosno grinje, plesni, dlaka kućnih ljubimaca, duvanski dim, hlor i poleni. Alergeni su okidači ekcema, a ne uzročnici. Kada je koža izložena alergenima i nije u stanju da se odbrani, nastaje atopijski dermatitis, najčešći oblik ekcema. Kontaktni dermatitis je promena na koži do koje dolazi usled direktnog kontakta, fizičkog dodira s nekim iritirajućim česticama koje izazivaju osip, a ni vlasište nije pošteđeno, jer seboreični dermatitis zahvata kožu glave i dovodi do promena na koži u obliku ljuspica. Češanje može samo dodatno pogoršati stanje i dovesti do otvaranja rana.

SIMPTOMI I VRSTE EKCEMA

Simptomi ekcema su vrlo neprijatni: počinje kao suva koža koja se potom zacrveni i ospe, veoma svrbi, zadeblja, suši se, nakon nekog vremena počne da puca, ljuspa se i boli. Javlja se najčešće na pregibima kože, laktovima, ispod kolena, uz kosu, oko očiju, na stopalima, dlanovima… Akutni ekcem se javlja na vlažnoj koži uz crvenilo, dok hronični ekcem karakteriše perutanje, zadebljanja kože i sivkasta nijansa. Ekcem je u akutnoj fazi dok smo u kontaktu s iritirajućim materijama, kada ih uklonimo, koža će se oporaviti. Kad je ekcem u hroničnoj fazi, može dovesti do ožiljaka, fleka i rana koje se dodatno otvaraju na njima, a kako je kompromitovana zaštita kožne barijere, karakterišu ga periodi pogoršanja, naročito ako smo prinuđeni da se izlažemo nekim supstancama, na primer na poslu.

svrab od ekcema na vratu

Ako se, uz sve ovo, pojave i gnojni plikovi, to znači da se osip iskomplikovao i da je nastala bakterijska infekcija koja zahteva lečenje antibioticima. Osobe sa ekcemom imaju veću mogućnost da dobiju i herpes. Iako ekcem nije zarazan, osobe koje od njega vidno pate mogu iskusiti neprijatnosti i biti predmet diskriminacije, ili se povlačiti u sebe, pa ovakvo stanje može uticati i na psihu čoveka.

EKCEM NA RUKAMA I LICU

Dečja koža je naročito osetljiva i sklona ekcemu, pa od njega pati oko 15% mališana. Ekcem na koži počinje atopičnom kožom – suvoćom, svrabom i iritacijama, i često se javlja na rukama na rukama. Dermatitis ili ekcem ruku se može javiti u ranom detinjstvu, a okidači ekcema mogu biti i neke namirnice, naročito prerađevine koje sadrže dosta aditiva. Alergeni mogu biti i mlečni proizvodi, soja, jaja, orašasti plodovi i kikiriki, ponekad i gluten. Previše nezdrave, pržene hrane i mnogo šećera može još više pogoršati stanje. Kod dece ekcem najčešće prestaje do desete godine, ali se nekada zadržava i povremeno ili često javlja do kraja života. Kod odraslih ekcem na koži ruku često je imunološka reakcija nakon kontakta s deterdžentima, ili može biti posledica čestog pranja ruku.

Ekcem na licu ili atopijski dermatitis lica može biti još neprijatniji, i sa smenom kliničke slike, kada je aktivan i karakterišu ga upale, i kada se primiri, odnosno bude u neaktivnoj fazi. Adekvatna nega lica i melem za ekcem kod pacijenata sa blažom kliničkom slikom ga može smiriti, ali kod ozbiljnijih slučajeva treba pristupiti sistemskoj terapiji. Dodatna nelagodnost ekcema na licu je što je vrlo primetan, pa može dovesti kako do neprijatnosti i diskriminacije u socijalnom okruženju, tako i do pada samopouzdanja i psihičkih problema.

ekcem i odojčad

Za ekcem ne postoji konkretan lek koji će ga zauvek zaustaviti. Postoje kortikosteroidne masti koje mogu doneti privremeno olakšanje, međutim imaju brojne negativne efekte i mogu poremetiti hormone, pa ih treba koristiti vrlo oprezno, naročito kod dece. Najbolje je birati prirodne supstance koje smanjuju upalu, deluju antibakterijski, podstiču zarastanje, hidriraju a pritom ne izazivaju nikakve štetne efekte.

KREMA ZA EKCEM OD PRIRODNIH SASTOJAKA

Šta nam je to priroda dala što može uticati na povlačenje ekcema i regeneraciju kože? Idealni sastojci melema za ekcem su sledeći:

Važno je i u kojoj razmeri se ovi sastojci primenjuju, pa je najbolje pripremu prepustiti stručnjacima. Svi ovi sjajni sastojci, uz eterična ulja bergamota, ruzmarina, lavande i mandarine, sastavni su deo Devi melema za regeneraciju. Ovaj potpuno prirodni melem, toliko prirodan da se može koristiti i za decu i bebe, utiče na ublažavanje svraba, perutanja, ljuspanja kože, smiruje upale, reguliše vlažnost i u potpunosti regeneriše kožu.

Osim što je izuzetno delotvoran kao melem za ekcem, on pomaže i kod psorijaze , raznih upala i oštećenja kože, akni, opekotina uključujući i one od sunca, staračkih fleka, bora i ožiljaka. Može se koristiti za lečenje ili jednostavno za preventivu i svakodnevnu negu kože cele porodice.

Dok Devi melem pomaže spolja, Glutation Hijaluron pomaže iznutra: ovaj napitak na bazi amino kiselina, hijalurona, biotina i lipozomalnog C vitamina podstiče obnovu kože, jača njen imunitet, a deluje i na lepotu tako što ublažava bore i zateže kožu.

Glutation hijaluron i Devi melem