Menopauzu karakteriše pre svega opadanje nivoa polnih hormona, naročito estrogena, pa zato predstavlja kraj reproduktivnog perioda žene. Oko pedesete godine života nastupa nova životna faza, i kod mnogih žena taj prelaz može biti buran, uz brojne neprijatne simptome: valunge, preznojavanja, nesanicu, nervozu, razdražljivost, gubitak samopouzdanja, opadanje kose… To su tek simptomi koji se fizički manifestuju i ne možemo a da ih ne primetimo. Ono čega nismo direktno svesne, jesu pritajeni procesi koji se neće ispoljiti odmah, ali mogu biti okidači za ozbiljnije poremećaje koji će kasnije nastupiti. Jedan od načina da ih sprečimo je redovan unos omega 3 i drugih nezasićenih masnih kiselina. menopauza izaziva razne boljke

Zato je u menopauzi važno redovno raditi analize i proveravati kakvo je stanje naših kostiju, kardiovaskularnog sistema, endokrinog sistema, posmatrati kakvo nam je mentalno zdravlje i da li primećujemo znake depresije, i uz sve to zdravo se hraniti, bezbedno izlagati suncu i dovoljno se kretati. A kada je ishrana u pitanju, mnogo je razloga da se postaramo da bude bogata omega nezasićenim masnim kiselinama. Zovu se još i esencijalne, jer su našem organizmu neophodne, a organizam nije u stanju da ih sam stvori, pa je potrebno da ih unosimo hranom.

Namirnice bogate nezasićenim masnim kiselinama

Omega 3 i druge nezasićene masne kiseline postoje u više oblika:

 • alfa-linoleinska kiselina (ALA) je omega-3 kiselina koje ima u nekim orašastim plodovima i semenkama, čija i lanenom semenu, zelenom lisnatom povrću, soji… Da bi ALA bila pravilno iskorišćena, naše telo je mora konvertovati u EPA ili DHA. Taj proces je često vrlo otežan i neefikasan, a zavisi dosta i od minerala kao što su bakar, kacijum, magnezijum, cink, gvožđe, i vitamina B6 i B7.
 • Gama-linoleinska kiselina (GLA) je omega-6 masna kiselina koje ima u semenju nekih biljaka kao što su žuti noćurak, borago, golica, suncokret, orah, badem, soja…
 • Eikozapentaenska kiselina (EPA), je omega-3 kiselina, kao i
 • dokosaheksaenska kiselina (DHA) – obema su bogate ribe kao što su haringa, sardina i masne ribe poput lososa i tune, jesetra, škampi, ulje jetre ajkule i bakalara, i alge.
 • Pored omega 3 i omega 6, postoje i omega 9 masne kiseline koje naše telo može da proizvodi, ali je korisno unositi ih i hranom. Bogata omega 9 masnim kiselinama su ulja plodova i semenki, kao što su maslinovo ulje, ulje indijskog oraha, badema, avokada i kikirikija.

hrana bogata omega 3 kiselinama

A kako nam omega 3 može pomoći u menopauzi?

 • Naučna istraživanja su pokazala da EPA kod žena koje ulaze u menopauzu dokazano smanjuje intenzitet i učestalost valunga i preznojavanja.
 • Esencijalne masne kiseline su neophodne za pravilno funkcionisanje mozga, srca i krvotoka, regulišu nivo holesterola, triglicerida i krvnog pritiska. Upravo nam je kardiovaskularni sistem „na meti“ kada ulazimo u menopauzu, i pod većim smo rizikom od srčanog i moždanog udara.
 • U prelaznom periodu žene često osećaju „mentalnu izmaglicu“, imaju osećaj da im je teško da bilo šta zapamte i da lako zaboravljaju. Zato je pomoć esencijalnih masnih kiselina dobrodošla da pospeši rad mozga, poboljša kognitivne funkcije, koncentraciju i pamćenje…
 • …ali i da zaštiti nervni sistem i mentalno zdravlje. Neki od čestih simptoma menopauze su nervoza, lupanje srca, nervna prenadraženost i depresija. Omega 3 masne kiseline dokazano pomažu kod depresivnih stanja i popravljaju raspoloženje.
 • S dolaskom menopauze naš metabolizam se menja, i veoma lako nam se lepe kilogrami, naročito u predelu struka. Omega 3 masne kiseline pospešuju metabolizam, daju osećaj sitosti i pomažu nam da održimo zdravu kilažu, ali i da sprečimo ozbiljnije poremećaje poput insulinske rezistencije i dijabetesa tipa 2. Omega 9 masne kiseline takođe doprinose održavanju zdravog nivoa insulina.
 • Ako već patimo od nekih hroničnih oboljenja ili autoimunih bolesti, u menopauzi se one mogu intenzivirati. Omega 3 i omega 6 masti nam pomažu da smanjimo upale i držimo pod kontrolom oboljenja kao što su reumatoidni artritis, dijabetes i ateroskleroza, a ako ne patimo od njih, doprineće njihovom sprečavanju. Takođe su važne u sprečavanju raka dojke.
 • Još jedan nemili pratilac menopauze je manjak energije. Kako estrogen opada, tako nam je sve teže da se pokrenemo. I tu nam opet pomažu ove masne kiseline koje nam podižu nivo energije.
 • Jedan od najvećih rizika pod kojim su žene u menopauzi je onaj od osteoporoze. Bez zaštite estrogena kosti brže propadaju i smanjuje se koštana masa. Omega 3 su zato važne jer igraju veliku ulogu u zdravlju kostiju i zglobova i sprečavanju osteoporoze. Njihova antiinflamatorna svojstva smanjiće i osećaj bola u zglobovima koji je čest pratilac menopauze.

izvori omega 3 kiselina

Ako smo u bilo čemu preterivali u mladosti i srednjem dobu, menopauza će nas sigurno naučiti da budemo umereni, jer ćemo posledice svake vrste neumerenosti sigurno osetiti na sopstvenoj koži. Tako i esencijalne masne kiseline treba unositi umereno, najbolje kroz hranu tako što ćemo više puta tokom nedelje imati ribu na trpezi, i umesto nezdravih grickalica užinati orašaste plodove i semenke. Uz njih je važno unositi dosta minerala i vitamina iz svežeg povrća i voća, i umereno vežbati, najbolje na čistom vazduhu i umerenom suncu.

Ali nisu nam esencijalne masne kiseline jedini prijatelji u menopauzi. Tu je i Femisan B. To je potpuno prirodni preparat na bazi lekovitog bilja koji doprinosi očuvanju normalnog fiziološkog stanja žena tokom prelaznog perioda. Osim što umanjuje i otklanja neprijatne simptome menopauze, Femisan B deluje i preventivno kod dijabetesa, kardiovaskularnih poremećaja i osteoporoze. I još jedan preparat, Femisan Gold kapsule, koji sadrži fitoestrogenske biljke, pomaže ženama da što duže zadrže zaštitno dejstvo hormona. Menopauza jeste kraj reproduktivnog perioda žene, ali je i početak jednog novog, stabilnog i mudrošću ispunjenog perioda. Femisan – za novi početak!

 

femisan