Na sam pomen reči ’materinstvo’, zamišljamo nešto nežno, lepo i savršeno. Smatra se da se svaka žena koja se porodi odmah zaljubi u svoju bebu, da je srećna i zadovoljna, da se oseća ispunjeno jer je obavila najveću ulogu u svom životu. Ali ima dosta žena koje nakon porođaja proživljavaju niz nimalo lepih ni prijatnih emocija. Ako je pritom u sredini koja za nju nema razumevanja i ne pomaže joj oko bebe, porodilju čeka vrlo težak period i može joj biti neophodna stručna pomoć. Šta je postporođajna depresija i šta se realno dešava ženi nakon rođenja bebe?

‘’Drugo stanje‘‘ je prošlo, porođaj je završen, a telo nakon porođaja je u haosu. Nivo tečnosti i krvi se naglo promenio, krvni pritisak može biti nestabilan, estrogen i progesteron su drastično niski, a vrlo verovatno i hormoni štitaste žlezde, imunitet je osetljiv i infekcije vrebaju, metabolizam izmenjen… Pored rane koja zarasta ako je primenjena epiziotomija, i materica se polako i uz povremene grčeve vraća u normalu, kao i unutrašnji organi koji su pomereni kako bi se napravilo mesta za bebu. Trbušni mišići koji su tokom trudnoće bili rastegnuti sada su slabi, a po stomaku se vide strije. Kako estrogen pada za 90% u odnosu na nivo pre porođaja, kosa može jače opadati, grudi su osetljive i pojavljuje se kolostrum – prvo mleko. Pored svih tih fizioloških promena, tu je sada i novo biće koje zahteva maminu punu pažnju, uskraćuje joj san i iziskuje jedno veliko prilagođavanje.

Ženi prinose bebu nakon porođaja

ŠTA JE POSTPOROĐAJNA DEPRESIJA?

Nagli pad estrogena i progesterona izazivaju hemijske procese i u mozgu. Promene sa štitnom žlezdom (pad tiroidnih hormona) uzrokuju snažan osećaj umora i tromosti. Posledica toga su velike promene raspoloženja, koje, uz sve fizičke promene, tegobe i probleme sa spavanjem, mogu dovesti do postporođajne depresije.
Najveći broj žena, čak 90% njih, u periodu nakon porođaja ima izražen osećaj tuge, brige umora, što je u novonastalim okolnostima potpuno razumljivo. To stanje traje nedelju do dve i potom prolazi samo od sebe, a poznato je pod imenom bebi bluz (baby blues). Za razliku od njega, postporođajna depresija je mnogo ozbiljnije stanje koje zahteva stručnu pomoć. Može početi i pre porođaja, ili čak do tri meseca nakon njega, i trajati dosta dugo, i do godinu dana. Ona pogađa oko 15% žena nakon porođaja, a od nje mogu patiti i muškarci: i kod očeva, čak do 26% njih, mogu se javiti simptomi ovog poremećaja, naročito kod onih koji su već patili od derpesije.

Još teži, ali srećom, dosta ređi poremećaj je postpartalna psihoza koji čak zahteva bolničko lečenje, jer majka može potpuno izgubiti kontakt sa stvarnošću, pomišljati na samoubistvo ili čedomorstvo, odbijati hranu i ponašati se potpuno neuračunljivo.

Bitna činjenica, kako za porodilju tako i za njenu okolinu, je da ona nije u stanju da kontroliše nastanak postporođajne depresije, da to stanje nema veze s njenim godinama, obrazovanjem, ekonomskim statusom, karakterom ili pogledima na svet.

Žene sa mentalnim bolestima u porodici mogu joj biti sklonije, a može lakše pogoditi i one koje žive u teškim okolnostima, bez materijalne ili emotivne podrške. Postporođajna depresija se češće javlja nakon rođenja prvog deteta, kao i u slučajevima kada je trudnoća bila neplanirana ili neželjena. Depresija ili anksioznost se može javiti i u trudnoći usled stresa kao i preterane brige za zdravlje deteta, pa u smanjenju te brige može pomoći prenatalni test kojim se utvrđuju abnormalnosti kod ploda u ranoj fazi.

Istraživanja pokazuju da mnogo faktora utiče na pojavu ovog poremećaja – od socijalnog, preko stila života, indeksa telesne mase, a naročito načina ishrane. Šta više, analiziranjem ovih elemenata mogao bi se predvideti nivo postporođajne depresije. Takođe, nezadovoljstvo sopstvenim telom, koje je najjače od prvog do devetog meseca nakon porođaja, značajno utiče na psihu žene.

Žena i beba, postporođajna depresija

SIMPTOMI POSTPOROĐAJNE DEPRESIJE

Kako prepoznati ženu koja prolazi kroz postporođajnu depresiju? Osim naglih promena raspoloženja, tu su i preterani osećaj tuge i emotivnost, briga i opterećenost svakom sitnicom. Ona često plače bez razloga, razdražljiva je, ne može da se koncentriše i donosi odluke. San joj je poremećen, pa ili spava previše ili uopšte ne može da zaspi. Nema interesovanja ni za kakve aktivnosti, čak ni one koje su je ranije veoma zanimale. Oseća velike bolove u telu, u mišićima, ima glavobolju, probleme s varenjem. Ovo stanje često prati i poremećaj u ishrani, pa se ili prejeda ili odbija hranu. Često se povlači i izbegava kontakt, čak i sa članovima najuže porodice, ne uspeva da stvori emocionalnu vezu s bebom i zbog toga oseća grižu savesti, a ponajmanje uspeva da se poveže sama sa sobom: sumnja u sebe i svoju sposobnost da se brine o detetu, plaši se tuđe osude, paranoična je, pa čak razmišlja o tome da povredi sebe ili svoje dete.

Ako se postporođajna depresija ne tretira, može lako da preraste u kliničku depresiju i da ozbiljno naruši odnose u porodici. Pored same majke koja je bespomoćna i nije u stanju da se sama iščupa iz ovog zatvorenog kruga, pati i dete koje i samo može postati depresivno, razdražljivo i imati smetnje u razvoju i govoru kasnije tokom detinjstva. Očevi su ne samo zbunjeni, već i ozbiljno zabrinuti i moraju praviti velike promene u životu, a pritom su i frustrirani zato što su svi njihovi pokušaji da pomognu ženi bezuspešni.

postporođajna depresija, neželjena trudnoća

LEČENJE POSTPOROĐAJNE DEPRESIJE

Najbolji pristup ženi koja prolazi kroz postporođajnu depresiju je podrška i traženje stručne pomoći. Uz odgovarajuću terapiju i razgovore sa zdravstvenim radnicima i psihoterapeutom, žena će uspeti da eliminiše negativnu sliku o sebi i da se aktivno uključi u proces sopstvenog mentalnog isceljenja. A kako je hormonalni disbalans jedan od uzroka ovog stanja, veoma je bitno da se što pre ponovo uspostavi balans. Zato potražite pomoć stručnjaka na vreme, a prilikom planiranja trudnoće ili nakon porođaja pomoć možete naći i u prirodi.

Femisan A kapi i Femisan A kapsule, je prirodni preparat na bazi lekovitog bilja namenjen ženskom reproduktivnom zdravlju. Idealan je za planiranje trudnoće jer pospešuje rad jajnika, kvalitetnu ovulaciju i začeće. Nakon porođaja može se koristiti od 40. dana. Femisan A uspešno uspostavlja polni hormonalni balans i redovan ciklus, a Femisan A kapsule sa dodatkom zlatne make, čuvenog adaptogena, pomažu telu da se izbori sa virusima i infekcijama, regulišu celokupan hormonalni sistem, podižu imunitet i nivo energije i sprečavaju depresiju.

Ali još jedan vrlo bitan faktor koji može uticati na pojavu postporođajne depresije je nedostatak određenih vitamina i nutrijenata. Zato je tu Femisan Folat Pro koji se stara da mama i beba uvek imaju dovoljno folne kiseline, vitamina B12, B6, biotina i esencijalnih masnih kiselina. Idealno je početi s upotrebom tri do šest meseci pre začeća, a koristi se tokom celog trajanja trudnoće i perioda dojenja.

Femisan