Kada pomislimo na varenje, obično mislimo na želudac, tanko i debelo crevo. Ali tu je i organ koji ne učestvuje direktno u ovom procesu, ali bez njegove podrške on ne bi mogao da funkcioniše. Pankreas ili gušterača, žlezda šćućurena pored želuca i dvanaestopalačnog creva, proizvodi hormone i digestivne enzime koji ne samo da pomažu varenje, već regulišu nivo insulina u krvi, podstiču lučenje stomačne kiseline, i signaliziraju mozgu kada smo gladni ili siti.

Pankreas luči tri vrste enzima koji razlažu hranu koju jedemo, a koji se transportuju direktno u dvanaestopalačno crevo. Enzim lipaze, pomoću žuči, igra važnu ulogu u razlaganju masti koja je neophodna, između ostalog, i za normalnu apsorpciju liposolubilnih vitamina: A, D, E i K. Proteaze učestvuju u razlaganju proteina i podržavaju zdrav mikrobiom. Amilaze pomažu u pretvaranju skroba u šećer koji potom telo iskorišćava kao važan izvor energije.

Još važniji su hormoni koje pankreas proizvodi, i koji se transportuju direktno u krv. Insulin podržava proces pretvaranja šećera u energiju i stara se da nivo šećera u krvi bude izbalansiran. Glukagon dodatno reguliše nivo šećera – ako je suviše nizak, ovaj hormon šalje signal jetri da otpusti šećer koji je u njoj uskladišten. Gastrin stimuliše želudac da proizvodi želudačnu kiselinu, i amilin kontroliše proces pražnjenja želuca i reguliše apetit.

ŽENE U MENOPAUZI SU POSEBNO OSETLJIVE

Kada sagledamo sve funkcije pankreasa, lako nam je da shvatimo šta se dešava kada neki od ovih enzima ili hormona zakaže. Nedovoljna količina lipaza znači lošu apsorpciju masti, što se manifestuje dijarejom i masnom stolicom, ali i deficitom liposolubilnih vitamina u organizmu. Nizak nivo proteaza znači lošu apsorpciju proteina, ali i nekontrolisano množenje štetnih mikroorganizama u crevima, a može izazvati i alergijske reakcije. Nedovoljno amilaza osećamo kao stalan umor i nedostatak energije, a može se manifestovati i kroz poremećaj varenja i česte dijareje. Manjak hormona koje luči pankreas mogu dovesti do poremećaja apetita, potrebe za prejedanjem, i na kraju – dijabetesa.

Kako je ceo naš organizam u sinergiji, rad pankreasa mogu blokirati i neki drugi poremećaji, na primer kamenčići u žuči koji onemogućavaju normalno otpuštanje ove tečnosti, a često smo mi sami najveći neprijatelji pankreasa, naročito kada preterano i redovno konzumiramo alkohol i tešku, prerađenu hranu. Međutim, kako starimo, tako se i naš pankreas menja, pa onda primetimo da nismo u stanju da jedemo i prejedamo se kao ranije. Iako se akutni pankreatitis ranije najčešće povezivao s muškarcima alkoholičarima, danas je jasno da nimalo ne štedi ni žene, kod kojih većina slučajeva nema veze s alkoholom.

Ovo je posebno slučaj kod žena prilikom ulaska u menopauzu, jer ova životna promena dokazano donosi promene u varenju, kao i povećanje masnoća u pankreasu (steatozu) i povećan rizik od oboljenja ovog organa. Čak i ako tokom mlađih dana nismo bile sklone masnim naslagama u predelu stomaka, sada, ako ne povedemo računa, one počinju da se ubrzano talože oko vitalnih organa. To je i jedan od razloga što su žene nakon ulaska u menopauzu podložnije insulinskoj rezistenciji, metaboličkom sindromu i dijabetesu. Tokom reproduktivnog života polni hormoni štite i pankreas žene, a naučnici danas povezuju činjenice koje sve više ukazuju na povezanost niskog nivoa polnih hormona i raka pankreasa. Međutim, istraživanja su pokazala da su žene koje primaju hormonsku supstitucionu terapiju pod posebno velikim rizikom da obole od akutnog pankreatitisa. Šta više, veštački hormoni dokazano utiču i na povećani rizik od bolesti žuči, kao i na povećanje triglicerida koji oštećuju pankreas.

Žena oseća bol zbog lošeg varenja

Poremećaj funkcija pankreasa obično se manifestuje nizom simptoma: bolom u desnom podrebarnom luku koji se povremeno ili često može reflekotvati u leđima, naročito posle jela, osećaj mučnine, povraćanje, pojačan meteorizam (gasovi), poremećaj stolice: dijareja, svetla stolica, u težim slučajevima i povišena telesna temperatura i gubitak telesne mase. Ali ovaj poremećaj možemo doživeti i kroz niz simptoma koje u prvi mah ne povezujemo s njim: osećaj velikog pada energije, malaksalost, vrtoglavicu, bol u mišićima i zglobovima, depresivno raspoloženje.

Još jedan razlog što su žene, naročito u srednim godinama, podložnije poremećajima rada pankreasa je što su podložnije i poremećajima rada štitaste žlezde. Ova žlezda, odnosno njeni hormoni dokazano igraju veliku ulogu u funkcionisanju pankreasa. Šta više, nedavne studije dokazale su da tiroidni hormoni igraju važnu ulogu u razvoju pankreasa, kao i nastanku dijabetesa i karcinoma pankreasa. Kod Hašimoto tireoditisa, autoimunog oboljenja štitaste žlezde, kao i kod hipotireoze, ona ne proizvodi dovoljno hormona, što direktno pogađa pankreas. Trećina osoba koja pati od Hašimoto tireoditisa ima smanjenjo lučenje žuči i enzima pankreasa, pa će u nekom trenutku osetiti posledice nedostatka nutrijenata, čak i ako se hrane zdravo i unose suplemente, ali i iskusiti niz neprijatnih simptoma poremećaja varenja.

Lučenje enzima pankreasa stimuliše i nerv vagus (poznat i kao živac lutalica) koji je povezuje mozak s nizom organa i reguliše njihov rad, uključujući i pankreas, žuč, creva, slezinu i bubrege. Ovaj važni nerv, deo autonomnog nervnog sistema, može biti pod prevelikim opterećenjem kada smo pod stresom ili previše izloženi čulnim nadražajima, čak i onima za koje verujemo da su prijatni. Tako poremećaj u signalizaciji koju ovaj nerv šalje može dovesti do problema u ishrani, gubljenju čula ukusa i nedovoljne proizvodnje pljuvačke, izostanka osećaja sitosti, problema s gutanjem, nadutosti stomaka, poremećaja u potrebi pražnjenja creva…

KAKO DA NAM PANKREAS BUDE ZDRAV?

Vagus nerv možemo i sami stimulisati na jednostavan način: meditacijom koja podrazumeva svesno disanje, kupanjem u hladnoj vodi ili makar samo umivanjem lica, kao i drevnim veštinama poput joge i ćigonga. Možda zvuči neverovatno, ali ovaj nerv možemo stimulisati i ako se češće smešimo: ne samo da često osmehivanje poboljšava raspoloženje, već angažuje i naš nervni sistem. Stimulacija vagusa dokazano smanjuje upalu pankreasa, olakšava simptome Kronovog oboljenja, a pomaže i kod reumatoidnog artritisa.

Pravilnom ishranom možemo u velikoj meri sprečiti i umanjiti tegobe s pankreasom i varenjem. Ženama se posebno preporučuje kontrolisana ishrana u menopauzi. Ona podrazumeva eliminaciju prostih ugljenih hidrata (proizvoda od belog brašna i loših masti), prerađevina, crvenog mesa, trans masti, i konzumaciju pre svega što više povrća, naročito zelenog lisnatog, integralnih žitarica, zdravih masti u umerenim količinama (kod osetljivog pankreasa masti treba svesti na minimum), kao i nemasnih mlečnih proizvoda. Iako su avokado i orašasti plodovi zdravi, treba smanjiti ili skroz eliminisati njihov unos ukoliko je pankreas pod upalom.

Rad pankreasa možemo podržati i unošenjem digestivnih enzima o kojima nas može posavetovati gastroenterolog, a ovaj organ posebno možemo stimulisati i očistiti pomoću lekovitog bilja. U tome nam najviše mogu pomoći rastavić, maslačak, anđelika, neven, nana i ivanjsko cveće koji obiluju elementima koji pozitivno deluju na organe za varenje, regulišu crevnu floru, imaju antidijabetska i antihiperlipidemska svojstva, deluju kao prirodni čistači organa i podstiču razmenu materija… Sve ove biljke deo su biljnih kapi Equigal iz laboratorije Herba Sveta mogu biti od velike pomoći osobama koje pate od lošeg varenja, zatvora, gasova, zadržavanja vode, usporenog limfotoka, ali su od posebne pomoći ženama u menopauzi koje će često na početku perioda perimenopauze naglo iskusiti upravo ove simptome, a pod većim su rizikom od nastanka dijabetesa tipa 2 i često nisu u stanju da kontrolišu naglo gomilanje masnih naslaga.

Iz laboratorije Herba Sveta dolazi nam još jedno rešenje u obliku amino kiselina: Glutation hijaluron. Ovaj napitak na bazi amino kiselina: glutationa, histidina, prolina, cisteina i glicina, kao i hijaluronske kiseline, biotina i lipozomalnog vitamina C ima snažno protivupalno dejstvo, jača imunitet, deluje povoljno na rad štitaste žlezde, ali i štiti zglobove i hrskavicu i usporava starenje kože.

I, na kraju, veliku pomoć ženama u perimenopauzi i menopauzi pružaju Femisan Gold kapsule i Femisan B kapi. Femisan Gold kapsule sadrže fitoestrogene koji pomažu da se dopune estrogenski receptori i tako što duže zadrži protektivno dejstvo hormona, ali i olakšaju i eliminišu neprijatni simptomi menopauze. Preparat takođe sadrži anđeliku i ženšen, koji štite organizam i pomažu da se izbori sa stresnim promenama.

Femisan B kapi sadrže lekovite biljke čije dejstvo nije primarno estrogensko, ali imaju moć da doprinesu hormonskom balansu, umanje neprijatne simptome, smire nervnu prenadraženost i olakšaju san. Preparat takođe sadrži ekstrakt bele imele koja ima snažno zaštitno i antikancerogeno dejstvo.

Uz zdrav način života i pomoć koja dolazi iz laboratorije Herba Sveta možemo sačuvati zdravlje i poboljšati kvalitet života u menopauzi.

 

Femisan, Glutation Hijaluron, Equigal