Hormonski poremećaj ima brojne manifestacije, od promena u menstrualnom ciklusu, pojave cista i mioma ili mnogo složenijih stanja poput policističnih jajnika i endometrioze, preko onih koje ponekad ne povezujemo odmah s hormonima, kao što su naglo povećanje telesne težine, pojačana maljavost, opadanje kose, akne, osteoporoza, pad energije, neraspoloženje, depresija… Ono o čemu često ne razmišljamo je koliko su povezani hormoni i zdravlje usne duplje. Kod žena polni hormoni u svakom razdoblju života direktno utiču i na zube i desni. Estrogen je naš veliki zaštitnik tokom reproduktivnog perioda, ali njegove oscilacije su idealna prilika da bakterije počnu da se ubrzano množe na desnima i zubima. Zato iznenadni neprijatan zadah, bolne, otečene, krvave desni, ranice, afte i ubrzano taloženje plaka na zubima često mogu ukazivati na hormonski problem, ili biti jedan od znakova da ulazimo u menopauzu.

Uticaj hormona na desni i zube postaje vidljiv već u pubertetu: kada se polni hormoni „probude“, dolazi do pojačane cirkulacije u tkivu desni, pa one mogu oticati i krvariti prilikom pranja zuba. Ova pojava zove se pubertetski gingivitis, a kako su tada desni podložnije bakterijskim infekcijama, važna je dobra higijena kako se stanje ne bi iskomplikovalo i prešlo u periodontitis koji, pored bola, može dovesti i do ispadanja zuba. Bakterije takođe uništavaju zubnu gleđ, pa su zubi podložniji karijesu.

Tokom reproduktivnog perioda, mesečne promene nivoa polnih hormona dokazano utiču na gingivu i mogu izazvati upale. To je naročito izraženo u periodu povišenog progesterona, nakon ovulacije a pre menstruacije, kada mnoge žene osećaju simptome PMS-a. Progesteron utiče na vaskularizaciju gingive i periodoncijuma (tkiva oko korena zuba) pomoću receptora koji se u njima nalaze, zbog čega dolazi do lučenja prostaglandina, pa samim tim i upala, dok estrogen povećava povećava upalne komponente gingive. Uz rast hormona dolazi i do povećanja bakterija vrste Bacteroides, Prevotella intermedia i Capnocytophaga. Oscilacije hormona u reproduktivnom periodu čest su uzrok upale desni: taloženje zubnog plaka i upaljena gingiva klasični su znaci hormonskog gingivitisa. I upotreba oralnih kontraceptiva negativno utiče na desni: pilula direktno podstiče stvaranje plaka i oticanje gingive, i žene koje su duže vreme na kontraceptivima često kubure sa zdravljem zuba i desni. Zapravo, kod njih se primećuju promene na desnima koje su inače česte tokom trudnoće.

Tokom trudnoće neminovno dolazi do promena u usnoj duplji žene, pa su trudnice podložnije gingivalnoj hiperplaziji, gingivitisu, piogenom granulomu, karijesu i poremećajima lučenja pljuvačke. Opet, dokazani krivci su estrogen i progesteron koji utiču na gingivalnu mikrobiotu i izazivaju niz upalnih odgovora u tkivu. Kako je ženama tokom trudnoće neminovno potrebno više energije, često u svoju ishranu uključuju više prostih ugljenih hidrata koji povoljno deluju na rast bakterija. Ali hormoni i zdravlje usne duplje u trudnoći mogu ukazivati i na ozbiljna stanja. Na primer, periodontitis je dokazano mnogo češći kod trudnica sa preeklampsijom, izuzetno opasnim stanjem koje može imati fatalne posledice. Takođe, štetne bakterije koje izazivaju upale desni majke mogu se preneti i na plod i izazvati infekciju placente, amniotičke duplje, fetusa, i izazvati prerani porođaj. Trudnoća može ubrzati i razvoj periodontitisa i dovesti do ispadanja zuba.

bolesti desni, gingivitis i periodontitis, slikoviti prikaz

HORMONI I ZDRAVLJE USNE DUPLJE U MENOPAUZI

Ali verovatno nikada promene na desnima nisu tako vidljive kao u menopauzi. Sada nagli pad nivoa estrogena, koji se inače smatra glavnim uzrokom osteoporoze u ovom periodu, drastično utiče i na zube i vilicu. Smanjenje gustine kostiju utiče ne samo na slabljenje zuba, već i gingive i periodontalnih ligamenata, i izaziva imuno-upalne procese. Još jedna promena koja je osetna u ovom periodu je promena viskoziteta pljuvačke, zbog čega se automatski menja i mikrobiota usta.

U menopauzi žene su podložne padu nivoa vitamina D, koji omogućava pravilnu apsorpciju kalcijuma pa je neophodan za zdrav koštani sistem, uključujući i zube. Zato i ne čudi da se nizak nivo ovog vitamina u serumu direktno povezuje s paradentopatijom. Pravilna suplementacija može doprineti i smanjenju upala i bolesti desni zahvaljujući antimikrobnom i protivupalnom efektu ovog vitamina.

Jedan od dosta neprijatnih simptoma menopauze je i „sindrom žarenja“ (stomatopiroza), iako u usnoj duplji nema vidljivih ranica ili afti. Bol koji se oseća kod ovog sindroma često se opisuje kao pečenje, žarenje, vrelina, utrnulost sluzokože usta i može se javiti spontano ili postepeno i pojačavati nakon obroka. Često ga prate promene raspoloženja, nervoza, anksioznost, depresija i, naravno – nesanica. Iako stručnjaci ovo stanje i dalje ne razumeju i ne nalaze mu tačan uzrok, jasno je da je čvrsto povezano sa reproduktivnim hormonima.

Bolesti desni u menopauzi mogu biti i vesnici mnogo ozbiljnijih oboljenja. Nedavna istraživanja pokazuju da žene sa periodontalnim poremećajima imaju mnogo veći rizik da obole od raka dojke. Kod žena koje su pritom i pušači, rizik se još više povećava. Periodontalne bakterije izazivaju upale koje utiču na sve druge delove organizma, uključujući i tkivo dojki koje je posebno osetljivo, a naročito nakon ulaska u menopauzu.

Ali nisu hormoni i zdravlje usne duplje povezani samo kod žena. Nezadovoljavajući nivo testosteorna direktno se povezuje s bolestima desni, i one kod muškaraca mogu imati direktan uticaj na seksualno zdravlje. Hronične bolesti desni dodatno negativno utiču na kardiovaskularno zdravlje muškarca, pa mogu dovesti do erektilne disfunkcije, ali i uticati na kvalitet sperme i dovesti do neplodnosti.

Ono što je sigurno je da moramo uvek voditi računa o higijeni i zdravlju usta i zuba. Redovno pranje, upotreba zubnog konca ili još bolje specijalnog tuša za zube onemogućiće nakupljanje štetnih bakterija i sprečiti upale. Zdrava ishrana, bez praznih ugljenih hidrata i štetnih masnoća takođe se pozitivno odražava i na usnu duplju. Ali ono što je najbitnije, sada kada znamo koliko su povezani hormoni i zdravlje usne duplje, jeste održavanje dobrog hormonskog balansa. Kod žena se on vrlo lako naruši, danas više nego ikada ranije, usled stalne izloženosti štetnim hormonskim disruptorima.

Dobri prijatelji hormonskog balansa dolaze nam u obliku Femisana. Femisan A štiti reproduktivno zdravlje žena od prve menstruacije do menopauze, Femisan B i Gold u perimenopauzi i menopauzi, i to na potpuno prirodan način, pomoću lekovitog bilja, dok Femisan Folat Pro pomoću važnih vitamina pruža dodatnu sigurnost tokom trudnoće i dojenja.

Nasmejana žena, Femisan A i Gold