AMINO-KISELINE

Gipkost i u zrelim godinama i amino-kiseline iz preparata Glutation hijaluron

Danas se mnogo govori o amino-kiselinama i njihovoj važnoj ulozi u funkcionisanju organizma, ali pitanje je da li znamo ne samo koja je to uloga, već i šta su amino-kiseline. Biće nam jednostavnije ako krenemo od proteina, poznatih i kao belančevine, za koje već bolje znamo da ih svakodnevno unosimo u organizam putem hrane, na primer mesa, ribe, jaja, pečurki ili mahunarki. Proteini su nam neophodni za život, što i samo njihovo ime kaže: protos na starogrčkom znači prvi, primarni. Ljudsko telo sastoji se u proseku od najmanje 18% proteina, 15% masti, 60% vode i 5% ostalih elemenata. Naš organizam svakodnevno gubi veliki broj ćelija koje se nadoknađuju zahvaljujući proteinima. A njihovi gradivni elementi su upravo amino-kiseline. Postoji sto hiljada vrsta proteina koje sačinjavaju samo 20 amino-kiselina.

Amino-kiseline u sastavu proteina vezuju se peptidnim vezama. Njih dve tako povezane zovu se dipeptid. Kada su proteini u pitanju, oni su po sastavu polipeptidi, što znači da u sebi sadrže veliki broj amino-kiselina. Prosti proteini sadrže samo amino-kiseline, dok složeni, pored amino-kiselina hidrolizom daju i druge elemente, na primer gvožđe, ugljene hidrate i šećere. Proteini se razlikuju i po svojoj strukturi, pa oni koji nisu hidrosolubilni (ne rastvaraju se u vodi), takozvani vlaknasti, grade naše mišiće, nokte i kosu, dok drugi, rastvorivi u vodi, takozvani loptasti, predstavljaju biokatalizatore koji su neophodni za rad unutrašnjih organa, stvaranje hormona, insulina i hemoglobina, kao i imunoglobulina koji nas štite od oboljenja.

ESENCIJALNE i NEESENCIJALNE

Ako se malo prisetimo lekcija iz hemije, znaćemo da se hidrolizom iz proteina može sintetisati dvadesetak amino-kiselina, koje se sastoje iz karboksilne i amino grupe – baš kao što stoji u njihovom nazivu. Od tih amino-kiselina naš organizam sam može da sintetiše njih devet, dok preostale moramo unositi hranom. Zato se one zovu esencijalne. Tu spadaju, na primer triptofan koji nam održava zdravlje nervnog sistema i omogućava dobar san, ali i učestvuje u stvaranju serotonina, poznatijeg kao „hormon sreće“. Za više triptofana treba da unosimo, između ostalog, banane, ovas, smokve, pasulj ili šargarepu. S druge strane, žitarice, alge i kupusnjače se staraju da imamo dovoljno još jedne esencijalne amino-kiseline – histidina, koji omogućava rad neurotransmitera u mozgu, štiti ćelije mišića i omogućava proizvodnju krvi. Lizin nam jača kosti jer omogućava apsorpciju kalcijuma, izoleucin nam daje energiju, leucin i valin omogućavaju dobru mišićnu masu, fenilalanin čuva zdravlje štitaste žlezde…

Lanac amino-kiselina, ili bio molekula proteina

Iako neesencijalne amino-kiseline naš organizam sintetiše iz drugih amino-kiselina, to ne znači da one nisu važne, naprotiv. U njih spadaju glicin, alanin, prolin, asparaginska kiselina, glutaminska kiselina, serin, cistein, asparagin i glutamin. I njih unosimo i putem hrane, a njihov nedostatak može ukazivati na neke poremećaje. Na primer nedostatak alanina je primećen kod dijabetičara, osoba koje boluju od karcinoma, poremećaja rada jetre, Parkinosonove bolesti ili poremećaja metabolizma. Asparagin učestvuje u razvoju moždanih funkcija od najranijih dana, i njegov nedostatak kod dece može dovesti do neuroloških poremećaja. I serin je važan za rad mozga i kad ga nema dovoljno slabije pamtimo i ne možemo da se koncentrišemo.

Amino-kiseline, kao što vidimo, imaju složenu ulogu u funkcionisanju našeg organizma, i nemoguće je jednu od njih povezati samo s jednom funkcijom. Sve su veoma bitne, ali neke od njih možemo izdvojiti i pojačati njihov unos ako nam je potrebno da pospešimo imunitet, ojačamo zglobove i vezivna tkiva, ako imamo problematičnu kožu i kosu ili jednostavno želimo da je osvežimo i podmladimo.

KOJE SU AMINO-KISELINE DOBRE ZA ZGLOBOVE, KOSTI I KOŽU?

Jedna od amino-kiselina koja ima snažan antioksidantni i imunoprotektivni efekat na telo jer ima moć da eliminiše slobodne radikale i detoksifikuje, je glutation. To je tripeptid – sastoji se od tri amino-kiseline: glicina, glutamata i cisteina. Glutation ima i snažno protivupalno dejstvo kao i moćan anti age efekat, pa je izuzetan zaštitnik kako koštano-mišićnog sistema tako i kože. Ovaj tripeptid dokazano doprinosi sprečavanju propadanja hrskavice zglobova, smanjenju upala i otoka i omogućava bolju pokretljivost, što je veoma važno osobama koje pate od upalnih i degenerativnih poremećaja zglobnog sistema. Glutation deluje tako što sprečava citrulinaciju koja je odgovorna za autoimune reakcije kao što je slučaj kod reumatoidnog artritisa. Zato bi u obliku suplementa trebalo da ga koriste ne samo osobe koje pate od ovog neprijatnog i veoma bolnog oboljenja, već i oni koji imaju za njega genetske predispozicije ili povećan rizik. Na primer, starije osobe, naročito žene nakon ulaska u menopauzu su posebno sklone degenerativnim procesima i habanju hrskavice zglobova.

Ako koristimo glutation da poboljšamo fleksibilnost i podmazanost zglobova, uočićemo ubrzo i još jednu njegovu fantastičnu osobinu: da podmlađuje. Ovaj tripeptid dokazano poboljšava kvalitet i izgled kože tako što smanjuje i eliminiše fleke, ublažava bore i doprinosi gradnji kolagena što se ogleda u boljoj elastičnosti. Pošto utiče na deaktivaciju enzima koji učestvuje u stvaranju pigmenta kože, ova amino-kiselina efikasno posvetljuje kožu i doprinosi ujednačenom tenu.

Namirnice bogate amino-kiselinama, tj. proteinima

Prolin je još jedan važan učesnik u gradnji kolagena, zbog čega je ova neesencijalna amino-kiselina takođe neophodna za normalno funkcionisanje hrskavica, vezivnih tkiva, mišića i kože. Klinički je dokazan njegov anti age efekat – moć da podmlađuje, da ubrza zarastanje rana, kao i da ublaži bolove koje nosi reumatizam i artritis. Prolin štiti zdravlje kardiovaskularnog sistema i pomaže oporavak nakon infarkta miokarda.

Glicin je još jedna neesencijalna amino-kiselina koja učestvuje i u gradnji glutationa, što ga čini važnim antioksidantom. Kao bitan neurotransmiter, glicin omogućava funkcionisanje nervnog sistema i sprečava njegove poremećaje, uključujući i depresiju i nesanicu. Sportisti ga posebno cene jer pomaže oporavak mišića nakon teških treninga. Glicin je neophodan i za niz metaboličkih procesa, regulisanje masnoće i zaliha glikogena, pa je tako bitan faktor u održavanju funkcija jetre, eliminaciji toksina iz organizma i održavanju dobrog nivoa insulina u krvi. Kao i prethodne dve amino-kiseline, i glicin ima protivupalno dejstvo i doprinosi sintezi kolagena, pa samim tim i dobrom zdravlju koštano-mišićnog sistema, naročito hrskavice. Zato je odlično rešenje kod artritisa, kog karakterišu bolni, slabo pokretni zglobovi koji otiču.

Histidin je esencijalna amino-kiselina, i još jedan graditelj kolagena koji štiti, opravlja i pospešuje rast tkiva i ćelija krvi, doprinosi održavanju nervnog sistema i zdravlja kože. Kod artritisa je često nivo histidina nizak, pa je neophodna suplementacija. Dokazan je veoma pozitivan efekat ove amino-kiseline kod upala kože i ekcema, koji je sličan kortikosteroidima, a pritom neškodljiv. Histidin je potreban i za proizvodnju histamina koji stimuliše lučenje želudačne kiseline, reguliše upalne procese i širenje krvnih sudova, kontrakciju mišića u crevima i plućima i srčani ritam.

Cistein je posebno važan za zdravlje kose i noktiju jer je ključna komponenta keratina, pa su danas sve popularniji tretmani kose pomoću ove neesencijalne amino-kiseline. I on je jak antioksidans i čuvar našeg imuniteta, kao i zaštitnik tkiva i kože. Posebno je cenjen u očnoj hirurgiji jer pomaže zaceljivanje rana i epitelizaciju nakon intervencija.

Kao što vidimo, amino-kiseline nam pomažu da usporimo proces starenja, pa čak i da se podmladimo. Redovnom i kontrolisanom suplementacijom možemo zaštititi zglobove ili sprečiti i preokrenuti već postojeći proces propadanja hrskavice čime ćemo postići gipkost i lakoću pokreta, a istovremeno usporiti nastanak bora, pigmentacija i opuštanje kože. Uz to, ovi dragoceni elementi će nam podići imunitet i tako nas sačuvati od niza oboljenja i poremećaja.

Sve ove amino-kiseline možemo u idealnom odnosu pronaći u tečnom suplementu Glutation hijaluron iz stručne laboratorije Herba Sveta. On sadrži redukovanu formu glutationa koji se lako i aktivno resorbuje, biotin i lipozomalni C vitamin koji podržava rad amino-kiselina. Iako će ovaj sjajni suplement doprineti lepoti kože našeg lica, peptidi iz Devi anti age kozmetike dodaće jak podmlađujući efekat i spolja.

Starija žena radi jogu

Prethodni članak
Cistitis kod žena
Sledeći članak
RESVERATROL
Select your currency
RSD Srpski dinar
EUR Euro