Kada pomislimo na kamen u urinarnom sistemu, obično ga vezujemo za bubrege, ali postoje situacije koje dovode do njegovog stvaranja i u mokraćnoj bešici. Kamen u bešici često je povezan sa otežanim mokrenjem i nedovoljnim pražnjenjem bešike, a iako može pogoditi osobe oba pola, najčešće se javlja kod muškaraca sa uvećanom prostatom.

Zašto uopšte nastaje kamen u mokraćnom sistemu? Urolitijaza – stvaranje kamena, verovatno postoji otkako je sveta i veka. Najstariji kamen u bešici pronađen je kod jedne egipatske mumije, a danas je veoma česta pojava kojoj doprinose sedentni način života, gojaznost, nezdrava ishrana s previše proteina životinjskog porekla, konzervisane hrane, soli, gaziranih napitaka koji povećavaju kiselost urina, a premalim unosom čiste vode ili prekomernom upotrebom suplemenata, naročito visokim dozama vitamina C. Veliku ulogu igra i nasledni faktor, često prati i druga oboljenja poput dijabetesa, hiperparatireodizma, hronove bolesti i gihta, a uglavnom se javlja s početkom srednjeg doba. Kod žena, taj proces obično počinje s pojavom menopauze kada većina pati od deficita vitamina D koji je izuzetno važan za metabolisanje kalcijuma i fosfata. Kod muškaraca s godinama prirodno dolazi do uvećanja prostate, koja može izazvati niz različitih tegoba.

Analiza mokraće kod kamena i peska u mokraćnom sistemu ukazuje na prisustvo kristala – karbonata, fosfata, urata ili oksalata, kao i bakterija koje izazivaju česte urinarne infekcije. Dok kamen u bubregu može izazvati veoma intenzivan bol u slabinskom, preponskom delu i leđima, često praćen mučninom, povraćanjem i visokom temperaturom, kamen u bešici izaziva bolno i otežano mokrenje, isprekidano mokrenje i krv u urinu.

KAMEN U BEŠICI I PROSTATA

Kod žena se kamen u bešici retko javlja, najčešće usled čestih upala i infekcija. Muškarci, naročito srednje i starije dobi, mnogo češće pate od ovog poremećaja, između ostalog i iz anatomskih razloga. Prostata je žlezda koja je prisutna samo kod muškaraca i igra važnu ulogu u njihovom reproduktivnom zdravlju: ona proizvodi i filtrira semenu tečnost koja održava i hrani spermu, pa tako doprinosi i normalnoj erekciji i ejakulaciji, odnosno muškoj plodnosti. Kako je smeštena odmah ispod bešike, a kroz nju prolazi uretra – mokraćna cev, svaka njena promena, odnosno uvećanje, direktno utiče i na protok urina.

Doktor pokazuje bešiku na modelu

Prostata se s godinama neminovno uvećava: kod mladića ona je veličine oraha, s početkom srednjeg doba veličine kajsije, a šezdesetih godina veličine limuna. Veoma je osetljiva na infekcije, pa akutna upala može lako preći u hroničnu. Stanje koje je učestalo kod muškaraca nakon pedesete godine života je benigna hiperplazija prostate. To je nekancerogeno uvećanje ove žlezde koje najviše pogađa upravo deo prostate oko mesta gde ulazi uretra. Kada uvećana prostata pritisne mokraćni kanal, nastupaju neprijatni simptomi: potreba za učestalim mokrenjem, nemogućnost normalnog pražnjenja bešike, slab i isprekidan mlaz urina, osećaj bola prilikom mokrenja, krv u urinu, isprekidan san zbog čestog noćnog mokrenja. Benigna hiperplazija tako može značajno narušiti kvalitet života, uticati na društveni život i normalno kretanje, pa na taj način biti i okidač drugih poremećaja, poput depresije, gojaznosti ili dijabetesa.

U kakvoj vezi su onda prostata i kamen u bešici? Kada je mokrenje otežano i bešika se neadekvatno i nedovoljno prazni, nastaje pogodno tlo za razvoj bakterija koje izazivaju česte infekcije. Osoba koja pati od ovog problema često nesvesno unosi manje tečnosti, što dodatno pojačava problem jer se bakterije lakše zadržavaju i množe. Nedovoljno ispiranje bešike utiče i na formiranje kristala i nastanak prvo peska, a potom i kamenčića. U normalnim uslovima, kamenčić u bešici se može lako izmokriti, ali kada je mokraćna cev sužena, njegov prolaz je otežan ili onemogućen.

KAKO SPREČITI NASTANAK KAMENA?

Kada su u pitanju benigna hiperplazija i kamen u bešici, nije teško zaključiti da najbolje ne dozvoliti da do njih uopšte dođe. Muškarci će to učiniti pre svega tako što će se na vreme postarati za zdravlje prostate. Redovna higijena, izbegavanje rizičnih seksualnih kontakata, zdrava ishrana, redovna fizička aktivnost i unos dovoljne količine vode bez sumnje najbolji su načini da se očuva ne samo reproduktivno i urinarno već i opšte zdravlje.

Određene namirnice i lekovite biljke mogu značajno doprineti zdravlju prostate, sprečiti i otkloniti urinarne infekcije a pritom doprineti i dobrom karidovaskularnom i mentalnom zdravlju. Na primer, testerasta palma je biljka čiji ekstrakt sadrži beta-sitosterol i slobodne masne kiseline koje sprečavaju oticanje i upale prostate. Nedavna istraživanja su dokazala da ima isti efekat kao i redovna terapija koja se koristi kod benigne hiperplazije, a pritom nema negativne efekte. Ekstrakt koprive takođe sadrži beta-sitosterol pa sprečava hiperplaziju prostate, ali deluje i kao prirodni čistač bešike i mokraćnih kanala pa je efikasan i kod urinarnih infekcija. Ekstrakt nara je moćan antioksidant sa snažnim antikancerogenim dejstvom, a svojim polifenolima štiti krvne sudove i mozak. Damjana je biljka koja potiče s južnoameričkog kontinenta gde je čuvena po svojim afrodizijačkim moćima. Naučna istraživanja potvrdila su da ona zaista poboljšava seksualno zdravlje, balansira testosteron i jača urinarni trakt… Sve ove biljke, uz resveratrol koji dodatno jača kardiovaskularni sistem i acetil-L-karnitin koji daje energiju, ulaze u sastav Alfa Aktiv HS PRO kapsula namenjenim muškarcima od srednje dobi. Alfa Aktiv HS PRO redovnom upotrebom doprinosi sprečavanju ili otklanjanju akutnih i hroničnih infekcija prostate i urinarnog sistema, uvećanja prostate – benigne hiperplazije, pomaže kod erektilne disfunkcije, ali istovremeno štiti i kardiovaskularno zdravlje, balansira krvni pritisak i nivo lipida, štiti zdravlje mozga i sprečava depresiju.

Pored ovih sjajnih kapsula, o zdravlju prostate brinu se i Fital Prost kapi. I one sadrže koprivu, kao i rastavić, biljku koja podstiče diurezu, sprečava nastanak peska i kamena u bešici i bubrezima, smiruje upale, olakšava izmokravanje i ima snažno antibakterijsko dejstvo. Vrbovica ili sitnocvetna mlečika je još jedan važan čuvar prostate, čistač urinarnog sistema od bakterija, a sadrži i enotein B koji inhibira enzime koji uzrokuju rak prostate. Tu je i maslačak koji deluje protivupalno i diuretski i pomaže izbacivanje kristala putem mokraće.

Ova dva preparata su namenjena muškarcima, dok pomoć kako muškarcima tako i ženama kod problema s urinarnim infekcijama, peskom, kamenom, upalama bešike i učestalog mokrenja donosi Nefrovit. Ove biljne kapi sadrže već pomenuti rastavić i maslačak, kao i zlatnicu, biljku sa jakim antibakterisjskim, antiinflamatornim, diuretičkim i umirujućim dejstvom. Tu je i veronika (čestoslavica), još jedan čistač urinarnih puteva, kao i breza koja je posebno korisna kod otežanog mokrenja jer dokazano doprinosi povećanju mlaza urina.

Svi ovi preparati mogu se koristiti terapijski, ili još bolje, preventivno. Jer ulog u zdravlje je nešto najbolje što možemo učiniti za sebe i svoju budućnost.

Preparati Alfa Aktiv HS PRO, Nefrovit i Fital Prost