Stanje koje statistički pogađa jednu od oko 700 beba nastaje dosta rano, već između šeste i devete nedelje trudnoće. Zečja usna – rascep usne ili orofacijalni rascep je anomalija do koje dolazi kada maksilarni i medijalni nosni nastavak kod novorođenčeta ne srastu, već ostaje vidan prostor između njih koji ne samo da deluje neestetski, već otežava hranjenje i disanje bebe i uzrokuje infekcije disajnih puteva, srednjeg uha, a ako se ne reši hirurškim putem, kasnije i poremećen rast zuba, devijacije nosa i koštane strukture lica.

Kako rascep usne menja fizionomiju usta, nosa i dela lica, tako je tokom istorije osobe koje su ga imale za ceo život obeležavao kao nakazne, o čemu svedoči i narodni izraz za njega – vučje ždrelo ili vučja čeljust. Nažalost, mnoga deca s ovom anomalijom ne bi preživela ili bi zaostajala u razvoju upravo zbog otežane ishrane i komplikacija. Danas se, srećom, ona lako rešava jednostavnom hirurškom intervencijom i ostavlja mali, jedva vidljivi ožiljak. Ali važno je znati zašto do njega dolazi i da li se može sprečiti.

ZAŠTO NASTAJE RASCEP USNE?

Iako ni dan-danas nauka nije došla do konačnog saznanja zašto nastaje rascep usne, zna se da postoje brojni faktori koji povećavaju rizik da do njega dođe, a oni se mogu svrstati u dve kategorije – genetske i „environmentalne“ – one koji dolaze spolja. Genetske studije su utvrdile veći procenat pojave ove anomalije kod blizanaca, dece i članova iste porodice, a kada su ove druge u pitanju, njih je mnogo. Neke studije dokazale su češću pojavu zečje usne kod dece čije su majke pušile tokom trudnoće, konzumirale alkohol, koristile neke vrste lekova poput diazepama i fenobarbitala ili opojne droge, preležale virusne infekcije i imale neadekvatnu, oskudnu ishranu. Jedna naša studija istraživala je povezanost stresa kod majki i pojavu rascepa usne tokom ratnih dejstava na našim prostorima 1999. i usled porodičnog nasilja, sa jasno vidljivim pozitivnim rezultatom.

Ali ono što je najevidentnije jeste povezanost pojave ovog deformiteta i deficita folne kiseline tokom trudnoće. Za folnu kiselinu, odnosno njen nedostatak, najčešće se vezuje defekt neuralne cevi koja se formira na samom početku trudnoće, a iz koje se kasnije formiraju mozak i kičmena moždina. Ali folna kiselina je vitamin koji igra važnu ulogu u funkcionisanju čitavog organizma kako majke tako i budućeg deteta, jer je neophodna svakoj ćeliji za rast i razvoj. Ono što je važno napomenuti je da naš organizam konvertuje folnu kiselinu koju dobija hranom ili preko suplemenata u njen aktivni oblik, L-metilfolat kako bi mogao da je pravilno iskoristi. Da bi se to dogodilo, neophodan je gen, odnosno enzim MTHFR – metil-tetra-hidro-folat-reduktaza. I tu nastaje problem, jer više od polovine populacije ga jednostavno ne poseduje. Nedostatak MTHFR gena može izazvati niz poremećaja, poput neplodnosti, kardiovaskularnih komplikacija ili mentalnih problema. Kod nekih žena može se odraziti kroz probleme sa začećem, održavanjem trudnoće ili defekte ploda.

rascep usne - četiri faze: pre, posle operacije i nakon oporavka

KAKO METILFOLAT MOŽE DA POMOGNE?

Dakle čak i ako se zdravo hranimo ili uzimamo folnu kiselinu u obliku suplementa, može se desiti da patimo od deficita, što u trudnoći može imati drastične posledice. Zato se danas kvalitetni suplementi baziraju ne na folnoj kiselini, već na njenom aktivnom obliku – metilfolatu, kog organizam može odmah da iskoristi. Nije ni svaki metilfolat isti, pa je važno odabrati zaista kvalitetan suplement. Prilikom planiranja trudnoće, idealno je početi sa suplementacijom tri do šest meseci pre začeća, kako bi organizam imao dovoljne zalihe ovog vitamina već na samom početku trudnoće.

Kada je rascep usne u pitanju i njegova povezanost s folnom kiselinom, poslednjih dvadesetak godina rade se detaljne analize i studije kako bi se ovaj deformitet sprečio. Već na samom početku, krajem devedesetih, došlo se do zaključka da suplementacija folnom kiselinom smanjuje mogućnost pojave zečje usne za 50%, da bi neke kasnije studije taj procenat podigle na 74%. Tokom nekih studija korišćeni su, uz folnu kiselinu, multivitamini ili vitamin B6.

U nekim zemljama postoji obavezna fortifikacija žitarica i brašna, koja je, po pitanju pojave zečje usne, za sad pokazala različite rezultate, od poboljšanja za nekoliko procenata do čak 50%, a smatra se da će se pravi rezultati dobiti tek nakon izvesnog vremena.

DA LI JOŠ NEKI NUTRIJENTI MOGU SPREČITI RASCEP USNE?

Još jedan nutrijent koji se povezuje s rascepom usne je vitamin B6. Suplementacija ovim vitaminom se inače savetuje tokom trudnoće, jer je, poput metilfolata, neophodan za razvoj nervnog sistema i mozga, a takođe smanjuje i rizik od spontanog pobačaja ili komplikacija prilikom porođaja. Studije su direktno povezale deficit ovog vitamina s pojavom rascepa usne. Iako su komplikacije ovog tipa česte u zemljama trećeg sveta gde trudnicama jednostavno nisu dostupne namirnice sa dovoljno nutrijenata, ni u razvijenim zemljama situacija nije ništa bolja: istraživanja pokazuju da i „zapadna“ ishrana za rezultat ima deficit vitamina B6 i B12 kod trudnica, i samim tim i veći rizik od pojave zečje usne kod bebe. Vitamin B12 je neophodan za plodnost kod žena i muškaraca, a njegov manjak može, između ostalog, dovesti do anemije, osteoporoze, makularne degeneracije, kardiovaskularnih poremećaja, opadanja kose, lomljivih noktiju i problema u razmišljanju i pamćenju. Tokom trudnoće i on učestvuje u razvoju neuralne cevi. Neke studije ukazuju da njegov deficit u ovom periodu za 6,5 puta povećava mogućnost da dođe do rascepa usne.

Svi ovi vitamini, uz vitamin C, biotin i esencijalne masne kiseline iz ekstrakta pasjeg trna mogu se naći u dodatku ishrani namenenom posebno trudnicama i dojiljama koji nam dolazi iz stručne laboratorije Herba Sveta – Femisan Folat Pro.

Femisan Folat Pro sadrži Magnafolate® PRO, metilfolat u najsuperiornijem obliku kog organizam može da iskoristi u najvećem mogućem procentu. Idealno je početi sa njegovom upotrebom šest meseci pre začeća, a može se bezbedno koristiti tokom celog trajanja trudnoće i perioda dojenja. Omegia®, ekstrakt ploda pasjeg trna dodatno podržava razvoj ploda i fetusa, i daje osnovu budućem detetu za izuzetne kognitivne, mentalne i psihomotorne sposobnosti.

Femisan Folat Pro doprinosi zdravlju i dobrom raspoloženju trudnice, sprečava jutarnju mučninu, obezbeđuje dobru krvnu sliku, daje energiju, poboljšava kvalitet kože, kose i noktiju, štiti zube i desni, dok se istovremeno stara za kompletan pravilni razvitak ploda, bezbednu trudnoću bez komplikacija i normalan porođaj. Dovoljna je samo jedna kapsula na dan za bezbrižnu budućnost.

Femisan Folat Pro - za bezbednu trudnoću; mama i beba