Kako starimo, tako telesne funkcije opadaju, najviše usled promena u nivou hormona. Kod žena ta promena je vrlo osetna oko pedesete godine života kada počinje menopauza, a kod muškaraca, iako su simptomi i promene manje burni, počinje andropauza. Nivo testosterona se smanjuje već od tridesete godine života, da bi oko pedesete godine opao za oko 20 procenata. Šta više, primećeno je i generacijsko opadanje nivoa ovog hormona: merenja iz 1989. pokazuju veći njegov nivo kod 60-godišnjaka nego merenja iz 1995. Neki od simptoma koji se u ovom periodu mogu javiti nalikuju ženskim tegobama: pad energije, zaboravnost, loša koncentracija, taloženje masnih naslaga u predelu stomaka, pad libida, nesanica, depresija, tahikardija… Dobar nivo testosterona važan je i za gustinu kostiju, mišićnu masu, moždane, endokrine i kardiovaskularne funkcije, ali i za pravilan rad organa koji je prisutan samo kod muškaraca – prostate. I ovaj organ se s godinama menja, uvećava, i u srednjem dobu često izaziva probleme. Jedan od najčešćih poremećaja kod muškaraca u srednjem i kasnijem dobu je benigna hiperplazija prostate.

Prostata je veoma važna žlezda koja je smeštena ispod bešike i kroz nju prolazi mokraćna cev. Njena funkcija je stvaranje semene tečnosti i podržavanje seksualnih funkcija, erekcije i ejakulacije, ali je takođe važna i za normalno izmokravanje, kontrolisanje urina pomoću sfinktera i njegovo otpuštanje. Prostata se prirodno uvećava već tridesetih godina, iako se posledice promena ne osećaju odmah. Statistike kažu da je od četrdesetih godina u nekom obliku benigna hiperplazija prostate prisutna kod 80% muškaraca, a nakon 80. godine kod 95% muškaraca.

KAKO BENIGNA HIPERPLAZIJA PROSTATE UTIČE NA KVALITET ŽIVOTA

Srećom, ovaj poremećaj nije kancerogen, ali može izazvati brojne neprijatnosti i smanjiti kvalitet života. Kada je uvećana, prostata pritiska mokraćni kanal, izazivajući tako smetnje s morkenjem, otežano, isprekidano ili nedovoljno mokrenje, bol i česte infekcije. Što je uvećanje veće, to je potreban veći napor i jače stezanje detrusora – mišića bešike, koji postepeno slabi, što onemogućava potpuno pražnjenje bešike. Nagon za mokrenjem je prisutan i često vrlo jak, i danju i noću, ali izmokravanje postaje vrlo otežano ili nemoguće, a povremeno i nekontrolisano. U ekstremnim slučajevima može doći do potpunog zastoja urina, pa je neophodna upotreba katetera. Benigna hiperplazija prostate je zato često praćena urinarnim infekcijama, krvavim urinom, a s vremenom i nastankom kamena u bešici, slabljenjem funkcija bubrega i mokraćnih kanala.

slikoviti prikaz bubrega, mokraćnih kanala, bešike i prostate

Normalno funkcionisanje i razvoj prostate zavisi od rada testosterona putem androgenih receptora. Da bi ovaj hormon obavljao svoje funkcije u potpunosti, neophodno je da se u prostati konvertuje u dihidrotestosteron – DHT. Kao i kod svakog hormona, i kod DHT snižene ali i povišene vrednosti mogu ukazivati na neki poremećaj. Upravo kod starijih muškaraca povećane vrednosti ovog hormona ukazuju na uvećanje prostate, ali i na mušku androgenu alopeciju – progresivno proređivanje i gubitak kose na frontalnoj regiji. Zato se standardna terapija kod benigne hiperplazije uglavnom svodi na smanjenje DHT pomoću inhibitora 5-alfa reduktaze (5AR).

Pored povišenog DHT, kod benigne hiperplazije primećen je i povišeni nivo estrogena u serumu, što dodatno utiče na povećanje upalnih procesa i metaboličkih promena. Šta više, povišeni estrogen kod muškaraca ima i mnogo drastičnije dejstvo, i može dovesti do kancera prostate, kod kog je utvrđena estrogenska zavisnost.

PRIRODNO LEČENJE

Zato je neophodno sveobuhvatnije rešenje. Srećom, postoji i prirodan način da se smanji nivo DHT: pomoću ekstrakta testeraste palme. Istraživanja su pokazala da ova biljka ima sličan efekat kao i standardna terapija, a pritom se mnogo bolje toleriše. Ono što je interesantno u mehanizmu delovanja testeraste palme jeste to što ne samo da smanjuje nivo DHT, već ima i antiestrogensko dejstvo. Zato je ova biljka danas sve češće deo preparata koji se koriste kako za preventivu, tako i terapiju kod benigne hiperplazije prostate. Na primer, u Nemačkoj čak 90% preparata za tu svrhu sadrži ekstrakt ove biljke.

Istraživanja su pokazala da ekstrakt testeraste palme značajno doprinosi smanjenju urinarnih simptoma i poboljšanju izmokravanja, kao i da su rezultati slični standardnoj terapiji, ali s mnogo manje neželjenih efekata. Brojna istraživanja dokazala su efikasnost lekovitog bilja i odličnu toleranciju kod BHP. Pored testeraste palme, još jedna biljka koja ima izuzetno povoljno dejstvo na prostatu je kopriva, što su potvrdile i zvanične kliničke studije. Pritom, kopriva je sjajan čistač organizma i diuretik, pa povoljno deluje i na ceo urinarni trakt i tako sprečava infekcije koje su česte kod BHP.

Još jedna biljka koja je dragocena za muško seksualno zdravlje je damjana. Ona potiče iz Južne Amerike, gde je vekovima poznata kao prirodni afrodizijak, što je potvrdila i savremena nauka. Damjana pospešuje cirkulaciju, balansira nivo testosterona, poboljšava broj i kvalitet spermatozoida, sprečava erektilnu disfunkciju i ima adaptogeno dejstvo – pomaže organizmu da se brže i lakše prilagodi izazovima i jača imunitet.

Kako je sve u našem organizmu povezano, benigna hiperplazija prostate zahteva i holistički pristup. Zato je važno poboljšati i kardiovaskularno zdravlje, kao i delovati svim silama protiv slobodnih radikala. Tu na scenu stupaju još dve biljke. Japanski dvornik obiluje trans-resveratrolom, polifenolom koji je jedan od najsnažnijih antioksidanata u prirodi. On se efikasno bori protiv slobodnih radikala, pa tako jača imunitet i ima ozbiljno antikancerogeno dejstvo. Posebno povoljno deluje na kardiovaskularni sistem, sprečava aterosklerozu, štiti zaliske i srčani mišić i ima snažno protivupalno dejstvo. To posebno dolazi do izražaja kad je prostata u pitanju: naučno je dokazano veoma efikasno dejstvo trans-resveratrola na sprečavanje bolesti prostate, uključujući i karcinom. Drugi moćni čuvar zdravlja je nar. I njegov ekstrakt ima snažno antioksidantno dejstvo, ali i antiinflamatorno, antitumorno i antikancerogeno. Pored prostate efikasno štiti i kardiovaskularni sistem.

Sve ove moćne biljke sažete su u jednoj kapsuli preparata koji nam dolazi iz stručne laboratorije Herba Sveta: Alfa Aktiv HS PRO. Pored biljnih ekstrakata, on sadri i acetil-L-karnitin, aminokiselinu koja učestvuje u metabolizmu masti i iskoristljivosti energije, pa ne samo da daje snagu, već povoljno deluje na seksualne funkcije, rad srca i funkcije mozga. Tu je i dihidrokvercetin, bioflavonoid sa dokazanim antikancerogenim dejstvom kod prostate, ali važan i za očuvanje krvnih sudova i normalizaciju krvnog pritiska.

Da, naše telo s godinama neminovno stari i postepeno slabe njegove funkcije. Ali postoji način da te funkcije z, ako ništa drugo onda zarad očuvanja kvaliteta života u poznijem dobu. Alfa Aktiv HS PRO upravo to čini na najprirodniji i najbezbedniji mogući način.

Alfa Aktiv HS PRO kapsule s ekstraktima lekovitog bilja