ZLATNICA

(Solidago virgaurea)

Kraj 1773. godine doneo je prekretnicu u istoriji severnoameričkog kontinenta. Kolonisti, nezadovoljni činjenicom da im Velika Britanija oporezuje niz osnovnih životnih namirnica, uključujći i čaj, a pritom ne daje ništa zauzvrat, čak ni učešće u Parlamentu, organizuju proteste duž istočne obale. Bunt je kulminirao 16. decembra kada „Sinovi slobode“ složno marširaju u bostonsko pristanište i bacaju s brodova tek pristigli čaj u more, čak 45 tona koje su u to vreme vredele oko 10.000 funti, čitavo malo bogatstvo. I dok je more danima nakon incidenta valjalo gomile nabubrelog čaja po obali, a u 13 kolonija se zahuktavala Američka revolucija koja je vodila ka nezavisnosti i, konačno, 1783. rođenju Sjedinjenih američkih država, čaj, onaj klasični, crni, kakav se i dalje servira u 5 u Engleskoj, postao je naširoko omražen. Naravno, bile su potrebne alternative. I kako je čaju smrklo, tako je osvanulo kafi i još jednoj biljci koja raste kao korov širom sveta: zlatnici.

Čaj od zlatnice ili solidago je u Americi postao poznat kao „čaj slobode“, masovno se pio, i čak izvozio u Kinu. Zapravo, zlatnica ima vrlo interesantnu trgovačku istoriju. U 12. veku veliki egipatski vezir Saladin, koji se borio protiv Kralja Ričarda u III Krstaškom ratu, veoma je cenio zlatnicu kao lek. Preko Bliskog istoka dobra reputacija zlatnice dospela je i do Engleske, gde je u doba kraljice Elizabete uvrštena u herbalističku riznicu. Interesantno je da su Englezi na istoku ostavili mnogo zlata za ovu biljku, sve dok napokon nisu shvatili da u obilju raste i kod njih, u divljini.

Zlatnice ima svuda, koristili su je i američki Indijanci, a bilo je i svagda, pa je deo je i starogrčkih mitova. Astreja, boginja pravde, očajna zbog opšteg pada morala i ljudske izopačenosti, reši da se povuče na nebo. Smestila se u sazvežđe Virgo, Devica, koje i danas treperi u vedrim noćima. A moralni posrtaj je kažnjen potopom, i nakon što se voda povukla i ostavila blato, Astrejina suza samilosti je zalila seme iz kog je nikla biljka zlatnih cvetova, simbol vere u bolja vremena: zlatnica. Solidago virgaurea herba.

ZLATNICA JE CENJENA U NARODNOJ MEDICINI

Zlatna šiba, čelebi-grana, štapika, zlatna rutvica, štap Svetog Petra… sama činjenica da u našim krajevima za zlatnicu postoji toliko naziva govori koliko je uvažena. A šta je to što se znalo o njoj kroz istoriju, od Starih Grka, preko Saladina, Elizabetanaca, do naših Balkanaca? Osim što pomaže kod niza bolesti, od upale krajnika, upale grla i pluća, astme i bronhitisa do reumatizma i depresije, ona je veoma cenjeni narodni lek kod infekcija urinarnih puteva. Zlatnica deluje kao diuretik i antiseptik, pa pomaže da se „isperu“ mokraćni putevi. Kako ima moć da izbaci višak vode iz organizma, zlatnica je vrlo korisna kod svih oboljenja i poremećaja koje otoci dodatno komplikuju: ublažava bolove kod reume i gihta, pomaže kod visokog krvnog pritiska, ali i kod gljivičnih i bakterioloških infekcija, kako u urinarnom traktu, tako i vaginalnom ili kod infekcija sluzokože usta i grla. Odlična je pomoć u izbacivanju peska i kod kamena u bubregu i mokraćnoj bešici. Osim što zlatnica čisti urinarni trakt, ima i spazmolitičko dejstvo: opušta bešiku i tako ublažava bol koji je čest pratilac infekcija.

DOKAZANO EFIKASNA

Ono što su drevni vidari znali nauka je danas potvrdila. Zlatnica, višegodišnja biljka sa žutim cvetovima nije samo ukusan napitak, već ima niz potvrđenih blagotvornih dejstava na organizam:

 • antioksidantno
 • antiinflamatorno
 • analgetsko
 • spazmolitičko
 • antihipertenzivno
 • diuretičko
 • antibakterijsko
 • antifungalno
 • antiparazitno
 • citotoksično i antitumorno
 • antimutageno
 • antidijabetsko
 • kardioprotektivno…

Glavni aktivni sastojci herbe zlatnice koji imaju ove efekte su flavonoidi koji najviše dolaze iz kvercetina i kaempferola, terpeni iz etarskog ulja i brojni molekuli saponina od kojih su neki upravo po njoj i nazvani: solidago-saponini. Evropska agencija za lekove u svom izveštaju o ovoj biljci navodi njenu upotrebu u evropskim zemljama, koja se kreće od tradicionalne, do neizbežnog sastojka u registrovanim preparatima, kao što je slučaj u Danskoj. U Nemačkoj, gde je fitoterapija posebno na ceni, zlatnica je prisutna u 13 biljnih preparata na tržištu, u obliku čaja, kapi, tableta, tvrdih i mekih kapsula. Indikacije koje su navedene za upotrebu ove biljke su upalne bolesti urinarnog trakta, urolitijaza, kamen u bubregu, gastrointestinalni poremećaji, bol i grčevi u stomaku, mučnina, hemoroidi, alergijske reakcije kako na koži tako i sluzokoži, kontaktni dermatitis…

ZAŠTITNIK URINARNOG TRAKTA

Naučna istraživanja su dokazala lekoviti efekat ekstrakta solidaga kod prisustva patogenih organizama, kao i njegovu antimutagenu aktivnost, zahvaljujući kojima uspešto zaustavlja bakterijske infekcije. Zato je zlatnica sjajno rešenje kod urinarnih infekcija, a dodatna istraživanja pokazala su da ne samo da sprečava upale i infekcije, već uništava i ćelije tumora prostate.

Širok spektar dejstava zlatnice čini je zato idealnom za očuvanje zdravlja urinarnog trakta, kao i terapiju kod infekcija mokraćnih puteva, upale bešike (cistitisa), upale bubrega (nefritisa), bubrežne insuficijencije, hidronefroze, peska i kamena u bubregu i bešici, bolova prilikom izbacivanja kamena, atrofije bubrega i povećanog kreatinina i uree u krvi.

Trojno dejstvo ove lekovite biljke – protivupalno, diuretičko i spazmolitičko, razlog je što često ulazi u sastav čajnih mešavina za čišćenje mokraćnih puteva, a koristi se i kao pomoćna terapija kod uroloških oboljenja uz antibiotike. Tako se obrela i u Nefrovitu. Nefrovit je prirodna formula namenjena revitalizaciji i očuvanju zdravlja bubrega, mokraćnih organa i prostate. Njegovo diuretičko dejstvo doprinosi pravilnoj preraspodeli tečnosti u organizmu, smirivanju akutnih i hroničnih upala bubrega, bešike i mokraćnih puteva, a pomaže i kod bakterijskih infekcija, uključujući i najuporniju – ešerihiju. Nefrovit sprečava nastanak peska i kamena u bubregu i mokraćnoj bešici i pospešuje njihovo izbacivanje.

Kako je zlatnica, ’čaj slobode’, nekad davno donela veliko olakšanje i nezavisnost severnoameričkim kolonistima, tako i dan-danas pruža utehu i rasterećenje od velikih muka koje izazivaju urinarne infekcije. Zlatnica, čestoslavica, maslačak, breza, rastavić… Nefrovit! Za slobodu!

Ovu biljku sadrže sledeći proizvodi:

nefrovit kapi
zlatnica

Druge naše biljke: